Oreange testheader ps2

Visa alla inlägg skrivna februari 2020

Torsdagslista

Skrivet av Eivor Bäck 13.02.2020

HAR DU?

Folköl i kylen: ingen folköl, men en bortglömd cider från julmiddagen. Och två flaskor mousserande. Inför jul sa en av deltagarna kryptiskt att det skulle vara väldigt bra om vi var samlade alla i släkten på jul eftersom det fanns en överraskning. Så laddade upp med lite cava för säkerhets skulle ifall det skulle dyka upp någon förlovningsnyhet eller annat spännande. Överraskningen var en kanot, jag plockade inte fram skumppan. Så nu har jag cava som jag ska dricka nångång. 

Något husdjur: nope. Jag vill ha en hund, men jag vet att jag inte skulle ta hand om den tillräckligt bra. Och då ska man inte skaffa hund. Är ockå lite sugen att ha en liten gullig kanin, men misstänker att hela huset kommer börja lukta kaninbajs och hö?

Någon favoriträtt: Lasagne, kalops och choklad. 

Puder på dig: inte nu, klockan är kvart över åtta och jag ska vara hemma hela dagen. Har dessutom puder jättesällan, är mest kleta in lite cc-kräm i ansiktet och så är det bra sen.

Några framtidsplaner: vara vårdledig ett bra tag, åka till Muminvärlden med hela familjen. 

Någon sjukdom: nope. 

Gymkort: nope.

Några MVG:n: Eftersom jag bara gått i skola i Finland så har jag inte ett enda MVG, om vi omvandlar det till nior och tior så ja, en hel del. 

Något beroende: egentligen inte. 

Nagellack: nope. Stod och fingrade på ett nytt rosa nagellack i mataffären men ställde tillbaka det eftersom en i familjen får migrän när jag lackar naglarna. 

Någon vän som bor i ett annat land: jo. 

snö nykarleby bro

VEM?

Avskyr du: Avskyr ingen? 

Längtar du mest efter: Herr Frost eller vem det nu är som kommer med vintern. Jag behöver inte så mycket, men lite pudrig snö åtminstone så att fyraåringen kan få testa att skida lite.  

Stör du dig på: stör mig inte på någon? En fördel med att mest hållas hemma och inte träffa folk; man träffar inte heller folk som irriterar en. 

Gosar du med: Elvira. 

Lagar mat: vi delar matlagandet ganska jämnt, men just nu är det mest jag. Idag blir det kycklingsoppa med koskenlaskijaost. 

Diskar: vi deltar diskandet ganska jämnt, men mest är det diskmaskinen. 

kycklingsoppa koskenlaskija arabia

VILKEN?

Tidning läser du: jag läser inte så ofta tidningar. Bläddrar i ÖT och VBL, och så någon inredningstidning nu som då. 

Buss åker du oftast: åker ju buss jättesällan, men de senaste fem åren är det nog bussen Jakobstad-Nykarleby. 

Dag fyller du år: 30 oktober. 

Årstid föredrar du: har egentligen ingen direkt favorit, men nog är det ju skönt med sommar när man inte behöver klä på sig (och barnen) massa lager med kläder innan man kan gå ut genom ytterdörren. 

Solrosor vissna solrosfält

VAD?

Gör du nu: skriver blogg, lyssnar på podd, dricker te. 

Gör dig till en bra människa: är väl ganska snäll och omtänksam. Och så källsorterar jag och gör inte så stora klimatavtryck. 

Gör dig till en dålig människa: lättirriterad, envis och vill att saker ska göras på mitt sätt. (varför var det svinenkelt att komma på det här?!)

Vill du arbeta med: Just nu känns det som om jag aldrig vill arbeta igen. Jag vill bara vara hemma och paja på min bebis för alltid. 

Är roligast just nu: podcasten Tankesmedjan.

Har du på dig nu: Adidas-tights som jag ägt i fem år, amningslinne och grå hoodie. 

Äger du för skor: sneakers, basic höstskor i svart och ett par högskaftade gröna stövlar. 

Har du för storlek i skor: oftast 39, ibland 40. Brukar alltid prova 40 först för att sedan gå ner en storlek. Gör jag tvärtom känner jag mig som världens storfoting. Antar att det här hänger kvar från typ högstadiet när jag hade 39 i fejk-converse och kände mig som Långben och alla andra hade typ 37 i skostorlek och det såg ju tusen gånger bättre ut. 

Läser du för bok: 1794 av Niklas Natt och Dag. 

Ska du göra nu: Elvira har suttit och sovit i sittern men nu börjar hon vakna så vi ska väl byta bort pyjamasen mot byxor och body. Har tänkt tvätta kläder, laga mat, dammsuga och sånt resten av dagen. 

solrosor eivor bäck blogg

Listan kommer från Elsa Billgrens blogg (länk). 


Dagens loppisjakt

Skrivet av Eivor Bäck 10.02.2020

Kategorier:

Hej från köksbordet! Här sitter jag och skriver dagens handelslista, dricker te och äter blodapelsiner. Tänkte styra kosan mot Jakobstad i eftermiddag och storhandla. Det verkar som att jag får åka själv, så jag tänkte passa på att gå en loppisrunda nu när jag kan röra mig obehindrat och inte måste hålla på att knäppa fast och knäppa lös en baby ur babyskyddet hela tiden. 

Är på jakt efter ett mörkblått tyg inför fyraåringens födelsedagskalas och lite babykläder. Och råkar jag få syn på något annat fint finns risken att det också slinker med ner i handelskorgen. För en gångs skull ska jag hålla igång Instagram stories så där kan ni få följa med i realtid bland Jakobstads loppisar (@bogdanoffs heter jag på insta). 

IMG 20200210 122123 Bokeh 01


Bebisvänligt bröd

Skrivet av Eivor Bäck 09.02.2020

Jag bloggade för några dagar sedan om Elviras mat och igår introducerade vi en ny grej till henne: bröd. Hittills är hon skeptisk men jag är jättenöjd över att jag lyckades hitta receptet på det babyvänliga bröd som jag gjorde till Johannes. Brödet blir svampaktigt och ganska smaklöst, men funkar perfekt att skära stavar av som små babyfingrar kan kladda med och även tandlösa barnmunnar kan dela sönder det hur enkelt som helst.
bröd bebis recept enkelt

Jag värmde 5 dl vatten fingervarmt och smulade ner 25 gram jäst. När jästen blandats helt med vattnet tillsatte jag ca 12 dl ekologiskt vetemjöl och 2 msk rapsolja. Jag knådade degen några minuter för hand och om degen känns för lös och kladdig lägger jag till lite mer mjöl. Degen ska sedan jäsa i en timme. Jag delade degen i två bitar och la degen i varsin limpform som jag smort med lite rapsolja. Degen jäste en timme till i limpformarna och sedan gräddade jag bröden i 200 grader i mitten av ugnen i lite mindre än en halvtimme.  

bröd bebis recept skivor sju månader

Jag skivar och fryser ner brödet. Sen tar jag upp en eller två brödskivor i taget som tinar snabbt i rumstemperatur. Jag brukar servera brödet som stavar eller i bitar och ibland med lite osaltat smör på. Skorpan på brödet är ganska hårt så det brukar jag skära bort innan servering. 

När barnet är lite större går det fint att modifiera receptet: istället för 5 dl vatten kan man använda hälften vatten och hälften mjölk, någon riven morot passar bra att röra ner i degen och förutom vetemjöl kan man använda andra mjölsorter. Jag skulle dock undvika salt, honung och olika fröer. 


Stoppa stickasockor och pärla pärlplattor

Skrivet av Eivor Bäck 08.02.2020

Kategorier:
Taggar:

Jag tänkte låta kamerarullen avslöja vad vi sysslat med sen senast. Men det visade sig vara en ganska dålig och tråkig idé. Två saker hade jag tydligen tagit bild av:

stoppa raggsockor

Innan gårdagens På spåret satt jag och stoppade ett par stickasockor. Ett tecken på att du inte har ett arbete att gå till på vardagarna: du har tid att stoppa sockor en vanlig kväll. För övrigt är dendär stoppvampen i trä en perfekt sak man kan leta efter på loppis om man inte vet vad man ska köpa. Alla behöver en stoppsvamp och det är inget som finns på Prisma direkt (vad jag vet? har aldrig kollat?)

pärla pärlplattorIdag åt jag glass och pärlade en stor regnbåge med fyraåringen. Han har äntligen passerat skedet pärla-symmetriska-mönster och pärlar numera Claas-balmaskiner, traktorer med taklucka och jultomtar som är ute och går i svarta natten.  

Vi är för övrigt fortfarande sjuka. Jag måste ha jinxat allt när jag för någon vecka sedan utbrast hur skönt det är att vi varit friska i princip hela hösten, ett underverk jämfört med förra året som kantades av förkylningar blandat med mitt gravidillamående. Men efter att jag utbrast det där så har åtminstone en familjemedlem varit sjuk varje dag. Ja ja, är det vabruari så är det. 


Fyra snabba dagens

Skrivet av Eivor Bäck 04.02.2020

Kategorier:
Taggar:

Hej från eftermiddagens maratonamning i sängen! 

Dagens status: jag blev otroligt förkyld igår och hade både hög feber och hemsk huvudvärk. Jag bara låg i sängen och klagade och han jag bor med fick inte åka på sin träning, kände mig som världens mansbebis som drabbats av lite förkylning. Känner mig fortfarande som en gammal urvriden grå disktrasa. Kul. Extrakul när man ser ut genom fönstret hur fantastiskt vinterväder det är just nu. Bonuskul när vi höll fyraåringen hemma från dagis för smittoriskens skull och han halkade på golvet, stötte sitt knä (en litenliten röd fläck kom det) och vägrade gå på flera timmar och som den diktator han är bestämde han genast att han skulle bäras överallt. Statusen är alltså inte toppen. 

Screenshot 20200204 154555 01

Skärmdump från hejhejvardag:s instagramkonto. Livet som förkyld mamma är ju prick såhär?

Dagens bebis: bjöd på sin första skrikfest i natt (också förkyld? tänder på gång?). Hon var otröstlig i flera timmar och till slut somnade hon av utmattning. Förhoppningsvis första och sista gången det händer. Men nu är hon nöjd och glad, ålar sig fram över golvet och försöker tugga på alla sladdar hon hittar. 

Dagens materiella vill ha: tulpaner. Jag har klarat hela januari med julens amaryllisblommor och fejktulpaner från Halpa-Halli men nu behöver jag riktiga tulpaner. Lovar mig själv att jag ska få ett knippe till helgen. Bered er alltså på massa instafoton med hashtagen "krispigatulpaner". 

Dagens halvfärdiga födelsedagsplaner: han jag bor med fyller snart trettio och jag försöker fundera ut en passlig present till någon som inte vill fira, överraskas eller ens ha ett pyttelitet kalas. Tänker att vi kanske skulle kunna vara barnfria någon timme och åka och äta nånstans. Det behöver ju inte vara så fancyigt, en god hamburgare och inga skrikande barn räcker långt. Vet någon var det finns livets hamburgare i trakten? En obskyr grill i typ Kauhava är bättre än fine dining i huvudstaden om vi säger så. 

mcdonalds mcvegan monstertruck

Kommer jag inte på något bättre blir det väl mäkken-mat med hela familjen. Vet åtminstone en fyraåring som skulle bli överlycklig. 


Enkel babymat

Skrivet av Eivor Bäck 03.02.2020 | 1 kommentar(er)

Jag fick en fråga om hurudan mat jag brukar ge till Elvira (nu sju månader gammal) så jag tänkte ge er ett helt blogginlägg om ämnet. Jag kan ju börja med att påpeka att jag inte är någon dietist, kostrådgivare eller ens intresserad av mat. Jag är bara en mamma som läst några broschyrer och som tycker att barnmatsburkarna känns lite väl dyra. Från barnrådgivningen får man bra information kring hur man ska tänka kring kombinationen baby och mat. Jag rekommenderar också Helsingfors stads hemsidor kring barn och mat, där finns bl.a. en jättebra pdf som innehåller ett schema kring när man ska introducera olika livsmedelsgrupper och en A4 fylld med de livsmedel som man ska undvika att ge till bebisar. 

Grönsaker och frukt

Vi började ge Elvira smakportioner vid fem månaders ålder på inrådan av rådgivningen, annars kan det hända att jag hade fortsatt helamma för alltid. Vi började med att ge henne små portioner av kokta och mixade rotsaker: potatis, morot, batat osv. I början blandade vi ut rotsaksmoset med bröstmjölk, nu använder jag bara kokvattnet när jag mixar rotsakerna. Förutom rotsaker började vi introducera frukter och bär (ofta gillar bebisar frukter och bär bättre än grönsaker eftersom frukter och bär smakar sött, precis som bröstmjölken också gör). Förutom bland annat banan och blåbär köper vi en del fruktpuréburkar (päron är en storfavorit!). Jag har introducerat en smak i taget (utan kryddning) för att Elvira ska vänja sig vid smaken och för att vi enkelt ska kunna räkna ut vad hon inte tål ifall hennes mage skulle reagera efter någon måltid.   

barnmat recept rotsaker grönsaker

Förra veckan gjorde jag en stor batch barnmat av de rotsaker jag hade hemma. Jag skalade och skar batat, morot, potatis och broccoli i bitar. Kokade i kastrull tills grönsakerna blev mjuka, hällde bort det mesta av kokvattnet och sedan mixade jag det slätt. Och så klickade jag i en stor klick osaltat smör för lite extra fett (rybsolja går också bra!). Vill man så kan man krydda med vad man nu än hittar i kryddhyllan, men färska örter, salt och kryddblandningar (innehåller ofta salt) ska man undvika. 

Zucchinin fick vara med på bild, det var en ny bekantskap för Elvira så jag kokade den i en egen kastrull och mixade den. Elvira hatade smaken. 

Bär brukar jag koka kräm av. En burk frusna bär (hallon, blåbär osv), kokar jag med lite vatten tills bären är mjuka. Sedan rör jag ner några teskedar potatismjöl i en liten mugg med kallt vatten och vispar ner i den kokande krämen. 

Gröt 

Vi introducerade kvällsgröt vid ett halvt år och det ledde till att Elvira blev så pass mätt att hon började sova hela nätter igen (succé!). Vi använder än så länge de svinenkla pulvergrötarna som man bara blandar ut med vatten. Med Johannes minns jag att vi efter ett tag började lägga till en del vanliga havregryn (som vi mixat) och efter ett tag helt gå över till vanlig havregrynsgröt. Jag har förstått det som att pulvergrötarna är berikade med en hel del nyttigheter som inte vanliga havregryn innehåller.  Jag har också förstått det som att det inte är hjärnkirurgi att blanda ihop egen nyttig bebisgröt (ni som kan får gärna informera i kommentarsfältet!). 

Kött, ägg och fisk

Och så var det det där med kött. Älgmaletkött och kycklingfiléer är vad som har bjudits på hittills. Jag kokar köttet, ev kryddar (t.ex. timjan, organo, peppar), häller av det mesta av kokvattnet (sparar lite för det gör att konsistensen blir bättre) och sedan mixar jag det slätt. Det mixade köttet brukar jag klicka ut på smörpapper, lägga i frysen så att det stelnar och sedan plocka köttklumparna i en glasburk jag förvarar i frysen och så tar jag upp en bit kött innan det är lunchdags. Ägg äter vi också ibland! Då kokar jag ägg, mosar det och serverar genast. 

babymat kyckling morötter recept

Gjorde nyligen ett storkok med kyckling. Jag skar 200 gram av kycklingfiléerna i mindre bitar och kokade köttet i en kastrull. I en annan kastrull kokade jag morots- och batatbitar mjuka. Sedan hällde jag av kokspadet från kycklingkastrullen och rotsakskastrullen blandade allt med en tetra tomatkross, kryddade med lite peppar och oregano och lät koka en stund till innan jag mixade maten. Jag skulle helst velat ha ekologiskt osaltat kycklingkött men hittade inte och man kan inte vara hur nitisk som helst. 

Måltidsdryck

Med Johannes var vi jätterestriktiva med att dricka vatten (ett barn får all vätska hen behöver från amningen), så jag ammade efter varje måltid och vi gav honom inget vatten/måltidsdricka före han var runt tio månader och började dricka surmjölk (piimä) med måltiderna. Med Elvira har vi gett lite vatten vid varje måltid i över en månad. Båda sätten har fungerat bra. Typiskt exempel på att det inte finns något rätt eller fel. 

Förvaring

Alla barnmatssidor rekommenderar att man fryser ner små smakportioner i isbitslådor för att enkelt få en passlig portion när babyn är i smakportions-åldern. Jag är inte så förtjust i plast så jag förvarar maten i glasburkar. Jag steriliserar glasburkarna genom att ha dem i ugnen i en kvart i strax över hundra grader. Och beroende på åldern på babyn så fyller jag glasburken med så pass mycket mat så att det räcker en-två måltider. 

förvara barnmat glasburk

Jag köper inte så jättemycket burkmat, men t.ex. fruktpuréernas glasburkar är jättebra att spara och kan användas hur många gånger som helst. Dessa glasburkar innehåller morot+potatis, ärter och blomkål. Mitt enda (och bästa) babymattips är att koka mycket den dagen man orkar och sen förvara i frysen. För det finns ungefär fem av sju dagar man inte orkar koka specialmat och då är det enkelt att bara ta upp en burk ur frysen. 

Plockmat

Elvira har precis börjat skrika om hon inte får mat när vi äter. Och tar hennes mat slut medan vi fortfarande äter så ropar hon också. Vi har därför börjat ge henne lite mat hon får plocka med så att hon ska få öva på finmotoriken: hittills har vi serverat kokta broccolibuketter, bananbitar och mjuka avokadobitar. Det mesta landar på golvet. När Johannes var liten bakade jag eget babyvänligt bröd, och det börjar bli dags att rota fram receptet igen. Mjuka brödbitsstavar är perfekt att plocka med. 


Farstuplaner i februari

Skrivet av Eivor Bäck 02.02.2020

Igår blev det februari och jag har redan planerat vad vi ska göra den här månaden. Förutom det gamla vanliga (koka mat, byta blöjor och läsa böcker) så ska februari bli farstuns månad. I vår nybyggnad finns vår farstu/enda entré (vill ni förresten läsa om vår renovering?!) och den är just nu ett rum fyllt av byggrejer och alla möjliga vinterkläder och en grå barnvagn. När jag var ganska nyförlöst och fylld av adrenalin (Elvira var några dagar gammal) så tapetserade vi farstun, begärde garderobsofferter från de lokala snickerierna och köpte panelbräder men sedan dess har det nog verkligen inte hänt mycket. 

Men nu har jag bestämt att vi ska göra det mesta färdigt i hallen i februari. Åtminstone ska panelbräderna få två strykningar målfärg, och så ska alla lister (tak, fönster och golv) och panelbräder spikas fast. Och när panelbräderna sitter fast så kan elektrikern komma och lägga fast alla dosor och jag får äntligen hänga upp kristallkronan i taket och plocka bort allt skyddspapper som ligger på golvet och täcker kakelgolvet. Hurra! 

dellen duro tapeter tapet pärlspont panel

Tapeten vi tapetserade med i somras heter Dellen och kommer från Duros kollektion Gammalsvenska tapeter. Tapeterna i kollektionen är inspirerade av gamla tapetförlagor i Sverige och Dellen är tänkt att föra tankarna till schablonmåleriet som var populärt framför allt under 1700- och 1800-talet. Nedanför tapeten kommer en bröstpanel som är ca 1,30 m hög. Pärlsponten ska målas ett varv till med en grön färg som vår lokala färgaffär Wargendahl hjälpte oss att plocka fram. När färgen är mer täckande får den typ  samma gröna nyans som finns i tapeten. Listerna i taket och runt fönstrena blir klassiskt vita. Vi valde riktigt breda fönsterlister på övrevåningen och jag är så nöjda med deras profil så det blir samma på nedrevåningen. Fönsterlisterna är alltså inte helt samma som i resten av huset, men vi hittade inte samma profil, så istället valde jag snarlika som är enligt mitt tycke snyggare än de som finns i resten av huset. Tak- och golvlister är dock helt samma i hela huset. Jag har lite svårt att bestämma mig för hur listerna runt ytterdörren ska se ut och vilken färg de ska ha,h det klarnar under månaden som går!


Längdskidåkning och hamburgare - perfekt lördagskombo

Skrivet av Eivor Bäck 01.02.2020

Kategorier:
Taggar:

Idag gjorde jag någonting som jag inte gjort på flera år: skidade. Sist vi (jag och han jag bor med) skidade var väl en gång när Johannes var under ett år och nu fyller han snart fem. Vilket innebär att fyra år senare kom vi oss iväg för vår andra gemensamma skidåkningstur i livet. 

skidspår finland vinter

Ni som har sett den norska netflix-serien Hjem til jul minns kanske hur Johanne dejtade en sportig norrman i skidspåret och han skidade svinbra och snabbt iväg och sen stod han överst i backen, väntade på henne när hon saxade sakta uppåt och sedan stack supersnabba norrmannen iväg igen. Så hemskt var det inte, men vi har kanske lite olika konditionsnivåer om vi säger så (mvh var ju just gravid och är dessutom lat_90). Men så skönt att vara ute. 

hämtmat snö

Och ikväll drog jag på mig mjukisbyxor och gick de tvåhundra metrarna det tar att komma till vårt lokala hamburgerställe (FAF) och så hämtade jag upp en påse med mat. 

faf nykarleby beaburgare hamburgare

Jag valde inte halloumihamburgare som jag alltid annars gör. Jag överraskade mig själv och valde en beaburgare. Det var gott. Men nästa gång blir det halloumi igen. Man kan ju inte vara wild n crazy hela tiden. 

Och nu är klockan halv sju och jag skulle kunna somna typ genast. Men tror jag sätter mig i soffan bredvid fyraåringen istället och tittar på barnprogram och så får han berätta om allt roligt han hittade på med barnvakterna medan vi skidade.