Visa alla inlägg skrivna december 2019
Mitt 2019
För lääänge sen när jag bloggade fyllde jag alltid i en nyårslista. Så nu tänkte jag återuppta traditionen. Nyårssammanfattningar kanske inte är roliga för någon annan än en själv om tio år - i så fall får ni scrolla förbi.
Gjorde du något 2019 som du aldrig gjort förut?
Födde mitt andra barn, var föräldraledig med lön från ett jobb. Sen har jag ju börjat blogga (fast det har jag i och för sig gjort tidigare också).
Genomdrev du någon stor förändring?
Vår familj blev en människa större. (Redan nu märker ni kanske vart den här listan barkar. Det kommer bara vara massa bebisrelaterade-svar på alla frågor. Jag försökte göra en såndär Instagram Bestnine-bild men det var typ bara gravid- och barnbilder).
Bildbevis. Alltså så mycket bebisrelaterade bilder. Och några muminmuggar såklart.
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Jo. Bland annat Johannes gudmor fick världens sötaste tjej i början av året.
Vilket datum från år 2019 kommer du alltid att minnas?
26 juni (när Elvira föddes). Överlag är jag dålig på att komma ihåg datum, men det här datumet måste jag väl komma ihåg (mvh måste alltid kika på förlovningsringens gravering för att veta när vi förlovade oss).
Dog någon som stod dig nära?
Nej. Är så glad och tacksam varje år att jag får ha alla nära och kära i livet.
Vilka länder besökte du?
Sverige två gånger. Haparanda i maj med sambon och Uppsala och Stockholm på höstlovsresa.
Bästa köpet?
Jag köpte ett babynest i Krombi i somras när det ordnades ett loppis i idrottsgården. Var skeptisk till babynest och tänkte att jag inte skulle lägga så mycket pengar på det ifall att det skulle lämna i skåpet, men det visade sig vara mina bäst spenderade fem (eller tio?) euro på hela året.
Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att förändringen från tre-personersfamilj till fyra har gått så otroligt smärtfritt. Fyraåringen har inte varit ledsen eller arg en enda gång över förändringen och bebisen har sovit superbra på nätterna vilket ju bidrar med en stor dos till harmoni och glädje i familjen.
Saknar du något under år 2019 som du vill ha år 2020?
Egentligen inte. Och som det ser ut nu så kommer hela år 2020 vara en upprepning av hösten 2019. Jag kommer att vara hemma med barn, fyraåringen kommer att gå på dagis och han jag bor med ska jobba. Det jag väl hoppas mest på är att vi ska besluta oss för en fasadfärg och att jag kommer få ett helt målat hus år 2020.
Vad önskar du att du gjort mer?
Önskar alltid att jag skulle ha hängt mer med min första familj, men när de bor två timmar bort sätter det stopp för de där spontana jag-svänger-bara-via-besöken.
Vad önskar du att du gjort mindre?
Betalat räkningar hehe.
Bästa boken du läste i år?
Jag ska läsa genom listan jag gjort med alla årets lästa böcker och fundera lite. Men bland annat Andras vänner av Liane Moriarty och Karin Smirnoffs två böcker (Jag for ner till bror och Vi for upp med mor) tyckte jag mycket om.
Bra lässällskap på BB.
Största musikaliska upptäckten?
Vi har typ bara lyssnat på Kaj hemma hos oss. Förutom Kaj så har min Spotify gått varm när jag lyssnat genom alla avsnitt av Della Q i höst.
Vad var din största framgång på jobbet 2019?
Jag har ju mest varit föräldraledig i år känns det som. Men under början av året jobbade jag (som löneräknare). Jag tycker att alla som jobbar med löner ska vara stolta att de klarade av januari när det var både föregående års olika löneanmälningar och det nya systemet med Inkomstregistret som trädde i kraft. Det var spännande.
Största framgång på det privata planet?
Att jag allt mer har börjat acceptera att allt jag gör inte måste bli bra, det är okej ändå liksom. Jag valde till exempel att ta rullstol från förlossningsrummet till BB-avdelningen trots att jag hade en helt normal förlossning och nog kunde gå om jag varit lite envis (stolt!).
Vad spenderade du mest pengar på?
Enligt mitt excelark: huset. Och så förstås huslån och mat. Vuxna och tråkiga saker alltså.
Något du önskade dig och fick?
