Oreange testheader ps2

Visa alla inlägg skrivna 2021

Juldukning och julen 2021

Skrivet av Eivor Bäck 31.12.2021

Kategorier:
Taggar:

Vi backar bandet sju dagar och kommer fram till julafton. Jag kände mig mer stressad än ifjol (då började jag ju sy tygservetter på julaftonsförmiddagen haha) men Jimmy påstod att det gick smidigare att ställa iordning i år. Kanske vi äntligen börjar få någon sorts rutin på att fira julafton hos oss?! Knappast va. Men jul blev det i alla fall, alla gästerna fick mat och tomten kom. Toppbetyg alltså.  

juldukning jul ljus

Jag dukar ju ofta ungefär så här när det är jul. I år blev det granris och torkade apelsinskivor, mässingsljusstakar och ljusstakar i klarglas, olikfärgade stearinljus, servettringar med små grankvistar som Johannes hjälpte till att pilla fast. 

juldukning detalj arabia

Jag är så glad i vårt finporslin som vi köpte för pengar vi fick när vi förlovade oss. Det är från 60-talet och är en Arabiaserie som heter Kekri. Tycker det passar fint på vintern för man kan ju nästan inbilla sig att dekoren är snöflingor. Och på sommaren passar det lika bra för då kan man inbilla sig att dekoren är solrosor.

Men vi konstaterade medan vi dukade att jag måste hålla upp ögonen på loppis efter fler bestick. I år var vi fjorton till bordet (+ en liten gullig enmånadersbebis som bara sov) och vi har exakt tolv uppsättningar knivar och gafflar. Barnen fick barnbestick och så trollade jag ihop serveringsbestick till maten så det gick ju helt okej, men jag vet vad jag ska hålla upp ögonen efter på år 2022 års loppisrundor om vi säger så. 

270115669 1108173243275402 6116279750488741866 n

Maten blev bara en dryg halvtimme försenad, vilket passade bra eftersom några av gästerna också blev en dryg halvtimme försenade på grund av snöovädret. Elvira hängde mest över korgen för att titta på sin lilla kusin (alternativt stå bredvid hens föräldrar och informera dem om att hon vill ha bebisen i famnen). Snön föll utanför fönstret. Ni hör ju, hur idylliskt som helst. Och sen kom det bästa: inte bara en, utan två tomtar!

IMG 20211224 153558

Till nästa år måste vi kanske måla om väggarna i vårt vardagsrum. De är gula och i kombination med gult furugolv, lampljus och ljus från julgranen så blir alla fotografier man tar efter klockan tre på julafton både suddiga och gula. Det här är ungefär den enda suddiga bilden jag har av årets julklappsutdelning (okej, har väl någon till men försöker att inte tvinga hela min och min mans släkt att vara med på bloggen). Elvira var inte ett dugg rädd för tomtarna utan tog glatt emot sina paket och öppnade dem sedan lika glatt.

OI001600

Jag fick ett julpussel av tomten så på juldagseftermiddagen byggde jag pussel fyra timmar i streck. Och sen när flera köksskåp ändå gapade tomma eftersom allt var i användning på julafton så passade jag på att rensa skåp. Sånt kan man ju göra när barnen leker glatt med sina nya leksaker. 

OI001592

Det var den julen! God jul i efterskott och god fortsättning!


Bokhögar och ihållande hösttrötthet

Skrivet av Eivor Bäck 30.12.2021

Kategorier:
Taggar:

Men hallå bloggen, länge sen senast nu igen! Senare halvan av december har gått i raketfart med både renoveringsrelaterat i blivande biblioteket och julaftonsrelaterat som tagit all energi. Hade hoppats på några lugna mellandagar efter julafton men då drog den andra vuxna i familjen ut alla bokrelaterade lådor (och allt annat) ur förrådet så då var det bara att gilla läget och börja gå genom och sortera böckerna. Nu är de flesta böckerna insorterade i bokhyllan även om  jag har en stor hög med böcker som jag inte riktigt minns om de är bra eller inte (det vill säga om de är så pass bra att de ska få stanna kvar i bokhyllan eller resa vidare) så de måste/får jag väl läsa nu i januari. 

hemmabibliotek böcker

Packade upp bananlåda efter bananlåda med böcker igår, flera av lådorna var sådana som stått i över sex år på vinden hos min mans farmor. Det ser inte så mycket ut för världen men tio bananlådor (och sex andra kartonger) tömde jag på böcker. 

