Visa alla inlägg skrivna januari 2020
Serietips (och lite norsk inredningsinspo!)
Jag bara måste tipsa er om senaste tv-serien vi med tittade på: Twin (finns på Yle Arena om man bor i Finland och på SVT Play om man bor i Sverige). Serien handlar om ett tvillingpar som tidigare var tajta men numera är den ena en surfande, fattig hippie medan den andra är familjefar och driver ett blomstrande turistföretag. I första avsnittet dör den ena tvillingen och den andra tvillingen tar hans roll. Ganska klassiskt och förutsägbart, men vi gillade! Passlig serie att se ett avsnitt av när klockan är nio en vardagskväll och det som vanligt inte kommer något alls att se på på tv.
Som bonus så ser huset som många scener utspelar sig i prick som jag vill bo. Snygga tapeter, roliga detaljer, mycket textilier, gamla möbler, fina dörrar, gjutjärnskamin, många växter, färgglada barnteckningar. Scenografen har lyckats göra ett hem som ser hemtrevligt ut (förutom den sunkiga källaren men den kan vi strunta i). Jag menar se bara:
Prick den här känslan vill jag ha i vårt hem. Tror jag ska börja med att googla fram vad tapeten i matsalen heter (vet att jag sett den i någon tapetbok, kanske Boråstapeters?) och sen blir det väl att köpa sisådär hundra grönväxter.
En vecka med symaskinen på köksbordet
Som ni kanske minns skulle jag plocka fram symaskinen i måndags. Det gjorde jag också. Jag la symaskinen på köksbordet (ja, vi har ett svinstort hus och ändå så har jag inte ett eget sybord) och deklarerade optimistiskt att jag skulle sy något varje dag i en hel vecka. Det lyckades inte helt, men några stygn har symaskinen gjort (och vi har ätit mat vid soffbordet).
Inledde sy-veckan med att sy massa fruktpåsar av en loppisfyndad spetsgardin. Stackars min sambo som hädanefter inte bara måste släpa med tygpåsar till affären utan också spetsgardinspåsar. Så är det att bo med en humanist.
Jag tänker inte avslöja hur många veckor fyraåringen gått med söndriga gummiband på vinterhalaren (rätt svar: jättemånga veckor) men det tog typ tio minuter att åtgärda problemet. Hittade inte mitt undangömda förråd med svarta gummiband (eller har jag använt upp dem?) men fick användning av det gråa gummibandet jag tiggde av min mamma sist jag var på besök.
Och så kortade jag av ett par jeans. Tricket för att det inte ska se hemmagjort ut är att använda en gulorange tråd (lite tjockare än vanlig sytråd). Alltså typ likadan tråd som jeansfabriken i Kina använde när de fållade byxorna. Och så ska man förstås ha en lite tjockare synål än vanligt. Sen klipper man av jeansen, viker in jeanstyget två gånger, nålar och syr. Och om symaskinen inte orkar tugga genom allt tyg på byxsidorna så brukar jag använda handhjulet.
Sen fållade jag fyra gardiner och det var det. Det blev alltså inte sju saker, men fyra saker är bättre än ingenting och jag blev mycket gladare och harmonisk när jag 1) fick skapa något helt ur min fantasi och 2) åtgärdade några saker ur borde fixa-högen. Jag har lust att sy barnkläder (vill sy gulliga hättor av blommigt retrotyg jag hittade i tygförrådet och testa att sy barnklänningar av herrskjortor) men tappar alltid lusten när jag inser att jag måste börja med att klippa ut tyget och sicksacka alla kanter. Överväger varje gång jag har fram min symaskin att köpa en overlock (har läst nånstans att Lidls overlock är prisvärd?!).
Dagens köp
Hurra för helg! Fast det blev kanske inte den helgfeelisen jag hade hoppats på. Egentligen skulle vi vara på väg till Bergö för att få gå på min guddotters ettårskalas imorgon, istället hålls vi hemma och är svintrötta. Ett av barnen blev sjuk inatt och tvättmaskinen har snurrat halva natten.
