Bilderböcker vi älskar (3-6 år)
Jag är en bokfantast och jag har jobbat hårt för att barnen också ska bli det. Redan från att barnen var bebisar har vi övat på att sitta och lyssna på berättelser och vi läser alltid en bok innan det är läggdags. Jag hoppas att barnen kommer att läsa böcker resten av livet. För det finns ju inget härligare än att dyka ner i en bok och en hel värld öppnar sig.
Ikväll tänkte jag dela med mig av några av våra favoritbilderböcker. Böckerna passar ungefär för tre- till sexåringar +/- några år. Det är alltid svårt att bestämma för vilken ålder en viss bok passar för t.ex. barnets språknivå och tålamod påverkar hurudana böcker som fungerar att läsa. Men de här böckerna läser vi hemma, om och om och om igen:
Det är en salig blandning av gamla klassiker och nya upptäckter. Gemensamt är att de alla är skrivna på (eller översatta till) svenska. Vi har några finska böcker i bokhyllan men dem läser vi alldeles för sällan.
Jag älskar Pija Lindenbaums bilderböcker och speciellt böckerna om Gittan. Gittan och älgbrorsorna och Gittan och gråvargarna har vi läst så mycket att jag nästan kan dem utantill. Gittan och gråvargarna handlar om Gittan som vågar nästan ingenting och om hur hon går vilse i skogen och bland annat måste klättra upp i höga granar för att rädda vargar som klättrat upp och inte vågar klättra ner. Elvira, snart två år, är också förtjust i Gittan och gråvargarna men hon har inte riktigt tålamod till att lyssna på alla ord så vi snabbspolar ännu genom boken och läser bara några meningar här och där, men det går också bra!
Och på tal om böcker vi älskar, 501 saker att hitta går snart sönder av hur mycket vi bläddrat i den! Den innehåller inte så mycket text utan huvudfokus är att läsaren ska leta efter olika saker på varje uppslag. Böcker behöver ju inte innehålla text för att vara intressanta! Den här boken gjorde att Johannes snabbt lärde sig hur siffror ser ut så att han själv kunde börja ligga i sängen efter att vi läst godnatt-boken och själv räkna och leta figurer.
Sen finns det många klassiker som vi föräldrar har läst som små! Tycker att det är så fint att vi föräldrar och våra barn har en del gemensamma berättelsevärldar! Berättelser om Mumin, Pelle Svanslös och Astrid Lindgrens figurer läser vi ofta. På bild finns Barnens dag i Bullerbyn av Astrid Lindgren, Berättelser om Pelle Svanslös (samlingsvolym) av Gösta Knutsson, Vem ska trösta Knyttet? av Tove Jansson, Visst kan Lotta cykla av Astrid Lindgren och Emil och Ida i Lönneberga (samlingsvolym) av Astrid Lindgren. Dessa klassiker kommer nu som då i nyutgåvor eller i samlingsvolymer eller så kan man hålla upp ögonen på loppis efter ett redan älskat exemplar.
Bokserier är tacksamma att dyka ner i eftersom karaktärerna återkommer i bok efter bok men berättelsen ändras så man som förälder får lite variation när man läser. Håkan Bråkan och fiskarnas befriare av Sören Olsson och Anders Jacobsson har vi läst många gånger det senaste året för sexåringen. Det finns en hel del prutt-humor i böckerna om Håkan Bråkan och många situationer där rumpor och snoppar nämns, vilket ju en del barn tycker är otroligt roligt. Sov nu, Vesta-Linnéa! av Tove Appelgren är den andra boken om Vesta-Linnéa, en finlandssvenskt barn som i just den här boken drömmer mardrömmar. Mumintrollet fyller år och Raska på, Alfons Åberg av Gunilla Bergström är också två favoriter hos oss.
Vi tar väl några till bra bokserier när vi ändå håller på. Super-Charlie-böckerna skrivna av Camilla Läckberg, Bonden Blom-serien av Steve Smallman och Ivar träffar-serien av Lisa Bjärbo är alla favoriter. För vem vill inte höra berättelser om superkrafter, livet på en bondgård och dinosaurier?!
Något jag tycker är väldigt viktigt att läsa för barnen är finlandssvenska bilderböcker. Finlandssvenska bilderböcker skildrar ofta det finlandssvenska livet, kulturen och språket som finlandssvenska barn lever i. I de finlandssvenska böckerna kallas dagis för dagis (i sverigesvenska bilderböcker är termen förskola), barnen i böckerna tittar på Buu-klubben och platser som Tammerfors och Helsingfors nämns. Dessutom gäller det samma för finlandssvenska bilderböcker som för all finlandssvensk kultur överlag, om man inte konsumerar och stöder den så minskar den för att till slut försvinna.
Jag hörde av mig till de finlandssvenska bokförlagen Schildts & Söderströms och Förlaget för att se om de ville skicka några bilderböcker från den senaste utgivningen så att jag kunde lyfta några riktigt färska titlar. Så böckerna på bilden kommer alla från vårens utgivning. Fidel och jag i storstan av Lena Förlander-Ulf och Mumindalens alfabet illustrerad av Tove Jansson och med Annika Sandelins texter är utgivna på Förlaget. Molly och Kelenken av Cara Knuutinen och Främlingarna skriven av Malin Klingenberg och illustrerad av Maria Sann är utgivna på Schildts & Söderströms. Alla fyra böcker blev snabbt nya favoriter och jag njuter så av att få läsa några nya berättelser där det är en överraskning också för mig vad som ska hända på nästa sida.
En annan sak som jag tycker utmärker finlandssvensk barnlitteratur är att bildspråket är mer fantasifullt och varierande än sverigesvenska bilderböcker. Här ser ni ett uppslag från Främlingarna med Maria Sanns illustrationer och Fidel och jag i storstan med Lena Frölander-Ulfs illustrationer. Jag försöker läsa olika sorters berättelser för barnen och lika mycket försöker jag välja böcker med olika sorters illustrationer.
Tipsa gärna i kommentarsfältet om dina (eller dina barns) favoritbilderböcker!
Du gillar kanske också…
♥ Julböcker
♥ Tre finlandssvenska böcker
Kommentarer
Marika 26/05/2021 9:22am (2 år sen)
böckerna om pettson & findus läser vi ofta!
Eivor 29/05/2021 9:22am (2 år sen)
Det gör vi också! De är ju så mysigt illustrerade dessutom med många finurligheter att titta på :)
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar