God maskrossaft
Igår testade jag att göra saft på maskrosor. Jag har tänkt på det i flera veckor men det har inte blivit av så jag var ganska skeptisk innan om det skulle bli till något alls. För jag har levt i tron att man ska plocka säsongens första maskrosor för annars blir saften besk. Ungefär som att man ska plocka de första brännässlorna om man vill koka soppa. Men det fungerade hur bra som helst med maskrosor plockade i mitten av juni (vi hade i och för sig en kall vår och de första maskrosorna dök upp i slutet av maj).
Jag plockade så många maskrosblommor som jag orkade och sedan drog jag loss kronbladen (allt det gula, inget grönt) och sköljde dem under kallt vatten. Jag kokade upp 1 liter vatten med 5,5 dl strösocker och rörde sedan ner kronbladen (ungefär 6 dl blad). Det fick småkoka under lock i en timme och sedan rörde jag ner saften från 1 och en halv citron. Den färdiga saften silas så man slipper dricka blad och citronkärnor. Saften förvaras cirka en vecka i kyl, eller kan frysas ner i rena glaskärl. Späds ut med vatten (kanske 1:5 ratio?) Färdigt!
Jag tyckte maskrossaften smakade ungefär som honung med en hint av citron. Femåringen drack upp ett stort saftglas på förmiddagen så saften fick godkänt av både stora och små.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar