Cheesecake med kallrökt lax
I sommar har jag återupptäckt ett recept på cheesecake med kallrökt lax som jag senast bakade för fem år sen. Nu har jag gjort den två gånger inom loppet av åtta dagar och som tur var är den både god och enkel, och som grädden på moset en hit på kalasbordet!
Du behöver:
– 350 g malaxlimpa (eller en halv limpa av mitt "hemliga" recept på skärgårdsbröd)
– 100 g smält smör
– 2 askar (tot 530 g) laktosfri philadelphiaost
– 1,5 burkar (tot 225 g) laktosfri crème fraiche
– 300 g kallrökt lax
– 2 små rödlökar
– 3 msk finhackad färsk dill
– salt och peppar
Smält smör och blanda ihop med mixad malaxlimpa (alltså typ kavring). Tryck fast brödet i en kakform som har löstagbara kanter (lägg bakplåtspapper i formens botten så är det lättare att få snygga tårtbitar). Jag har använt springformar med diametern 24 och 27 centimeter, ju mindre springform desto tjockare blir brödbottnen och desto enklare är det att lyfta över kakan till ett serveringsfat i en bit. Blanda samman philadelphiaosten och crème fraiche i en skål. Krydda med salt och peppar och blanda i väldigt finhackad rödlök. Skär laxen i mindre bitar och blanda ner i smeten. Vill man få en fastare fyllning kan man röra ner ett smält gelatinblad men jag tycker inte att det behövs. Lägg färskostblandningen ovanpå brödbottnen och låt kakan stå i kylskåpet tills det är dags att servera, helst över natten.
Jag har de senaste gångerna bara dekorerat tårtan genom att ösa på citronskivor. För färsk citron är ett måste att ha som tillbehör. Men vill man vara konstnärlig kan man snurra rosor av laxskivor, klicka ut bollar med fiskrom, placera ut skivor med körsbärstomater, använda sig av färskt grönt (dill, ärtskott, rucola osv). The sky is the limit. Jag har serverat den som buffé så att alla har fått ta så mycket de vill (eller vågar), men den här tårtan passar också fint att servera som förrätt där man serverar en färdigt uppskuren bit tillsammans med grönsallad till varje gäst.
Annat serveringsförslag är att bara göra röran och klicka den på limpskivor (och med limpskivor menar jag såklart kavringskivor så alla sverigesvenskaläsare inte råkar ta vanlig limpa).
Det finns tusentals olika recept på kallröktlaxcheesecake, min har ursprunget i ett recept jag läste i Kuriren men jag tror att jag har modifierat receptet till oigenkänlighet.
Kommentarer
Mona Norling 29/06/2020 3:30pm (3 år sen)
Hej
Blir glad om jag kan få ditt recept på hemliga brödet
Bor i Lissacbon och kavring går inte att köpa här
Har hittat ett bra recept på surdegsbröd som tur är
Ha en fortsatt trevlig dag
Mona Norling
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar