Oreange testheader ps2

Julens efterrätter

Skrivet av Eivor Bäck 25.12.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Det bästa av julmaten finns ju såklart på efterrättssidan. I år gjorde jag saffranspannacotta med hyvlad vit choklad, rocky road, knäck, nutellafudge, pepparmintskyssar, browniebitar smaksatta med kardemumma och apelsin och julstjärnor. Fyraåringen hade bakat pepparkakor. Och så kompletterade jag med lite färdigköpta saker: gröna kulor, muminkex, choklad osv. 

jul efterrättsbord

Godast var saffranspannacottorna som jag serverade i snapsglas (tack Strampens julbord för snapsglasidén!). Jag la två gelatinblad i en skål med kallt vatten (de ska ligga minst fem minuter). I en kastrull hällde jag 5 dl grädde, 0,5 dl strösocker och 1 påse saffran (0,5 gram) och rörde om. Gräddsockerblandningen fick koka upp och jag tog bort kastrullen från plattan. Sedan kramade jag ur gelatinbladen och rörde ner dem. Jag lät smeten svalna något, rörde ner lite vaniljsocker (kanske 1 tesked?) och hällde över pannacottanröran i snapsglas. Pannacottorna fick stelna i kyl i några timmar och så hyvlade jag över lite vit choklad strax före servering. Räcker till typ sexton Ikea-snapsglas om man inte häller alltför mycket i varje glas. 

jul plommonkräm

Och kall plommonkräm med vispad grädde severades såklart direkt efter julmaten. Någon annan som äter plommonkräm varje jul? I år hann jag inte äta plommonkräm eftersom jag fick gå och amma då. Så jag passade på att äta en portion idag. Plommonkräm är förövrigt den del av julbordet som sambon varje år röstar för att vi ska skippa. Det har inte hänt än. 

Så här gör ni en riktigt klassisk plommonkräm: Jag kokade ca 400 gram kärnfria plommon i 2 liter vatten med 1 dl strösocker. Hur länge man kokar är en smaksak, jag brukar koka plommonen i kanske tio minuter så att de går sönder. Sen häller jag i 1 dl mörk sirap och rör om. I en kopp rör jag ihop redningen (ca 6 msk potatismjöl och lite vatten). Jag drar kastrullen av plattan, rör ner redningen och låter sedan krämen koka upp igen. Efter första kokbubblan är krämen klar. Jag serverar den alltid kall med vispad grädde. Kom ihåg att bjuda hem människor som är över femtio på julmat eftersom det är typ bara de som äter plommonkräm. 

Kommentarer

  • Maria 25/12/2019 8:14pm (11 månader sen)

    Plommonkräm med vispgrädde är ett måste varje jul! (Ingen sirap i för min del). Så lätt och gott efter all tung julmat. En tradition efter min mormor som jag fortsätter med! De flesta gillar det faktiskt trots att de är skeptiska först.

    • Eivor 27/12/2019 7:08pm (11 månader sen)

      Kul att det inte bara är jag som har plommonkräm på julbordet! Här är de flesta så skeptiska att de inte smakar, men det gör inte så mycket egentligen, blir ju mer kvar till mig då ;)

Skriv en kommentar