sevendaysxbernys

Härligt syrlig lemoncurd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 14.07.2017

Lemoncurd 3

En härligt syrlig lemoncurd och en dag med strålande sol går hand i hand. På sommaren ska det vara fräscha uppfriskande efterrätter och en lemoncurd blir pricken över i:et i flera desserter. Sätt den på glass, som fyllning i kakor eller varför inte sätta den mellan två kex, bara att testa sig fram!

Läs hela inlägget

Brysselkex med syrensocker

Skrivet av Sofia Rönnbacka 08.07.2017

Syrensocker 4

Ta vara på syrenblommorna! Plocka dem, torka dem och använd dem i bakverk eller som jag och gör syrensocker. Jag har även frusit ner några för framtida behov då ett bakverk behöver piffas upp. Syrensocker gör du enkelt genom att blanda socker med syrenblommor. Jag torkade inte mina, men gör det eftersom att sockret blev lite blött. Det klimpade inte ihop sig men det syntes på sockret att det blandats med fukt. Jag färgade även mitt syrenlila bara för utseendets skull. Så alltså sockret ändrar inte färg av blommorna. Syrensocker kan du sedan ersätta vanligt socker med i recept. Jag gjorde brysselkex med syrensocker och de blev bra! Du kan även vispa grädde och tillsätta syrensocker för att få en spännande tvist på grädden :) 

Läs hela inlägget

Nu har den äntligen börjat!

Skrivet av Sofia Rönnbacka 02.07.2017

Rabarberbullar 4

Äntligen kom rabarbersäsongen till Rönnbacka! Det är alltid på detta vis. I maj börjar recept med rabarber dyka upp i veckotidningar, i början på juni börjar rabarbertiden på bloggar och så har vi Sofia, som alltid börjar sin rabarbersäsong i slutet på juni. Vägrar köpa rabarber från butiken för att testa recept så ifall det finns flera som jag, som får sin rabarber mitt i sommaren, kommer ni att ha nytta av de recept jag delar med mig av. Ifall det finns de som ätit för mycket rabarber rekommenderar jag ändå att testa detta recept. Denna gång blev det vetebullar fyllda med en rabarberkompott, och oj så goda de var. En perfekt kombination av sött och syrligt och även löjligt gott karamelliserat socker, mmmmm.. 

Läs hela inlägget

Baka franskt till kvällsfikat

Skrivet av Sofia Rönnbacka 07.06.2017

Petit choux eclairs 6

Du kommer definitiv imponera på dina gäster med detta bakverk, och slippa enkelt undan på samma gång. Petit choux kan se svåra ut och vissa vågar inte testa dessa ifall de inte stiger i ugnen, de ser invecklade ut eller någon annan orsak. Petit choux eller pâte à choux som den tidigare kallades är ett bakverk som uppkom på 1500-talet i Frankrike. Degen består endast av fyra ingredienser som du högst antagligen alltid har hemma. Smör och vatten smälts i en kastrull och mjöl tillsätts under kraftig omrörning och kokas tills den släpper från kanterna. När smeten svalnat kläcks äggen i smeten, sedan är det bara att spritsa ut dina petit choux. Ifall de ska användas till söta bakverk kan 1 msk socker tillsättas i smeten men det är inget måste!

Läs hela inlägget

Grillade pinnbröd

Skrivet av Sofia Rönnbacka 01.05.2017

Majkalas 14

Majkalas! Det blev inte någon långpromenad i år utan vi promenerade till grillplatsen som ligger nära så att alla kunde vara med! Så otroligt härligt väder om man jämför med gårdagens trista väder, dessutom var vi skyddade mot blåsten så det var varmt och skönt i solen :) Vi grillade korv och pinnbröd å oj så gott de var med pinnbröd. Flera år sedan jag åt det sist. Så hade min kära kusin med munkar till oss och mjöden hade bra åtgång den med. Nöjda och belåtna vandrade vi hemåt och snart blir det dags för middag, rökt lax och smörstekt sparris med balsamico och kanske en tzatziki till. Delar med mig av pinnbröds receptet här nedan ifall någon inte ännu hunnit vara på majkalas, trevlig första maj! 

Läs hela inlägget

Farmors munkar

Skrivet av Sofia Rönnbacka 21.04.2017

1a maj munkar 1

1a maj munkar 22

Läs hela inlägget

Chokladkex

Skrivet av Sofia Rönnbacka 23.03.2017

FullSizeRender 8

Hoppas du har haft en bra vecka hittills, själv har jag dragit ut en visdomstand så jag har käkat värkmedicin och flytande kost några dagar.. Inte skoj när man älskar mat! Istället för att dela med mig av receptet på min värkmedicin så får ni ta del av ett recept på dessa chokladkex som jag gjorde förra helgen till ett kommande projekt men de blev så goda så ni får receptet redan nu! Dessa kex är härligt spröda på utsidan och sega i mitten, mums! Av denna sats kommer det ca 24 kex beroende på hur stora du vill ha dem. Jag gjorde mina ca 4 cm i ∅.

Läs hela inlägget