Annars då. Julaftonen har ju varit, men jag tror det blir ett separat inlägg om den (man är ju verkligen ingen ordentlig bloggare om man inte levererar ett skillt jul-inlägg som man sen kan länka till nästa år haha). Och utöver det så är jag så trött. Har ju varit det hela hösten vilket säkert har märkts på bloggen eftersom jag aldrig har hittat tillräckligt med energi och ork att skriva några vettiga blogginlägg och hemma eftersom jag aldrig har hittat tillräckligt med energi och ork att koka några vettiga maträtter (förlåt mitt barn som fått fabrikstillverkade spenatplättar minst en gång per vecka). Och så har jag varit så stressad och orolig över pengar, det märks att vi levt på princip bara en lön ett bra tag nu (tur spenatplättar är billiga!). Som lök på laxen vaknade jag en morgon i början av november med en äggstor svullnad i ena armhålan. Och har jag berättat om den gången Elvira stoppade in sitt finger i pennvässaren och vred om? Haha! Ni hör ju! Inte världens bästa höst!

IMG 20211210 163702

Mest har jag känt mig som den här trötta portionen mat jag beställde åt Elvira när hon, jag, min kompis och min guddotter var på Hop-Lop i början av december. Det var en av de bästa eftermiddagarna i höst, om vi då bortser från maten. Den var sladdrig, smaklös och lite svettig (precis som jag). 

Men nu börjar det kännas bättre. Svullnaden i armhålan har nästan helt försvunnit (är ju till 99,99% en ofarlig vaccinbiverkning), jag har böcker i min bokhylla och dessutom har min man jobbat hemifrån flera dagar nu i slutet av månaden så jag har fått lite avlastning. Och nu ikväll får jag förhoppningsvis sällskap framför ett avsnitt av Casa de Papel, hurra!


Torkade apelsinskivor

Skrivet av Eivor Bäck 15.12.2021

Kategorier:
Taggar:

Jag skrev ju tidigare att jag inte har någon julstämning ännu, men jag tänkte tipsa er om ett enkelt julpyssel som nog alltid plockar fram åtminstone lite julkänsla: att torka apelsinskivor. 

torka apelsinskivor instruktioner

Så här brukar jag göra:

Jag skivar två apelsiner i tunna skivor. Apelsinskivorna lägger jag på en bakplåtspappersklädd plåt. Torka mitt i ugnen, 100 grader, i 3-5 timmar. Jag brukar ta ut plåten var 45 minut och vända på skivorna så att de ska torka jämnare. Om man som vi har en gammal ugn som gräddar ojämnt brukar jag också flytta runt dem ibland på plåten så att alla blir färdiga samtidigt. Har man gott om tid får apelsinskivorna gärna ligga orörda några dagar i köket innan man pysslar, då torkar det sista om de känns lite mjuka efter att de svalnat.

julpyssel apelsinskivor

Jag torkar alltid minst en plåt med apelsinskivor inför varje jul. Det doftar så härligt i hela huset när man torkar. Sen brukar jag använda apelsinskivorna i dukningar, i girlanger och som detalj på julklapparna. De blir också jättefina om man knyter ett snöre i varje skiva och använder dem som pynt i julgranen. 

Sen när julen är över så behöver man inte slänga bort apelsinskivorna utan man kan bra packa ner dem tillsammans med julpyntet och ta fram och återanvända nästa jul. 

Du gillar kanske också…
Nutellafudge
Granstjärna


På gång i biblioteket och i december

Skrivet av Eivor Bäck 15.12.2021

Kategorier:
Taggar:

Nu händer det grejer i vårt hemmabibliotek! Och medan snickeriet installerar bokhyllan i nedre våningen passar jag på att blogga en stund. william morris tapet golden lily fig burnt orange

Jag har egentligen en mängd möjliga blogginlägg om biblioteket men nu tar vi det bara snabbt nu så ser vi om vi återkommer till processen senare med ett riktigt ordentligt biblioteks-blogginlägg. Vi valde tapeter tidigare i höstas, snordyra engelska tapeter som är ganska mörka. William Morris kallar färgställningen själva för fig/burnt orange så ni kan ju tänka er att de är ganska mörka.  

267289953 900591673991735 4368999185070618356 n

Passade på att ta några bilder medan biblioteket fortfarande hade sin gamla gröna färg på väggen. Den uppmärksamma känner säkert igen den gröna nyansen, det är precis samma vilsamma gröna som vi hade i vårt sovrum på övre våningen.  

Jag målade taket i söndags (och det blev så fult att min man gjorde om det på måndagsmorgonen, jag kan tydligen inte göra någonting bra just nu). På måndag och tisdag blev det tapetserat. Och så idag kom snickeriet med delarna till den platsbyggda bokhyllan och har börjat installera. Elektrikern är på ingång om några dagar och ska lägga in nya strömbrytare och eluttag (och installera lamputtag i taket ovanför fönstren). Så med lite tur så blir det juldrink i biblioteket på julaftonen!

265132736 438664321222027 3129362733261002117 n

Annars är det julrelaterade saker på gång hos oss (som säkert hos alla andra?). Vi har tagit årets julfotografier och det gick sådär. Sexåringen och jag konstaterade efteråt att det är alltid jobbigt och tungt när man ska ta bilderna men att det sen är väldigt roligt att ha bilderna att titta på, så i slutändan är det nog värt att styra upp en fotograferingsstund varje december.

Den slutgiltiga julbilden är framkallad så nu ska jag sätta mig ner nån kväll vid köksbordet och pyssla ihop julkorten. Men det blir åtminstone inte ikväll för alla möbler från biblioteket och vardagsrummet är ihoptryckta i matsalen just nu så att bokhyllebyggarna har bra med svängrum. 

266848550 204501401845360 5623648676465107548 n

Men ärligt talat har jag ingen julkänsla alls. Jag hade ju där i november men nu känns allt bara mäh. Hjälpte inte ens att jag bytte ut lampskärmen till en röd och gömde den vita blomkrukan i en pentiktygkorg. Men ska försöka baka lite julgodis i helgen eller i början av nästa vecka så hoppas det ändras. 

Du gillar kanske också…
Ny färg på sovrumsväggarna
Lillajul och julkortsfotograferingen


Bästa julsmoothien

Skrivet av Eivor Bäck 30.11.2021

Kategorier:
Taggar:

I fredags plockade jag jättemånga föräldrapoäng när jag gjorde varsin julsmoothie till barnen. 

julfika mellanmål smoothie

Allt man behöver är en jultomte i choklad, smoothie och sugrör. Ni kan säkert gissa er fram till hur man ska kombinera dem. Men jag gjorde så att jag skar av toppen av chokladtomtarna, fyllde dem med smoothie (jag gjorde min vanliga smoothie på naturell yoghurt, banan och bär (i fredags blev det hallon)), toppade med lite vispad grädde och strök ner ett sugrör genom grädden. Det går ju såklart också att t.ex. fylla dem med kall oboy, men jag ville åtminstone få in några vitaminer i melliset.

julfika chokladtomte milkshake smoothie

Jag dukade en bricka med julgodis, pepparkakor och smoothie-tomtarna och ropade ner barnen. 

PB261422Tomtarna fick full pott. Och som det glittrade i tvååringens ögon när jag gav henne tillåtelse att ta bort foliepapret från tomten och smaka på chokladen. Hon slet av pappret, tittade på tomten, tog sikte på tomtens arm och tog ett stort bett och.... och sedan rann det en störtflod smoothie över hela matbordet för tydligen hade hon inte druckit upp sin smoothie fastän hon sagt att hon hade gjort det. Så nu ligger det en tomte utan topp och vänsterarm i frysen och väntar på att det ska bli godisdag igen. 


Senaste veckan och det blev en lillajul trots allt

Skrivet av Eivor Bäck 30.11.2021

Kategorier:
Taggar:

Tänkte att vi skulle backa bandet lite för ett riktigt vardagsblogginlägg med vad som har hänt senaste en och en halv veckorna. 

Vi börjar med förra söndagen. Det hade fallit lite snö, det var runt noll grader och vi gick till Juthbacka för årets första julmarknad. Bäst var förstås åsnorna med tomteluvor. 

IMG 20211121 144718

Utöver att paja på åsnorna så köpte jag såklart en jullimpa. Och sexåringen hade fått en slant av sin farmor så han använde upp hela sin peng (och en del av sin systers peng) på att köpa lakritsremmar. Såklart.  

PB231352

Vägen till och från förskolan är så mysig när det har fallit lite snö. Och dagen efter att jag tog den här eftermiddagsbilden av Seminariegatan så föll det massor med snö. Så nu har vi en riktig ordentlig vinter fastän det bara är november. Hoppas det håller i sig! Men lite varmare får det gärna vara, tvååringen grät och fick panik igår när vi hämtade på förskolan eftersom hon blev så kall om händerna trots att hon hade supervarma vantar på sig. 

Jag hann klämma in ett kvällsbesök till Vasa förra veckans torsdag. Var verkligen inte lycklig när jag körde hem halv elva på kvällen som ni förstår, men hade åtminstone med mig lillajulklappar i bagaget. Hade också tänkt köpa några adventsstjärnor till fönstren men såg inga fina. 

IMG 20211127 121258

På lillajul ville jag bara krypa under täcket. Jag blir så trött och sliten av min medicin jag tar på fredagskvällarna och det håller i sig i flera dagar, men värst är det på lördagarna. Fanns verkligen noll energi till att fixa någon lillajul, och om inte jag gör det så blir det inte av (tänker att många känner igen sig oavsett om de tar reumamedicin eller inte). Jag kokade åtminstone tomtegröt och fruktkräm, paketerade in lillajulklapparna, hjälpte sexåringen att färdigställa önskelistan och muttrade högt att man ju ska ha en lillajulgran och julstjärnor i fönstren på lillajul.  

julklappar loppis lillajul

Paketerade in en loppad adventsbok till sexåringen, en loppad pippi-klänning till tvååringen och en gemensam gran-girlang från Tiger som man får rita på. Ingen var nöjd med sina lillajulklappar såklart. Tvååringen ville bara öppna fler paket (hon bryr sig inte ett dugg om innehållet) och sexåringen ville bara ha Lego. Jag ser åtminstone framemot att få läsa adventsboken i december, den är skriven i 24 kapitel så man ska kunna läsa ett kapitel per dag ända fram till jul. Och när jag hade läst baksidestexten för sexåringen ångrade han sina ord om att det var en "tråkbok" och ville att vi skulle börja läsa genast, och tvååringen drog på sig klänningen så inte var det helt värdelöst trots allt. Barnens farföräldrar kom över på eftermiddagen och barnen njöt så av att få leka med andra vuxna än sina tråkföräldrar. 

Så nog blev det ju en lillajul trots att vi hade varken stjärnor i fönster eller lillajulgran. 

julstjärnor adventsstjärnor fönster

På söndag ville jag åka på Stundars julmarknad, men prick lika mycket ville jag stanna hemma och se på skidåkning på tv och bara skrota runt. Hemma vann, och mitt mumlande om julpynt och stjärnor dagen innan verkade ha gått fram för plötsligt kom min man bärande på jullådorna och hängde upp julstjärnorna i vardagsrummet uppe och nere.

Och så vips blev det sista november. Imorgon är det jag som går all in med julmyset! 


Tipstorsdag

Skrivet av Eivor Bäck 18.11.2021

Kategorier:
Taggar:

Fem bra saker som jag vill tipsa om idag: 

1. Marängglasstårta med Daim
Jag hade egentligen tänkt påminna er om receptet på marängglasstårta redan innan farsdag eftersom vi traditionsenligt skulle baka den till Jimmy. Men eftersom vi bodde på hotell i helgen blev det ingen tårta bakad, så jag tänkte göra den den här helgen istället. Nog måste man ju kunna äta den en vanlig helg också? Sista chansen dessutom att baka något mer "normalt" i år för resten av året ska det väl bara bli fudge, jultårtor och saffranskakor.

marängglasstårta daim farsdag

2. Vanilla chai-te från Prisma
Jag dricker flera koppar te per dag. Ibland lyxar jag till det med ett gott löste och ibland blir det en dammig tepåse som jag hittar längst in i skåpet som jag köpt på någon resa (köper alltid te när vi är utomlands eftersom det är kul att gå i andra länders matbutiker och nåt måste man ju köpa). Oftast dricker jag svart basic te, men gärna med någon kryddning. En av våra budget-favoriter är ett vanilla chai-te som säljs på Prisma, Kostar typ tre euro, som hittat!

IMG 20211023 100208 Bokeh

Så här ser förpackningen ut, så nu vet ni vad ni ska leta efter på Prisma.

3. Min bokinstagram
Ni vet ju att jag läser ganska mycket och dessutom gillar jag ju att skapa så kallade flat lay-bilder. Kombinerade det för någon dag sedan och skapade en bokinstagram, det vill säga ett Instagramkonto där jag bara lägger upp bilder på böcker. Har alltid läst alla sorters böcker men tycker att jag de senaste åren mest läst feelgoodböcker och finlandssvensk litteratur, så antagligen blir det mest sånt. Funderade i en evighet på vad kontot skulle heta, eftersom alla varianter med Eivor och böcker låter som att jag bara läser stickbeskrivningar. Så det blev istället "baraettkapiteltill" för så tänker jag mest hela tiden, bara ett till och ett till och ett till.. och så vips är klockan halv ett på natten och boken är utläst. 

Här finns kontot om ni är intresserade. 

sommardrömmen maria grundvall

Både finlandssvensk och feelgood är Maria Grundvalls roman Sommardrömmen. Den utspelar sig i Kaskö och passar kanske bäst som hängmatte-läsning men nog gick det bra att läsa den en mörk novemberkväll också!

4. Lena Lindgårds ljudbok Ljuva känslor i blomsterbutiken Fröken Flora
Och när vi nu är inne på böcker, finlandssvenskt och feelgood så kan jag också tipsa om Lena Lindgårds ljudbok Ljuva känslor i blomsterbutiken Fröken Flora. Jag har bara lyssnat på några kapitel ännu så kan inte säga mer än att jag tycker om den hittills och att den utspelar sig i Nykarleby. Vill man lyssna så finns den på appen Biblio (den kan man använda avgiftsfritt bl.a. om man har lånekort på någon av de österbottniska biblioteken som hör till Fredrikabiblioteken). Men ljudboken finns i andra ljudbokstjänster också, t.ex. Nextory har den. Jag har en reklamlänk till Nextory (klicka här) så med den länken eller med kampanjkoden bogdanoffs får man testa tjänsten kostnadsfritt i 45 dagar istället för de vanliga 14 dagarna om man vill. 

5. Julmarknaderna!!!!
Som jag längtar efter att få gå på julmarknad! Det blev ju inget ifjol p.g.a av coviden så det känns lite som att man kommit bort från den traditionen. Men jag ser så framemot flera julmarknader i år där jag köper en jullimpa som jag genast äter upp när jag kommer hem och en burk julsenap som står orörd i kylskåpet i flera år framåt. I helgen är det både julmarknad på Bergö och julmarknad på Juthbacka herrgård i Nykarleby. Jag vill ju såklart gå på båda, men eftersom barnen var till Bergö förra helgen så lutar det åt att det blir jul på Juthbacka i år. Söndagen efter, den 28 november, är det julmarknad på Stundars och jag tror varken vilda hästar eller en ointresserad make kan hindra mig från att stuva in hela familjen i bilen och åka till Stundars. Tipsa gärna om det finns nån annan mysig julmarknad i år i Österbotten, vill ju inte missa nån chans att köpa jullimpa!

Du gillar kanske också…
Marängglasstårta med daim
Lillajulshelgen


Hotellhelg, mässingsvas och lösgodis

Skrivet av Eivor Bäck 17.11.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Okej så det är redan onsdagkväll men om man haft en fin helg kan man ju inte strunta i att blogga om den. Speciellt inte när de andra helgerna till 87 procent bara består av att man är hemma och inget händer förutom att man har mjukisbyxor, lägger igång en diskmaskin och plockar undan leksaker (alltså prick det man gör alla andra dagar också). Så händer det något extra ska det baske mig bloggas om det.

hotell astor vasa

I lördags checkade jag och Jimmy in på Hotell Astor. Tack för det jultomten! Barnen fick åka till mina föräldrar ett dygn så vi fick vara på tumis för första gången på vad som kändes som en evighet, men väl egentligen bara var två månader sen när vi var på ett fyrtio minuter långt utvecklingssamtal tillsammans. Tycker Astor är så fint, speciellt utsidan. 

IMG 20211113 143247

Innan vi fick checka in hade vi några timmar dötid på stan. Vad länge sen det hände! Så skönt att bara gå runt och titta och prata med varandra. Vi köpte verktyg på Biltema, kollade in sportkläder på XXL och lyckades köpa både finvinterskor och skidskor på loppis till Johannes. Jag fick lite dåligt samvete när vi hade köpt två saker till Johannes så rafsade åt mig två Babblarna-gosedjur till Elvira. Sedan dess har det varit ännu trängre än vanligt i vår säng eftersom det nu inte längre är bara hon som ska ligga på tvären utan också Dadda och Babba. 

IMG 20211113 141811

Köpte den här mässingsvas-grejen också. Kanske den passar in i bokhyllan sen? Allt jag köper just nu tänker jag tydligen placera där haha. 

IMG 20211113 190300

Efter check in gick vi ut på stan, åt hamburgare på torget och plockade varsin stor lösgodispåse i den där nya godisaffären i Espen. Jag hade med mig en tjock deckare och jag hann knappt börja läsa innan mitt sällskap hade somnat. Har ni hört något mer typiskt beteende av småbarnsföräldrar på hotell: somna redan halv nio?! Jag höll mig vaken till tio så jag vill bara påpeka att jag är den tuffare småbarnsföräldern av oss.

IMG 20211114 085516

Och så blev det såklart hotellfrukost! Är flera år sedan jag bodde senast på Astor men frukosten var lika god nu som då. Försökte övertala Jimmy om att vi måste ha det här som tradition varje höst, och då allra helst ett helt veckoslut så att man efter frukosten kan gå tillbaka till sitt hotellrum och läsa klart sin deckare istället för att bli tvungen att packa ihop för att det är dags att checka ut. Han lät inte svårövertalad, hoppas att mina föräldrar (aka barnvakterna) också tycker det låter som en fantastisk idé. 


På gång vecka 45

Skrivet av Eivor Bäck 09.11.2021

Kategorier:
Taggar:

God morgon på er! Vi har precis fört storebror till förskolan och det börjar märkas att det är november för nu är det faktiskt vinterkallt på morgnarna. Jag cyklar framför och hojtar förmaningar bakåt om att han under inga omständigheter får åka på de spännande frusna (och ishala) vattenpölarna. Elvira har i flera veckor vägrat att ha på sig vantar och vi har inte haft tid på morgnarna att ta den striden men nu när det är minusgrader så har hon äntligen accepterat att vantar nog är en bra grej egentligen. 

IMG 20210817 092820 740

Lite mindre grönska på förskolevägen numera. Får se när ån fryser. 

Utöver att vantvägraren börjat ändra åsikt så är det mesta som vanligt här. Men lite rör sig renoveringen framåt i blivande biblioteket: tapeterna har kommit och vi har beställt en platsbyggd bokhylla från ett lokalt snickeri (ska skriva ett riktigt ordentligt blogginlägg om biblioteket senare!). Och jag kämpar på med att försöka få in lite extra pengar till renoveringen genom att ha bordsloppis i Vasa. Det säljer fruktansvärt dåligt, har jag tur går jag fem euro plus per dag efter att bordshyran är dragen. Men som hemmaförälder så vet ni ju att varje euro är viktig. Fick dessutom nyligen en faktura på något byggrelaterat som var högre än lovat så det störde ju både byggbudgeten och min nattsömn i många dagar. Det måste ju vara en av de värsta sakerna med att vara hemmaförälder: all tid man ägnar åt att tänka på och älta saker. Har man ett heltidsjobb så sitter man inte hemma varje dag och är arg på sig själv för att man litade på företag. Som bonus har man ju som heltidsjobbande person dessutom bättre ekonomi och inte heller tid att renovera. 

Annat som är på gång: Vi ska bo på hotell! Tvära kast mellan att gneta in några euro på loppis per dag och lyxa till det med hotell haha. Men i fjol fick vi en hotellövernattning av jultomten (ja jag blev så glad att jag grät lite när gästerna åkt) och det börjar ju bli dags att använda upp presentkortet, så nu i helgen ska vi bo en natt på hotell i Vasa. Var lite orolig där ett tag att vi kanske skulle behöva övernatta hela familjen på hotell (säkert också mysigt, men ja ni fattar) men som tur var så får barnen åka till mina föräldrar en natt. Hade Jimmy att ringa och boka och jag sa till honom att jag vill ha ett "fint rum". Gissa lyckan när han berättade att han bokat ett rum med jacuzzi?! Gissa hur det kändes sen när hotellet ringde upp en timme senare och sa att de kollat fel på bokningarna och vi fick ett rum med dusch (och bastu, men jag bryr mig inte om bastu, det har vi hemma också)?! Oavsett om det är dusch eller jacuzzi så ska det bli fint att få ett litet äventyr mitt i gråa november. 

