Oreange testheader ps2

Bröllopsfrågestund: vigsel vid magistraten

Skrivet av Eivor Bäck 29.10.2020 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Förra veckan ställde ni frågor via bloggen och Instagram kring vårt bröllop. Tänkte beta av några av frågorna ikväll! 

Grattis Måste man ha vittnen med till magistraten? Tänk om man inte har det/ kommer från annan ort och inte har någon passande på plats... Kostar det?

Tack så mycket! En vigsel vid magistraten (heter idag egentligen Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata) är avgiftsfri om man gifter sig vid servicestället en vanlig vardag under kontorstid. Däremot kostar det om man vill ha en vigsel utanför tjänsteplatsen och/eller tjänstetiden. Man måste boka tid cirka en vecka på förhand och åtminstone när vi skulle boka tid fanns det bara vigseltider på fredagar vid serviceställena i Vasa och Jakobstad.

När man gifter sig behövs det två vittnen som är över femton år gamla. Det här var faktiskt ett stort problem för oss. Det skulle ha varit mycket smidigare att ha vigseln i Jakobstad men vi kände ingen som kunde ställa upp som vittnen en vanlig fredag. Ibland kan personal på magistraten fungera som bröllopsvittnen men eftersom det är coronatider och många ur personalen jobbar hemifrån så fanns inte den möjligheten. Därför gifte vi oss i Vasa eftersom både Jimmys kompis och min syster studerar och råkade ha ledig fredagförmiddag.

Andra Coronarelaterade problem med vigsel vid magistraten är att man egentligen får ta med sig så många gäster som helst men nu rekommenderades det så få deltagare som möjligt (sex personer läste jag någonstans även om det säkert varierar från plats till plats beroende på vigsellokalens storlek). Eftersom vi redan var fyra personer utan vittnen (jag, Jimmy och våra två barn) så var det t.ex. inte möjligt att ha med våra familjer.

OI000535

Nygifta! Bilden är tagen vid vattnet nedanför Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställe i Vasa. 

Hur fungerar det rent praktiskt att viga sig vid magistraten? Har läst lite om det, men inte satt mig in i det dessto mer. Hur upplevde ni det? Hade ni velat ha något extra tänker musik, textläsning?

Rent praktiskt så fyller man i hindersprövningen, bokar vigsel elektroniskt och dyker upp på utsatt tid. Klart! De som gifter sig ska ha med identitetsbevis, körkort fungerar fint. Och två vittnen. Jag tyckte att vigseln var otroligt kort och gick så snabbt. Vi hade med kamera och stativ och hade tänkt filma vigseln, men det glömdes bort. Och den filmen skulle väl ha varit typ två minuter lång varav majoriteten skulle ha varit när Johannes räckte över ringasken. Jag skulle gärna ha haft en kyrklig vigsel med ingångsmusik, egna löften och kanske en duktig solist som skulle sjunga en fin akustisk version av någon poplåt. Men ett snabbt och smidigt sätt att gifta sig på var det absolut! Inte så högtidligt dock. 

Capture vigsel dvv

Skärmklipp från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas hemsida. Det här var alltså hela ceremonin. Sen var vi gifta. Tyckte förresten att sista stycket (efter att man bytt ringar) kändes väldigt modernt och vettigt. 

Du gillar kanske också…
Sneek peak på våra bröllopsporträtt
Vår vigsel och bröllopsmiddag

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar