Oreange testheader ps2

Att leva på hemvårdsstöd - några spartips

Skrivet av Eivor Bäck 09.04.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Elvira är nu äldre än nio månader och min enda inkomst är hemvårdsstödet. Till skillnad från vanlig lön som kanske är hemlig (?!) och föräldrapenning som baserar sig på den hemliga lönen så är hemvårdsstödet väldigt ohemligt eftersom alla kan googla fram eurosumman. Om man är hemma med ett barn under tre år får man år 2020 341,69 euro per månad från FPA (före skatt, förskottsinnehållningen ligger på 25 %), så på kontot landar ca 256 euro i månaden. Du blir inte superrik på att vara hemma med barn alltså. Med tanke på alla permitteringar och grejs i landet så kanske det också finns någon annan som inte känner sig superrik just nu. 

Så här kommer lite spartips från yours truly:

- Gå genom alla kontoutdrag från flera år tillbaka och sortera upp utgifterna och inkomsterna. Jag gör varje januari en budget över varje månad, och baserar siffrorna på tidigare års ekonomi-excelfiler. Att det dyker upp både en stor elräkning och försäkringsräkning i december är alltså aldrig en "spännande" överraskning eftersom jag redan i januari lagt in det i decembers budget. Det kanske inte sparar in massa pengar, men du slipper bli förvånad när räkningarna kommer. Och har du en budget som du följer så vet du också hur mycket pengar som det är okej att använda när du ska köpa en ny vinterjacka.   

- Börja planera och spara långt på förhand. Det var ju ingen överraskning för oss att min inkomst skulle vara pissliten. Så vi har redan  sparat varje månad i över ett år.

- Och hur sparar man då? Genom att t.ex. välja bort onödiga utgifter. Typiskt onödiga grejer att lägga pengar på, men som jag JÄTTE-gärna skulle lägga pengar på om jag hade är: HBO-abonnemang, frisörbesök, gymkort, snygga kläder, Bugaboo-barnvagn, blommor, fredagsbiff, fredagsvin, kaffemaskin, grön sammetssoffa, växthus, torktumlare. Nu får jag klara mig utan alla de här sakerna, och jag överlever. 

jullunch strampen varmrätt

Lyxig lunch som man inte äter när man är vårdledig (om det inte är jullunch som ens snälla arbetsplats bjuder på förstås. Då äter man glatt (och fotograferar till bloggen)). 

- En av våra stora utgifter varje månad, som också är relativt enkel att påverka, är matkostnader. Här har jag skrivit ett långt blogginlägg om matkostnader

- Typ alla familjer där ena partnern är på hemvårdsstöd jag någonsin pratat med har sagt att de valt att amortera mindre på bostadslånet, alternativt bara betala lånets ränta

- Kolla upp med FPA om du har rätt till andra förmåner än hemvårdsstödet. Förra gången jag fick hemvårdsstöd bodde vi i hyreslägenhet och den andra föräldern studerade: vi hade rätt till vårdtillägg och bostadsbidrag. Den här gången har vi rätt till några euro i vårdtillägg och så har jag sagt upp femåringens dagisplats som vi inte använder nu p.g.a regeringens rekommendationer (femtio euro netto till i vårdpenning i månaden). 

- Typiskt Lyxfällan-tips är väl att man ska sälja bort allt man äger. Jag är väl kanske inte så extrem i mitt tips eftersom det ju är trevligt att ha en soffa att sitta i och en tv att titta på. Men urväxta barnkläder, lästa böcker och köksredskap man aldrig använder kan med fördel säljas på loppis. Jag brukar ha en burk jag lägger alla årets loppisförsäljning i, det brukar bli några hundralappar varje år. 

amidahallen jakobstad pietarsaari

Börja med att samla ihop det du tänker sälja och fundera på om det är bättre att sälja via t.ex. en lokal Facebookloppisgrupp, en säljsajt på nätet eller ett båsloppis. Båsloppis tycker jag alltid är smidigare eftersom man slipper fotografera allt och stämma träff med potentiella köpare. MEN båsloppis har ju alltid en hyra, och det är trist om man i slutändan säljer för så liten summa att hyran översstiger försäljningen. 

- Öka inkomsterna. Tänk efter vad du kan och gör pengar på det. Är du bra på att baka tårtor - gör en business av det. Det här tycker jag själv är svårt, jag kan ingenting och dessutom orkar jag inte lägga tid och energi på Skatteförvaltningens regler kring hur man ska betala skatt vid hobbyverksamhet. Men överväger att öka antalet blogginlägg och då och då skriva ett adlink-blogginlägg. Tänker att det kanske inte stör er läsning så mycket, ni kan ju hoppa över inlägget om det inte alls passar er (?). 

- Handla begagnat. Man ska ju inte bara sälja på loppis, utan också försöka fynda. Typisk grej som man kan köpa billigt är barnkläder. 

barnkläder dagis innekläder

I höstas gick jag genom årets innedagisgarderob. Nästan alla dagiskläder kom raka spåret från loppis, förutom en del av byxorna och tightsen. Byxor utan hål på knäna är typ omöjligt att hitta second hand. Vi kan utgå från att alla tights och t-skjortor kostar 5 euro styck i affär, och alla långärmade, collegetröjor och byxor har ett snittpris i affären på 15 €. En ny dagisgarderob skulle alltså kosta tvåhundra euro, jag har snarare betalt typ en femtiolapp. Och don't even get me started på barnytterkläder. Köper du i fel säsong kan du fynda fina vinterhalare, oanvända fotbollsskor osv för ett bra pris. 

- Sist men absolut inte minst: ha ett ordentligt samtal med partnern kring ekonomi. Har man t.ex. en separat ekonomi där båda betalar lika mycket i månaden till hushållskassan så kanske hemvårds-föräldern blir tvungen att ta av sina sparade pengar för att kunna betala sin del varje månad. Och det är faktiskt inte okej. Vet inte hur mycket han jag bor med tycker om att jag fläker ut vår privatekonomi på bL0gGeN (jag har försökt vara ganska allmän hittills), men vi har ett system med gemensam ekonomi och egna fickpengar. Så trots att jag nu har en liten inkomst har jag fortfarande en egen summa så att jag även i fortsättningen har möjlighet att köpa nya skor, luncha ute och göra roliga saker. Det blir väldigt skevt om bara partnern med lönearbete har råd att göra roliga saker. 

Har ni något bra spartips när man är vårdledig? Dela gärna med er i kommentarsfältet! Man måste fylla i en mejladress för att kommentaren ska skickas, men ni kan ju hitta på en mejladress om ni vill vara anonyma. 

Kommentarer

 • Eva 10/04/2020 1:02am (3 år sen)

  Hej Eivor, tack för en skön blogg och ett aktuellt inlägg. Men - jag ser rött varje gång jag hör en kvinna säga att hon lever på hemvårdsstöd. Har barnet ingen pappa? Vilka utgifter står han för? Lite lugnade jag mig när jag läste ditt inlägg till slut och insåg att du tänker som jag på många punkter.

  Ekonomi är något av en feministisk hjärtefråga för mig. Det viktigaste är sista punkten på din lista, att prata med sin partner om hur ni lägger upp familjens gemensamma ekonomi. Att ha barn innebär inkomstbortfall. Och om den ena föräldern är hemma mer än den andra innebär det ett större inkomstbortfall för den föräldern. Det ska rimligtvis den andra föräldern kompensera för. Barnet är bådas, och det är i bådas intresse att barnet har det så bra som möjligt. Att man får barn ska inte gå ut över den enas ekonomi mer än den andras.

  Här är en modell som jag rekommenderar. Utgångspunkten är att bådas tid är lika värdefull, oberoende om tiden tillbringas på jobb eller hemma med barn:

  - Addera alla inkomster, dvs. löner, barnbidrag, skatteåterbäringar
  - subtrahera alla gemensamma utgifter, dvs. avbetalning på lån, dagisavgift, bensin, el, vatten, mat, husgeråd, barnets kläder och saker
  - räkna ihop vad som blir kvar och dela på två. Båda får alltså lika mycket kvar i handen för personliga inköp eller personliga besparingar.

  Funkar jättebra för oss. Min make tjänar mer än mig men han är också bortrest 3-4 dygn i veckan på grund av sitt jobb, vilket innebär att jag står för det mesta av markservicen hemma. Att jag gör det är en förutsättning för att han ska kunna göra sitt arbete och därför är det rätt att jag får ta del av hans lön.

  Nu menar jag inte att alla måste göra som vi, det finns ingen universallösning som passar alla. Men alla läsare, snälla, prata med er partner tills ni hittar ett tydligt system som är rättvist för båda. Ingen människa ska behöva leva på 256 euro i månaden.

  Du frågar om spartips. Jag vet inte om jag är rätt person att svara och det här tipset hjälper inte den som redan sitter där med för lite pengar, men jag säger det ändå: Planera din ekonomi. Precis som Eivor skrev. Vet du att du gärna vill ha barn en dag - spara lite extra medan du ännu är på jobb. Samma gäller för den eventuella partnern naturligtvis.

  Ett annat tips är att banta ner boendeutgifterna. Ta inte alltför stora lån! Återigen, om du vet att du vill ha barn kan du inte dimensionera lånets storlek efter två hela löner. Jag blir lite paff när jag läser att många av Eivors bekanta kör amorteringsfritt under småbarnstiden. Det visar att många har hemskt stora lån i relation till sin inkomstnivå. Man måste inte genast köpa egnahemshus. Man kan byta upp sig så småningom. Och man kan bo riktigt bra också på en mindre yta. Vi är en trepersonersfamilj på 90 kvadrat, och vi har gott om plats.

Skriv en kommentar