Oreange testheader ps2

Visa alla inlägg skrivna februari 2020

Vaggan

Skrivet av Eivor Bäck 29.02.2020 | 2 kommentar(er)

Någon gång i slutet av åttiotalet byggde min morfar en vagga till sina barnbarn. Jag vet inte när han gjorde den, men jag vet att första barnbarnet som sov i vaggan är född i februari 1990. Jag föreställer mig att morfar tillbringade mörka novemberkvällar år 1989 med att svarva knoppar, borra hål i medarna och sandpappra kanterna. Han åt säkert mormors mat, jag föreställer mig att det var saltfiskan å pärona, och efter en kopp kaffe efter maten gick han ut till hobbyrummet. Det där rummet som man måste gå ut genom ytterdörren och sedan runt stugknuten innan man kommer till trappen som leder in. Det där rummet som alltid luktar lite målfärg och motorolja. Kanske drog morfar det sista lagret lack över vaggan långt innan barnbarnet var född, kanske var han en obotlig tidoptimist som överräckte en vagga som fortfarande luktade starkt av lack och var lite klibbig i ytan. 

Hur det än gick till egentligen så har morfars barnbarn sovit i vaggan. Skivan som fungerar som sängbotten är full av namn. De första skrivna i stora blåa bokstäver av min mormor (hon var kanske osäker på om det skulle bli så många barnbarn så det var bäst att använda stor stil), resten med varierande handstilar i svart tusch. När Johannes föddes kom mina föräldrar körande med vaggan i bilbaksätet till Åbo. Och strax innan Elvira föddes stod vaggan färdigbäddad i vårt sovrum. 

trä vagga baby

När Elvira var nyfödd sov hon mest mellan oss i sängen. Så den här bilden är ytterst stagead. Dels bar jag ut vaggan i vårt allrum och dels var det en av få gånger hon som nyfödd låg i vaggan. Men ganska snart började hon sova allt mer i vaggan och de senaste månaderna har hon sovit både eftermiddagstuppluren och hela nätter i vaggan. Och så gott som hon har sovit! Jag tänker mig att morfar från himlen vaggar sängen ibland och det gör att hon sover så bra. Önskar att morfar hade fått träffa mina barn, önskar att jag kom ihåg min morfar så att jag inte måste gissa mig till om han drack kaffe eller om han kunde svarva sängknoppar. 

trä vagga baby barn

Igår släpade jag ut vaggan ur sovrummet igen och tog en bild (eller nåja, kanske fyrtio). Även om det ibland kanske inte märks från dag till dag att mitt barn förändras kan vi alla konstatera att på åtta månader har det hänt en hel del. Även om hon hade mer hår på huvudet som nyfödd än som åttamånaders. Nu ska vaggan få flytta tillbaka till mormors vind i väntan på en ny användare, och morfars andra barnbarnsbarn ska börja sova i en större säng. 


Bloggens Facebooksida (eller: Vem tror jag att jag är?)

Skrivet av Eivor Bäck 27.02.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Jag gjorde något för några dagar sedan som fick mig att känna mig som den töntigaste människan i hela världen: jag skapade en Facebooksida till bloggen. Jag försöker intala mig att det är proffsigt att använda flera olika sociala medier och att det är bra att ha en Facebook-sida som samlar instagram- och blogginlägg. 

Men jag kan inte komma från det: jag känner mig som världens TÖNT som tydligen tror att jag är så intressant att jag behöver en egen fb-sida. Vem ska gilla sidan liksom? Förutom jag själv och han jag bor med (ja, jag tvingade honom). Inte ens min mamma har Facebook så jag kan inte förvänta mig en stödlike därifrån heller. Och jag får skamsköljningar bara jag tänker på att massinbjuda mina ointresserade Facebookvänner. Försöker peppa mig själv med att nio personer hade röstat på mig i Bloggkommentatorns bloggomröstning (delad fjortonde plats!) så förhoppningsvis har de nio personerna Facebook och lust att gilla min töntiga Facebook-sida. 

skarmklipp facebook bogdanoffs

Ja ja nog gnällt, klicka här och så gillar ni. 


DIY förvaringskorg med pompoms

Skrivet av Eivor Bäck 26.02.2020 | 3 kommentar(er)

När jag var till Tammerfors stod jag på H&M Home och tittade på en förvaringskorg som hade en kant av små fluffiga pompombollar. Och likt en medelåldersman utan konstintresse som ser en abstrakt målning så tänkte jag "det där kan jag göra lika bra själv". 

skarmklipp HM produktbild storage basket with pompoms

H&Ms produktbild över sina förvaringskorgar (länk). 

Flätade förvaringskorgar är jätteinne just nu och finns i de flesta inredningsaffärer. Jag köpte en budgetvariant från Hongkong som var fyrtio centimeter hög och som var gjord av flätat sjögräs och hade svarta läderhandtag. Jag betalade 2,99 euro för korgen som var på rea.

korg garnbollar pompoms pyssel diy

Jag gjorde några pompoms av ett mörkrött garn. Jag gissar att alla har gjort minst en sån här garnboll i syslöjden i lågstadiet. Om man inte längre kommer ihåg hur man gör garnbollar så finns det hur många tutorials som helst på Youtube (den här till exempel). Här får man ju själv välja storlek på bollarna och garnfärg vilket kan ändra slutresultatets utseende rejält. Jag valde att klippa ut kartongskivor med en yttre diameter på 6,5 cm (inre cirkelns diameter var ca 2 cm), vilket gav ganska stora bollar. Jag knöt fast bollarna med dubbel sytråd och lämnade en ganska lång svans kvar som jag sedan använde när jag sydde fast garnbollarna på korgen. 

Att vira garn runt en kartongskiva passar perfekt för en fyraåring (själva klippandet och knytandet i slutet kan en vuxen göra eftersom det kräver en vass sax och förmåga att knyta knutar). Nu var min fyraåring hos sina farföräldrar så jag gjorde mina garnbollar samtidigt som jag såg på Witcher och åt lakrits. Det går också bra. 
korg garnbollar basket pompoms

Jag testade mig fram och beslöt mig för att sy fast sex stora bollar ganska nära varandra (täcker ungefär halva av korgen, på det sättet kan man svänga baksidan fram de dagar man vill ha en flätad korg utan bollar. Men det krävs ju bara några få saxklipp för att befria korgen från bollarna när (om?) man tröttnar.  

färgglatt barnrum diy förvaringskorg

Sen är det bara att gå in i valfritt råddigt barnrum och börja fylla korgen. Idag hade jag sån tur att garnbollarnas färg matchade den mörkröda sammetstomteluvan som jag inte får packa undan fastän julen är över för länge sedan.  


Donitssemla eller fastlagsbulle?

Skrivet av Eivor Bäck 25.02.2020

Kategorier:
Taggar:

högfors sex donitssemla fastlagsbulle

Glad fastlagstisdag eller hur man nu säger! Blev det traditionell bulle eller något mer modernt och spännande hos er? Jag åt en donitssemla med mandelmassa från Lillkungs bageri. Det var gott. Men nog är ju en klassisk fastlagsbulle lite godare. 

P.s. Ser ni knopparna på syrenkvistarna? Det är snart vår. 
P.s.2 Har ni märkt hur ljust det är? Insåg precis att klockan snart är sex och himlen är fortfarande ljusblå. Det känns som om både livet och lusten att gå efter-middagen-vagnspromenad återvänder. 


Loppisrunda, Ikea-besök och hamburgare

Skrivet av Eivor Bäck 25.02.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Här har varit lite tyst de senaste dagarna och det beror på att jag har suttit i ett bilsäte ungefär all min vakna tid. Jag hatar att köra bil (hatar det lika mycket som att prata med okända människor, ringa till myndigheter och underteckna papper (har ingen ordentlig signatur)), men bor man på landsbygden så är det bara att sätta sig bakom ratten och vrida om nyckeln. 

comboloppis vasa bord

I fredags var jag till Vasa för yoga och loppisrunda. Jag fyllde på mitt loppisbord och så gick jag en loppisrunda på Combo. Ni som följer mig på Instagram fick hänga med på stories under loppisrundan. Så roligt att ni gillar det konceptet! Lovar att det kommer dyka upp fler loppisrundor. Jag hittade en hemgjord rumpkruka som jag valde att inte köpa, och en vintermössa till Elvira. 

ikea tammerfors inredning mysigt rum kakelugn

I lördags körde jag och min syster till Tammerfors för ett Ikea-besök. Jag var på jakt efter snygga handtag till garderoberna i hallen. Sen blev det såklart köttbullar, och onödiga småsaker. Köpte dock inte ett enda ljus eller servett! Annars brukar man väl alltid ha handlat minst ett doftljus när man är till Ikea?!

julias grill och bar hamburgare

På söndagen blev det kanske bara femtio kilometer på trippmätaren när vi åkte till sambons föräldrar på söndagsmiddag. Och i måndags blev det ett varv till till Vasa. Efter avklarade ärenden så började vi googla oss fram till var man kan få en god hamburgare klockan tre en måndagseftermiddag. Det blev Julias grill och bar i Karperö. Det var gott. 


Torsdagsförmiddag

Skrivet av Eivor Bäck 21.02.2020

Kategorier:
Taggar:

Häng med på en vanlig torsdagsförmiddag hos oss:

plocka ur diskmaskin

Efter morgonamning i sängen och sånt och efter att fyraåringen hade cyklat iväg till dagis så gjorde jag frukost. Medan vattnet kokade upp i vattenkokaren plockade jag ur diskmaskinen. Hatade den här bestickbrickan när vi köpte diskmaskinen, älskar den nu. 

glasstårta_maräng_daim

Efter frukost, ett telefonsamtal med min mamma och två misslyckade försök att få igång elden i spisen så "bakade" jag klart glassmarängtårtan till helgens födelsedagsbarn. Vet inte om man ens kan kalla det "baka", jag vispade grädde, hackade choklad och rörde lite, typ. 

nykarleby tallskog

Elvira har börjat matvägra och spottar ut all mat jag gör. Så idag blev det burkmat direkt från S-market som givetvis slank ner på tre röda sekunder. Det var så fint väder så efter lunch gick vi på en promenad. Det var alldeles för fint väder för att vara februari. Jag avslutade promenaden med att beskära en syrenbuske lite så att jag fick ta in några kvistar, fullt av gröna knoppar redan. 

vita tulpaner hand

Alltså tulpaner med "rimfrostkant". Jag kan inte se mig mätt på dem just nu. Jag antar att det finns någon korrekt florist-term, men jag tycker att mitt påhittade ord beskriver tulpanerna tillräckligt bra. Jag skulle bara ta en bild, men med en klåfingrig bebis så blev jag tvungen att ta typ tjugo innan jag hade en bild där det inte fanns någon fotobombande bebishand med. 

Idag är det veckans bästa dag: bebisyoga, loppisrunda, fredagsmiddag och På spåret. Och imorgon ska jag tillbringa fyrtio procent av min vakna tid i bilen och resterande tid på Ikea i Tammerfors. Kul!


Sånt jag tagit screenshots av på senaste tiden

Skrivet av Eivor Bäck 16.02.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Igår kväll vid kaffebordet diskuterade vi hur smidigt screenshots är, speciellt när man bokar bussbiljetter och sånt. Och här har ni en som överanvänder screenshot-funktionen på telefonen. Tänkte dela med mig av sånt som jag skärmdumpat på senaste tid:  

Screenshot 20200213 124417

Scrollade Instagram samtidigt som jag tittade på Keeping up with the Kardashians (lilla rutan uppe i högra hörnet) och hamnade på något vänster på en webbshop som sålde prints. Tyckte den här var fantastisk.

P.S. brukar se på Paradise hotel Sverige och Unga mammor på svenska Viafree, men upptäckte precis att man också kan se de första säsongerna av Kardashians fast man bor i Finland! Hurra!

Screenshot 20191231 155220

Massa screenshots består av att någon influencer tipsar om någon hudvårdsprodukt eller sminkgrej som jag sedan aldrig orkar köpa. Den här köpte jag dock på apoteket, och den är bra. 

Screenshot 20200215 094335

Hands up alla som läser Bloggbevakning och dess kommentarsfält. Screenshotade så att jag ska komma ihåg att lyssna på podcasten Casefiles avsnitt av Jennifer Pan. 

Screenshot 20200129 081737

Han jag bor med fyller ju snart trettio så jag letade efter en antik jordglob/barskåp. Hittade ingen på auktionssidorna men hittade istället nyproducerade. Men blev tipsad om en obskyr grill i Voltti så kan hända att jag tar med honom på överraskningsmiddag istället. 

Screenshot 20200211 213648

Kikade lite på den här Marimekko-väskan och jag skulle nog kunna köpa den. Om den kostade fyrtio euro. Nu gör den inte det. 

Screenshot 20200216 143141

Fotade barnen i en ytterst stagead bild till Instagram idag (ja, barnens pappa sitter i cirkustältet). Blev retweetad (eller vad det nu heter?) av Underbara Clara. Kan nu dö lycklig hehe. Men jag klarar inte av folk som lägger till en händelse att någon har lagt till en händelse att någon har lagt till en händelse så tog en screenshot istället. Om jag bloggar om mina screenshots bara för att få skryta på det här? Kanske. 

 

Screenshot 20200104 200540Allra mest tar jag skärmdumpar av snygga inrednings-, renoverings- och bygghack jag sett på Instagram. Har inte riktigt kommit mig för att använda Instagrams spar-funktion utan fortsätter med skärmdumpandet.  Denhär bilden har jag sparat för 1) den är ju snygg (man kan ju inte ens se att det är samma dörr?!) och 2) jag tycker inte om våra garderobsdörrar i sovrummet men tycker samtidigt inte att vi ska byta ut fungerande garderober. Överväger alltså att köpa smala lister, lim och en såg istället.   


Vändagsbuketten

Skrivet av Eivor Bäck 14.02.2020

Kategorier:

Hos oss brukar vi inte fira Alla hjärtans dag, så jag köpte en blombukett till mig själv. Så kan man också göra. 

blombukett hjärtgirlang alla hjärtans dag

Sandra band ihop en så fin blombukett som passade perfekt i min kantstötta mässingskanna. Och klockan fyra kom fyraåringen hem med en hjärtgirlang som han hade gjort på dagis. Medan fyraåringen smyckade upp sig med alla armband han kunde hitta så dukade jag fint med tända ljus (sånt som fyraåringen tycker är mysigt) och gjorde överraskningsmiddag. Överraskningsmiddagen bestod av såndär små pizzor från Lidl man bara värmer i ugnen, jag la dem i alla fall på bakplåtspappret så att de bildade ett hjärta. Alla blev glada och nöjda. Bra vändag. 


Nätshopping, solskenspromenad och årets första fastlagsbulle

Skrivet av Eivor Bäck 14.02.2020

Kategorier:
Taggar:

Inatt kunde jag inte somna om efter nattamningen så jag skippade den planerade bilresan till Vasa och mamma-baby-yogan och skrotade hemma på förmiddagen istället. Som den galna coupon-lady jag är så insåg jag att flera nätbutiker hade specialerbjudanden eftersom det var alla hjärtans dag, så jag passade på att handla sånt som jag tittat på länge. Två par strumpbyxor till Elvira blev det från Lykkeliten och två böcker till mig själv från Adlibris.  Vid elva var det så strålande solsken att jag bara måste gå ut. Jag la ett supertjockt fårskinn under Elvira i vagnen som gjorde att jag inte kunde spänna fast överdraget på vagnen. Men det gjorde ingenting, ungen slocknade som ett ljus efter två minuters promenad. Jag gick längs med ån och njöt av solen ända tills jag blev osäker på om jag dragit ut kontakten till strykjärnet eller inte, så då fick jag gå hem. Det var utdraget. Såklart. 

solsken nykarleby vinter kyrka barnvagn

Sen gick jag och köpte årets första fastlagsbullar. Det var gott. Såg att bageriet också hade donitssemlor, tror det blir nästa köp. Jag brukar aldrig testa några nya sorters fastlagsbullar, utan varierar bara mellan vanliga med antingen sylt eller mandelmassa i. Men en donitssemla tror jag nog att jag vågar prova, den såg ganska normal ut. 


Loppisguide: Jakobstad (del 1)

Skrivet av Eivor Bäck 13.02.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

I måndags var jag på en kort loppisrunda i Jakobstad. Ni var flera hundra som följde med loppandet på stories, men tänkte ge en kort recap på bloggen också. Jakobstad är antagligen den stad med flest loppis per capita och hur man än laddar upp så orkar man inte besöka alla på en gång. Så här kommer en kortfattad sammanfattning av Jakobstads loppmarknader del 1. 
retro jakobstad pietarsaariretro jakobstad pietarsaari loppis

Retro. Vagnsmakarevägen 17. Vardagar 9-17.
Retro är ett donationsloppis som hör till Kokkosäätiö-stiftelsen. Här i nejden finns inga UFF-klädcontainrar vid återvinningspunkterna, här doneras kläderna i contrainrarna till Retro. Förutom kläder finns också lite möbler, inredningsdetaljer och köksgrejer. De har en hörna med mer antika och dyra grejer där jag alltid fastnar. I måndags spanade jag in en gammal barnsläde för 25 euro. Jag köpte en keramikvas från Västtyskland för två euro och några saftglas för tio cent styck. Sista fredagen varje månad har de s.k. "påsdagar" då man får plocka hur många klädesplagg som ryms i en vanlig påse och betala 5 euro. 

itäloppis jakobstad pietarsaari

Itäloppis. Industrivägen 9b. Ons, fre, sön 11-17 och lör 11-15. 
Bordsloppis som jag sällan är till eftersom de aldrig har öppet när jag är i Jakobstad. De gånger jag varit dit så har jag konstaterat att de har fina antika möbler (typ hela matgrupper) och ibland häftiga retrogrejer.  Här brukar inga kläder säljas och det bidrar säkert till att loppiset känns fräscht. 

mega loppis kirppis jakobstad pietarsaari

Megaloppis & outlet. Bäckvägen 13. Vardagar 11-19, lör 11-16, sön 12-16. 
Bordsloppis som är Jakobstads nyaste och frächaste loppis. Det påminner mycket om Combo i Vasa (likadana försäljningshyllor, samma prissättningssystem och båda har en outlet-avdelning med nya hygien- och inredningsartiklar). Tyvärr verkar inte så många försäljare ha hittat hit så en hel del av hyllorna gapar tomma. Här finns framför allt fräscha barn- och damkläder. Och jag har fyndat bl.a. en sprillans ny Marimekko-vas för bara några euro.    

nada nord jakobstad pietarsaari

Nada-Nord. Södermalmsgatan 8. Vardagar 12-18. 
Donationsloppis som jag aldrig brukar hitta något på, men jag vet att det är många Jakobstadsbors favoritloppis. I måndags gjorde jag en sväng dit mest för att provea a point och komma därifrån utan ett enda fynd. Men tji fick jag, köpte en jättefin vintageklänning av märket Kati of Finland för tre euro. Just nu ligger den i frysen och ska tvättas före jag provar den så jag vet inte om den passar ännu, me hoppas. 

lundagård jakobstad pietarsaari

Lundagård. Södermalmsgatan 8. Tis, ons 12-17, fre 12-18, lör 10-14. 
Vägg i vägg med Nada-Nord finns Lundagård som är mer en byggnadsvårds- och vintagebutik än ett loppis. Om man bara ska till en butik med gamla saker i Jakobstad så är det Lundagård man ska gå till. Fint utvalda vintage-saker, alltid en lp-skiva som snurrar på grammofonen och fina tapeter både på väggarna och till salu. 

missionsstugan jakobstad pietarsaari

missionstugan loppis bonader broderade dukar jakobstad

Missionsstugan. Kyrkostrandsgatan 54. Vardagar 15-19. 
Donationsloppis. Här finns allt mellan himmel och jord och är ett av Jakobstads bästa och mest välbesökta loppisar (parkeringen är alltid fullsmockad klockan 15.00 på vardagar). Framförallt finns sånt som man kan tänka sig att äldre människor rensar bort när de flyttar från sitt egnahemshus till mindre lägenhet (alltså broderade dukar, massa köksgrejer, pälskappor, tavlor, porslinsfigurer osv). Man ska inte missa övrevåningen där retro-kläder och tyger finns, för att ta sig till övrevåningen måste man gå genom sorteringsrummet och jag känner alltid det som att jag gör något olagligt när jag smyger förbi och öppnar den tunga dörren till vinden. 
I måndags köpte jag engelska blåa koppar och assietter, en arabiatallrik och en hop böcker. De bästa loppisfynden jag gjort i Jakobstad kommer nästan alla från Missionsstugan (den stora tavlan vi har i vardagsrummet, symaskinsunderredet jag spraymålat osv).