Chicken tikka masala
Förra lördagens storkok hos oss blev en stor gryta med chicken tikka masala som räckte hela veckan. Ni vet ju att jag tycker om mat som är enkel att göra och som leder till att kylskåpet är fullt av rester så att man inte behöver börja tänka på vad man ska laga för mat varje vardag klockan halv fem. Den här rätten tycker jag extra mycket om för jag har aldrig gjort den i hela mitt liv, jag muttrar bara till Jimmy att jag är sugen på något med kyckling. Och så fattar han alltid vinken och gör det här åt mig. Älskar det.
Skär 900 gram kycklingfilé i bitar (eller köp sån där färdigtärnad kycklingfile om du är riktigt smart). Blanda ihop 1,5 dl turkisk yoghurt med 1 msk garam masala, 1 tsk svartpeppar, 1 tsk korianderpulver, 1 tsk chilipulver och 1 tsk salt i en stor glasskål. Vänd ner kycklingen i yoghurtröran. Täck skålen med plast och låt stå minst två timmar i kylskåpet.
Hacka 1 gul lök och stek lökhacket i smör eller olja i en gryta. Tillsätt 2 vitlöksklyftor (pressade eller finhackade), 1 msk färsk riven ingefära, 2 tsk spiskummin, 1 tsk senapsfrö och 1/2 tsk gurkmeja. Fräs allting under omrörning i ca 1 min. Tillsätt 4 msk tomatpuré och fräs lite till. Vänd ner kycklingen och all yoghurtröra. Stek under omrörning tills kycklingen inte längre är rå. Blanda i 1 förpackning krossad tomat, 3 dl matlagningsgrädde, salt och svartpeppar enligt eget tycke, och låt koka upp. Sänk värmen och låt allting sjuda långsamt under lock i ca 20 min. Rör om i grytan med jämna mellanrum.
Jimmy hälsar att han den här gången dubblade receptet så att vi nu helt säkert inte skulle bli tvungna att koka en enda vardagskväll den här veckan. Jimmy hälsar också att receptet kommer härifrån.
Ja, det är hopplöst att ta en bild på vitt ris och brun sås. Allt ser äckligt ut. Att jag i desperation hackade lite sallad och slängde över för att få åtminstone en liiite bättre bild var genialt.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar