Oreange testheader ps2

Visa alla inlägg skrivna maj 2020

Maskroskransar

Skrivet av Eivor Bäck 30.05.2020

Kategorier:

Om det finns en blomma som växer i vår trädgård så är det maskrosor. Idag plockade jag en stor bukett och satte mig på trappan och knöt två kransar.

maskrosor diy krans

maskroskrans diy voikukkaseppele

Jag la kanske inte så mycket energi och kärlek ner i kransarna men det blev tillräckligt bra. Jag har aldrig knutit en maskroskrans i mitt liv så jag använde en guide av Helena Lyth

IMG 20200530 131542 604

Och sen fick mina barn sätta sig i gräset (barfota!) och så tog jag några somriga bilder. Vissa bilder blev mer lyckade än andra. Sen klippte jag gräset och nu har vi inte längre en enda maskros på gården (men det hinner säkert dyka upp några imorgon igen). 


Jag har fixat vår stenfot!

Skrivet av Eivor Bäck 29.05.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

De senaste två veckorna har jag haft ett byggprojekt. Jag! Som inte kan nånting alls! Innan jag skriver ett ord mer om saken så vill jag påpeka att det säkert finns flera glada och duktiga byggarmän som knappt kan sitta stilla på skrivbordsstolen eftersom de laddar för att skriva en lång kommentar om hur jag borde ha gjort istället. Till dem vill jag säga ja ja, jag kunde säkert ha gjort på andra (bättre?) sätt men nu blev det så här. Och husgrunden är redan gjord så ni får spara era "hjälpande" kommentarer till någon annan istället. 

Tillbaka till byggprojektet: vår stenfot. 

IMG 20200514 174340

Någon tidigare ägare tyckte att det var fint att måla kilastenarna mörkgröna (alla österbottningar med något byggnadsvårdsintresse gapar nu i skräck). Min gissning är att man kanske genom ett färglager ville få fram känslan att stenfoten inte är gjord av stenblock utan istället en slät rappad grund. En byggare i vår närhet gissade att någon murat mellan stenarna så taffligt att man dolt det med ett färglager. Eller så tyckte de helt enkelt att det var snyggt. 

Hur som helst så satt den gröna färgen fast ordentligt. Jag googlade efter möjliga lösningar att få bort färgen för allra helst skulle jag ju vilja ha fram kilastenarna. Det mesta verkade hopplöst, mest tror jag på att smeta in hela stenfoten i ett tjockt lager linoljesåpa, plasta in den i några dagar och sedan förhoppningsvis kunna dra av färgen i stora sjok. Men jag är alldeles för lat för att orka ens försöka plasta in en stenfot. Så då valde jag det nästa bästa alternativet: att byta kulör på grunden. 

IMG 20200523 134135

Mellan stenarna satt lösa sjok av gammalt bruk som jag plockade bort och så borstade jag bort smuts och målfärgsflagor med en vanligt stålborste. På vissa ställen hade någon bara hällt ut några deciliter betong över stenarna. Det märktes alltså att huset har haft en hel del ägare och alla har säkert haft sin egna hemmasnickrade lappningstekniker. 

IMG 20200517 132445

Jag valde i alla fall lappningstekniken murbruk och åkte till närmaste järnaffär och handlade vad jag behövde. Hon i kassan skrattade och sa att det hördes att jag inte hade gjort det här förut.  Och det har jag ju såklart inte gjort. Jag har inte ens lagt fast en sån där murbruksblandare på en borrmaskin tidigare eller ens tittat på murbruk. Men jag fick fast murbruksblandaren och jag lyckades blanda murbruk i rätt konsistens. Är fortfarande förvånad. Försökte peppa mig själv med Pippi Långstrumps ord "Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert". 

Eftersom vi har många meter stenfot och jag har dåligt tålamod så gjorde jag murandet i tre omgångar. Med en bra podd i öronen så gick det förvånansvärt bra. 

Efter att murbruket torkat i några dagar så tvättade jag stenfoten med målartvätt. Det var kanske lite onödigt med tanke på hur gammal färgen antagligen är men tyckte att det var lika bra att göra ett ordentligt grundarbete. Kände mig som en galen vetenskap som utrustade mig med gummihandskar, ögonskydd och munskydd men ville inte dra i mig alltför många kemikalier eftersom jag fortfarande ammar. 

sockelfärg sulo grå

Och sen var det äntligen dags för färg! Vaknade redan klockan fem igår för jag var så ivrig att få börja måla. På förmiddagen fick jag några timmar ostört målande, på eftermiddagen fick jag måla med en sovande bebis i barnvagnen till höger om mig och en cyklande femåringen som var överallt. 

Proffstips från mig om ni ska måla en stenfot: använd en gammal redan förstörd målarpensel. Det är ingen vits att lägga tio euro på en ny fin pensel från målaffären. Stenfötter kan man tyvärr inte måla med svepande rörelser, istället får man mest trycka dit färgen med duttande rörelser = förstörd pensel.  

måla stenfot grön grå

Och nu är det målat och klart! Eller nästan, jag målade inte längst ner där stenfoten möter asfalten. Ska måla det med en smalare pensel så jag inte klottar hur mycket som helst på stadens asfalt. Färgen blev lite gråare när den torkade, och nu ska vi vänja oss vid att inte längre ha en grön stenfot. Men det blev bra! Och tänk att jag kunde! 


Sex screenshots

Skrivet av Eivor Bäck 25.05.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Inlägget innehåller adlinks. 

För några månader sedan bloggade jag om mina skärmdumpar, och sedan dess har väl skärmbilds-mappen på telefonen växt med kanske trehundra bilder. Här kommer ett axplock av vad jag skärmdumpat senaste tid: 

Screenshot 20200318 101737

Okej så han jag bor med hatar fest och att klä ut sig. Men om vi klär ut oss till Pokemon så måste det ju blir roligare???! Vet dock inte om jag orkar klämma in mig i läderkorsett men får väl klä ut mig till någon oformlig lila Pokemon-blobb istället. (Ja, jag stalkade alla Love is Blind-deltagares Instagramkonton direkt efter att jag sett alla avsnitt.)

Screenshot 20200326 110928

Varje gång dagarna innan mens.

Screenshot 20200511 225608

Har en sån där ugnsform! Det måste vara ett tecken från Gud att jag ska baka kaka idag! 

Screenshot 20200416 134256

Skärmdumpar alla böcker jag ser hos @Bokbabbel. Alla verkar ju vara så bra?!  Längtar tills biblioteket öppnar igen så ska jag ladda upp med massa böcker inför sommaren, bland annat Stina Jacksons Ödesmark (reklamlänk!). 

Screenshot 20200524 195443

Men hallå vad tråkig färgpalett mitt instagramflöde har??? Måste genast fota mer blåa saker. Och gula. Och röda. 

Screenshot lindex svart klänning

Och på tal om tråkiga färger: visst kan man väl köpa en svart klänning fastän det snart är sommar? Den här klänningen från Lindex är ju skitfin (reklamlänk!). Bonuspoäng för lösa t-skjortsärmar mvh snart_30_så_börjar_få_gäddhäng. 


Fredagssysslor

Skrivet av Eivor Bäck 22.05.2020

Kategorier:
Taggar:

Vilken härlig fredag det har varit idag! Eftersom det var strålande solsken redan från morgonen så gick vi genast ut på gården. 

IMG 20200522 094239

Femåringen lekte såklart i sin favorit: en stor grushög som jag inte är så förtjust i. Oj vad jag längtar efter att den ska försvinna. Jag passade på att måla några skivor som ska bli hyllplan i ett skåp. Hittade en halv burk takfärg som lämnat efter renoveringen så jag använde mig av den. Det kan ju inte vara jätteviktigt att måla med rätt sorts färg hela tiden, eller? I alla fall bra för miljön och plånboken att använda upp redan köpt färg. 

IMG 20200522 142203

Ja ni ser ju mitt gråa hatobjekt där bredvid den ungerska syrenen på vänstra sidan.

På eftermiddagen bestämde jag mig för att göra något som jag hatar: klippa mitt barn. Saker jag alltså längtar efter: 1) att bli av med grushögen och 2) att mitt barn vill börja gå till frissan. Den här gången gick det ganska smidigt eftersom jag hade lånat en hårtrimmer och det var fint väder så jag klippte utomhus och slapp sopa hårstrån i timmar efteråt. 

marimekkobricka plåt fredagsmys

Och nu är det fredagsmys och förhoppningsvis ett avsnitt La casa de Papel. Återupptäckte Marimekko-brickan när jag städade genom några kökslådor och försöker nu komma fram till om jag ska behålla den eller om den ska få resa vidare. Jag gillar den MEN vet ni hur många brickor jag har??? Kanske tjugo. 

Men bra fredag ändå! Jag gjorde något jag ville (målade), något jag skjutit upp länge (ge ungen sommarfrisyr) och nu får jag avsluta dagen med ett iskallt glas cokis. Fler sånahär dagar tack. 


Det dyra loppisskåpet

Skrivet av Eivor Bäck 20.05.2020

Ni minns säkert att jag för några veckor storstädade barnrummet och skrev att det var dags att köpa ett ordentligt skåp som skulle rymma leksaker. Nu är rummet råddigt igen och jag såg dammråttor under sängen sist jag kollade (rip superstädningen). Men! Rummet har fått ett ordentligt skåp nu! 

Jag följde en skåpbudgivning på Facebook som spårade ur (blev sjukt mycket pengar för en litet linneskåp). Så jag insåg att jag inte magiskt skulle hitta ett snorbilligt skåp så då köpte jag också ett dyrt linneskåp. 

barnrum skåp loppisfynd linneskåp

Skåpet är ett ommålat Häkli-linneskåp från femtiotalet. Utsidan var kanske lite mer slitet än vad jag trodde utifrån bilderna, men insidan var fräschare än vad jag trodde så plus minus noll. Jag har väl tänkt att jag ska måla om det i framtiden men tyckte det var helt tillräckligt fint att ha som det är för stunden. 

Eftersom vi åkte till Sundom och hämtade skåpet så svängde vi via Jysk på vägen tillbaka och köpte två plastbackar att ha inne i skåpet. Jag orkade inte mäta så när jag kom hem märkte jag att de var 0,3 centimeter för breda. Såklart. 

IMG 20200506 154210

Hade inget äkta hyllpapper så använde presentpapper istället. Guldpapper på högra sidan och hjärtan på vänstra. Precis som femåringen ville ha det. 

IMG 20200506 154104Så fort jag hade fotat skåpet till Insta började femåringen pynta. Först av allt skulle såklart fotot på hans stora idol upp. Femåringen  älskar skåpet och väntar nu bara på att vi ska måla om det i regnbågiga färger. Jag tänker att jag ska skjuta upp ommålningen tills han väljer en färg som jag också tycker om... Visst är det okej att göra så? 


5 saker

Skrivet av Eivor Bäck 20.05.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Det blir en liten blogglista för att kicka igång bloggandet igen. Listan har jag lånat från Sandra och handlar om fem olika saker: 

5 saker jag brukar säga
- "Jag ska bara..."
- "Duuuuktig Elvira" ackompanjerat med överentusiastiskt applåderande.
- "Om vi skulle måla denhär grön? Eller vad tycker du?"
- "Va?"
- "Vad åt ni för mat idag?" (standardfras när ungen kommer från dagis, sambon kommer från jobbet, ungen kommer från att ha varit hos någon barnvakt...)

facebookloppisfynd gammal kommod

Om vi skulle måla denhär grön? Eller vad tycker du?

5 saker jag brukar tänka
- Vad ska vi äta för middag?
- Hur ska jag övertala han jag bor med att titta på ett avsnitt La casa de papel med mig ikväll?
- Bara ett avsnitt till / Bara ett kapitel till.
- Vad ska jag blogga om?
- Usch vilken ful bild, den kan jag aldrig lägga på insta. Eller hallå, knäppt att ha press på insta, ingen kommer att lägga märke till den där sneda detaljen. SKÄRP DIG. Lägg upp den nu genast som en form av terapi. Alla scrollar ändå så snabbt förbi och ingen bryr sig heller. (ALLTID när jag ska lägga upp en bild på IG har jag denhär konversationen med mig själv haha.)

5 saker jag brukar drömma om nätterna
- Mina barn, vardagsliv, förvirrande resor, stressiga situationer.
- Att jag skulle stycka en katt med hjälp av sambons supervassa kockkniv eftersom katten hade nån smittsam sjukdom. (Alltså har bara drömt det en gång (inatt), men var så knäppt att det kan få vara med på listan i alla fall.)

5 saker jag beställer utomlands
- Ikeas köttbullar eller annan mat från Ikeas restaurang (om utomlandsresa innebär Haparanda-besök)
....
- Kom inte på något mer eftersom jag är typ aldrig utomlands???? Och kommer ju inte direkt resa utomlands på lång tid framöver. Pastarätter förresten! Det äter jag ofta när jag är på resa p.g.a pasta är alltid gott.

sverigeresa korv med bröd ikea

Korv med bröd på Ikea när vi var till Sverige i höstas.

5 saker som jag vill ska hända innan året tar slut
- Att världen vet mer om Corona och pandemiläget är stabilt.
- Att vi har en fin fasadfärg på huset och halva trädgården är fixad.
- Att femåringen börjar på dagis igen till hösten och trivs.
- Att Elvira börjar gå och fortsätter sova hela nätter.
- Att jag lär mig något nytt (vill allra helst gå en kurs i hur man renoverar gamla fönster).


Helgen och några veckoplaner

Skrivet av Eivor Bäck 11.05.2020

Kategorier:
Taggar:

Vi har haft en riktig toppenhelg. I lördags fick vi äntligen träffa mina föräldrar, det var två månader sedan sist och vi har väl avvaktat lite med tanke på coronaläget. Men nu äntligen träffades vi igen. Och dagen till ära så försökte jag mig på något som jag aldrig gjort förr: en smörgåstårta. Jag är alltid skeptisk och negativ till ätbara saker jag gör, och jag blev väl inte jätteövertygad kring mina smörgåsskapar-skills. Men sak samma, det gick att äta och det var väl viktigast. 

rund smörgåstårta

Jag fotade lördagens smörgåstårta innan någon fick smaka. Såklart. Om jag aldrig nånsin mer gör en smörgåstårta vill jag åtminstone ha ett bildbevis på att jag gjort en en gång. 

Och i söndags var det mors dag. Jag fick ett egetritat kort av femåringen (förställde en krokodil) och ett tusenbitarspussel som vi tydligen ska bygga tillsammans. Vi tillbringade eftermiddagen hos barnens farföräldrar och såg hur stora snöflingor öste ner. Det är ju kul med snö, men kanske inte när vi redan bytt till sommarringar och femåringen har börjat med jeansjacka (ja, han låtsas att han är medlem i Vörjeans när han har den på sig). 

golv grå hexagon

Hade lite byggtalko i farstun i lördags så igår morse var jag snabb att dammsuga bort allt sågspån och ta bort skyddspappret från golvet. Så snabb att jag inte ens bytte om innan jag gick ner. Försökte visa femåringen golvet sedan, men han var måttligt imponerad. "Det blir nog bra mamma bara vi målar golvet i nån annan färg. Det är tråkigt med grått." Jäkla unge. 

Den här veckan återgår vår vardag till lite mer normalläge. De finländska grundskolorna ska ha närundervisning så lärarföräldern kommer att börja gå till jobbet igen. Jag och barnen har lite på två veckor för oss själva innan det blir sommarledigheter, åtminstone ska vi väl hinna pussla morsdagspusslet. 

Veckans planer då? Farstun ska få gardinstänger så jag måste sy gardiner. Har en trädgårdsplanering på hälft, ett kylskåp fullt med ingredienser som ska förvandlas till maträtter och barn som borde lekas med. Och när jag inte kunde sova inatt fastnade jag på Campadre (tipslänk) och jag scrollade genom prick alla deras aktuella kampanjer och fastnade för utomhuslampor. Så åtminstone en dag eller två ska jag ägna mig åt att visualisera lampor framför mig och fundera på om jag ska köpa ett par eller inte. 


Enkel vardagsmat

Skrivet av Eivor Bäck 08.05.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Det känns som om hela mitt liv handlar om mat just nu. Eftersom vi är hemma hela tiden så är det dubbelt så många måltider än vanligt som ska planeras och handlas och jag har noll inspiration. Jag antar att jag inte är den enda? Det här är sånt vi ätit senaste tid som alla kräver väldigt lite tankekraft (hurra!) och minimalt med tid framför spisen (hurra!). 

vardagsmat ris pestokyckling

Jasminris och pestokyckling. Man rör ihop matlagningsgrädde, creme fraiche och nästan en burk pesto och så lägger man naturella kycklingfiléer i en smord form och häller på pestoröran. Man kan lyxa till det med parmesanost och körsbärstomater i ugnsformen om man har råd. Och sen skjuts in i ugnen ett tag. 

vardagsmat bakad potatis kall tonfiskröra

Bakad potatis och kall tonfiskröra. Det blir aldrig snyggt på bild, men det är gott. 

vardagsmat ugnspannkaka jordgubbar

Ugnspannkaka och svärmors jordgubbar. Gott. 

vardagsmat köttbullar spagetti

Spagetti och köttbullar på älgmaletkött. Jag brukar aldrig orka stå och steka köttbullar (hatar stekos), men en dag hände det. Tror jag använde nästan ett kilo köttfärs = mat i många dagar. Eftersom spagetti blir lite torrt när man mikrar det så får man hälla på stora mängder ketchup och senap utan att skämmas. 

angelicas drive in hamburgare

Man kan ju inte vara hemma och slava framför spisen hela tiden heller. Och man ska ju faktiskt support your local så en kväll körde vi till Jakobstad och åt hamburgare från Angelica's drive in. Sweet devil valde vi båda och det var den godaste hamburgaren vi ätit på lång tid. Rekommenderas! 