IMG 20210630 082054

Från en annan gång när vi också bodde på hotell. (Vad många hotellnätter det blivit i år?! Flera nätter i Raisio när vi var till Mumindalen, två nätter i Uleåborg med Jimmy på vår "bröllops"resa, och nu en natt i Vasa. Vilket lyxliv vi lever.) 

Johannes och jag var till Jakobstad igår och köpte farsdagspresent. Med ledsen röst sa han i helgen att han tyckte att det var länge sen han och jag gjorde något tillsammans bara vi två. Så jag var snabb att lova honom att vi kunde lyxa till det med att gå på café också när vi hade handlat present så att vi fick ha lite mer tumistid tillsammans. Han fick välja café själv. Så ni kan ju gissa vad det blev: Jo, McDonalds för att äta hamburgare och dricka milkshake. Och sen åkte vi till Robbis hobbyshop och stod länge och beundrade allt Lego. Jag försökte reka lite inför jul och frågade vilka Lego han helst ville ha, han pekade på femtioen (51!) olika förpackningar. Avslutade med att åka till Missionsstugan och köpa lite kläder åt honom. Jag lyckades få tag på två par vinterskor på kyrkans loppis bredvid oss för en euro styck och nu några tröjor. Hoppas loppislyckan håller i sig så jag snart hittar skrinnskor och skidskor på loppis också. 

Nu tittar Elvira på Teletubbies men hon har precis börjat ropa "inte roligt, inte roligt" från soffan, så antar att det är dags för mig att äta upp min frukost, avsluta bloggandet och hitta på någon lek tillsammans med henne.  


Mitt bästa kladdkakerecept

Skrivet av Eivor Bäck 07.11.2021

Kategorier:

Idag, den sjunde november, är det kladdkakans dag! Vad passar då inte bättre än att jag bjuder på mitt bästa kladdkake-recept? Kladdkaka är verkligen min go to-bakverk, det behövs ju inga specialingredienser utan vi har alltid allt man behöver hemma. Dessutom går det ju snabbt att baka och kräver inga avancerade bakkunskaper. Så får vi oväntat besök eller om jag inte har så mycket bakinspiration är det nästan alltid den här kladdkakan jag rör ihop. 

recept tjock kladdkaka

 

 

 

Gör så här:
Lägg ugnen på 200 grader. Klä botten av en springform (cirka 22 cm i diameter) med bakplåtspapper. Om man vill kan man också smöra formen med lite smält smör och bröa med något (jag brukar använda mandelmjöl). Smält 150 gram smör. Rör ihop 3 ägg och 3 dl strösocker och rör sedan ner det smälta smöret. Blanda 3,5 dl vetemjöl, 1 dl kakao, 1 msk vaniljsocker och 1,5 krm salt i en skilld bunke. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda sedan i nedre delen av ugnen i drygt 12 minuter (beror lite på hurdan ugn man har, jag brukar ha i kakan 13 minuter). Låt svalna och servera med t.ex. vaniljglass eller grädde och färska bär. 

Jag gillar nog också tunna kladdkakor men jag tycker att det är hopplöst att flytta över dem till ett serveringsfat, de är ju så tunna och kladdar nästan alltid fast hur man än trixar med bakplåtspapper. Eftersom den här kladdkakevarianten är lite tjockare än vanligt så hålls den bättre ihop och är mer flyttbar så om man låter den svalna först så går det fint att ta bort springformen och sen försiktigt dra bort bakplåtspappret och lägga den på ett serveringsfat. Kakan kan spricka lite, men som tur är kan man ju pudra över florsocker! 

Receptet har jag tagit från en gammal Hemmets veckotidning så jag har tyvärr ingen bättre upphovsperson än så till det. 

Du gillar kanske också…
Snickersrutor
Key lime paj