Oreange testheader ps2

Enkel babymat

Skrivet av Eivor Bäck 03.02.2020 | 1 Kommentarer

Jag fick en fråga om hurudan mat jag brukar ge till Elvira (nu sju månader gammal) så jag tänkte ge er ett helt blogginlägg om ämnet. Jag kan ju börja med att påpeka att jag inte är någon dietist, kostrådgivare eller ens intresserad av mat. Jag är bara en mamma som läst några broschyrer och som tycker att barnmatsburkarna känns lite väl dyra. Från barnrådgivningen får man bra information kring hur man ska tänka kring kombinationen baby och mat. Jag rekommenderar också Helsingfors stads hemsidor kring barn och mat, där finns bl.a. en jättebra pdf som innehåller ett schema kring när man ska introducera olika livsmedelsgrupper och en A4 fylld med de livsmedel som man ska undvika att ge till bebisar. 

Grönsaker och frukt

Vi började ge Elvira smakportioner vid fem månaders ålder på inrådan av rådgivningen, annars kan det hända att jag hade fortsatt helamma för alltid. Vi började med att ge henne små portioner av kokta och mixade rotsaker: potatis, morot, batat osv. I början blandade vi ut rotsaksmoset med bröstmjölk, nu använder jag bara kokvattnet när jag mixar rotsakerna. Förutom rotsaker började vi introducera frukter och bär (ofta gillar bebisar frukter och bär bättre än grönsaker eftersom frukter och bär smakar sött, precis som bröstmjölken också gör). Förutom bland annat banan och blåbär köper vi en del fruktpuréburkar (päron är en storfavorit!). Jag har introducerat en smak i taget (utan kryddning) för att Elvira ska vänja sig vid smaken och för att vi enkelt ska kunna räkna ut vad hon inte tål ifall hennes mage skulle reagera efter någon måltid.   

barnmat recept rotsaker grönsaker

Förra veckan gjorde jag en stor batch barnmat av de rotsaker jag hade hemma. Jag skalade och skar batat, morot, potatis och broccoli i bitar. Kokade i kastrull tills grönsakerna blev mjuka, hällde bort det mesta av kokvattnet och sedan mixade jag det slätt. Och så klickade jag i en stor klick osaltat smör för lite extra fett (rybsolja går också bra!). Vill man så kan man krydda med vad man nu än hittar i kryddhyllan, men färska örter, salt och kryddblandningar (innehåller ofta salt) ska man undvika. 

Zucchinin fick vara med på bild, det var en ny bekantskap för Elvira så jag kokade den i en egen kastrull och mixade den. Elvira hatade smaken. 

Bär brukar jag koka kräm av. En burk frusna bär (hallon, blåbär osv), kokar jag med lite vatten tills bären är mjuka. Sedan rör jag ner några teskedar potatismjöl i en liten mugg med kallt vatten och vispar ner i den kokande krämen. 

Gröt 

Vi introducerade kvällsgröt vid ett halvt år och det ledde till att Elvira blev så pass mätt att hon började sova hela nätter igen (succé!). Vi använder än så länge de svinenkla pulvergrötarna som man bara blandar ut med vatten. Med Johannes minns jag att vi efter ett tag började lägga till en del vanliga havregryn (som vi mixat) och efter ett tag helt gå över till vanlig havregrynsgröt. Jag har förstått det som att pulvergrötarna är berikade med en hel del nyttigheter som inte vanliga havregryn innehåller.  Jag har också förstått det som att det inte är hjärnkirurgi att blanda ihop egen nyttig bebisgröt (ni som kan får gärna informera i kommentarsfältet!). 

Kött, ägg och fisk

Och så var det det där med kött. Älgmaletkött och kycklingfiléer är vad som har bjudits på hittills. Jag kokar köttet, ev kryddar (t.ex. timjan, organo, peppar), häller av det mesta av kokvattnet (sparar lite för det gör att konsistensen blir bättre) och sedan mixar jag det slätt. Det mixade köttet brukar jag klicka ut på smörpapper, lägga i frysen så att det stelnar och sedan plocka köttklumparna i en glasburk jag förvarar i frysen och så tar jag upp en bit kött innan det är lunchdags. Ägg äter vi också ibland! Då kokar jag ägg, mosar det och serverar genast. 

babymat kyckling morötter recept

Gjorde nyligen ett storkok med kyckling. Jag skar 200 gram av kycklingfiléerna i mindre bitar och kokade köttet i en kastrull. I en annan kastrull kokade jag morots- och batatbitar mjuka. Sedan hällde jag av kokspadet från kycklingkastrullen och rotsakskastrullen blandade allt med en tetra tomatkross, kryddade med lite peppar och oregano och lät koka en stund till innan jag mixade maten. Jag skulle helst velat ha ekologiskt osaltat kycklingkött men hittade inte och man kan inte vara hur nitisk som helst. 

Måltidsdryck

Med Johannes var vi jätterestriktiva med att dricka vatten (ett barn får all vätska hen behöver från amningen), så jag ammade efter varje måltid och vi gav honom inget vatten/måltidsdricka före han var runt tio månader och började dricka surmjölk (piimä) med måltiderna. Med Elvira har vi gett lite vatten vid varje måltid i över en månad. Båda sätten har fungerat bra. Typiskt exempel på att det inte finns något rätt eller fel. 

Förvaring

Alla barnmatssidor rekommenderar att man fryser ner små smakportioner i isbitslådor för att enkelt få en passlig portion när babyn är i smakportions-åldern. Jag är inte så förtjust i plast så jag förvarar maten i glasburkar. Jag steriliserar glasburkarna genom att ha dem i ugnen i en kvart i strax över hundra grader. Och beroende på åldern på babyn så fyller jag glasburken med så pass mycket mat så att det räcker en-två måltider. 

förvara barnmat glasburk

Jag köper inte så jättemycket burkmat, men t.ex. fruktpuréernas glasburkar är jättebra att spara och kan användas hur många gånger som helst. Dessa glasburkar innehåller morot+potatis, ärter och blomkål. Mitt enda (och bästa) babymattips är att koka mycket den dagen man orkar och sen förvara i frysen. För det finns ungefär fem av sju dagar man inte orkar koka specialmat och då är det enkelt att bara ta upp en burk ur frysen. 

Plockmat

Elvira har precis börjat skrika om hon inte får mat när vi äter. Och tar hennes mat slut medan vi fortfarande äter så ropar hon också. Vi har därför börjat ge henne lite mat hon får plocka med så att hon ska få öva på finmotoriken: hittills har vi serverat kokta broccolibuketter, bananbitar och mjuka avokadobitar. Det mesta landar på golvet. När Johannes var liten bakade jag eget babyvänligt bröd, och det börjar bli dags att rota fram receptet igen. Mjuka brödbitsstavar är perfekt att plocka med. 

Kommentarer

  • Camilla 04/02/2020 10:12pm (16 dagar sen)

    Babyvänligt bröd låter intressant, kan man få recept? 🙂.

    • Eivor 05/02/2020 8:40am (16 dagar sen)

      Jag ska rota fram receptet och provbaka, hör av mig igen när jag hittat och testat! 😊

Skriv en kommentar