Gick precis via mataffären och laddade upp med massa mat för säkerhetsskull ifall vi vuxna också blir sjuka. Och dagens viktigaste köp kom från apoteket: Finrexin! Har ni märkt att de tydligen är tillbaka i apotekens hyllor? Citrussmaken har inte ännu kommit men svartvinbärsfinrexin är bättre än ingenting. Eller egentligen är det sak samma för mig som ammar (då ska man inte ta Finrexin), men nu har vi ett lager ifall det igen blir tomt i apotekshyllorna.
Och så svängde jag via vårt närmaste loppis och köpte en golvlampa i trä som är lika hög som benjaminfikusen (typ 1,70). Tänker att jag ska fixa upp den men vet inte hur. Ska jag använda hela lampan så måste jag byta stickkontakt, men det är ju inte så svårt. Och med lite sprayfärg på foten skulle lampans utseende genast ändras. Men lampskärmen skulle kunna bli en bra taklampa i Elviras barnrum. Måste fundera vidare på saken. Fem euro kostade den i alla fall så det var inte världens största affär.
Vad jag vill göra i mitt liv
Idag blir det en riktigt klassisk blogglista (som jag hittade hos Ronja, listan är ursprungligen en Sevendays-blogglista). Den handlar om vad man vill i livet. Så nu får ni en inblick i vad jag drömmer om, strävar efter och hoppas på.
Hit vill jag resa: Norge, Island och Nya Zeeland. Har en minidröm om att passa på medan barnen är små och resa bort hel familjen några månader till Nya Zeeland eller bo ett år i Norge. Kommer antagligen aldrig hända, men man kan ju drömma.
Det här vill jag äta: pizza. Jag vill alltid äta pizza. Och godis.
En artist jag vill se live: Jag vet inte om det är småbarnslivet men jag har som ingen lust att se en enda artist?! Tänk att behöva vara vaken länge plus trängas med andra människor som råkar hälla öl på en. Usch.
Det här vill jag uppleva: se mina barn växa upp.
Ett språk jag vill lära mig: finska. Jag kan väl helt ok finska, men glömmer kanske två ord varje dag jag är mammaledig. Snart är jag på "minulla on pallo"-nivån.
En sport jag vill prova på: jag är ingen sportmänniska. Men att paddla sup-bräda är ju skitkul. Det kan jag göra igen och igen och igen.
Här vill jag bo: i ett hus med kakelugn och bibliotek. Och vet ni, jag har det! Eller i alla fall kakelugn och ett rum som ska bli bibliotek.
Den här boken vill jag läsa: har sällan böcker på min vill läsa-lista länge eftersom jag trots allt läser mycket. I To be read-högen just nu ligger bland annat Klåda av Ellen Strömberg. Den vill jag läsa.
En kraftansträngning jag vill klara av: uppfostra två barn till empatiska typer utan att jag blir jättegråhårig på köpet och vara helltidshemmamamma i minst ett och ett halvt år till utan att bli knäpp (skickade in vårdledighetspappren till FPA idag!)
En utmaning jag ska klara: lära mig snurra kanelbullar snyggt (läs: rustikt och slarvigt), tänk er Skorpan-bullar.
Det här vill jag äga: en sommarstuga. Har alltid tänkt mig någon röd stuga med vita knutar och plankgolv MEN så såg jag världens drömmigaste hus igår när jag kollade Rapport från 2050 på SvtPlay: det var typ ett gulligt hus inuti ett stort växthus.
Ett jobb jag vill prova på: mitt drömmigaste drömjobb skulle vara att jag skulle få provläsa bokmanus när de är typ klara men inte tryckta. Jag är superbäst på att läsa böcker och bli irriterad på slarvfel (stavfel, felaktiga släktingband, missar i tidslinjen osv). Skulle vara kung på att nosa upp alla fel. Hörde ni det alla bokförlag? Ni kan kontakta mig på mejladressen där till höger.
Ett mål med min hälsa: sluta ha ont i nedre delen av ryggen. Jag misstänker att det beror på att vi inte använt skötbordet denna gång utan jag har bytt alla blöjor i en väldigt ostbågs-liknande ställning.
En person jag vill träffa: men vilken tråkig person jag är?! Jag kan inte komma på en enda människa. Jag vill tydligen varken gå på konsert eller träffa folk.
En känsla jag vill få känna: den där känslan när man sitter i fåtöljen, huset är dammsugat, barnen leker (den ena med Lego och den andra roar sig med att åla sig fram mot saker hon inte får röra), han man bor med är glad, och man knäcker ett skitsvårt ord på korsordet man fyller i. Jackpot! Senast igår kväll hände det.
Det här vill jag skapa: ett glatt hem för mina barn.
Purjolöksexperimentet
Förra veckan gjorde vi potatis- och purjolökssoppa och jag passade på att testa en grej: att plantera purjolöksstumpen i vatten (heter det ens att plantera när man lägger något i vatten?! Nåja, ni fattar.).
Det här är kanske inte något man blir jätterik på och sparar in massa pengar på, men det är ett häftigt experiment om man är fyra år gammal.
Vanligtvis så skär jag bort purjolöksänden och slänger dem och använder resten av purjolöken (ni vet väl om att man också kan äta blasten?). Den här gången skar jag av en ganska lång purjolöksstump (fyra centimeter kanske) och placerade den med rötter och allt i ett dricksglas med lite vanligt kranvatten (så att vattnet täcker rötterna). Vattnet ska man komma ihåg att byta ut en gång om dagen.
Den andra dagen hade mitten av purjolöken börjat växa sig uppåt.
Sex dagar senare har purjolöken börjat se ut så här. Jag misstänker att lite solljus skulle snabba på processen men i alla fall märks det ju att något har hänt. Det blir en väldigt liten purjolökssoppa om vi ska använda den nu, men det viktiga är ju experimentet!
Mat och pengar
Varje januari tänker jag väldigt mycket på våra matkostnader. Jag upplever inte att januari är en särskilt ansträngd månad ur en ekonomisk synvinkel (även om det kanske inte är så fiffigt att årets största försäkringsräkning alltid kommer i december), men jag tror att det är julen och julmaten som gör det. För i december handlar vi massa saker som vi vanligtvis inte handlar: vispgrädde, julmust, specialingredienser till julgodis och sånt som gör att månadens matkonto är högre än vanligt. Dessutom slänger vi alltid mer mat kring jul jämfört med vanliga dagar. Så varje januari säger jag att vi ska försöka skärpa till oss med mathandlandet, äta rester och överlag vara mer ekonomiska kring maten.
Så precis som vanligt tänker jag lite extra kring mat nu i början av det nya året och håller lite hårdare i plånboken. Hittills har vi shoppat för cirka 150 euro och två tredjedelar av månaden har gått. Då har jag handlat både tvättmedel och olika hygienprodukter för över femtio euro och varit till McDonalds med fyraåringen. Och alla har ätit sig mätta varje dag, jag har (smyg)köpt kex och kylskåpet är fullt av mat. Men så har vi också haft en hel del mat i skafferiet, varit bortbjudna och fyraåringen har ätit frukost-lunch-mellis på dagis några dagar i veckan osv.
Det bästa man kan göra för sin matbudget är att börja hålla koll på hur mycket pengar man lägger på mat varje månad. Då märker man plötsligt att man kanske lägger stora summor på småköp varje månad (fredagens vinflaska! chokladstången när man tankar!). Jag summerar alla utgifter varje månad och tycker att vi har överlag en ganska okej matbudget. Jag har försökt googla men hittar ingen information om hur mycket en genomsnittlig finländsk familj lägger på mat varje månad, men jag inbillar mig i alla fall att vi lägger mindre pengar än genomsnittet. Ifjol la vi 420 euro per månad på mat och hygienartiklar (hit räknas allt vi handlar i mataffären: mat, diskmedel, schampoo och blöjor, men också bl.a. blommor, barnkläder, presenter och köksredskap) och 60 euro per månad på utemat. 2018 var summan 480 euro respektive 70 euro. Just nu har vi en fyraåring som äter tre mål mat per dag, tre dagar i veckan på dagis och den arbetande vuxna äter inte lunch hemma på dagarna. Men istället har jag ammat i över ett halvt år och innan dess varit gravid (och vi vet väl alla att man ska äta för två då... eller åtminstone äta lite extra).
Så här brukar jag tänka kring mat (vilket ofta leder till att maten både är relativt billig och miljövänlig):
- Storhandla.
- Skriv handelslista. Som bonus kan du skriva handelslistan utgående från hur varorna är placerade i affären.
- Handla inte hungrig. Eller törstig (minns en gång när jag var supertörstig och kom ut ur affären med kassarna fullproppade med massa spännande juicer, saftkoncentrat och annat drickbart).
- Ta alltid med egna påsar att packa i. Tygpåsar är toppen, och affärernas stora kesto-kassar är kanske livets uppfinning.
- Jämföra priser. Jag orkar inte leta efter erbjudanden i reklamblad eller köra till olika affärer för att få den billigaste mjölklitern, men jag jämför alltid t.ex. kg-pris när jag handlar. Ett billigt pris på en vara betyder ju inte alltid att kilopriset är lägst, det kan vara förpackningens storlek som är mycket mindre jämfört med andra varor.
- Storkok. Det finns ingen chans att jag skulle göra en maträtt som bara skulle räcka till middag åt tre personer. Vad vi än gör för mat så räcker det alltid till åtminstone några luncher till. Soppor, grytor, pastagratänger osv är ju lika enkelt att göra stora mängder av som små.
- Gröt, ägg, pannkaka osv är billig middag som går fort att laga när inspirationen tryter.
- Baka och fixa eget. Egengjort bröd, granola, tacokrydda osv är oftast billigare och framför allt vet man vad maten innehåller.
- Med det sagt så är det dyrt att köpa massa fina frön, torkade superbär och nötter till t.ex. granolan. Egengjort är inte alltid billigare.
- Jag handlar alltid finländsk kött (undantag är en del halvfabrikat där köttets ursprungsland varierar). Men jag köper framförallt kött från billigare sidan av matbutiken: malet kött, kycklingstrimlor, korv osv. Antalet gånger vi köper pepparbiff är alltså inte så många. Vi har tur och får älgmaletkött, det använder jag till babymat.
- Och på tal om babymat, jag gör det mesta av maten som Elvira äter själv.
- Handla varor med röda lappar. När vi är två heltidsarbetande vuxna finns det ingen chans att vi lägger tid och energi på att handla nedsatt mat som snart ska ätas. Nu försöker jag timea in någon handelsrunda då och då till S-butikerna timmen före stängning (då -30%-rabattlapparna förvandlas till -60%).
- Äta enligt säsong. Det blir ju fler tomater på sommaren än på vintern om vi säger så.
- Plocka extra frukt och bär på sommaren och frys ner. Hittade t.ex. jordgubbar, rabarbersaft, hallon och äppelmos i frysen sist jag tittade i den. Guld!
- Frosta ur frysen och gå genom skafferiet. Ät upp rester, baka med olika mjölslattar och med lite tur hittar man en undangömd chokladbit i något hörn.
- Gå genom kylskåpets innehåll nu som då och placera sånt som bör ätas snart på en egen hylla.
- Bäst före-datum är en rekommendation, jag försöker att inte slänga mat fastän bäst före-datumet var igår utan jag luktar och smakar och använder maten i alla fall.
Nästa steg i den här spara på matpengar-ivern är väl att börja fiska, skaffa tygblöjor och typ dumpstra. Men tror det tar ett bra tag innan jag är där. mvh är värdelös på att filea fisk, för lat för att tvätta blöjor hela tiden och för feg för att klättra i affärers soptunnor.
Havregrynsgröt och frysta blåbär man plockat själv - gott (och billigt och bra för miljön).
vecka 4 - 2020
Godmorgon! Skönt med ny vecka!
Förra veckan släpade vi ut massa lådor ur förrådet i samband med att vi skulle packa ihop julgrejerna så nu har jag flera stora plastbackar fyllda med tyger framme i något kreativt kaos. Ska rota fram symaskinen idag och så ska jag sy upp jeansbyxor och sånt. Bland alla tyger hittade jag flera spetsgardiner som ska bli fruktpåsar. Inbillar mig att år 2020 ska vår familj minska i antalet små plastpåsar man plockar grönsaker och frukt i när man handlar.