Önskade mig till exempel två böcker till födelsedagen och fick båda! Önskade mig en stavmixer till julklapp men eftersom ingen frågade så köpte jag den som present till mig själv. Perfekt!
Något du önskade dig och inte fick?
Ett par pyjamasbyxor. Tur att det är en världslig sak och jag har pengar på kontot så jag kan åka och shoppa precis när jag vill.
Vad gjorde du på din födelsedag 2019?
Det var en onsdag. Vi var till församlingens föräldra-barn-verksamhet, rådgivningen på fyramånaders läkarbesök och på eftermiddagen fick jag tårta. Det var en bra födelsedag.
Vad fick dig att må bra?
Att vara hemma i vårt hus. Alltså så fantastiskt kul att vara föräldraledig med lättskött bebis i sitt egna hus?! Förra gången var jag föräldraledig i hyreslägenhet, det var inte alls lika roligt.
Vem saknade du?
De som bor för långt borta för att man inte kan fara på en spontanträff. Så typ alla.
De bästa nya människorna du träffade?
Elvira och min guddotter.
Kul med barn.
Mest stolt över?
Att jag valde så otroligt snygga tapeter till vårt ena rum i utbyggnaden som blev klar i våras.
Inte bara jag som gillar våra gröna tapeter. Också de som följer huskontot på Insta verkar tycka det samma. Hudiksvalls teater heter tapeten och kommer från kollektionen Gammalsvenska som Duro har gjort.
Högsta önskan just nu?
Att alla hålls friska.
Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
Jag tänker fortsätta på samma spår som de senaste månaderna. Men ska kanske ta tag i ett av mina stora livsmål: att lära mig snurra kanelbullar snyggt. Dock osäker på om det kommer ske år 2020 eftersom jag inte har någon bakmaskin och orkar inte knåda massa bulladeg för hand.
Mellandagsläsning
Under mellandagarna har jag ätit chokladpraliner och läst en av böckerna jag fick redan på min födelsedag för två månader sen.
Monika Fagerholms senaste roman Vem dödade bambi? har fått så fina recensioner i de sverigesvenska tidningarna så gissa om jag längtat efter en lugn stund så att jag kan läsa. Jag tycker om att läsa Fagerholm och har läst hela hennes produktion. Men jag vet att folk har lite delade åsikter kring hennes berättarteknik och att många kan uppleva hennes böcker lite tunga eftersom romanerna ofta behandlar flera olika tidsplan på samma gång. Men jag gillar!
Vem dödade bambi? utspelar sig i förorten villastan som är belägen en bit utanför huvudstaden. Gusten Grippe, tjugosex år och framgångsrik mäklare, bor inte längre kvar på orten. Men han rör sig fortfarande på stadens trottoarer och stigar när han tränar inför triathlon, eller snarare stalkar sin exflickvän Emmy. Mycket av berättelsen kretsar kring och fokuserar på gruppvåldtäkten som skedde när Gusten gick sista året på gymnasiet.
Vad har ni läst i mellandagarna? Jag har förutom Fagerholm också läst Karolina Ramqvists Björnkvinnan och Alexander Karims Den extraordinära berättelsen om Jonas Paulsson plötsliga död. Båda var riktigt bra böcker som passade bra att läsa de här lata dagarna mellan jul och nyår.
Nutellafudge
Ni vet väl om att julen varar ända in till påska (eller åtminstone till tjugondag Knut)? Här kommer årets sista julrelaterade recept: Nutellafudge.
Koka 3 dl vispgrädde, 1,5 dl ljus sirap och 1,5 dl strösocker i en tjockbottnad kastrull, rör om ibland. Låt koka tills smeten klarar kulprovet (ca 125 grader). Rör ner 50 g smör och låt det koka i ytterligare 2 minuter.
Lyft bort kastrullen från spisplattan och rör ner 160 gram Nutella och 1 krm ättiksprit (jag använde10 procentig spritättika (väkiviinaetikka)). Bred ut fudgen på en bakplåtsklädd plåt (Jag använde en form som var ca 20 x 30 cm så fudgen blev typ 2 cm hög) och ställ i kylen. Skär fudgen i bitar med en vass kniv efter att den stått kallt i minst några timmar.
Tyvärr smakar fudgen inte apelsin, men har man torkat apelsinskivor så fungerar de som fotorekvisita på alla bilder under jul. Såklart.
Tänk att bo i ett torn
Jag fick upp en sponsrad annons från Etuovi när jag hängde på Instagram och jag kunde som vanligt inte låta bli att klicka och plötsligt hade jag hittat Helsingfors antagligen gulligaste hus: ett tegeltorn i Munksnäs. Check it out:
Tornet i tegel är byggt på 1800-talet och har tidigare fungerat som ett spannmålsförråd. Nu är det tydligen ett modernt bostadshus med ett rum per våning.
En tegelvägg är synlig i köket och är det något jag gillar så är det tegelväggar. Jag skulle ge min högra hand (eller kanske lillfinger) för att ha en snygg tegelvägg eller ett golv i tegel. Men det passar sig inte riktigt i vårt hus. Tänker att om jag någon gång får ett växthus så får jag överösa det med tegel istället.
Det är väl egentligen bara de breda bjälkarna som avslöjar att det är en gammal byggnad. Annars skulle ju bilden kunna vara tagen i vilket show room som helst som gör reklam för Ikeas (eller Jysks) metallbokhyllor.
Ett badkar med lejontassar ska ju givetvis alla badrum ha. Och runda fönster.
På tredje våningen finns ett sovrum och en skitsnygg gjutjärnstrappa. Svart och vitt och kvadratiska metalldetaljer är ju kanske inte min inredningsstil, men det är ju snyggt, speciellt när hela huset är inrett konsekvent.
Och på översta våningen går dörren ut till en takterass. För såklart man ska ha en takterass när man bor i ett torn.
Här kan ni se hela annonsen. Alla bilder i det här inlägget är skärmklipp från Etuovi. Etuovi har gett mig tillåtelse att visa bilder från deras hemsida.
Två perfekta dygn
Jag hoppas verkligen att de sista dagarna på det här året indikerar hur nästa år kommer att bli, för isåfall verkar det som om år 2020 kommer att bli ett väldigt mysigt år med massa julmat.
Igår kom min familj upp och åt julmatsrester och Johannes fick visa upp alla sina julklappar. Och på eftermiddagen fick Elvira inviga sin babypulka hon fått av jultomten och vi gick en kort promenad hela gänget. Så skönt att det fallit några centimeter snö så att världen blev lite ljusare! Mina föräldrar tog med sig Johannes hem till dem så nu är vi enbarnsföräldrar i två dagar. Vi inledde starkt med att titta på ishockey, äta chips och jag pillade i mina excelark och planerade nästa års ekonomi. Och så åt Elvira en ordentlig grötportion (ordentlig i hennes mått mätt, det var väl typ fem matskedar gröt), vilket innebar att hon sov hela natten och vaknade först klockan sju. Halleluja! Sen sov vi vidare till nio. Halleluja! Hann även gå till biblioteket och banken (ingen kö på banken! Halleluja där med!). Sen åt vi julmatsrester för fjärde dagen i rad (gott!), fick besök av kompisar (kul!), städade badrumsskåpen (skönt att ha det gjort!) och nu ska jag läsa (glömde visst att göra det i förrgår...). Och så kommer ju På spåret ikväll. Och eftersom Elvira är sex månader gammal så får jag inte donera bröstmjölk längre vilket gör att jag kanske ska smaka på sambons fredagslonkero (kanske gott eller kanske äckligt, har glömt hur lonkero smakar?!).
Känner mig så harmonisk just nu. Det måste vara julmatsdieten och snön som gör det.
Julens efterrätter
Det bästa av julmaten finns ju såklart på efterrättssidan. I år gjorde jag saffranspannacotta med hyvlad vit choklad, rocky road, knäck, nutellafudge, pepparmintskyssar, browniebitar smaksatta med kardemumma och apelsin och julstjärnor. Fyraåringen hade bakat pepparkakor. Och så kompletterade jag med lite färdigköpta saker: gröna kulor, muminkex, choklad osv.
Godast var saffranspannacottorna som jag serverade i snapsglas (tack Strampens julbord för snapsglasidén!). Jag la två gelatinblad i en skål med kallt vatten (de ska ligga minst fem minuter). I en kastrull hällde jag 5 dl grädde, 0,5 dl strösocker och 1 påse saffran (0,5 gram) och rörde om. Gräddsockerblandningen fick koka upp och jag tog bort kastrullen från plattan. Sedan kramade jag ur gelatinbladen och rörde ner dem. Jag lät smeten svalna något, rörde ner lite vaniljsocker (kanske 1 tesked?) och hällde över pannacottanröran i snapsglas. Pannacottorna fick stelna i kyl i några timmar och så hyvlade jag över lite vit choklad strax före servering. Räcker till typ sexton Ikea-snapsglas om man inte häller alltför mycket i varje glas.
