Oreange testheader ps2

Visa alla inlägg skrivna december 2021

Juldukning och julen 2021

Skrivet av Eivor Bäck 31.12.2021

Kategorier:
Taggar:

Vi backar bandet sju dagar och kommer fram till julafton. Jag kände mig mer stressad än ifjol (då började jag ju sy tygservetter på julaftonsförmiddagen haha) men Jimmy påstod att det gick smidigare att ställa iordning i år. Kanske vi äntligen börjar få någon sorts rutin på att fira julafton hos oss?! Knappast va. Men jul blev det i alla fall, alla gästerna fick mat och tomten kom. Toppbetyg alltså.  

juldukning jul ljus

Jag dukar ju ofta ungefär så här när det är jul. I år blev det granris och torkade apelsinskivor, mässingsljusstakar och ljusstakar i klarglas, olikfärgade stearinljus, servettringar med små grankvistar som Johannes hjälpte till att pilla fast. 

juldukning detalj arabia

Jag är så glad i vårt finporslin som vi köpte för pengar vi fick när vi förlovade oss. Det är från 60-talet och är en Arabiaserie som heter Kekri. Tycker det passar fint på vintern för man kan ju nästan inbilla sig att dekoren är snöflingor. Och på sommaren passar det lika bra för då kan man inbilla sig att dekoren är solrosor.

Men vi konstaterade medan vi dukade att jag måste hålla upp ögonen på loppis efter fler bestick. I år var vi fjorton till bordet (+ en liten gullig enmånadersbebis som bara sov) och vi har exakt tolv uppsättningar knivar och gafflar. Barnen fick barnbestick och så trollade jag ihop serveringsbestick till maten så det gick ju helt okej, men jag vet vad jag ska hålla upp ögonen efter på år 2022 års loppisrundor om vi säger så. 

270115669 1108173243275402 6116279750488741866 n

Maten blev bara en dryg halvtimme försenad, vilket passade bra eftersom några av gästerna också blev en dryg halvtimme försenade på grund av snöovädret. Elvira hängde mest över korgen för att titta på sin lilla kusin (alternativt stå bredvid hens föräldrar och informera dem om att hon vill ha bebisen i famnen). Snön föll utanför fönstret. Ni hör ju, hur idylliskt som helst. Och sen kom det bästa: inte bara en, utan två tomtar!

IMG 20211224 153558

Till nästa år måste vi kanske måla om väggarna i vårt vardagsrum. De är gula och i kombination med gult furugolv, lampljus och ljus från julgranen så blir alla fotografier man tar efter klockan tre på julafton både suddiga och gula. Det här är ungefär den enda suddiga bilden jag har av årets julklappsutdelning (okej, har väl någon till men försöker att inte tvinga hela min och min mans släkt att vara med på bloggen). Elvira var inte ett dugg rädd för tomtarna utan tog glatt emot sina paket och öppnade dem sedan lika glatt.

OI001600

Jag fick ett julpussel av tomten så på juldagseftermiddagen byggde jag pussel fyra timmar i streck. Och sen när flera köksskåp ändå gapade tomma eftersom allt var i användning på julafton så passade jag på att rensa skåp. Sånt kan man ju göra när barnen leker glatt med sina nya leksaker. 

OI001592

Det var den julen! God jul i efterskott och god fortsättning!


Bokhögar och ihållande hösttrötthet

Skrivet av Eivor Bäck 30.12.2021

Kategorier:
Taggar:

Men hallå bloggen, länge sen senast nu igen! Senare halvan av december har gått i raketfart med både renoveringsrelaterat i blivande biblioteket och julaftonsrelaterat som tagit all energi. Hade hoppats på några lugna mellandagar efter julafton men då drog den andra vuxna i familjen ut alla bokrelaterade lådor (och allt annat) ur förrådet så då var det bara att gilla läget och börja gå genom och sortera böckerna. Nu är de flesta böckerna insorterade i bokhyllan även om  jag har en stor hög med böcker som jag inte riktigt minns om de är bra eller inte (det vill säga om de är så pass bra att de ska få stanna kvar i bokhyllan eller resa vidare) så de måste/får jag väl läsa nu i januari. 

hemmabibliotek böcker

Packade upp bananlåda efter bananlåda med böcker igår, flera av lådorna var sådana som stått i över sex år på vinden hos min mans farmor. Det ser inte så mycket ut för världen men tio bananlådor (och sex andra kartonger) tömde jag på böcker. 

Annars då. Julaftonen har ju varit, men jag tror det blir ett separat inlägg om den (man är ju verkligen ingen ordentlig bloggare om man inte levererar ett skillt jul-inlägg som man sen kan länka till nästa år haha). Och utöver det så är jag så trött. Har ju varit det hela hösten vilket säkert har märkts på bloggen eftersom jag aldrig har hittat tillräckligt med energi och ork att skriva några vettiga blogginlägg och hemma eftersom jag aldrig har hittat tillräckligt med energi och ork att koka några vettiga maträtter (förlåt mitt barn som fått fabrikstillverkade spenatplättar minst en gång per vecka). Och så har jag varit så stressad och orolig över pengar, det märks att vi levt på princip bara en lön ett bra tag nu (tur spenatplättar är billiga!). Som lök på laxen vaknade jag en morgon i början av november med en äggstor svullnad i ena armhålan. Och har jag berättat om den gången Elvira stoppade in sitt finger i pennvässaren och vred om? Haha! Ni hör ju! Inte världens bästa höst!

IMG 20211210 163702

Mest har jag känt mig som den här trötta portionen mat jag beställde åt Elvira när hon, jag, min kompis och min guddotter var på Hop-Lop i början av december. Det var en av de bästa eftermiddagarna i höst, om vi då bortser från maten. Den var sladdrig, smaklös och lite svettig (precis som jag). 

Men nu börjar det kännas bättre. Svullnaden i armhålan har nästan helt försvunnit (är ju till 99,99% en ofarlig vaccinbiverkning), jag har böcker i min bokhylla och dessutom har min man jobbat hemifrån flera dagar nu i slutet av månaden så jag har fått lite avlastning. Och nu ikväll får jag förhoppningsvis sällskap framför ett avsnitt av Casa de Papel, hurra!


Torkade apelsinskivor

Skrivet av Eivor Bäck 15.12.2021

Kategorier:
Taggar:

Jag skrev ju tidigare att jag inte har någon julstämning ännu, men jag tänkte tipsa er om ett enkelt julpyssel som nog alltid plockar fram åtminstone lite julkänsla: att torka apelsinskivor. 

torka apelsinskivor instruktioner

Så här brukar jag göra:

Jag skivar två apelsiner i tunna skivor. Apelsinskivorna lägger jag på en bakplåtspappersklädd plåt. Torka mitt i ugnen, 100 grader, i 3-5 timmar. Jag brukar ta ut plåten var 45 minut och vända på skivorna så att de ska torka jämnare. Om man som vi har en gammal ugn som gräddar ojämnt brukar jag också flytta runt dem ibland på plåten så att alla blir färdiga samtidigt. Har man gott om tid får apelsinskivorna gärna ligga orörda några dagar i köket innan man pysslar, då torkar det sista om de känns lite mjuka efter att de svalnat.

julpyssel apelsinskivor

Jag torkar alltid minst en plåt med apelsinskivor inför varje jul. Det doftar så härligt i hela huset när man torkar. Sen brukar jag använda apelsinskivorna i dukningar, i girlanger och som detalj på julklapparna. De blir också jättefina om man knyter ett snöre i varje skiva och använder dem som pynt i julgranen. 

Sen när julen är över så behöver man inte slänga bort apelsinskivorna utan man kan bra packa ner dem tillsammans med julpyntet och ta fram och återanvända nästa jul. 

Du gillar kanske också…
Nutellafudge
Granstjärna


På gång i biblioteket och i december

Skrivet av Eivor Bäck 15.12.2021

Kategorier:
Taggar:

Nu händer det grejer i vårt hemmabibliotek! Och medan snickeriet installerar bokhyllan i nedre våningen passar jag på att blogga en stund. william morris tapet golden lily fig burnt orange

Jag har egentligen en mängd möjliga blogginlägg om biblioteket men nu tar vi det bara snabbt nu så ser vi om vi återkommer till processen senare med ett riktigt ordentligt biblioteks-blogginlägg. Vi valde tapeter tidigare i höstas, snordyra engelska tapeter som är ganska mörka. William Morris kallar färgställningen själva för fig/burnt orange så ni kan ju tänka er att de är ganska mörka.  

267289953 900591673991735 4368999185070618356 n

Passade på att ta några bilder medan biblioteket fortfarande hade sin gamla gröna färg på väggen. Den uppmärksamma känner säkert igen den gröna nyansen, det är precis samma vilsamma gröna som vi hade i vårt sovrum på övre våningen.  

Jag målade taket i söndags (och det blev så fult att min man gjorde om det på måndagsmorgonen, jag kan tydligen inte göra någonting bra just nu). På måndag och tisdag blev det tapetserat. Och så idag kom snickeriet med delarna till den platsbyggda bokhyllan och har börjat installera. Elektrikern är på ingång om några dagar och ska lägga in nya strömbrytare och eluttag (och installera lamputtag i taket ovanför fönstren). Så med lite tur så blir det juldrink i biblioteket på julaftonen!

265132736 438664321222027 3129362733261002117 n

Annars är det julrelaterade saker på gång hos oss (som säkert hos alla andra?). Vi har tagit årets julfotografier och det gick sådär. Sexåringen och jag konstaterade efteråt att det är alltid jobbigt och tungt när man ska ta bilderna men att det sen är väldigt roligt att ha bilderna att titta på, så i slutändan är det nog värt att styra upp en fotograferingsstund varje december.

Den slutgiltiga julbilden är framkallad så nu ska jag sätta mig ner nån kväll vid köksbordet och pyssla ihop julkorten. Men det blir åtminstone inte ikväll för alla möbler från biblioteket och vardagsrummet är ihoptryckta i matsalen just nu så att bokhyllebyggarna har bra med svängrum. 

266848550 204501401845360 5623648676465107548 n

Men ärligt talat har jag ingen julkänsla alls. Jag hade ju där i november men nu känns allt bara mäh. Hjälpte inte ens att jag bytte ut lampskärmen till en röd och gömde den vita blomkrukan i en pentiktygkorg. Men ska försöka baka lite julgodis i helgen eller i början av nästa vecka så hoppas det ändras. 

Du gillar kanske också…
Ny färg på sovrumsväggarna
Lillajul och julkortsfotograferingen