Imorse hade jag fått en spam-kommentar på engelska. Your blog is so boring jadajada i'm going to read another blog that is more professional jadajada. Vet i och för sig inte om det faktiskt var en spam-kommentar eftersom det inte fanns en enda länk till någon Viagra-medicin. Kanske var det riktig feedback? I alla fall kommer bloggen fortsätta vara tråkig, jag har bland annat ett skittråkigt blogginlägg om mat och pengar på gång. Är det månaden med minst pengar i året så är det (påstår en del sidor på nätet i alla fall? Har själv inte märkt det ännu?!).
Har ni fortfarande snö? Vi hade snö när vi vaknade igår på söndagen och vi hann gå på promenad och kasta snö på varandra. Men nu när jag tittar ut genom fönstret så ser det nog ut som om snön kommer försvinna när som helst. Det kommer ju aldrig bli någon riktig vinter i år? Så tråkigt.
Dagens lunch
Dagens lunch hos oss blev potatispurjolökssoppa och nybakta morotssemlor.
Fyra och ett halvt-åringar är en perfekt ålder för att lära sig använda rivjärn och riva morötter. Och ni vet väl om att när barn hjälper till med matlagningen äter de dessutom bättre och vågar provsmaka nya saker? Det känns lite som att se på när målfärg torkar när man tittar på en fyraåring som försiktigt river tre tjocka morötter, men efteråt åts det upp en stor portion soppa och två smörgåsar (=värt det).
Tjugondag knut åker julen ut (och inte en dag tidigare!)
Idag är det inte bara dagen efter min namnsdag utan också tjugondag Knut. Jag vet inte hur det är med er, men jag är team tjugondag Knut då åker julen ut.
Det är orimligt (orimligt!) att julen ska städas bort redan under mellandagarna. Det är ju meningen att man ska hinna njuta av julpyntet också, det är ingen tävling om vem som har fram pyntet kortast möjliga tid. Har man orkat släpa fram alla kartonger fyllda med dagispyssel, söndriga ljusslingor och porslinsfigurer man fick för tjugo år sedan, så ska man banne mig också ha fram dem ett tag. Helst ska man vänta så pass länge med att städa undan julen att man har glömt var man placerat alla tomtar och därför kommer hitta åtminstone en tomte i ett bortglömt hörn sen i vår när ljuset har återvänt ordentligt.
Idag satte jag mig i soffan och hade igång julgransbelysningen en sista gång för den här vintern. Nu åker julen ut hemma hos oss. Eller antagligen blir det imorgon, så fyraåringen får vara med och packa ner pyntet och "hjälpa" till. Så tjugoen dagar efter jul åker granen och pyntet ut. Och alla julblommor vi har verkar blomma glatt hur länge som helst så helt tomt på jul blir det inte i första taget hemma hos oss.
Hur är det med er? Plockar ni bort julen idag? För inte är ni väl sådana där typer som packar ihop allt julrelaterat redan innan årsskiftet?
Mors vila
De senaste dagarna, ända sedan i onsdags, har jag varit på mors vila. Eller vet inte om man kan kalla det så när jag trots allt haft en sexmånadersbebis med mig som dessutom fick sin andra tand i samma veva. I alla fall så har jag varit nästan en hel vecka hemhemma hos mina föräldrar. Den största anledningen var att jag ville träffa en äldre släkting som är krasslig, men jag passade på och tog lite extra ledigt. Så skönt att äta mammas mat, och gå på förmiddagspromenader och andas havsluft varje dag!
Misstänker också att mina föräldrar har uppskattat besöket då de kunnat ägna all uppmärksamhet de vill åt sitt yngsta barnbarn utan att det äldre hela tiden ryckt dem i ärmen och vill att de ska komma med honom upp på övrevåningen och bygga Lego. När jag kom hem idag fick jag genast sätta mig i soffan med en glad fyraåring och så läste jag en lång bok om Emil i Lönneberga.
Nu har vardagen börjat på riktigt efter ledigheten. Medan jag var borta och vilade upp mig så har fyraåringen börjat på dagis igen efter ett tre veckor långt jullov och imorgon börjar den första av många veckor av vanlig vardag innan det blir sportlov (jag räknar redan ner!).
Dagens förmiddagspromenad gick ner till havet. Med tanke på den icke-existerande snön och isläget så skulle man kunna tro att bilden är tagen i april. Det är den tyvärr inte.