Oreange testheader ps2

Visa alla inlägg skrivna augusti 2023

Juthbackamarknaden 2023

Skrivet av Eivor Bäck 18.08.2023

Kategorier:

Idag var det första dagen av Juthbackamarknaden och jag gjorde i år som proffsen och besökte marknaden dagtid. För några år sedan var den officella öppningen för försäljning först sent på fredagseftermiddagen men numera är försäljning tillåtet redan från morgonen. Men nog var det trångt i gångarna redan när jag var där så jag var inte den enda med den strålande idéen om att besöka marknaden under dagen. 

juthbackamarknaden 2023 uusikaarlepyy nykarleby

 Det är väl obligatoriskt att ta en bild när man går över Juthbackabron på väg till marknadsområdet?!

juthbackamarknaden 2023 bildelar

 Jag har under åren hittat den ultimata rutten som gör att man går genom hela marknadsområdet utan att behöva gå förbi samma platser flera gånger. Jag börjar alltid med att gå genom de försäljningsplatser som finns mellan Juthbacka restaurang och ån. Där finns det mest bildelar och annat fordons-relaterat som inte intresserar mig så det brukar alltid gå snabbt och smidigt.  

juthbackamarknaden 2023 loppis porslin arabiaP8183739

Precis som tidigare år finns det en hel del proffsigare försäljare som säljer finländskt porslin och glas för marknadsvärde (eller över marknadsvärde). Är man ute efter en viss Arabia-serie från 1960-talet så är det ju nog på Juthbackamarknaden vid dessa försäljningsplatser som man hittar minst tre delar. På det här bordet var det såklart solflaskan i brunt från Riihimäki lasi som jag spanade på.

Man ser ju överlag det man själv snöat in sig i på så jag upplevde att jag såg mycket mer Kastehelmi-delar i grönt och brunt än tidigare. Men däremot tyckte jag att Muminmuggs-mängden minskat markant. 

juthbackamarknaden 2023 nykarleby uusikaarlepyy

juthbackamarknaden 2023 möbler antikt

Vid några försäljningsplatser fanns det så vackra allmoge-möbler. Vågade inte ens titta närmare på dem eftersom jag var rädd för att bli kär i nån, "råka" köpa den och sedan få släpa hem den. 

P8183750

 Blev tvungen att känna hur tung marmor-lampan var. Den var tung. Men häftig. Men nog förblir jag mer en kristall-lampa-människa än en marmor-lampa-människa. 

P8183747

 Eftersom jag gick själv på marknaden så blev det inte några stopp vid de bord med leksaker. Inte en enda gång behövde jag säga åt barnen att leksaken de spanat in är både söndrig och dyr och att det kanske är en bra idé att spara pengarna och köpa en hel sak istället. Så skönt! De två Pippi-muggarna fastnade dock på bild. De var ju himla söta.

P8183720

P8183744

Jag minns när jag var barn och det alltid såldes buketter och kransar med eterneller på Bergö skärgårdsmarknad. Vid Juthbacka i år fanns det två platser som sålde olika eternell-arrangemang. Och nu är jag tydligen så pass gammal att jag tycker att de är superfina och jag vill ha minst en krans hemma på väggen. 

P8183731

Jag kom inte hem med den här uppstoppade fågeln men jag hade laddat upp med både marknadskorg och Kånken-ryggsäck (och en Marimekko-påse i ryggsäcken) så jag var verkligen förberedd på att handla mycket. Jag köpte flera mässingsljusstakar så nu ska de få provbo med mina andra mässingsljusstakar ett tag och så ska jag se om jag sedan lyckas rensa bort lika många som jag köpte (knappast). 

juthbackamarknaden 2023 nykarleby loppisfynd

Och så köpte jag två vaser! Den bruna glasvasen måste ju vara från Österrikiska Oberglas. Den betalade jag ganska mycket för och ångrade nästan. Men sen diskade jag vasen så att den bruna färgen syntes ordentligt och då var jag nöjd igen. Förra året köpte jag en annan Oberglas-vas i brunt , och året innan dess köpte jag en ögon-vas i brunt vid Fyndis så nu har jag helt klart en samling. I en fyndlåda för en euro plockade jag den ryska vasen i porslin. Den har en nagg (därav priset). Men jag tycker inte att sånt är hela världen. Den fyller sin funktion ändå och är fin ändå.  

loppisfynd Skultuna ljussläckare mässing

Jag köpte också en ljussläckare från svenska Skultuna. Vi har en klassisk ljussläckare med lång pinne som sitter fast i "släck"-klockan men den här modellen har jag inte sett tidigare. Storgillade! 

Jag plockade fram ett loppisbord vid vårt grindhål nu under marknadsdagarna (tips tips! osv) och det har sålts riktigt bra under dagen och många saker har fått nya hem. Så då känns det också mer okej med att komma hem med en marknadskorg full med nygamla saker. 


Sommaren del 2

Skrivet av Eivor Bäck 16.08.2023

Kategorier:

 Hej och hå, nu blir det del två! (Tänk vilken tur att det rimmade den här gången!)

barnrum retrotapet

Medan jag ännu jobbade och de andra hade ledigt från dagis, skola och jobb så påbörjade de projektet att flytta in Elvira i Johannes gamla rum och Johannes i det f.d. gästrummet (som ju inte har haft gäster sedan typ innan coronan). Allt är fortfarande lite på hälft och jag ska ännu köpa en stor garderob till Johannes rum, men en dag fixade Elvira åtminstone sina gosedjur snyggt i sitt skåp.  

IMG20230706164435

Bästa sortens sommarjobb: rensa jordgubbar! Tidigare år har vi lyxat till det med att köpa en låda med 5 kg jordgubbar vartannat år. Men nu heltidsjobbar vi ju två stycken så hädanefter blir det nog minst en låda varje år. I år köpte vi till och med 5 kg blåbär. 

IMG20230707172225

Bästa sortens gåbort-bukett: två pioner och ett jutesnöre knutet runt stammarna. 

Sarah Bernard pioner

Sarah Bernard-pionerna var många i år och många blommade på en gång så självklart blev det en bild. Tänkte inte få de att stå snyggt i vasen men sen kom jag på att jag ju har en flowerfrog i klarglas och den passade perfekt med Urna-vasen.  IMG20230712110850

I mitten av juli kom min mamma körande norrut och med sig hade hon en påse kanelbullar från Aroma. Mums! Vi tog bullpåsen och mina barn i handen och så åkte vi iväg på en båttur!

IMG 20230713 114616

 Den svarta pantern var också med och spanade på havet och fick saltstänk i ansiktet.  

tankar fyr karleby

Vår destination var Tankar! Jag kommer nog inte kunna låta bli att blogga mer om det senare så jag får möjligheten att visa upp alla femhundra bilder jag har av fyren i olika vinklar. Vi åkte dit på en onsdag och då var fyren öppen så vi var också upp i fyren. 

wargendahl inredning nykarleby

 Efter Tankar-äventyret åkte barnen till Bergö några dagar och vi hade först tänkt åka på en resa medan de var borta, men vi lämnade hemma. Istället gick jag på shoppingtur i Nykarleby och köpte bland annat den här fina planschen hos Wargendahl.  

Lidl spanska veckor efterrätter

När vi hämtade barnen från Bergö åkte vi via Lidl och de hade tydligen spansk mat-vecka. Jag köpte tre sorters spanska efterrätter och sedan hade vi provsmakning och poängsättning en kväll. Vann gjorde den chokladfyllda churrosen om man doppade dem i chokladpuddingen.  

fyndis smedsby loppiskorg

En torsdag åkte jag själv till Vasa för jag behövde ett par jeans eller två. Gjorde ett första stopp vid Fyndis i Smedsby (det var ju på vägen!) och köpte bland annat den här kjol från finländska märket Aarrelabel i tjock ekologisk bomull för fem euro. Och ser ni den röda, engelska porslinstallriken i korgen!!!!! Och den leopardmönstrade plagget är en klänning från Myrfolk till Elvira som jag inte minns pris på längre, men billigt var det. 

loppis second hand vasa

Försöker ju handla second hand i första hand så efter Fyndis så åkte jag till Röda korsets loppis på jakt efter jeans med en plan om att därefter åka till typ Lindex. Gick genom alla kläder i butiken (och det var många), provade en hel del och kom därifrån med en hel påse med kläder till mig själv, bland annat tre par jeans (alla jeans kostade 1 euro styck!!) och så behövde jag inte åka till någon mer klädaffär den dagen. Mission accomplished! 

Pedersöre teater Masjävlar

 Jag och en kompis var på sommarteater och såg Pedersöre teaters uppsättning av Masjävlar. Så bra det var!

IMG20230721200914

 Och väldigt bra fika i pausen! Sånt är ju också viktigt. 

IMG20230803141641

I början av juni trodde vi att våra smultronplantor kastat in handduken efter två år. De hade gröna blad men inte en enda smultronblomma. Men sedan började de plötsligt blomma och hoppsan vad mycket smultron vi fick i år igen. Jag har plockat liter efter liter och nu i augusti så har jag minst en gång per dag ätit en skål med turkisk yoghurt och smultron direkt plockade från rabatten. 

bergö färja vikare

Till Bergö hann vi vara två gånger. Första gången såg vi mest på den nya färjan och andra gången såg vi mest på mina kusinbarn som var på besök från Sverige. 

IMG20230803105410

Andra gången vi var på Bergö var Jimmy kvar i Nykarleby och höll på med ett byggprojekt i uthuset. Kanske jag borde åka bort varje helg?!

Kjellsdotterstigen Pensala

Några dagar innan Elviras dagis började igen var vi med kompisar till Pensala och gick en del av Köurosrundan och Kjellsdotterstigen. Det var ganska mycket mygg och våra två fyraåringar orkade inte gå hela tiden.  Men det var mysigt att vara i skogen och gott med matsäck. 

P7272929

Elvira fick hålla i hunden Claras koppel och pratar om det minst en gång om dagen. 

IMG20230811173749

Jag har nästan bott i den här Marimekko-t-skjortan. Det här var nog sommarens vanligaste outfit. 

Sen började jag jobba igen och fick packa undan shortsen och leta fram ett par av 1 euros-jeansen jag hade köpt vid Röda korset. 

P8063363

Samma vecka som jag började jobba klämde vi också in Källbackens loppisrace. Vi var med i år igen och det var riktigt roligt. Tack alla som kom! Johannes satt som vanligt bakom kassan hela dagen. Sen var det lika jobbigt som vanligt att börja packa ihop det som lämnat osålt. Så jag bestämde mig för att om vädret blir fint Juthbacka-helgen så lyfter vi ut ett bord vid grinden och så får det bli ett självbetjäningsloppis, ni som är påväg till Juthbacka och tycker om mässingsljusstakar, blått porslin, servettringar och handplockad vintage kan ju lägga det bakom örat. 

Och det var den sommaren! Fyra veckor semester, en hel del glassar, några riktigt fina loppisfynd, en stor studsmatta och mycket härligt kompishäng.


Sommaren del 1

Skrivet av Eivor Bäck 16.08.2023

Kategorier:

Hej och hå, välkommen till vår sommar tjugotjugotre. (Önskar att det var sommaren tjugotjugotvå så att det skulle rimma. Men nu blev det så här). lidl glass glasstips

Jag inledde juni med att köpa den här lådan med sandwich-glassar från Lidl. Mycket goda, 4/5. Det blev en hel del såna här förpackningar ätna i sommar.  Som ni ser har jag sporttights och en lång stickad kofta på mig, det var inte direkt sommarvärme där i början av juni. 

IMG20230614100113

Vi vuxna jobbade och Elvira var på dagis och så försökte vi pussla så bra vi kunde med Johannes. Svårt det där när det inte finns någon verksamhet för skolbarn under sommarloven och de är ändå så pass små att man inte riktigt vill lämna dem hemma själva en hel arbetsdag. Som tur var så kunde både jag och Jimmy jobba en del på distans, Jimmys föräldrar hjälpte till och så ordnades det både läger av staden och fotbollsläger av fotbollsklubben så då fick vi några veckor av sommarlovet att gå åt. Och som ni ser var det långbyxor och stickad tröja också för treåringen som gällde i början av juni.

IMG20230615173404

 Men just den här dagen var det finare väder och jag hade på mig en vintage-klänning och åkte iväg på.... 

frukostflickorna mikaela finne garden flora

 ... Frukostflickornas trädgårdsevent vid Garden Flora. 

Garden flora tulpaner självplock

Vid Garden Flora fanns det här fina tulpanhavet. Så många gånger jag muttrat för mig själv om hur avundsjuk jag är på Sverige där det verkar finnas självplock av blommor överallt. Klipp till att det tydligen också finns här, i Bennäs! Först är det självplock av tulpaner och senare på sommaren kan man plocka dahlior. Underbart! 

garden flora bennäs

garden flora frukostflickorna

 Hem kom jag med några blommor att plantera och en goodiebag.  Och det var så fint väder att jag kunde låta jeansjackan ligga kvar hela kvällen i väskan. Minns jag rätt så var det här första kvällen jag tänkte att Nu, nu är det sommar. 

IMG20230617164447

När det blev varmare väder så tvingade jag alla i familjen att äta utomhus så mycket som möjligt. Just den här dagen blev det livets enklaste sommarmat: gurkstavar i en skål och på en ugnsplåt en påse pommes frites, en påse ugnsgrönsaker och ovanpå en förpackning köttbullar och så skjuts in i ugnen. 

P6161429

Syrenerna blommade! Varje sommars höjdpunkt.

P6231550

Vid midsommar gjorde jag en citrontiramisu. Har tänkt dela med mig av receptet men hyllorna med lemon curd har gapat tomma hela sommaren, så kanske alla i hela världen har ägnat sommaren åt att baka just citrontiramisu?

Midsommar firade vi hos Jimmys föräldrar med både mat och tipsrunda. 

IMG20230625154741

Barnen fick äta på restaurang som belöning för att de ställt sig så bra på morgnarna under läsåret. Jag har inte ställt mig bra, men fick ändå också äta på restaurang. Hurra! Åt gjorde vi vid den där pizzabuffén vid Prisma Liselund. Smidigt och bra och glass till efterrätt. 

IMG20230626074338

Sedan fyllde Elvira fyra år. Tänk! Mitt lilla barn! Fyra år redan! En presentpåse fylld med loppade Paw Patrol-figurer och fartyg fick hon. (Och en loppad läderjacka och två dvd-filmer som jag panikloppade dagen innan när jag konstaterade att hon nog behövde få fler paket på sin födelsedagsmorgon.) 

Tullmagasinet Nykarleby Bookmaker toast

 En av de sista arbetsdagarna innan semestern åkte jag och mina kollegor ner till Andra sjön och åt lunch vid Tullmagasinet. 

IMG20230702190436

Lilla huset såg ut som det brukar göra i slutet av juni. Den stora nyheten i trädgården i år är den blåa gungan som skymtar till vänster i bild. Det är en spindelgunga vi hängt upp i en tjock ekgren. (Igår vågade jag sitta i den och grenen brast inte, och det var tusen gånger mysigare än vad jag hade trott så nu kanske jag kommer börja sitta i den och läsa hela tiden. Eller åtminstone tills Jimmy tar ner den i höst.)

IMG20230702184329

Sen fick jag semester och då blev det dags för Elviras födelsedagskalas. Hon var glad och fick en studsmatta i present. Vi gjorde som vi gjort en gång tidigare när Johannes behövde en ny cykel: flera av oss köpte presenten gemensamt. Bästa med studsmattan var 1) att Elvira fick presenten på kalaset så alla hjälptes åt att montera ihop den (förutom jag, jag var upptagen med att springa runt och ta bilder och säga "det här kommer inte på nätet men vi vill ju ha det i fotoalbumet, som miiiinnneeeeeh") och 2) att Jimmy, som var den som var och köpte studsmattan, valde en med svart kant och inte en såndär klarblå.  

sommarblommor vintagevaser arabia

Bästa kalasresterna: ett gäng bruna glasflaskor med blommor. En del gamla (loppade) flaskor, en del nya (den till höger är t.ex. en urdiskad flytande barn-Burana).  

Nu blir det här inlägget ju jättelångt och vi är bara i början av juli. Vi tar väl en del två när vi ändå håller på? Visst?