Oreange testheader ps2

Därför ska du inte hamstra massa mat och mediciner nu

Skrivet av Eivor Bäck 13.03.2020 | 2 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Jag har ju redan (kanske lite halvironiskt) bloggat om vad jag skulle göra om jag hamnade i Coronakarantän och med de senaste dagarnas händelser i Finland så känns det som om en karantän och att man själv insjuknar faktiskt kan bli verklighet. Något av det viktigaste att ha hemma är mat så att man klarar sig i några dagar. Har man mat hemma så behöver man inte gå och handla och riskera att smitta andra. Det här gäller alltid, oavsett om det är Coronatider eller inte. Vi har alltid mat i skafferiet så att vi skulle klara oss några dagar. Det samma gäller t.ex. febernedsättande till barnen och värkmedicin till oss vuxna. Drabbas vi av magsjuka så vill jag inte direkt börja sjukdomsperioden med att släpa mig till apoteket och affären. Marthaförbundet har gjort en sammanställning över hurudan mat som utgör ett bra reservförråd. Vi har kanske inte allt som står på Marthaförbundets lista, men t.ex. havregryn, pasta, konserver, linser, kött och bär har vi alltid hemma. Det är kanske inte blir någon supergod och fancyig mat, men mätt blir man i alla fall (ja, jag är medveten om att jag är priviligerad som alltid har råd att ha ett matlager hemma). 

I eftermiddags var jag in till Prisma i Vasa för att handla lite kalasingredienser inför söndagens femårskalas. Med mig hade jag en sovande bebis och jag var inställd på en snabb handling, jag behövde bara lite bakningsgrejer, skinka, salladsingredienser och ett paket blöjor. Men jag orkar inte ens beskriva hur fullproppad parkeringen var och hur mycket folk det var i affären. Nu är jag inte alltför ofta in till Prisma på fredagseftermiddagar så jag vet inte om det alltid brukar vara tomt på många hyllor men med tanke på kundmängden och vad de hade i sina kundvagnar verkade det som om många förberedde sig på en flera månaders lång exil på en öde ö. Riset var slut, pastan var slut, flera sorters konserver var slut, alla sorters jäst var slut, kötthyllorna gapade tomma och flera brödlådor var länsade. Jag orkade inte kolla hur läget var med toalettpappret men jag kan gissa mig till att det också var slut. (Vad är det med finländare och toalettpapper???? Det är den mest orimliga saken att bunkra upp med, flera toalettpappersorter produceras väl dessutom i Finland så jag har svårt att se hur t.ex. importstopp skulle påverka toalettpappersutbudet.)

prisma vasa corona

Nu har det här blivit en lång och onödig inledning till det jag egentligen skulle skriva: det är fullständigt idiotiskt att hamstra mat och medicin i sådana mängder att affärernas hyllor blir helt tomma. Framför allt så kanske du står där om en vecka med massa kött, bröd och färsk jäst som blivit gammal och som du sedan slänger. Allt jag räknade upp är sådana matvaror som går att frysa in så jag hoppas verkligen att de hamnar i frysfacket istället för soppåsen. Sen har kanske någon hamstrare handlat upp precis den specialgrejen som en annan kund verkligen behöver (en viss sorts mjölkersättning till ett allergiskt småbarn, en specifik medicin som en kroniskt sjuk person behöver, den billigare yoghurten till den fattiga familjen).  Och det viktigaste av allt som man kan tänka på: det är ju bara en del personer som har möjlighet att handla upp ett stort lager just nu (de med pengar). De som inte har pengar på kontot måste snällt vänta tills lönen eller pensionen trillar in. Och då kanske affärshyllorna står helt tomma eller bara en del varor (kanske de dyrare varianterna) finns att välja bland. 

Nu skärper vi oss och slutar hamstra orimliga mängder mat (och toalettpapper). Annars blir det snart ransoneringskuponger och vi måste väl ha så mycket vett i huvudet att vi klarar av att handla rimlig mängd utan att ha små gröna lappar som hjälpmedel. 

Kommentarer

 • Ida 13/03/2020 10:21pm (3 år sen)

  Så bra skrivet, detta sammanfattar mina tankar väldigt bra!

 • Millan 20/03/2020 11:51am (3 år sen)

  Jag är ensamstående med 3 barn. Jag känner ingen som hade ställt upp o handlat till mig om jag blir sjuk. I genomsnitt är man sjuk 14 dagar om man drabbas. Klart jag bunkrar så jag klarar mig o mina barn i 2 veckor, och hit hör även att ha toapapper!!

  • Eivor 21/03/2020 7:46am (3 år sen)

   Överallt finns undantag och jag förstår om de som tillhör riskgrupp, saknar kontaktnät osv väljer att handla lite extra nu för att minimera butiksbesöken. Det jag påpekade i min text var hur orimligt det är att alla ska bunkra massa mat på exakt samma gång och vad det i sin tur leder till. Det jag också lyfter i min text är att det alltid är viktigt att ha ett matförråd hemma inför eventuell förkylning, influensa osv, så att man inte behöver smitta andra. Har man redan ett sådant matförråd behöver man inte bunkra nu.

Skriv en kommentar