Oreange testheader ps2

Favorit i repris: risgrynsgröt i ugn

Skrivet av Eivor Bäck 27.11.2020 | 2 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Imorgon är det lillajul så vad passar inte bättre än mitt bästa (och enklaste) recept på risgrynsgröt?! Jag bloggade om hur jag kokar tomtegröt också tidigare i år men det har blivit ett av bloggens mest lästa inlägg. Så när jag kokade risgrynsgröt senast tog jag nya bilder till Instagram och nu får ni en favorit i repris. 

risgrynsgröt i ugn recept jul

bogdanoffs risgrynsgröt ugn

Så här gör jag:

Jag kokar upp 4 dl grötris, 8 dl vatten, 1 msk strösocker, 2 tsk salt och 1 kanelstång (eller 2 tsk kanel) i en stor ugnsfast gryta på en spisplatta. Vi har en gjutjärnsgryta från Hackman som är 4,5 liter stor. När gröten har kokat upp sänker jag värmen och låter det sjuda under lock i cirka 10 minuter och rör om ibland. 
Sedan lägger jag på ugnen, 125 grader. Jag häller 14 dl mjölk i grytan (jag brukar köra på 1 liter fet mjölk (röd) och 4 dl blå mjölk), och sedan låter jag det koka upp medan jag rör om under tiden. När gröten kokat upp lägger jag på locket och lyfter in grytan i ugnen på nedersta falsen. Sen får gröten stå i ugnen i cirka en och en halv timme. Jag brukar lyfta ur grytan kanske två gånger under den här tiden, röra om och vid behov spilla i lite mera mjölk. 

risgrynsgröt i ugn recept jul 2

Nu senast åt vi risgrynsgröt med en rejäl klick äppelmos och socker och kanel. Men när det närmar sig jultider är det såklart plommonkräm som gäller som tillbehör. Vad brukar ni ha på risgrynsgröten?

 

Du gillar kanske också…
Julens efterrätter
Julböcker

Kommentarer

  • Paula 28/11/2020 7:30pm (3 år sen)

    Jag gör gärna risgrynsgröt i ugnen, framför allt är det jättebra när jag gör till många, tex 15-16pers. Jag låter bara allt få ett uppkok, sedan in i ugnen på låg temperatur, 100-125grader, i ca 1,5-2 tim. Tar ut och kollar ett par gånger under tiden. Ibland får man sätta till mer mjölk. Annars följer jag bara ett vanligt recept vad gäller mängder. Paula

  • Ann-Christine Holst 28/11/2020 11:17pm (3 år sen)

    God gröt kokad på gammeldags vis. Hoppas många tar till sig detta sätt att laga " tomtegröt " som min barn kallade risgrynsgröt för när dom var små. Själv får jag idaglaga de på spisen. Min ugnsgryta har försvunnit .julgröt med hallon/kanel.

Skriv en kommentar