Oreange testheader ps2

Bilderböcker vi älskar (0-3 år)

Skrivet av Eivor Bäck 26.10.2021 | 1 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

I våras bloggade jag om ett axplock av våra favoritböcker för barn i ålderspannet 3-6 år. Här kan ni läsa det blogginlägget. Nu när det är höst blir det fler böcker lästa hemma hos oss, så idag blir det ett nytt blogginlägg med några av våra favoritböcker, den här gången för mindre barn (typ 0-3 åringar).

Jag lägger in ett åldersspann i bloggrubriken men som ni säkert vet så finns det ingen åldergräns för när vissa böcker passar barn. Ett av det som påverkar mest hurudana bilderböcker man kan läsa för barn är barnens tålamod, har de svårt att sitta still är det svårt att läsa texttyngda böcker. Med Johannes övade vi massor på att läsa tillsammans så han orkade redan som väldigt liten lyssna på långa böcker. Elvira har inte riktigt tålamodet, det ska fortfarande bara vara några meningar per uppslag, annars stiger hon upp och går och leker med sin doktorsväska. 

bilderböcker boktips 0 år 3 år

En hel bokhög med favoritböcker. 

PA170568

Några av barnens allra första bokfavoriter i livet. Leka tittut är en kortare variant av Vira vaknar, men den här versionen hör till serien "nalleböcker" där alla sidor är tjocka och som gjorda för att tuggas, dreglas och bläddras av små tjocka bebisfingrar. Johannes var så fascinerad av den typ tjugo år gamla Prinsen av Brabant som vi lånade från hans fasters bokhylla, den har färgglada bilder och går på rim. Samma författare, Dick Bruna, är även upphovsperson till Miffy-böckerna som också de är väldigt småbarnsanspassade.

Och på tal om rim, det finns ju många fina bilderböcker som innehåller ramsor och rim som man kan läsa högt för sina bebisar. En av våra favoriter är Rassel prassel poesi av Hanna Lundström och Maija Hurme. Den har också så mysiga illustrationer, perfekt bokgåva till ett nyfött barn. På bild finns inte Råttan Bettan och masken Baudelaire men den behöver också nämnas för den är också ypperlig finlandssvensk babypoesi, när jag gick på babypoesi med Elvira så använde sig kursdragaren av flera av Sandelins dikter. 

PA170566

Många böcker riktade till små barn innehåller aktiviteter för barnet så att de ska fokusera längre på boken. Här kommer tre olika varianter:

Fint besök på bondgården är en en bok där varje sida har en ljudknapp som barnet kan trycka på. Vems bajs är det? innehåller flikar där det bakom varje flik gömmer sig ett djur som nyss har bajsat. I Knacka på! består vartannat uppslag av en dörr som man ska knacka på innan man på nästa uppslag ser vad som finns innanför dörren. Sen finns det också böcker med magneter, flikar på bokkanten man ska dra i m.m.

PA170564

Man kan ju inte prata om bilderböcker utan att nämna tidlösa klassiker som man själv läste som barn. Det är ju något speciellt att återuppleva sina barndomsfigurer tillsammans med sitt barn. Böcker om Pettson och Findus, Mumintrollet och Max har vi läst flitigt. Till exempel de "vanliga" Pettson och Findus-böckerna och Mumin-böckerna har ju ofta mycket text per sida, men det finns småbarnsanpassade varianter som fungerar mer som pekböcker eller har kortare historier. 

PA170567

Det finns mängder av bilderboksserier riktade till mindre barn och de innehåller ofta många böcker i en serie. Fastnar barnet för en viss bilderboksfigur är det så smidigt att biblioteket ofta har hela serien, då får man som läsare lite variation och barnet får se sin favoritfigur i olika händelser. De här tre böckerna på bilden är våra favoritserier men det finns många andra serier som är minst lika bra. Knöl & Bök och dammråttorna handlar om när syskonen Knöl och Bök har det ostädat i sitt rum (det finns också böcker om när de kissar på golvet, och när Knöl tar hem en hund och Bök är så allergisk mot pälsdjur att han måste åka ambulans). Pino och katten är en av över tjugo böcker i serien om Pino. Pino-böckerna har varit så omtyckta hemma hos oss, och det bästa av allt: några av böckerna finns även på Youtube så när ens barn är så stort att man introducerar rörligt material är det en bra serie att börja titta på.

Sen kan man inte skriva om bilderböcker för yngre barn utan att nämna Babblarna. Babblarna slog genom stort när Johannes var liten och det var då de första böckerna kom. Som vi har läst böckerna, och som jag har tejpat böckerna. En del sidor består numera mer av tejp än vanlig boksida. 

En del av de böcker jag tipsat om i det här blogginlägget finns inte längre i bokhandlarna, men ofta har biblioteken äldre böcker som inte längre säljs i handeln. Och så lönar det sig alltid att hålla koll på bilderböcker på loppisar. 

Du gillar kanske också…
Bilderböcker vi älskar (3-6 år)
Julböcker 

Kommentarer

  • Josefine 26/10/2021 6:52pm (20 månader sen)

    Tack för tipsen! Hos oss läser vi Bamse- och Alfonsböcker flitigt. Även Lilla Wille-böckerna från Goboken (kommer inte på vad den finska motsvarigheten heter nu?) är populära hos barnet, jag tycker de har så dåliga rim, men det bryr sig väl inte barnet om.. :)

    • Eivor 01/11/2021 8:47am (19 månader sen)

      Bamse och Alfons är storfavoriter hos den äldre, har inte riktigt fastnat hos Elvira ännu :) Tack för tipsen om Lilla Wille, han är en ny bekantskap för oss!

Skriv en kommentar