Oreange testheader ps2

6 saker på Instagram som jag stör mig på

Skrivet av Eivor Bäck 07.10.2021 | 4 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Utan närmare presentation, här kommer sex saker jag stör mig på på Instagram (visst ska det vara två på där?)

IMG 20200702 194954 666

Här sitter jag på trappen, surfar och stöööör mig. 

1. Möhippor och babyshowers
Det har varit så otroligt skönt att vi levt i en pandemi i ett och ett halvt år med restriktioner kring hur stora folksamlingar man får träffa för det har betytt få möhippor och babyshowers (eller om de har skett så har ingen vågat visa bilderna på sociala medier). Inga bilder på stora presentberg och blöjtårtor, inga bilder på överraskade blivande mammor som gråter för de är så glada, inga bilder på kuk-sugrör och matchande bride-squad-kläder. Så. Skönt. Önskar ju förstås alla blivande föräldrar och människor som ska gifta sig roliga fester med sina närmaste människor. Det är mest bilderna på Instagram som jag snabbt klickar mig förbi. Kul att ni har roligt, men tråkigt för mig att bli påmind om saker jag inte fått. Okej, jag kanske inte skulle vilja ha kuk-sugrör men ni fattar säkert vad jag menar. 

2. Folk som reser utomlands
Vi lever i en pandemi. Hur svårt kan det vara att hållas hemma i några månader???

kundvagn sverige småbarn

Innan pandemin: vi reste till Sverige på höstlovsresa. Längtar tills vi kan göra det igen.

3. Viktresor
Kroppar ser ut på olika sätt och det får de göra, och olika kroppar får visas på sociala medier. Men jag klarar inte av folk som skriver om sin viktresa på sociala medier. Speciellt de som ackompanjerar sin text med före- och efterbilder och förebilden är en svartvit normkropp där människan har ett ledset ansiktsuttryck och efterbilden alltid är en normkropp i bikini vid en turkos sandstrand. Ett, sluta åka till Södern för att ta Instagram-bilder, vi är i en pandemi och två, sluta skryt om din kropp, du kommer inte få en medalj. 

4. Säga A men inte B
Det här upplevde jag som ett större störningsmoment på Facebook förr i tiden. En kryptisk bild från sjukhussängen och i kommentarsfältet skriver man "jag kan inte säga mer just nu" eller "jag berättar sen" som svar på alla oroliga frågor. Extra störigt: att man aldrig berättar sen vad som har hänt.  

nykarleby tallskog

Om bilden inte är tagen från en sjukhussäng så är den ofta tagen i skogen med kryptiska texter om nya stigar och man vet inte om människan ska skiljas, har fått en allvarlig sjukdom eller om hen bara vill få lite uppmärksamhet. 

5. Ingen reklammarkering
Jag är positivt inställd till marknadsföring i sociala medier och jag gör också reklam ibland. Finns så många som jobbar med sociala medier som marknadsför olika företag och struntar i att göra korrekta reklammarkeringar. Så irriterande. Oftast ser man ju ändå igenom vad som är reklam och då känns det bara oproffsigt att man inte följer reklamreglerna. 

6. Brand rep
När vi ändå är inne på oproffsig marknadsföring i sociala medier: företag som söker brand rep (brändilähettiläs). Ett så vanligt fenomen för mindre finländska företag som marknadsför sig via sociala medier. Det går ut på att vem som helst får ansöka om att marknadsföra företaget i en tidsperiod (ofta 1-3 månader). Som ersättning får man produkter från företaget och marknadsföringen går ut på att man ska posta flera inlägg på Instagram varje månad med bild på produkterna. Överlag en jättebra deal för företaget, och en jättedålig deal för den som blir brand rep som gör massa marknadsföring för några produkter (som dessutom räknas som beskattningsbar inkomst så du ska sen betala konkreta eurosar till Skatteförvaltningen). Ser jag ett företag söka brand reps så slutar jag handla från dem. 

Bubblare: att dölja gilla-markeringar. Jag märker själv att jag blir glad när många gillar det jag lägger upp på sociala medier och nedstämd när hjärta-markeringarna lyser med sin frånvaro. Så jag borde egentligen dölja gillamarkeringarna så att jag inte kan hålla på och jämföra olika siffror. Men de enda som verkar dölja gilla-markeringar är wannabe-influencers som döljer antalet gillamarkeringar när det går dåligt för en bild och lämnar fram siffrorna på de bilder när de visar upp sitt barn, står på blommande sommarängar och annat där de har fått många hjärtan och därför ser bra ut i marknadsföringspunkt. Och sån vill man ju inte va.

tvåårskalas trädgård utekalas

Bild som fått många likes. Och det fattar man ju, vem gillar inte kalasbord?!

Snälla säg att ni också stör er på nåt på Instagram!

Kommentarer

 • Anci 07/10/2021 5:51pm (24 månader sen)

  Ohh, vilken bra lista, en sån här lagom stressig torsdag.

  Jag håller fullständigt med dig i punkt 4, det är bara så irriterande med människor som lägger upp en bild från en sjukhussäng och skriver ”sånt idag…”. Vad är det man vill uppnå med bilden?
  Irriterar mig också på att alla tar och publicerar likadana bilder: fin solnedgång, vacker strand, rosa himmel o.s.v. Kan bli riktigt trött på det (men det kan jag ju inte skriva ut eller säga högt, annat än till min man 😂)
  Ett annat irritationsmoment är när det publiceras bilder på t.ex. vackra blommor (närbilder) i trädgården. Jo, visst är det roligt att se folks trädgårdar, men närbilderna ger inte så mycket… Här får jag säkert mothugg…

  Sen håller jag inte med om att jag irriterar mig på utlandsresor. Det är INTE bara ett par månader, det är faktiskt snart ett och ett halvt år som vi hållit oss från utlandsresor. -Och jag saknar det (om det sen bara är över gränsen vid Torneå-Haparanda).

  Inser att jag låter som en gnällig tant (obs. tanter är egentligen coola), men du frågade trots allt efter vad vi stör oss på…

  • Eivor 12/10/2021 8:58am (24 månader sen)

   Tack för dina irritationsmoment!

   Jag tänker ibland när jag ser en riktigt fin solnedgång i verkligheten att snart så kommer alla lägga upp en bild på instagram, och så brukar det ju bli :)

 • Anni 07/10/2021 8:57pm (24 månader sen)

  Jag stör mig på dom som tar en screenshot på en komplimang dom fått via privat meddelande och måste ladda upp det på insta story för att visa alla deras följare 😅

  • Eivor 12/10/2021 8:59am (24 månader sen)

   Bra punkt! Kul med komplimanger men de behöver ju nog inte visas upp för hela världen!

 • Tidstjuven 07/10/2021 10:06pm (24 månader sen)

  Jag skriver under på alla punkter förutom den första (kul att se bilder på glada människor ju!). Speciellt i punkt 5-6 slog du verkligen huvudet på spiken!

  • Eivor 12/10/2021 8:59am (24 månader sen)

   Tack, kul att du gillade! :)

 • Emma 08/10/2021 11:04am (24 månader sen)

  Absolut! Det finns hur mycket som helst man kan störa sig på på Instagram. Håller helt med om att säga A men inte B och sen när man ser samma person skriva ett inlägg i samma stil som alltid, att "skryta" om hur bra och duktig ens man är eller barnen som bara är bäst och man själv är en superkvinna som hinner med allt. Men man får ju välja att skrolla vidare och inte fästa så mycket uppmärksamhet på de sakerna, annars kan man ju bli lite galen.

  • Eivor 12/10/2021 9:00am (24 månader sen)

   Så är det! Och märker man att man mår dåligt av det så ska man sluta följa eller dölja en viss persons uppdateringar :)

Skriv en kommentar