sevendaysxbernys

Mandelfria Runebergstårtor

Skrivet av Hanna Stigzelius 05.02.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
runebergstarta1

Glad tisdag och glad Runebergsdag! Är du ett fan av runebergstårtan? Om jag skall vara riktigt ärlig så är jag inte direkt något storfan. Jag gillar inte bittermandelsmaken. Och halva vår familj är dessutom allergiska för mandel.... Men samtidigt tycker jag de är så söta. Och att baka tycker både barnen och jag att är roligt. Så igår kväll testbakade vi en egen variant utan mandlar. Istället hackade jag lite solrosfrön så att konsistensen skulle bli rätt. Och julens sist pepparkakor smulades och fick också åka ner i smeten. Och resultatet blev runerbergstårtor just i min smak! Om du också vill baka en allergivänlig mandelfri variant så kommer receptet här:

Läs hela inlägget

Chokladfladdermöss till halloweenfesten

Skrivet av Hanna Stigzelius 01.11.2018

Kategorier:
0fladdermus2

Förra veckoslutet pysslade faktiskt Hubbe och jag mer ätbart Halloweenskoj. Nämligen chokladfladdermöss. Jag såg idén till de här i  nån tidning, kanske var det Pirkka-tidningen, och tänkte genast att det kan vara kul att göra med barnen. Lillasyster var nog ännu för liten. Men Hubbe klararde bra av att hjälpa mej limma ihop delarna. Jag kletade med den smälta chokon och ha pluppade dit delarna. Bra arbetsfördelning. Även om cirka hälften av bitarna hamnade i hans mun istället för på nästa fladdermus... Men men...

Läs hela inlägget

Baka chokobollsspindlar till Halloween

Skrivet av Hanna Stigzelius 26.10.2018

Kategorier:
1halloweenspindlar1

1halloweenspindlar1Jag vet att spindlar skall ha 8 ben, inte 6, men det rymdes inte fler i chokobollskropparna!

Läs hela inlägget

Recept på fancy och god efterrätt: Mini-pavlovas

Skrivet av Hanna Stigzelius 16.05.2018 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
pavlova4

I lördags på min tjejmiddag, bjöd jag på mini-pavlovas till efterätt. Jag har velat göra sådana redan länge men liksom aldrig haft tillfället eller kommit mej för. Det är i sej inte särskilt svårt, men om man som jag vill göra både marängerna och lemoncurden själv, så är det lite arbetsdrygt och kräver en del vispande. Men man kan också köpa färdiga maränger och lemoncurd på burk. Och då är det i alla fall lätt som en plätt. Jag letade inspiration på pinterest för min variant och googlade sen fram receptet skilt. Att laga båda lemoncurd och maräng samtidigt är annars genialt eftersom det skall äggvitor i marängerna med äggulor i curden! Annars har jag alltid problem med vad man skall göra med den del av ägget man inte behöver just då. 

Läs hela inlägget

Fixa hemlagade munkar till vappen

Skrivet av Hanna Stigzelius 27.04.2018 | 1 kommentar(er)

munkartivappen

På måndag är det valborgsmässoafton, eller vappen. Till Vappen passar det utmärkt att bjuda på något gott till grillfesten eller picnicken. Den allra bästa vappen-godsaken är självklart hemlagade vappenmunkar. Sådana har jag kokat flera år. Det är egentligen inte svårt. Men ganska hett, osigt och omständligt med den varma oljan och allt socker överallt. Så småbarn skall gärna hålla sej borta från köket när det vankas munkkokning. I år blir det nog knappast några munkar lagade i vårt kök, eftersom jag jobbar på själva vappafton... Men jag tänkte ändå dela med mitt recept. Ifall det finns någon annan som är sugen på att testa. Jag lovar dej att du knappt ätit något godare!

Läs hela inlägget

Raw chokladkaka

Skrivet av Hanna Stigzelius 19.04.2018

Kategorier:
1rawkaka

1rawkaka

Läs hela inlägget

Lucka 22: Raw pepparkaksbollar

Skrivet av Hanna Stigzelius 22.12.2017

22

22Känner du att det blir lite mycket vitt socker så här kring jul? Men du vill kanske ändå äta något juligt och gott i alla fall. Då tycker jag du skall testa de här pepparkaksbollarna. Principen är samma som i mina raw chokladbollar, men istället för kakao har jag satt i pepparkakskrydda. Mm, sa Lillasyster när hon smakade på en efter att hon hjälpt mej med bakandet.

Läs hela inlägget

Lucka 20: Pepparkakspynt

Skrivet av Hanna Stigzelius 20.12.2017

20

20Pepparkakor hör verkligen julen till. Själv gilla jag egentligen degen mer än själva kakorna. Men att baka dem är så roligt och hör till. I år gjorde vi en liten tvist på peppisarna. Med hjälp av ett sugrör tryckte vi ut små hål i dem. Efter gräddning och dekoration så var det sen bara att hänga en tråd i pepparkakan och vips hade den blivit ett pepparkakspynt. Men ett litet tips, om du som jag har små barn, häng då pepparkakorna lite högre upp i granen. Annars tar det cirka tio minuter så finns det inga pynt kvar.... 

Läs hela inlägget

Julgodisinlägget

Skrivet av Hanna Stigzelius 17.12.2017 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Jag har fått två kommentarer som bad mej tipsa om mitt bästa julgodis. Så det tänkte jag att jag kunde göra. En liten sammanställning av allt julgodis jag bloggat hittills. För det har ju blivit en del. Allra helst fixar jag riktigt enkelt julgodis. Som inte kräver timslånga koktider och kulprov. Risken att misslyckas blir så mycket större då. Men nån krångligare sort brukar jag nog också fixa varje år ändå. Undantaget som bekräftar regeln. Ifall man kokar kolor och sånt så rekommenderar jag absolut en digital termomterer iställer för kulprov. Det blir ganska mycket säkrare då. 

Läs hela inlägget

Lucka 11: Pepparkaksrutor

Skrivet av Hanna Stigzelius 11.12.2017

11

11Är du inte något större fan av pepparkakor? Då kanske denna mjuka variant inspirerad av skolbasarsklassikern mokkarutor är något för dej? Jag tycker i alla fall att resultatet var supergott. Betydligt mindre torrt än vanlig pepparkaka. Och jag gissar att man också kan omvandla receptet till muffins och frosting istället för i långpanna om man vill. Originalreceptet hittade jag hos Söta saker.  Jag halverade receptet och bakade i en mindre form eftersom vi varken hade gäster på kommande eller julbasar att sälja på...

Läs hela inlägget