Oreange testheader ps2

Juthbackamarknaden 2023

Skrivet av Eivor Bäck 18.08.2023 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Idag var det första dagen av Juthbackamarknaden och jag gjorde i år som proffsen och besökte marknaden dagtid. För några år sedan var den officella öppningen för försäljning först sent på fredagseftermiddagen men numera är försäljning tillåtet redan från morgonen. Men nog var det trångt i gångarna redan när jag var där så jag var inte den enda med den strålande idéen om att besöka marknaden under dagen. 

juthbackamarknaden 2023 uusikaarlepyy nykarleby

 Det är väl obligatoriskt att ta en bild när man går över Juthbackabron på väg till marknadsområdet?!

juthbackamarknaden 2023 bildelar

 Jag har under åren hittat den ultimata rutten som gör att man går genom hela marknadsområdet utan att behöva gå förbi samma platser flera gånger. Jag börjar alltid med att gå genom de försäljningsplatser som finns mellan Juthbacka restaurang och ån. Där finns det mest bildelar och annat fordons-relaterat som inte intresserar mig så det brukar alltid gå snabbt och smidigt.  

juthbackamarknaden 2023 loppis porslin arabiaP8183739

Precis som tidigare år finns det en hel del proffsigare försäljare som säljer finländskt porslin och glas för marknadsvärde (eller över marknadsvärde). Är man ute efter en viss Arabia-serie från 1960-talet så är det ju nog på Juthbackamarknaden vid dessa försäljningsplatser som man hittar minst tre delar. På det här bordet var det såklart solflaskan i brunt från Riihimäki lasi som jag spanade på.

Man ser ju överlag det man själv snöat in sig i på så jag upplevde att jag såg mycket mer Kastehelmi-delar i grönt och brunt än tidigare. Men däremot tyckte jag att Muminmuggs-mängden minskat markant. 

juthbackamarknaden 2023 nykarleby uusikaarlepyy

juthbackamarknaden 2023 möbler antikt

Vid några försäljningsplatser fanns det så vackra allmoge-möbler. Vågade inte ens titta närmare på dem eftersom jag var rädd för att bli kär i nån, "råka" köpa den och sedan få släpa hem den. 

P8183750

 Blev tvungen att känna hur tung marmor-lampan var. Den var tung. Men häftig. Men nog förblir jag mer en kristall-lampa-människa än en marmor-lampa-människa. 

P8183747

 Eftersom jag gick själv på marknaden så blev det inte några stopp vid de bord med leksaker. Inte en enda gång behövde jag säga åt barnen att leksaken de spanat in är både söndrig och dyr och att det kanske är en bra idé att spara pengarna och köpa en hel sak istället. Så skönt! De två Pippi-muggarna fastnade dock på bild. De var ju himla söta.

P8183720

P8183744

Jag minns när jag var barn och det alltid såldes buketter och kransar med eterneller på Bergö skärgårdsmarknad. Vid Juthbacka i år fanns det två platser som sålde olika eternell-arrangemang. Och nu är jag tydligen så pass gammal att jag tycker att de är superfina och jag vill ha minst en krans hemma på väggen. 

P8183731

Jag kom inte hem med den här uppstoppade fågeln men jag hade laddat upp med både marknadskorg och Kånken-ryggsäck (och en Marimekko-påse i ryggsäcken) så jag var verkligen förberedd på att handla mycket. Jag köpte flera mässingsljusstakar så nu ska de få provbo med mina andra mässingsljusstakar ett tag och så ska jag se om jag sedan lyckas rensa bort lika många som jag köpte (knappast). 

juthbackamarknaden 2023 nykarleby loppisfynd

Och så köpte jag två vaser! Den bruna glasvasen måste ju vara från Österrikiska Oberglas. Den betalade jag ganska mycket för och ångrade nästan. Men sen diskade jag vasen så att den bruna färgen syntes ordentligt och då var jag nöjd igen. Förra året köpte jag en annan Oberglas-vas i brunt , och året innan dess köpte jag en ögon-vas i brunt vid Fyndis så nu har jag helt klart en samling. I en fyndlåda för en euro plockade jag den ryska vasen i porslin. Den har en nagg (därav priset). Men jag tycker inte att sånt är hela världen. Den fyller sin funktion ändå och är fin ändå.  

loppisfynd Skultuna ljussläckare mässing

Jag köpte också en ljussläckare från svenska Skultuna. Vi har en klassisk ljussläckare med lång pinne som sitter fast i "släck"-klockan men den här modellen har jag inte sett tidigare. Storgillade! 

Jag plockade fram ett loppisbord vid vårt grindhål nu under marknadsdagarna (tips tips! osv) och det har sålts riktigt bra under dagen och många saker har fått nya hem. Så då känns det också mer okej med att komma hem med en marknadskorg full med nygamla saker. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar