Oreange testheader ps2

Dagisstart och höstgarderob

Skrivet av Eivor Bäck 11.08.2020 | 2 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Förra hösten började jag med ett lyckat koncept som jag ska försöka få att bli en återkommande tradition i vårt hushåll: storstädning av femåringens garderob.

I vårt förråd finns moderskapsförpackningens stora kartonglåda och den är fylld med kläder som jag fyndat på loppis och som ännu är för stora. Så jag lyfte fram lådan och plockade fram allt som nu borde börja passa, Och så tvättade jag rent exakt allt i tvättkorgarna, plockade fram alla ytterkläder, vantar och skor och hällde ut det över parkettgolvet. Sen tittade jag på klädhögen och suckade en stund innan jag tog itu med den.

IMG 20200804 122842

Jag sorterade upp klädberget enligt klädtyper och gick igenom plagg för plagg och kollade skicket. Det som var söndrigt lappade jag, det som var för litet rensade jag bort, det som femåringen vägrar använda (till exempel den fina tröjan från GANT (otacksamma unge)) la jag i sälja-på-loppis-påsen. Och samtidigt som jag gick igenom kläderna skrev jag en lista med sånt som han behöver. Flera mjukisbyxor till exempel (hopplöst att hitta second hand) och nya regnkläder. De han har får väl duga i höst om jag inte råkar snubbla över ett förmånligt set. Och inneskor om han ska börja spela innebandy.

Så skönt att fått garderoben storstädad! Alla plagg som nu finns i den kan (och vill) femåringen använda och inget är söndrigt eller för litet. Jag borde väl egentligen göra det här varje säsongsbyte men på våren brukar det bara att bli att lassa in t-skjortor och shorts överst i byrålådan.

IMG 20200806 160002IMG 20200806 155707

Dagiskläderna namnade jag och fotograferade så att den andra föräldern inte varje morgon står och undrar vilka kläder som är dagiskläder. Av de 22 plaggen är två tredjedelar köpta på loppis. Regnbyxorna, innebyxorna och Ninjago-kläderna är sprillans nytt medan resten är second hand. Orkar man leta och har lite tålamod hittar man absolut kläder som passar perfekt för dagis, både inomhus och utomhus. 

Hos oss är det dagisstart nästa måndag. Och vi är alla taggade och redo, det är bara några fler par byxor till som behövs. Men med det här vädret är det väl ändå mest shortsväder de första veckorna så femåringen kan säkert starta dagis med bara ett par byxor i dagisväskan. 

Kommentarer

 • M 11/08/2020 3:38pm (3 år sen)

  Fotograferade?

  • Eivor 16/08/2020 8:28am (3 år sen)

   Du vet, riktar en kamera mot något och trycker på avtryckaren ;) Nej men jag fotograferade alltså vilka kläder som är dagiskläder och skickade bilderna till min partner så att vi båda vet vilka kläder som femåringen ska ha i dagis. Så slipper jag frågor om vilka kläder som är dagiskläder. Tycker det är speciellt viktigt med skillda dagiskläder det här året när det rekommenderas på vissa håll att dagisbarn byter kläder när de kommer hem.

  • M 02/09/2020 9:47am (3 år sen)

   Mycket intressant att läsa hur andra gör. Vi har inga skilda dagiskläder. Och om du är orolig eller funderar på saken så kan jag hälsa från min mikrobiologiforskande partner att ett klädbyte på dagisbarn knappast har mer än en försvinnande liten effekt på överföring av patogener.

  • Eivor 06/09/2020 4:16pm (3 år sen)

   Tidigare brukade jag ha skillda dagiskläder eftersom kläderna på dagis nöts mer och blir fläckigare. Så t.ex. de lite finare kläderna brukar jag inte ha på barnet när jag skickar honom till dagis. Men den här hösten har jag till och med haft honom att byta kläder när han kommer från dagis (!!). Jag tror inte att kläderna smittar så jag vet inte riktigt varför jag har blivit så noga med det här haha.

 • Fina Christina 14/08/2020 5:43pm (3 år sen)

  Alltså detta med kläder, jag blir tokig! Försöker också köpa det mesta second hand, men märker att just nu är sonen i sån ålder att det inte finns så mycket vardagskläder i hans storlek. Som tur har jag råkat hitta alla ytterkläder second hand, förutom ett regnset som jag köpte som nytt på Stadium Outlet. Nu behöver vi bara vantar, mössor, vinterskor och en vinterhalare. Men det tror jag nog ska fixa sig i sinom tid.

  • Eivor 16/08/2020 8:31am (3 år sen)

   Vardagskläderna är det svåraste att hitta second hand! Finkläder finns ju nästan alltid och har man tid så brukar alltid ytterkläder, fleece osv i rätt storlek dyka upp. Bara loppisarna har öppet i höst som vanligt så dyker säkert det sista du behöver upp. Jag borde börja leta mer aktivt efter en vinterhalare men tror att samma vinterhalare femåringen hade ifjol fungerar också i år. Hoppas det i alla fall!

Skriv en kommentar