Oreange testheader ps2

En träsoffa eller en sänggavel

Skrivet av Eivor Bäck 30.08.2020 | 5 Kommentarer

Vi har ingen sänggavel. Vår säng är ett sånt där högt åbäke gjort av madrasser på ben och sängen ser dessutom också ut som ett åbäke. Genom åren har jag kikat på sänggavlar men de är överlag ganska dyra, åtminstone med tanke på att de egentligen är en helt onödig inredningsdetalj. När vi bodde i lägenhet så var jag inne på en mer fyrkantig stoppad modell, men nu - eftersom vi bor i ett gammalt hus - vill jag ha en sänggavel som passar den stilen. 

Så jag har de senaste åren hållit upp ögonen efter någon dörr eller liknande som skulle passa att diy:a om till en sänggavel. Igår dök en gammal träsoffa upp i en facebookloppisgrupp. Johannes sover ju i en antik träsäng och soffan påminde en hel del om sängen. 

träsoffa sänggavel

Idag åkte vi till Komossa och hämtade träsoffan. Planen var att använda soffryggen som sänggavel. Soffan är lite för smal för att ha rum med madrassen så tanken var att vi skulle ta loss själva soffryggen och efter lite trälim på några lösa delar och ett nytt lager färg skulle den bli en riktigt snygg sängända med en gammaldags känsla. Soffan hade förvarats i ett uthus i många år men var ändå i fint skick förutom lite flagnande färg och att sofflocket var försvunnet. Men eftersom den var i mycket bättre skick än förväntat känns det dumt att ha sönder en fungerande och fin möbel. 
Screenshot 20200830 195927

Jag frågade på Instagram och de flesta var rörande överens om att det är okej att förvandla en gammal möbel till något nytt. Men jag är ändå lite tveksam. Jag tycker absolut att det är bra att förvandla söndriga möbler eller sådana möbler som idag inte har något användningsområde till en möbel som kommer till användning. Att bara spara på gamla möbler för att de är just gamla och mer ett hantverk än dagens ikea-möbler tycker jag inte är så superviktigt. Möbler är ju till för att användas. Men jag har ändå svårt att ta fram sågen. Idag lyfte vi in soffan i svärföräldrarnas garage så nu ska jag sova på saken i några dagar och försöka komma fram till om vi har rum med en till kökssoffa (det har vi egentligen inte) eller om den ska förvandlas till den där efterlängtade sänggaveln. 

Kommentarer

 • Ulf Lassander 30/08/2020 8:18pm (3 år sen)

  Skulle absolut ha hållit på ”skall bevaras”...men för vem. Har uthuset fullt av dessa problem, eller möjligheter. Bättre är det nog att anpassa gamla möbler till ett nytt liv och ha glädje av dem.

 • Ida 30/08/2020 8:30pm (3 år sen)

  Vi har en liknande på en av våra sommarstugor, eftersom den är utdragbar ryms det en 80cm madrass där. Jag som är kort har sovit gott i den många nätter! För en stor lång man är det kanske inte lika bra :)

 • Anci 31/08/2020 5:01pm (3 år sen)

  Har nästan samma dilemma. Äger en fin gammal kökssoffa som stått i vårt hem (på lite olika platser) i nästan 15 år. Älskar soffan, men nu har vi kommit till den punkt att den inte längre ryms i vårt hem. Familjen har vuxit och utrymmet är begränsat. Men, jag har inte riktigt hjärta att skiljas ifrån den, eftersom den desutom är arvegods. Vad göra? -Såga sönder den och göra någon typ av väggdekoration av ryggstödet? Sängavel är inte aktuellt i vårt fall.
  Förstår din angst, men jag tycker att du ska svälja djupt och sätta sågen i soffan. På det sättet kommer ju en del av hantverket till nytta och hedras och kommer att synas och bli till användning, istället för att hela soffan står i någon bod tills den murknar.

 • Fina Christina 31/08/2020 8:35pm (3 år sen)

  Så svårt med sänggavel. Den som vi har nu har följt oss länge, köpte den via Findit för flera år sen. Egentligen har jag tröttnat på den för en hel evighet sen men sambon verkar gilla den ännu så den hänger kvar. Som tur börjar vår säng vara rejält utsliten så snart blir det dags att investera i en ny, bredare säng och då blir sänggaveln överflödig. Känner ändå att sänggavel hör till för att skydda väggen bakom sängen, men vet inte hurudan sänggavel jag vill ha när vi köper ny säng. Dags att pinteresta lite tror jag. Ps. Mamma och pappa har en likadan soffa som de gjorde om till sänggavel för flera år sen, deras är målad vit och med gulddetaljer. Riktigt snyggt!

 • Susan 02/09/2020 4:26am (3 år sen)

  Upplysning, loppis utan regler gruppen har ut en träsoffa färdigt gjord till sänggavel...dock inte kanske lika fin...men går ju att fixa lite själv åxå...

Skriv en kommentar