sevendaysxbernys

Potatispizza med pecorino

Skrivet av Sofia Rönnbacka 29.06.2018 | 1 kommentar(er)

Potatispizza 1

Great minds think alike får jag verkligen säga här. Gjorde denna pizza förra veckan men tänkte att jag inte publicerar den under midsommarveckan. Och vad ser jag, Sofie har skapat en nästan likadan pizza till midsommarbilagan i tidningen, haha. Så kan det gå!

Läs hela inlägget

Kladdkaka med smak av jordgubb och vitchoklad

Skrivet av Sofia Rönnbacka 20.06.2018

Kladdkaka med jordgubbar och vitchoklad 1

Midsommarkakan är här. En smak av jordgubbar och vitchoklad ackompanjeras av mandel i denna härliga kladdkaka. Servera den med löst vispad grädde och mera färska jordgubbar och du har en succé! En del av vetemjölet byttes ut mot mandelmjöl för att ge kakan en lite annorlunda smak och konsistens än den vanliga kladdkakan. Ifall det finns gluten- eller mandelallergiker kan mjölet med fördel helt ersättas med en av sorterna.

Läs hela inlägget

Zucchinibrownies

Skrivet av Sofia Rönnbacka 06.06.2018 | 1 kommentar(er)

Zucchinibrownies 3

Nästa recept i min zucchinivecka är en brownie. En maffig, nötig och chokladig brownie med en chokladglasyr på toppen. För att göra den ännu saftigare och kladdigare tillsattes zucchini i smeten. Brownien bakades i en form som var 20x30 cm, vill du ha den i en långpanna dubblar du smeten och mängden glasyr.

Läs hela inlägget

Citron-timjankaka med syrlig frosting

Skrivet av Sofia Rönnbacka 30.05.2018 | 1 kommentar(er)

Citron timjankaka i langpanna 1

En stor favorit förra sommaren var en citron-timjankaka som fanns på caféet där jag jobbade. Så jag måste testa mig på att göra en egen variant nu till studentfest-temat här på bloggen. Dessa bitar blev gudomligt goda. Botten är en blandning av en sockerkaka och en kladdkaka, sådär härligt seg men ändå fluffigt. Sedan toppas bitarna med en syrlig frosting gjord på färskost. Mums! Du kan dessutom frysa ner dem med frosting och allt!

Läs hela inlägget

No bake rhubarbcake

Skrivet av Sofia Rönnbacka 25.05.2018 | 1 kommentar(er)

No bake rhubarbcake 6

En enkel no bake rabarbertårta som du bakar i ett nafs och går bra att frysa in! Rabarbersäsongen är inledd iallafall hemma hos mig och vad passar då bättre än att bjuda på ett recept på en tårta som lämpar sig bra för student-/examensfesten. Tårtan är en blandning av en moussetårta och en cheesecake får smak av rabarber och kardemumma. Den innehåller rå-rabarbersaft koncentrat, här finns recept på det. Det går minst lika bra med köpt saft! Denna tårta går att göra på förhand och fryses enkelt in, lämna då bort rabarber-jordgubbsspegeln eftersom den har en tendens att skrynkla ihop sig i frysen. Ta upp tårtan dagen före servering eller på morgonen samma dag och gör rabarber-jordgubbsspegeln då istället. 

Läs hela inlägget

Petit choux fyllda med citronfromage

Skrivet av Sofia Rönnbacka 22.05.2018

Peti choux med citronfromage 2

Nu börjar alla student- och examensfester vara på intågande. Då vill säkert alla som ska baka ha tips på bakverk som går att göra på förhand och frysa in. Denna vecka kommer fokus ligga på bakverk som går att göra på förhand och ta upp dagen före/samma dag.

Läs hela inlägget

Slow cooked butterchicken med chapati

Skrivet av Sofia Rönnbacka 11.05.2018 | 1 kommentar(er)

Slow cooked buttechicken 2

Detta ni, det var grejer! Mat som sköter sig själv medan du är på jobb, vårstädar eller röjer på i trädgården! Perfekt! Jag älskar indisk mat och denna butterchicken kommer högt på listan just för att den är så enkel att tillreda. Jag gjorde min i slow cookern men har du ingen slow cooker går det lika bra i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull :) kom då ihåg att röra om den då och då så det inte fastnar i botten! Servera kycklingen med ris och baka chapati till, ett härligt indiskt tunnbröd som du steker i stekpanna. Klipp över lite persilja eller koriander så har du en fantastisk måltid. Kanske bjuder du din kära mor på lite indiskt på söndag?

Läs hela inlägget

Matcha eclairs

Skrivet av Sofia Rönnbacka 04.05.2018

Matcha eclair 2

Trenden med superpulver verkar inte försvinna, vilket är helt förståeligt. Detta gäller även för matcha. Det finns bara bra saker med matcha och jag älskar en god matcha latte eller en matcha smoothie. Och dessa eclairs fyllda med en matchakräm var inte ett undantag.

Läs hela inlägget

Focaccia x2

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.05.2018

Focaccia med oliver rodlok och timjan 1

Som utlovat i måndags kommer nu ett recept på en enkel focaccia. Ursprungsreceptet tror jag att någon gång i tiderna kommer från Leila Lindholm men efter att ha bakat detta recept 100 gånger har jag modifierat det så det blivit ännu bättre (sorry Leila). Knepet till en perfekt focaccia är lite mjöl och lång jäsning. I ursprungsreceptet ska brödet jäsa ca 1 timme men jäs det åtminstone 3 timmar. Har du en surdeg hemma kan du använda lite av den för att få en ännu djupare smak i brödet. Det som är bra med focaccia, förutom att det är enkelt att göra brödet, är utbakningen. Allt du behöver göra är att trycka ut degen till en platta och vips har du ett bröd! Gör endera två platta bröd eller tryck ut degen i en långpanna. 

Läs hela inlägget

Favorit i repris: Farmors munkar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 27.04.2018 | 1 kommentar(er)

Dulce de leche munkar 1

Favorit i repris! Efter fjolårets munk-succé här på bloggen så kände jag att jag bara måste baka nya munkar till årets 1:a maj firande, och varför ändra på ett redan fungerande recept? Därför kör vi nu samma recept, min farmors, men med nya fyllningar. De blev ännu bättre än i fjol ifall man tycker om lite "modernare" stuk på munkar. Denna gång fick en tredje del av munkarna en churro-inspirerad tvist, fylld med dulce de leche och socker-kanelblandning runtom. En tredje del fick nutellafyllning och florsocker runtom.

Läs hela inlägget