Bästa böckerna 2021
År 2021 har varit och farit och det betyder att jag har bytt sida i min läsdagbok och börjat på en ny lista över böcker jag läser under året som går. Under året har jag läst 124 böcker (eller det är åtminstone 124 stycken som jag har kommit ihåg att skriva upp). Sen har jag också läst en mängd bilderböcker för barnen men de tar jag inte med på min lista. Under året som har gått har det blivit några ljudböcker men framför allt läser jag fortfarande fysiska böcker. Men mitt lånesaldo från bibliotekets e-boksapp har nästan varje månad varit fullt (gränsen går vid 8 böcker per månad) och en hel del böcker har jag läst via Nextory också, så jag läser allt mer e-böcker. Under året har jag försökt kämpa mig genom Outlander-serien så det är främst den jag har lånat (och lånat om) från bibliotekets e-boksapp och läst några sidor per kväll men någon gång i somras tog jag paus i projektet.
De här böckerna tyckte jag mest om (utan inbördes ordning):
- Maja Lunde: Przewalskis häst
- Mats Strandberg: Konferensen
- Tone Schunnesson: Dagarna, dagarna, dagarna
- Alexis Hall: Boyfriend material
- Koko Hubara: Bechi
- Moa Backe Åstot: Himlabrand
- Christina Lauren: The Unhoneymooners
Bubblare:
- Diamant Salibu: Tills alla dör. Boken handlar om gängkriget i Stockholms förorter och den gav en bra inblick i ämnet även om den fått en del kritik för att inte ha all korrekt fakta och sakna en siste redigeringsrunda.
- Lena Lindgård: Ljuva känslor i blomsterbutiken Fröken Flora. Lindgårds bok finns bara som ljudbok och för mig så är nog fortfarande en läst bok bättre än en lyssnad. Men jag tycker nog att den bör nämnas i årets boksammanfattning ändå. Boken utspelar sig huvudsakligen i Nykarleby (alltså där jag bor) och är väl en typisk feelgood-roman. Den har fått väldigt goda betyg och jag tyckte också om den (om vi bortser från att den sverigesvenska uppläsaren konsekvent uttalade alla ortsnamn fel).
Men skulle jag tipsa om bara en bok så blir det nog Maja Lundes Przewalskis häst. Jag läste den i våras till en bokcirkel och jag vet inte om jag skulle ha kommit på att läsa den själv. Men den var så bra! Maja Lunde har också skrivit Blå och Binas historia som båda är uppbyggda på samma sätt med flera olika berättelser från tre tidsåldrar som berättas parallellt. De har jag inte läst, men är verkligen sugen nu efter Przewalskis häst!
Har du läst någon bra bok ifjol? Tipsa gärna i kommentarsfältet!
Du gillar kanske också…
♥ Bästa böckerna 2020
♥ Bästa böckerna 2019
Bilderböcker vi älskar (0-3 år)
I våras bloggade jag om ett axplock av våra favoritböcker för barn i ålderspannet 3-6 år. Här kan ni läsa det blogginlägget. Nu när det är höst blir det fler böcker lästa hemma hos oss, så idag blir det ett nytt blogginlägg med några av våra favoritböcker, den här gången för mindre barn (typ 0-3 åringar).
Jag lägger in ett åldersspann i bloggrubriken men som ni säkert vet så finns det ingen åldergräns för när vissa böcker passar barn. Ett av det som påverkar mest hurudana bilderböcker man kan läsa för barn är barnens tålamod, har de svårt att sitta still är det svårt att läsa texttyngda böcker. Med Johannes övade vi massor på att läsa tillsammans så han orkade redan som väldigt liten lyssna på långa böcker. Elvira har inte riktigt tålamodet, det ska fortfarande bara vara några meningar per uppslag, annars stiger hon upp och går och leker med sin doktorsväska.
En hel bokhög med favoritböcker.
Några av barnens allra första bokfavoriter i livet. Leka tittut är en kortare variant av Vira vaknar, men den här versionen hör till serien "nalleböcker" där alla sidor är tjocka och som gjorda för att tuggas, dreglas och bläddras av små tjocka bebisfingrar. Johannes var så fascinerad av den typ tjugo år gamla Prinsen av Brabant som vi lånade från hans fasters bokhylla, den har färgglada bilder och går på rim. Samma författare, Dick Bruna, är även upphovsperson till Miffy-böckerna som också de är väldigt småbarnsanspassade.
Och på tal om rim, det finns ju många fina bilderböcker som innehåller ramsor och rim som man kan läsa högt för sina bebisar. En av våra favoriter är Rassel prassel poesi av Hanna Lundström och Maija Hurme. Den har också så mysiga illustrationer, perfekt bokgåva till ett nyfött barn. På bild finns inte Råttan Bettan och masken Baudelaire men den behöver också nämnas för den är också ypperlig finlandssvensk babypoesi, när jag gick på babypoesi med Elvira så använde sig kursdragaren av flera av Sandelins dikter.
Många böcker riktade till små barn innehåller aktiviteter för barnet så att de ska fokusera längre på boken. Här kommer tre olika varianter:
Fint besök på bondgården är en en bok där varje sida har en ljudknapp som barnet kan trycka på. Vems bajs är det? innehåller flikar där det bakom varje flik gömmer sig ett djur som nyss har bajsat. I Knacka på! består vartannat uppslag av en dörr som man ska knacka på innan man på nästa uppslag ser vad som finns innanför dörren. Sen finns det också böcker med magneter, flikar på bokkanten man ska dra i m.m.
Man kan ju inte prata om bilderböcker utan att nämna tidlösa klassiker som man själv läste som barn. Det är ju något speciellt att återuppleva sina barndomsfigurer tillsammans med sitt barn. Böcker om Pettson och Findus, Mumintrollet och Max har vi läst flitigt. Till exempel de "vanliga" Pettson och Findus-böckerna och Mumin-böckerna har ju ofta mycket text per sida, men det finns småbarnsanpassade varianter som fungerar mer som pekböcker eller har kortare historier.
Det finns mängder av bilderboksserier riktade till mindre barn och de innehåller ofta många böcker i en serie. Fastnar barnet för en viss bilderboksfigur är det så smidigt att biblioteket ofta har hela serien, då får man som läsare lite variation och barnet får se sin favoritfigur i olika händelser. De här tre böckerna på bilden är våra favoritserier men det finns många andra serier som är minst lika bra. Knöl & Bök och dammråttorna handlar om när syskonen Knöl och Bök har det ostädat i sitt rum (det finns också böcker om när de kissar på golvet, och när Knöl tar hem en hund och Bök är så allergisk mot pälsdjur att han måste åka ambulans). Pino och katten är en av över tjugo böcker i serien om Pino. Pino-böckerna har varit så omtyckta hemma hos oss, och det bästa av allt: några av böckerna finns även på Youtube så när ens barn är så stort att man introducerar rörligt material är det en bra serie att börja titta på.
Sen kan man inte skriva om bilderböcker för yngre barn utan att nämna Babblarna. Babblarna slog genom stort när Johannes var liten och det var då de första böckerna kom. Som vi har läst böckerna, och som jag har tejpat böckerna. En del sidor består numera mer av tejp än vanlig boksida.
En del av de böcker jag tipsat om i det här blogginlägget finns inte längre i bokhandlarna, men ofta har biblioteken äldre böcker som inte längre säljs i handeln. Och så lönar det sig alltid att hålla koll på bilderböcker på loppisar.
Du gillar kanske också…
♥ Bilderböcker vi älskar (3-6 år)
♥ Julböcker
Min nya besatthet
Jag har fått en ny besatthet: att läsa och lyssna på böcker via * Nextory (reklamlänk) i telefonen. Det är så smidigt att när bokhögen är utläst så är en ny bok bara några knapptryck bort. Ni vet ju att Elvira fortfarande sover i vårt sovrum så det är omöjligt att läsa i fysiska böcker på kvällarna eftersom jag inte kan ha någon lampa tänd. Jag har därför det senaste året börjat läsa allt mer på telefonen kvällstid, jag drar ner ljuset på telefonen och ändrar färgen så att bakgrunden är svart och texten vit för då upplever jag att det inte påverkar insomningen.
* Via min länk här (reklamlänk) eller med koden bogdanoffs får nya Nextory-användare möjlighet att testa tjänsten kostnadsfritt i 45 dagar istället för de vanliga 30 dagarna. Det finns tre olika nivåer på abonnemang: brons, guld och familj. Jag använder själv bronsnivån som kostar 9,99 € per månad och innebär 20 timmar läs- eller lyssnatid per månad. Skulle jag ha obegränsat med tid på appen skulle jag inte göra annat än läsa och lyssna på böcker så det är säkrast att jag håller mig till bronsnivån. Som prenumerant på Nextory kan man när som helst säga upp tjänsten.
Jag växlar mellan poddar och böcker när jag gör hemmasysslor. I vinbärsbuskarna igår lyssnade jag t.ex. på Camilla Läckbergs Gå i fängelse. I våras började jag använda sladdlösa hörlurar (jag har ett par mörkgröna från * Sudio (reklamlänk)) så ni kan ju gissa hur modern jag känner mig som lyssnar på ljudbok, använder bluetooth och har i mina sladdlösa hörlurar när jag plockar vinbär. Väldigt modern alltså. Bara träningskläder i beigea färger som saknas.
Även om appen är finskspråkig när man är bosatt i Finland så finns det ett stort utbud med svensk- och engelskspråkiga böcker och man kan enkelt filtrera bort de finskspråkiga böckerna i sökfunktionen om man som jag sällan läser på finska. Ronja Rövardotter uppläst av Astrid Lindgren lyssnar jag och Johannes på tillsammans.
Tidigare i sommar har jag läst Emily Henrys roman Sommarmöten, en riktig sommarläsningsbok. Ni vet, en sån som passar på stranden eller i hängmattan. Nu på läslistan finns bland annat Karin Smirnoffs Sockerormen, Lydia Sandgrens Samlade verk och Jeanine Cummins Amerikansk jord. Vad läser ni?
Du gillar kanske också…
♥ Bokens och rosens dag
♥ Bästa böckerna 2020
Bilderböcker vi älskar (3-6 år)
Jag är en bokfantast och jag har jobbat hårt för att barnen också ska bli det. Redan från att barnen var bebisar har vi övat på att sitta och lyssna på berättelser och vi läser alltid en bok innan det är läggdags. Jag hoppas att barnen kommer att läsa böcker resten av livet. För det finns ju inget härligare än att dyka ner i en bok och en hel värld öppnar sig.
Ikväll tänkte jag dela med mig av några av våra favoritbilderböcker. Böckerna passar ungefär för tre- till sexåringar +/- några år. Det är alltid svårt att bestämma för vilken ålder en viss bok passar för t.ex. barnets språknivå och tålamod påverkar hurudana böcker som fungerar att läsa. Men de här böckerna läser vi hemma, om och om och om igen:
Det är en salig blandning av gamla klassiker och nya upptäckter. Gemensamt är att de alla är skrivna på (eller översatta till) svenska. Vi har några finska böcker i bokhyllan men dem läser vi alldeles för sällan.
Jag älskar Pija Lindenbaums bilderböcker och speciellt böckerna om Gittan. Gittan och älgbrorsorna och Gittan och gråvargarna har vi läst så mycket att jag nästan kan dem utantill. Gittan och gråvargarna handlar om Gittan som vågar nästan ingenting och om hur hon går vilse i skogen och bland annat måste klättra upp i höga granar för att rädda vargar som klättrat upp och inte vågar klättra ner. Elvira, snart två år, är också förtjust i Gittan och gråvargarna men hon har inte riktigt tålamod till att lyssna på alla ord så vi snabbspolar ännu genom boken och läser bara några meningar här och där, men det går också bra!
Och på tal om böcker vi älskar, 501 saker att hitta går snart sönder av hur mycket vi bläddrat i den! Den innehåller inte så mycket text utan huvudfokus är att läsaren ska leta efter olika saker på varje uppslag. Böcker behöver ju inte innehålla text för att vara intressanta! Den här boken gjorde att Johannes snabbt lärde sig hur siffror ser ut så att han själv kunde börja ligga i sängen efter att vi läst godnatt-boken och själv räkna och leta figurer.
Sen finns det många klassiker som vi föräldrar har läst som små! Tycker att det är så fint att vi föräldrar och våra barn har en del gemensamma berättelsevärldar! Berättelser om Mumin, Pelle Svanslös och Astrid Lindgrens figurer läser vi ofta. På bild finns Barnens dag i Bullerbyn av Astrid Lindgren, Berättelser om Pelle Svanslös (samlingsvolym) av Gösta Knutsson, Vem ska trösta Knyttet? av Tove Jansson, Visst kan Lotta cykla av Astrid Lindgren och Emil och Ida i Lönneberga (samlingsvolym) av Astrid Lindgren. Dessa klassiker kommer nu som då i nyutgåvor eller i samlingsvolymer eller så kan man hålla upp ögonen på loppis efter ett redan älskat exemplar.