Annat som vi ätit som inte fastnat på bild: tacopaj, makaronilåda på sojafärs, chili con carne och ris, korvsås och potatismos, skink- och broccolipaj, fish n chips, mannagrynsgröt, lasagne...

nutellacheesecake

Bonusbild på en nutellacheesecake som sambon och femåringen bakade i helgen. Det smakade ungefär som att äta Nutella rakt ur burk. Det var gott. 


Ord min femåring lärt sig av humorgruppen Kaj

Skrivet av Eivor Bäck 06.05.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Min femåring älskar humorgruppen Kaj och jag antar att han inte är den enda. Det här innebär att om vi ska lyssna på musik i bilen eller hemma så är det alltid Kaj som gäller, och om det är en huppari-dag så sjunger vi alla (falskt) hupparipäivää, kaikki nyt räiväääää. Och likt dendär bulgariskan som i Idol sjöng låten "Ken Lee" på hittepåengelska så sjunger femåringen mer som hans öron uppfattar lyricsen än de korrekta. Att gröjtin å fishin e fucking fäsk har han dock lyckats snappa upp och återskapa korrekt. Och ni ska veta att det är svårt att hålla masken när en femåring med emfas säger fucking fäsk. Nu när han är större har han dessutom börjat fundera på vad olika ord betyder, de här orden har vi fått förklara senaste veckorna: 

Talko: När man arbetar tillsammans, eller hjälps åt, med något utan att få pengar. 

Konjak: sånt som vuxna dricker. Femåringen nöjde sig inte riktigt med den betydelsen utan han hävdar stensäkert att det också är viktigt att ett släktkalas äger rum. Så konjak är sånt som vuxna dricker på släktkalas.

Korvkalas: Ett kalas där man äter korv. (Den här föräldern valde verkligen den lätta vägen när frågan kom.)

Att resa till solen: När man reser till någonstans i världen där det är väldigt varmt och soligt, ofta flyger man dit med flygplan. (Det här accepteras dock inte. Hör du inte mamma att de ju reser till solen? Dit far man ju med en rymdraket!!) 

Koff: en sorts öl. 

Rhodostallrik: Tallrik som man hänger på väggen och har en bild av Rhodos på sig. Rhodos är en plats i Grekland.  

Jöutas: Ids? (Ärligt talat vet jag inte riktigt heller.)

skarmklipp kaj 10 yle arenan

Kan inte ni heller få nog av Kaj? På Yle Arenan har de lagt upp tioårskonserten från Botniahallen. Vi har bara sett den "några" gånger än så länge...

P.s. Gissa lyckan hos femåringen när vi var till vår lokala mataffär och såg faffan som är med i musikvideon Pa to ta na kako. Femåringen stod och tittade läääänge. Jag hoppas att han är van vid att bli utstirrad av småbarn. 


Senaste tidens utomhussysslor

Skrivet av Eivor Bäck 04.05.2020

Kategorier:
Taggar:

Vad vi gjort på senaste tiden utomhus: 

räfsa löv lekstuga

Hoppat i lövhögar. Eller ja, en av oss hoppade. Den andra av oss räfsade femhundramiljoner kubik löv. 

gammal kommod skrapa färg

Skrapat färg av kommoden. Eftersom jag tänker måla den så är det kanske inte är hela världen att jag inte skrapade den trären. Lite sandpapper på för att rugga upp ytan och sen några varv färg. Jag frågade på Insta efter färgförslag och fick massa fina. Många föreslog olika nyanser grönt (min bästa färg!) men tror ärligt talat att den kommer att få den mycket tråkiga kombinationen brunt och vitt. Den ska stå i gästtoaletten som är helkaklad i grått så tänker att det passar bra att fortsätta med tråkiga färgval. 

IMG 20200504 162027

Introducerat bebisen till gräsmatta och gula blommor (ogräs?). Hon älskade det.

Också: Gått runt i trädgården med måttband och många idéer. Sedan gick jag in, googlade vad murstenar kostar och sedan skrotade jag hälften av visionerna.