Och kall plommonkräm med vispad grädde severades såklart direkt efter julmaten. Någon annan som äter plommonkräm varje jul? I år hann jag inte äta plommonkräm eftersom jag fick gå och amma då. Så jag passade på att äta en portion idag. Plommonkräm är förövrigt den del av julbordet som sambon varje år röstar för att vi ska skippa. Det har inte hänt än.
Så här gör ni en riktigt klassisk plommonkräm: Jag kokade ca 400 gram kärnfria plommon i 2 liter vatten med 1 dl strösocker. Hur länge man kokar är en smaksak, jag brukar koka plommonen i kanske tio minuter så att de går sönder. Sen häller jag i 1 dl mörk sirap och rör om. I en kopp rör jag ihop redningen (ca 6 msk potatismjöl och lite vatten). Jag drar kastrullen av plattan, rör ner redningen och låter sedan krämen koka upp igen. Efter första kokbubblan är krämen klar. Jag serverar den alltid kall med vispad grädde. Kom ihåg att bjuda hem människor som är över femtio på julmat eftersom det är typ bara de som äter plommonkräm.
Julafton
Igår var det julafton. Fyraåringen hade glömt bort det när han vaknade, så gissa glädjen när han insåg vilken dag det var och att jultomten varit förbi en sväng under natten och lagt en julklapp under granen. Årets första julklapp var nya hamapärlor och stora pärlformar, så han pärlade glatt när vi vuxna ställde i ordning maten på förmiddagen.
Bästa på julen är väl när det mesta är iordningställt och man får lägga sprillans nya ljus i ljusstakarna. I år var vi så många att vi fick lägga ihop två bord till ett långt. Jag dukade med granris, torkade apelsinskivor, Festivo-ljusstakar från Iittala och röda antikljus. Servetterna var riktigt basic vita från Ikea och servetthållarna har jag köpt second hand för tio cent styck.
Jag dukade upp buffé som vanligt. Bäst på förrättsbuffén var havtornssillen och min skärgårdslimpa. Efter att vi ätit gick hälften av oss i julkyrka och när vi kom tillbaka var det dags för söta sidan av julmaten.
Och så kom jultomten! Han hade med sig flera säckar och fyraåringen fick en balmaskin som han önskat sig i snart ett år. Han var såklart överlycklig och när han öppnat alla paket smet han upp på övervåningen och började leka. Elvira förstod sig inte på jultomten, men satt lydigt en stund i tomtens knä och sedan somnade hon i sin pappas famn.
Nu ska jag fortsätta fira jul. Svärmor tog med sig en stor chokladkonfektask och jag har flera böcker som bara väntar på att bli lästa.
Dan före dan
Gissa hur många gånger jag råkade skriva "Dan före fan" när jag skulle skriva rubriken? Tre gånger. Hehe. Men jag sitter faktiskt i soffan just nu och ammar och har ingen stress. Alla efterrätter är fixade (jag gick kanske lite bananas, speciellt om man tar i beaktande att min familj inte kommer och att sambons familj inte är överdrivet förtjusta i den söta sidan av julmaten). Ska fota efterrättsbuffén imorgon och blogga om efterrättsrecepten så att jag minns till nästa år vad som är värt att göra igen.
Nu blir det fredagens avsnitt av På spåret och ett stort glas cokis. Och kanske några bitar nutellafudge. Trevlig kväll!
Snälla barn får många julklappar, eller?
"Finns det några snälla barn?" frågar Tomten och alla barn som varit snälla får julklappar, så brukar det ju vara. Jag märker själv att jag nästan säger de hemska orden "Man ska vara snäll, annars kommer inte Tomten med några paket" till min fyraåring när det närmar sig jul. Varje gång biter jag mig själv i tungan för att stoppa orden. För det är ju inte ett barns snällhet som avgör huruvida barnet får julklappar eller inte, det är familjens ekonomiska situation och hur många givmilda släktingar man har i sin närhet.
Det är några dagar kvar till jul och jag paketerade in de sista julklapparna igår. Som vanligt när det närmar sig jul (efter att jag fått barn) tänker jag oroväckande mycket på julklappsmängden barn får. Under december månad har en svensk influencer jag följer filmat leksakerna som hon ska paketera och ge till sina barn. Det är otroliga mängder fina nyproducerade leksaker som mottagarna säkert älskar av hela sitt hjärta. Men det är något som skaver hos mig. För även om du har råd att lägga hundrals euro på leksaker så har antagligen inte alla barnets kompisar den möjligheten. Jag vet inte hur det var förr i tiden men jag som 90-talist minns i alla fall att man räknade antalet julklappar och jämförde med sina kompisar. Den med flest paket vann förstås. Johannes är ju bara fyra år men jag märker tendenser redan av att de diskuterar leksaker och jämför sinsemellan. En dag kom han hem från dagis och berättade imponerat att en kompis storebror har en Legoförpackning som kostade hundra euro. Än så länge var han mest imponerad, men det känns som om det inte kommer att ta länge innan han förutom att vara imponerad även kommer att ifrågasätta varför inte han också har lika häftiga och dyra leksaker.
Snäll treåring som fick massa paket förra året. Gravid vuxen som också varit snäll.
Jag vill såklart ge mina barn allt i hela världen. Jag skulle vilja köpa alla Legoförpackningar som finns på Johannes önskelista och se hur hans ansikte lyser upp på julaftonen när han öppnar paket efter paket och hur glad han blir när han inser att han fått allt han önskat sig. Och ja, jag skulle säkert också ha råd med det. Men jag försöker dämpa mitt eget köpsug med att tänka praktiskt: var ska vi förvara alla leksaker? Och framför allt: är det faktiskt vettigt att ett barn får allt hen pekar på? Speciellt när det finns barn, antagligen redan i hans dagisgrupp, vars föräldrar och släkt inte har råd att köpa många och/eller dyra julklappar.
Johannes var nio månader sin första jul och minns jag rätt så köpte vi ingenting till honom den julen. Året därpå fick han en tågbana i trä, och ifjol fick han en begagnad cykel. Hans julklappsbudget har alltså varierat mellan 0 och 50 euro de senaste fyra åren. Men vi som föräldrar kan aktivt välja att köpa mindre antal julklappar eftersom vi vet att han har många släktingar i sin närhet som väldigt gärna köper julklappar. Julklappssäcken kommer ändå vara proppfull trots att vi inte bidrar så mycket till den om vi säger så. I år blir det inga häftiga julklappar från oss, i paketen finns en Bamsebok (köpt second hand), Spidermancollegebyxor, en doktorväska och hamapärlor+pärlplattor (köpt second hand). Elvira får en pipmugg och ett pussel (och en sovfläta om jag orkar sy en). När jag skrev ut julklapparna i text började det plötsligt kännas som hur mycket som helst i alla fall, kanske den där svenska influencern har gjort mig helt konsumtionsblind.
Hur tänker ni kring julklappar?
2010-talets bästa låtar
Jag lyssnade på senaste avsnittet av Trettio plus trevar-podcasten igår när jag körde från Vasa och där diskuterade de olika topp tre-saker under det senaste decenniet. Jag har ännu inte bestämt mig för hur mycket jag orkar sammanfatta året och/eller decenniet, men jag har ägnat hela förmiddagen åt att tänka på musik jag lyssnat på under 2010-talet. Här kommer min topp tre-lista:
Robyn: Dancing on my own. Den här låten verkar ju ha stått högst på alla musiktopplistor när decenniet sammanfattas, och det förstår man ju. Den är ju bra.
Lykke Li: I follow rivers. Såg Lykke Li på Roskilde 2011.
Gabrielle: Fem fine frökner. Den är kanske inte fantastisk, men oj vad Johannes älskade den här låten när han var mindre. Det var den här, Miss Li: Ba ba ba, och Babblarna som gick på repeat hemma hos oss. Förutom när jag sjöng "I ett hus vid skogens slut" förstås. Och alla som hör den här låten tänker väl genast på Skam (decenniets kanske bästa tv-serie), eller hur?
Bubblare: Afterparty av finlandssvenska The Parties. Vi hade den som styrelsesång 2012 när jag satt i Österbottniska Nationens styrelse så jag har kanske hört den en miljon gånger. Han jag bor med har den fortfarande som rington, åtta år senare.
Nej, jag har typ inte lyssnat på musik sedan 2016, så därför finns det inga nyare låtar. Vilka låtar tyckte ni var bäst under 2010-talet? Stor fördel om ni föreslår någon låt som producerats de senaste fem åren så lär jag mig något nytt på samma gång.