Visa alla inlägg skrivna maj 2021
Förra veckan i bilder
Förra veckan var en fin en. Äntligen blev vädret bättre och vi fick mycket gjort i trädgården. Ettåringen skrek mest "vill inte" i början av veckan, men i slutet av veckan hade hon som tur var nya favoritord.
Handlade några blomkvistar från Floristgaraget förra lördagen. Så fort jag kom hem så klippte jag sönder dem för jag fotade några bilder till Instagram. Sedan fick blommorna skvalpa runt i en glasskål med vatten och har trivts toppen hela veckan.
På tisdagen hade vi en markvibrator hos oss och min man vibrerade uteplatsen. Jag satt på trappan och försökte hålla mig från att dra alltför många vibrator-skämt. Nu väntar bara ett lager fint grus och sedan är det dags för stenplattorna.
På torsdagen var det sista föräldra&småbarns-yogan hos Arbis i Vasa. Vi började ju gå på babyyogan när Elvira var knappt tre månader. Då satt hon i bilstolen och sov mest hela tiden. Nu, två läsår senare, är hon mycket mer rörlig. Men hon vill helst krypa upp i min famn och betrakta de andra barnen på avstånd. Det blir ingen yoga-verksamhet för daglediga föräldrar och barn i höst i Vasa så jag skulle gärna hitta något annat åt mig och Elvira. Det har varit så roligt att ha en gemensam grej en gång i veckan! Vi har båda njutit av att åka hemifrån en gång i veckan, yoga och sedan avsluta dagen med lunch med någon kompis eller en liten loppisrunda innan vi lämnat Vasa.
Efter torsdagens yoga svängde vi via Combo loppis. Jag städade mitt loppisbord och sedan gick vi en runda. Jag såg mest massa söta babykläder men några plagg till Elvira, byxor till sexåringen och en sjal till mig själv hamnade i köpkorgen.
På fredagen åkte vi till Vasa igen. Den här gången hade jag och Elvira sällskap av sexåringen. Vi mötte min syster och mamma vid ruinerna vid Gamla Vasa. Vi tittade på några ruiner och hade picknick. Sen åkte sexåringen till Bergö med min mamma och jag och Elvira åkte tillbaka mot Nykarleby (och fastnade vid alla vägbyggen) för andra gången på två dagar.
På lördagen gick jag till Wargendahl och bläddrade genom tapetböcker på jakt efter en tapet till biblioteket. Det finns alldeles för många fina tapeter så det är ett svårt beslut. Några tapetböcker lånade jag hem över helgen för att få min mans input. Resten av dagen var vi barnfria så vi började lägga rabattkanterna mellan gräsmattan och grusgångarna. Och på tal om gräsmattan, den har äntligen börjat grönska! På tisdagen såg jag en grön skugga på vissa ställen men jag tänkte att jag inbillade mig. Men på onsdagen hade vi faktiskt tunna grässtrån på några fläckar! Hoppas vi har en gräsmatta när Elvira fyller två i slutet av juni.
På söndagen åkte vi till Vasa för tredje gången på fyra dagar, den här gången skulle vi hämta hem sexåringen. Jag var så trött på alla vägbyggen att jag mutade mig själv med en godispåse som jag åt i smyg när vi körde hemåt. Nu ska jag inte åka till Vasa på minst fem dagar.
Du gillar kanske också…
♥ Biblioteket och bokhyllorna
♥ Fredagssysslor
Tegelstensrabatt och minikiwi
Tidigare i veckan gjorde jag en tegelstensrabatt. Jag vet att UnderbaraClara har haft tegelstensrabatter i flera år och hon har bara staplat tegelstenar på varandra i en fyrkant. Så då måste det ju gå att göra så i Finland också.
Jag var lagom glad när jag hade provlagt rabatten, gjort ett jämnt underlag av fint grus och sedan börjat stapla tegelstenar för att sedan inse att jag tydligen hade några för få tegelstenar av samma sort. Resten var lite mindre och lite mer porösa. Hoppas att de överlever vintrarna i alla fall.
På tisdagen planterade vi tre buskar med minikiwi i rabatten. Tidigare har en vildvuxen rosbuske stått på samma plats men vi hade grävmaskinen att gräva bort den. Det lämnade några få kvistarna bredvid dörren till vedlidret och jag hade tänkt gräva bort dem också, men jag gillar hur den blommar vita rosor varje midsommar så de fick lämna kvar. Får se om den trivs och överlever fastän stora delar av den är bortgrävd. Resten av rosbusken står just nu med rötter och allt ovanpå gräsmattan men ska försöka hitta en plats åt den (bakom uthuset kanske?!). För den är ju hemskt fin när den blommar, men annars är den stickig, vildvuxen och spretig.
Minikiwi är en klätterväxt som kan bli flera meter hög. Vi ska lägga en spaljé mot stockväggen så att de har något att klättra på. Egentligen ska minikiwibuskarna planteras med drygt en meters mellanrum, men eftersom min man är bärbusk- och fruktträdsansvarig och sa att jag ska göra så här så då gjorde jag det. Vi köpte våra minikiwis från Blomqvist plantskola i Lepplax och vi har sorterna Vitakola (honplanta), Adam (hanplanta) och Anna (honplanta). Bären är ungefär lika stora som krusbär och jag har läst att de ska vara goda. Hoppas vi på sikt får några bär så att jag får veta om det stämmer.
Du gillar kanske också…
♥ Senaste shoppingen till trädgården
♥ Nya buskstöd till vinbärsbuskarna
Att klä ut sig till ett troll
Mitt äldre barn har aldrig varit ett sånt barn som gillar att klä ut sig. Redan som liten protesterade han när han skulle klä ut sig till påskhäxa och han har aldrig deltagit i utklädningslekar eller velat gå på maskeradkalas. När jag pratade med honom om det när han kanske var drygt tre år så förklarade han att han ville inte klä ut sig för "han vill inte vara någon annan, han vill vara sig själv." Som jag grät i smyg efteråt då. Glädjetårar över hur han så fint kunde förklara hur det kändes och att han vågade säga stopp. Men också lite ledsna tårar för att fantisera, klä ut sig och låtsas vara någon annan ska ju vara en rolig och lite spännande lek när man är tre år, inget som gör en obekväm.
För några veckor sedan fick vi meddelande om att de på dagis ska klä ut sig till troll i samband med dagisavslutningen. Troll har varit närvarande i mycket av den pedagogiska verksamheten under året och ibland har barnet med lite skräckblandad förtjusning berättat på kvällarna om dagens trollhändelser på dagis. Jag försökte fundera med honom om hurudana kläder troll har och om han vill klä ut sig till ett troll. Troll har tydligen lappar på kläderna och tycker om smycken, och det ville han!
Jag nästan sprang till kyrkans loppis som finns ett stenkast från oss på jakt efter trollkläder. Ut kom jag med lite saker som jag tänkte skulle passa ett troll. Läderväst, brunt yllegarn, en bit jutetyg och några smycken. Allt fick godkänt och jag bara gapade av förvåning.
På morsdagseftermiddagen förvandlade jag tygbiten till ett par byxor och garnnystanet till en svans. Jag tycker överlag att jag är en medelmåttig förälder (det är också okej att vara det!), men när jag satt och sydde fast svansen i byxorna så kände jag att jag faktiskt var en riktigt bra förälder för en gångs skull. Och på kvällen provade han trollklädseln utanpå utekläderna och sprang ett varv på gården.
På tisdag är den stora trolldagen på dagis. Det är såklart inte säkert att han fortfarande vill klä ut sig till ett troll imorgon, men det är också okej. Bara det att han känt sig så bekväm att han vill klä ut sig och glatt provklätt ut sig hemma gör mig alldeles varm i hjärtat.
Du gillar kanske också…
♥ Dagisstart och höstgarderob
♥ Bilderböcker vi älskar (3-6 år)
Gräsmattan regnar bort
Alltså vilket tråkigt och regnigt väder vi har haft de senaste veckorna. Vi sådde ju gräsmatta för en och en halv vecka sedan och då såg väderprognosen hyfsad ut men sedan dess har det varit regn, regn och regn med några få somriga undantag. Det känns som att alla gräsfrön har spolats bort eller drunknat och de få frön som har klarat sig så har en sädesärla målmedvetet ätit upp. Varje gång jag har tittat på gräsmattan (eller ja, lerpölen) har jag sett en silvrig sädesärla spatsera runt och för varje dag bli tjockare och tjockare. Nu är hen rund som en fotboll.
Vi har fortfarande lite krossgrus kvar att skyffla ut innan vi kan beställa in det snyggare gruset till grusgångarna och parkeringen. Men det blöta vädret gör ju ingen sugen på att gå ut och jobba i trädgården. Hoppas verkligen på bättre väder snart även om väderprognosen verkar lova annat.
Men lite soligt och varmt har det varit ibland. I tisdags torkade jag bort allt grus- och jorddamm från ytterdörren och sedan fick Elvira leka med torkvattnet i två timmar. Hela hon var genomblöt och överlycklig. Ytterdörren har vi beställt från Furmarc snickeri i Kovjoki och speglarnas utseende är likadana som ytterdörrarna vid Gula huset vid Kuddnäs. Ytterkrukan är ett nyköp. Jag skulle såklart vilja ha gjutjärnsurnor i trädgården (det vill väl alla ha?!), men de här i plast från Rusta fungerade minst lika bra och dessutom är de mycket lättare att bära runt på en järnkrukor.
Du gillar kanske också…
♥ Senaste shoppingen till trädgården
♥ Godlunch och stora förändringar i trädgården
Bilderböcker vi älskar (3-6 år)
Jag är en bokfantast och jag har jobbat hårt för att barnen också ska bli det. Redan från att barnen var bebisar har vi övat på att sitta och lyssna på berättelser och vi läser alltid en bok innan det är läggdags. Jag hoppas att barnen kommer att läsa böcker resten av livet. För det finns ju inget härligare än att dyka ner i en bok och en hel värld öppnar sig.
Ikväll tänkte jag dela med mig av några av våra favoritbilderböcker. Böckerna passar ungefär för tre- till sexåringar +/- några år. Det är alltid svårt att bestämma för vilken ålder en viss bok passar för t.ex. barnets språknivå och tålamod påverkar hurudana böcker som fungerar att läsa. Men de här böckerna läser vi hemma, om och om och om igen:
Det är en salig blandning av gamla klassiker och nya upptäckter. Gemensamt är att de alla är skrivna på (eller översatta till) svenska. Vi har några finska böcker i bokhyllan men dem läser vi alldeles för sällan.
Jag älskar Pija Lindenbaums bilderböcker och speciellt böckerna om Gittan. Gittan och älgbrorsorna och Gittan och gråvargarna har vi läst så mycket att jag nästan kan dem utantill. Gittan och gråvargarna handlar om Gittan som vågar nästan ingenting och om hur hon går vilse i skogen och bland annat måste klättra upp i höga granar för att rädda vargar som klättrat upp och inte vågar klättra ner. Elvira, snart två år, är också förtjust i Gittan och gråvargarna men hon har inte riktigt tålamod till att lyssna på alla ord så vi snabbspolar ännu genom boken och läser bara några meningar här och där, men det går också bra!
Och på tal om böcker vi älskar, 501 saker att hitta går snart sönder av hur mycket vi bläddrat i den! Den innehåller inte så mycket text utan huvudfokus är att läsaren ska leta efter olika saker på varje uppslag. Böcker behöver ju inte innehålla text för att vara intressanta! Den här boken gjorde att Johannes snabbt lärde sig hur siffror ser ut så att han själv kunde börja ligga i sängen efter att vi läst godnatt-boken och själv räkna och leta figurer.
Sen finns det många klassiker som vi föräldrar har läst som små! Tycker att det är så fint att vi föräldrar och våra barn har en del gemensamma berättelsevärldar! Berättelser om Mumin, Pelle Svanslös och Astrid Lindgrens figurer läser vi ofta. På bild finns Barnens dag i Bullerbyn av Astrid Lindgren, Berättelser om Pelle Svanslös (samlingsvolym) av Gösta Knutsson, Vem ska trösta Knyttet? av Tove Jansson, Visst kan Lotta cykla av Astrid Lindgren och Emil och Ida i Lönneberga (samlingsvolym) av Astrid Lindgren. Dessa klassiker kommer nu som då i nyutgåvor eller i samlingsvolymer eller så kan man hålla upp ögonen på loppis efter ett redan älskat exemplar.
Bokserier är tacksamma att dyka ner i eftersom karaktärerna återkommer i bok efter bok men berättelsen ändras så man som förälder får lite variation när man läser. Håkan Bråkan och fiskarnas befriare av Sören Olsson och Anders Jacobsson har vi läst många gånger det senaste året för sexåringen. Det finns en hel del prutt-humor i böckerna om Håkan Bråkan och många situationer där rumpor och snoppar nämns, vilket ju en del barn tycker är otroligt roligt. Sov nu, Vesta-Linnéa! av Tove Appelgren är den andra boken om Vesta-Linnéa, en finlandssvenskt barn som i just den här boken drömmer mardrömmar. Mumintrollet fyller år och Raska på, Alfons Åberg av Gunilla Bergström är också två favoriter hos oss.
Vi tar väl några till bra bokserier när vi ändå håller på. Super-Charlie-böckerna skrivna av Camilla Läckberg, Bonden Blom-serien av Steve Smallman och Ivar träffar-serien av Lisa Bjärbo är alla favoriter. För vem vill inte höra berättelser om superkrafter, livet på en bondgård och dinosaurier?!
Något jag tycker är väldigt viktigt att läsa för barnen är finlandssvenska bilderböcker. Finlandssvenska bilderböcker skildrar ofta det finlandssvenska livet, kulturen och språket som finlandssvenska barn lever i. I de finlandssvenska böckerna kallas dagis för dagis (i sverigesvenska bilderböcker är termen förskola), barnen i böckerna tittar på Buu-klubben och platser som Tammerfors och Helsingfors nämns. Dessutom gäller det samma för finlandssvenska bilderböcker som för all finlandssvensk kultur överlag, om man inte konsumerar och stöder den så minskar den för att till slut försvinna.
Jag hörde av mig till de finlandssvenska bokförlagen Schildts & Söderströms och Förlaget för att se om de ville skicka några bilderböcker från den senaste utgivningen så att jag kunde lyfta några riktigt färska titlar. Så böckerna på bilden kommer alla från vårens utgivning. Fidel och jag i storstan av Lena Förlander-Ulf och Mumindalens alfabet illustrerad av Tove Jansson och med Annika Sandelins texter är utgivna på Förlaget. Molly och Kelenken av Cara Knuutinen och Främlingarna skriven av Malin Klingenberg och illustrerad av Maria Sann är utgivna på Schildts & Söderströms. Alla fyra böcker blev snabbt nya favoriter och jag njuter så av att få läsa några nya berättelser där det är en överraskning också för mig vad som ska hända på nästa sida.
En annan sak som jag tycker utmärker finlandssvensk barnlitteratur är att bildspråket är mer fantasifullt och varierande än sverigesvenska bilderböcker. Här ser ni ett uppslag från Främlingarna med Maria Sanns illustrationer och Fidel och jag i storstan med Lena Frölander-Ulfs illustrationer. Jag försöker läsa olika sorters berättelser för barnen och lika mycket försöker jag välja böcker med olika sorters illustrationer.
Tipsa gärna i kommentarsfältet om dina (eller dina barns) favoritbilderböcker!
Du gillar kanske också…
♥ Julböcker
♥ Tre finlandssvenska böcker
Instagram och verkligheten
Mitt Instagramkonto @bogdanoffs är framförallt inriktat på inredning och vårt hus. Jag lägger upp bilder på de fina hörnen i vårt hem, svänger på cheesecaken så att den snyggaste sidan syns i kameran och borstar mitt hår om jag också ska vara med på bild. Och jag tycker det är kul att planera en bild och testa mig fram med kameran för att få en sådan bild som tilltalar mitt estetiska öga.
Jag tror att många vill visa en fin version av sig själv och sitt hem för andra människor. Det är väl därför man städar innan gäster kommer och byter ut de slitna mjukisbyxorna mot renare kläder innan man åker till affären. Och det är väl därför man inte lägger upp vilket fotografi som helst på sociala medier utan tar tjugo stycken och sedan väljer den finaste.
Den här bilden tog jag i början av april. Jag tycker att den egentligen beskriver vår inredningsstil ganska bra. Eller åtminstone den inredningsstil jag strävar efter. Snygga tapeter, några udda lekfulla loppisfynd och en och annan spetsgardin. Annat som också beskriver vår nuvarande inredningsstil: alla min mans sladdar och kameragrejer som är nertryckta i olika lådor, ikeamöbler och förråd (ni ser väl den vita sladden som skymtar i den vita lådan?).
Men några bildrutor på sociala medier är ju aldrig hela sanningen. Ibland hör inredningsfotografer av sig och undrar om de får komma hem till oss och fotografera. Då brukar jag titta runt i vårt råddiga hus som fortfarande inte har alla golvlister efter att vi rev bort dem när golvet skulle slipas (det är snart fyra år sen!!!), som alltid är dammigt och har leksaker överallt. Sen skrattar jag gällt innan jag tackar nej.
För så här ser också vårt hem ut. Den här bilden är tagen två minuter efter den jag la upp på Instagram. Någon spännande sladd som jag inte ens vet vad den hör ihop med ligger konstfullt draperad över en udda brun stol. Eftersom jag alltid vrider ner golvvärmen har min man placerat ett flyttbart batteri mitt i duplo-högen. Printern jag köpte i mars stod två månader i kartongen på exakt samma plats innan jag packade upp den. Tur att vi åtminstone har golvlister i det här rummet.
Du gillar kanske också…
♥ Fyraåringens rum
Senaste shoppingen till trädgården
Nu när trädgårdsfixandet har startat så känns det som att vi shoppar som galningar. Matjord, rabattkanter, grus, gräsfrön, rosenbåge och trädgårdsmöbler... Skönt att det mesta är engångsinvesteringar som vi förhoppningsvis ska ha ett bra tag (resten av livet?)
Här kommer ett axplock av vad vi shoppat den senaste tiden:
De flesta brukar väl gräva bort stenar från gräsmattan men vi shoppade en! Vi har inte en enda sten på tomten så nu var det dags. Vi ska testa plantera några björnbärsbuskar och tänkte ha stenen bakom buskarna så att stenen fungera lite som ett värmebatteri. Dessutom blir den här stenen en bra klättersten åt barnen så det är ju ett ordentligt plus. Någon gång den här vecka ska stenen anlända med lastbil men förhoppningsvis inte riktigt ännu eftersom vi har femton ton grus som "någon" måste ta hand om först.
Här ser ni gruset som bara väntar på den där någon som ska lägga det över parkeringen och grusgången. Vi lägger 0-32 grus nu först ovanpå markduken och sedan ska vi ha ett finare lager på parkeringen och grusgången.
På Instagram har jag fått så mycket frågor om hurudan markduk vi använder. Markduken är en enorm rulle (4 x 100 meter) som lämnade kvar efter att byggfirman byggde utbyggnaden. Skönt att få använda upp den nu efter att den har legat och tagit massor plats i garaget i flera år.
När grävmaskingen skalade bort grusblandad jord framför uthuset så fanns det en hel del tegelstensrester framför de ockragula dörrarna. Jag ser det som ett tecken och är lite sugen på att plocka ut tegelstenar i en halvcirkel framför båda dörrarna i nivå med gruset. Så i lördags shoppade vi gamla tegelstenar i Jeppo. Jag vet att de antagligen blir frostsprängda inom några år och kommer vittra sönder men jag vet inte om det är värt att lägga massa pengar på riktiga markstenar. Mellan dörrarna ska jag åtminstone plocka upp en liten tegelstensrabatt.
Igår var vi till Blomqvist plantskola och handlade de första trädgårdsväxterna. Jag är ju mer en rabarber, pioner och löjtnanshjärta-människa så min man är ansvarig över att välja fruktträd och bärbuskar. Den första buskshoppingen blev minikiwi, björnbär och en åkerbärsampel.
Sen åkte vi till Sunds trädgård och köpte kantstenar och några skifferplattor.
Så den här veckan vet vi verkligen vad vi ska göra. Vi ska skotta grus, vänta på sten, plantera några buskar och lägga ut kantstenar runt bilparkeringen. Och jag ska kanske plocka ut mina tegelstenshalvcirklar framför uthusdörrarna.
Godlunch och stora förändringar i trädgården
Igår var en så härlig dag! Den första riktigt varma vårdagen och dessutom fick jag och Elvira åka på yoga. Yogan har ju varit pausad i några månader på grund av covid-restriktionerna, men nu när restriktionerna lättats lite så har vi yoga en gång i veckan i maj. Så skönt att ha lite rutiner och någonstans man ska vara på torsdagar! Eller ja, den här veckan blev det yoga på onsdag på grund av Kristi himmelsfärdsdag på torsdag men i alla fall.
Efter yogan gick vi in till centrum och lunchade på Niska med min svägerska. Räkrisotto och en stor bit lax var dagens lunch. Och mums så gott det var!
Sedan körde jag och Elvira till loppis och packade upp ett loppisbord. Jag vill bara ha dyra saker till min trädgård (dyrt grus, dyra rabattkanter osv) så jag tänkte ha loppisbord några veckor så får vi förhoppningsvis in några extra slantar till trädgården.
Medan jag var i Vasa och levde lyxliv med yoga och lunch på stan (vilken hemmafru jag är!!!) var min man tjänsteledig från sitt vanliga jobb och fick leka spadakarl för en dag. Min pappa jobbar ju bland annat med sånt här men han bor långt bort och att hyra en grävmaskin kändes lite väl krångligt. Så istället hade vi en firma från Nykarleby (NY-tjänst) som kom och hjälpte oss med trädgården. Väl värt pengarna! För det hände sååå mycket på en dag!
I tisdagskväll såg det ut så här. När vi flyttade in gick en stengång (stora stenplattor) upp till farstukvisten (placerad på samma ställe som farstun vi har nu) och det fanns gräsmatta och buskar på båda sidorna. Men efter att vi byggde farstun och dränerade runt huset så har ju vi knappt haft en gräsmatta framför huset utan det har bara känts som en gropig mark med några gräsplättar här och där.
I onsdagskväll såg det ut så här. Nu ska vi alltså bli med en grusgång fram till huset och gräsmattor!
Grävmaskinen fyllde en hel del jord på tomten som har varit rätt låg. Lokalpatriotiska som vi är så köpte vi matjorden från Nymans gräv i Kantlax. Vi la jord mellan ekarna också men såg till att jordnivån inte steg vid stammarna (är livrädd för att jag ska ha ihjäl våra gamla ekar). Sedan grävdes det en uteplats och Johannes älskade grushög försvann och lades i uteplats-gropen.
Bakom mig på bilden finns vårt uthus och grävmaskinen skalade av några centimeter jordblandat grus framför uthuset och tog bort en rektangel gräsmatta bredvid uthuset. Tanken är att det ska bli en bilparkering. Min man och sexåringen hann så gräs redan igår och imorse var jag ute med barnen och försökte göra lite finlir (med två barn gick det sådär) och vattnade. Det var kanske inte ultimat att vattna klockan 10 på förmiddagen men barnen älskade det. De sprang runt med små vattenkannor och speciellt ettåringen vattnade mest sina fötter och grävde gropar överallt på gräsmattan. Sen fick båda saft och Mariekex på trappan som tack för stjälpen.
Du gillar kanske också…
♥ Jag har fixat vår stenfot!
♥ Det stora blogginlägget om vår fasadfärg
Årets mors dag
Vi firade egentligen mors dag redan igår när vi provsmakade smörgåstårtor inför en studentbjudning hos min mans familj. Smörgåstårtorna fick godkänt och sexåringen fick lämna kvar och sova över. Så det var ju nästan som att jag fick en morsdagspresent av mina svärföräldrar också när jag fick barnvakt både på lördagskvällen och halva söndagen. Dessutom lyfte vi ut lillasysters säng ur vårt sovrum och in i sexåringens rum över natten så att jag kunde läsa en stund igår kväll med nattduksbordslampan på! Underbart.
Jag köpte den här väggtallriken på loppis för en euro för några veckor sedan och den har fått hänga i köket eftersom den passar fint in med den blåa väggfärgen. Idag passade den ju lite extra bra in när det faktiskt var mors dag.
Eftersom en i familjen inte tycker att man behöver fira sådana här onödiga dagar så köpte jag för säkerhetsskull en morsdagspresent till mig själv: nyaste Kotivinkki, och önskade en chokladplatta när de var till S-market i fredags för att hämta ut paket. Marabou chokladen var helt okej, riktigt god i början men smakade tyvärr lite för mycket kokos på slutet. Nästa gång önskar jag nog en vanlig Fazers blå istället, eller den där nya Fazern med Suffeli. Mmmm...
Och titta vem som var i tidningen! Det är ju @livetochbygget.
Sexåringen kom hem och jag fick en dagispysslad blomkruka med en pelargon-stickling i. Så glad och tacksam över pedagogerna på dagis som varje år orkar planera och genomföra morsdagspyssel med barnen. Är också glad och tacksam över att de andra dagar inte brukar planera och genomföra så mycket pyssel som man måste ta hem. Några teckningar, några pärlplattor och några olika mindre pyssel brukar komma hem varje år, i precis rätt mängd så att man faktiskt kan ha framme allt. Och för er som undrade så åkte alla på sista minuten-shopping till Erkin Halli i Jakobstad i lördags så jag fick faktiskt butiksköpta presenter, jag fick både badmintonklubbor och en förfärlig ask som sexåringen valt själv som jag kan ha salighetssaker i (ni som läst Madicken vet). Tur att det verkar bli varmt och fint väder för nu ska här spelas badminton varje kväll!
Snygga pioner och en Marimekko-besvikelse
Jag vet inte om jag följer för många finska inredningsinfluencers men efter att ha sett drivtals av fina bilder på Marimekkos stora glasvas "Urna" (reklamlänk) så har jag varit så sugen på att köpa en egen. Jag tycker att Marimekko de senaste åren har skapat så fina vaser i glas och jag har en loppisfyndad Flower-vas från Marimekko (reklamlänk) hemma som jag fullkomligt älskar. Så när jag snubblade över en rabattkod till en av de stora webbutikerna som gjorde att vas-priset minskade rejält så kunde jag inte låta bli att köpa en vas.
Idag packade jag ivrigt upp paketet. Jag såg redan framför mig hur jag skulle gå till en av blomaffärerna här i Nykarleby och köpa några rosa pioner och ha en riktig fredagsblomma för en gångs skull. Men sen kom besvikelsen, vasen hade skrapmärken på halva överdelen och en hel del luftbubblor i glaset. Luftbubblor kan jag leva med, det är ju trots allt en stor grej i glas. Men de ytliga skråmorna drog ner min ivrighet med exakt hundra procent.
Jag gick ändå till Floristgaraget och köpte två rosa pioner och på håll var ju vasen precis lika fin som den sett ut hos alla finska instagrammare. Men skråmorna stör mig, och eftersom det var en svindyr vas så vill jag ha en vas i toppskick. Jag hatar att skicka tillbaka saker till webbshopar (jag har säkert läst för många skräckhistorier om hur olika webshopar bränner upp varor som skickas tillbaka eftersom hanteringskostnaderna blir för höga) men den här gången blir det nog att reklamera vasen.
Marimekko: vasen Urna i klarglas (reklamlänk)
Jag vet inte ännu om jag vågar skicka efter en ny vas (tänk om nästa också är i samma skick!). Men jag testade sticka ner pionerna i den torra vasen och det såg ju prick ut som jag hade fantiserat om. Tänk hur fina alla sommarens syrenbuketter och solrosor skulle vara i den! Pionerna fick sen överge Marimekko-drömmen och flytta över till en loppisfyndad vas där de också verkar trivas. Och sexåringen väntar ivrigt på att pionerna ska byta färg från rosa till vitt.