Oreange testheader ps2

Det stora blogginlägget om vår fasadfärg

Skrivet av Eivor Bäck 06.06.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Måla hus hörni, kanske det jobbigaste i världen? Alltså själva målandet är ju inte så farligt (så länge man får stå med båda fötterna på marken medan man målar), då är det ju till och med lite mysigt. Men allt det där före som att välja rätt nyans bland femtiomiljarder olika ncs-koder... Nog det jobbigaste i världen.  Nu kommer ett riktigt långt blogginlägg om vårt hus och fasadfärg. 

Screenshot 20200602 200317 01

När vi köpte vårt hus för några år sedan så var det ljusbeige med vita detaljer, brunt tak och mörkgrön stenfot. På några ställen hade någon målat över de torraste partierna med en rosa nyans. Huset var alltså i behov av ett nytt lager färg och vi ville på samma gång passa på att byta kulör så att vi inte behövde bo i ett brunbeige hus (alltså inget fel med beigea hus men ni fattar!). 

Screenshot nykarlebyvyer bogdanoffs gård

Vi vet inte vilka färger huset haft tidigare. Men på den här svartvita bilden från 1973 så verkar huset ha vita knutbräder och någon ganska ljus fasadfärg. Fönsterspröjsen kanske är faluröda (som uthuset på bildens högra sida)? Eller bruna (som taket)? Eller mörkgröna?  Stenfoten är målad (antagligen i den mörkgröna färgen som jag målade över förra månaden).

Lägg också märke till den liggande panelen på husets nedre våning. Någon gång efter att bilden tagits har någon lagt stående panel på nedre våningen och bytt ut alla fönster.  

IMG 20200602 162134

På en del snickerier och under vita färglager under taket så ser man rester av en väldigt gul färg. Så någon gång har delar av huset varit väldigt gult. 
IMG 20200504 134704 269

När vi skulle välja fasadfärg hade vi några önskningar. Vi ville ha en rolig färgkombination och inte alltför mjäkiga färger. Vi ville gärna ha en ganska kraftig gul färg på knutbräderna eller snickerierna eftersom uthusets dörrar är målade i typ gulockra. Och såklart en lite mer gammaldags känsla på färgvalet eftersom huset ändå är över hundrafemtio år gammalt. 

Screenshot 20180528 120201

Som vi smygtittade på hus i nejden, diskuterade färgval och sparade inspirationsbilder! Sen var vi på semester i Hjo och såg det här snygga huset. Det är till dags dato den finaste färgkombinationen jag har sett. Dörr och fönsterspröjs går i brunrött, det gula är någon form av mild gul och så är själva fasaden målad i en ljus nyans som skiftar i grönt. 

Och sen provmålade vi och provmålade och provmålade. Och alla som tittade på provmålsbitarna var överens om en ljusgrön nyans som i vissa ljus skiftade i grått. Och så skrapade vi fasad och målade. Jag hade bara två veckor semester den sommaren så mest gjorde sambon det i släptåg med en treåring så vi kom bara halvvägs innan vintern kom. 

IMG 20200208 170638 104

 Eftersom allt ser fint ut på sommaren så blev det ganska mysigt när syrenen blommade. 

IMG 20200331 133701

Men sen när det blev mörkt på hösten och snöigt på vintern så blev det bara jättefult. Skiftningen i grått som syntes på provmålningen kom aldrig fram på vintern utan fasaden såg mer ut som mintglass. Säkert en kombination av den jättevita snön och den gula färgen som drog fram fel gröna nyans. 

Som jag har diskuterat färger med alla. Och som vi har provmålat bräder och stått ute i alla väder. Och aldrig hittat någon perfekt färgnyans (ja förutom den gröna som fortsättningsvis ser jättefin ut på provbiten). Och som vi har diskuterat om det är värt att testa en lite annan grågrön nyans och om vi ska måla om det gula i en mildare nyans. 

Screenshot bonusfamiljen hus fasad

Så jag har fortsatt spara ner fina fasadbilder när jag ser dem. Som till exempel det här huset som Lisa och Patrik bor i i den svenska tv-serien Bonusfamiljen. 

Och allt mer har vi börjat luta åt att måla fasaden vit. Det är ganska tråkigt, men också ganska safe. Det kommer ju inte bli någon stor överraskningsfärgsskiftning i höst och huset slipper vara mintglassigt stora delar av året.  Vi har tung trafik cirka två meter från huset så den stora risken med ett vitt hus är att vägdammet gör fasaden jättesmutsig pronto. IMG 20200602 WA0001

I tisdags strök jag ett lager varm vit färg ovanpå den mintgröna och konstaterade att he dågar

Vi målar vårt hus med Virtanens 4 öljyn maali (här ser ni en byggnadsvårdsfilm på finska där de har provmålat ett hus med olika linoljefärger och även Virtanens färg finns med så där kan man enkelt lära sig lite mer om färgtypen). Färgen är jättelättarbetad och ganska dryg och fastnar också bra på bland annat våra fasadstegar, stuprör osv. Virtanen målfärg finns inte i alla järn- och byggaffärer, vi köper vår färg från Inredning Sisustus Wargendahl här i Nykarleby. 

Och färgkoder då?
- Den gula runt fönstren är Teknos 7753 (motsvarande ncs-kod 2337-Y26R)
- Den mörkröda (går nästan i brunt) är 0293 i Tikkurilas Vanhan ajan värit 2015-färgkatalog och är enligt Tikkurila en traditionell kulör för trägolv (fantiserar att vi målat trägolvet inne i huset och så har vi haft en skvätt färg kvar vi smetat på fönsterspröjsen. Vi har alltså inte gjort det, men bara tanken är mysig). 
- Den mintgröna är Teknos T7016 (motsvarande ncs-kod 1907-G74Y)
- Den vita är Teknos T7050 (motsvarande ncs-kod 404-Y21R)

Kommentarer

Skriv en kommentar