Bokserier är tacksamma att dyka ner i eftersom karaktärerna återkommer i bok efter bok men berättelsen ändras så man som förälder får lite variation när man läser. Håkan Bråkan och fiskarnas befriare av Sören Olsson och Anders Jacobsson har vi läst många gånger det senaste året för sexåringen. Det finns en hel del prutt-humor i böckerna om Håkan Bråkan och många situationer där rumpor och snoppar nämns, vilket ju en del barn tycker är otroligt roligt. Sov nu, Vesta-Linnéa! av Tove Appelgren är den andra boken om Vesta-Linnéa, en finlandssvenskt barn som i just den här boken drömmer mardrömmar. Mumintrollet fyller år och Raska på, Alfons Åberg av Gunilla Bergström är också två favoriter hos oss.
Vi tar väl några till bra bokserier när vi ändå håller på. Super-Charlie-böckerna skrivna av Camilla Läckberg, Bonden Blom-serien av Steve Smallman och Ivar träffar-serien av Lisa Bjärbo är alla favoriter. För vem vill inte höra berättelser om superkrafter, livet på en bondgård och dinosaurier?!
Något jag tycker är väldigt viktigt att läsa för barnen är finlandssvenska bilderböcker. Finlandssvenska bilderböcker skildrar ofta det finlandssvenska livet, kulturen och språket som finlandssvenska barn lever i. I de finlandssvenska böckerna kallas dagis för dagis (i sverigesvenska bilderböcker är termen förskola), barnen i böckerna tittar på Buu-klubben och platser som Tammerfors och Helsingfors nämns. Dessutom gäller det samma för finlandssvenska bilderböcker som för all finlandssvensk kultur överlag, om man inte konsumerar och stöder den så minskar den för att till slut försvinna.
Jag hörde av mig till de finlandssvenska bokförlagen Schildts & Söderströms och Förlaget för att se om de ville skicka några bilderböcker från den senaste utgivningen så att jag kunde lyfta några riktigt färska titlar. Så böckerna på bilden kommer alla från vårens utgivning. Fidel och jag i storstan av Lena Förlander-Ulf och Mumindalens alfabet illustrerad av Tove Jansson och med Annika Sandelins texter är utgivna på Förlaget. Molly och Kelenken av Cara Knuutinen och Främlingarna skriven av Malin Klingenberg och illustrerad av Maria Sann är utgivna på Schildts & Söderströms. Alla fyra böcker blev snabbt nya favoriter och jag njuter så av att få läsa några nya berättelser där det är en överraskning också för mig vad som ska hända på nästa sida.
En annan sak som jag tycker utmärker finlandssvensk barnlitteratur är att bildspråket är mer fantasifullt och varierande än sverigesvenska bilderböcker. Här ser ni ett uppslag från Främlingarna med Maria Sanns illustrationer och Fidel och jag i storstan med Lena Frölander-Ulfs illustrationer. Jag försöker läsa olika sorters berättelser för barnen och lika mycket försöker jag välja böcker med olika sorters illustrationer.
Tipsa gärna i kommentarsfältet om dina (eller dina barns) favoritbilderböcker!
Du gillar kanske också…
♥ Julböcker
♥ Tre finlandssvenska böcker
Bokens och rosens dag
Idag är det både bokens och rosens dag och världsboksdagen. Firar ni?
Jag firade genom att skynda in till biblioteket medan barnen väntade i bilen och så nappade jag åt mig tre böcker från nyhetshyllan och Miniatyrmakaren. Jag har hört så mycket bra om den men faktiskt aldrig läst den. Så nu är det dags. Ska försöka smita åt mig en halvtimme lästid ikväll.
Sexåringen firade genom att krypa upp i fåtöljen i läshörnan och bläddra i Mumindalens alfabet. Jag ska skriva ett blogginlägg snart med massa bra tips på bilderböcker. Men känner jag mig själv rätt så kommer det nog sluta med minst tre inlägg. mvh litteraturvetare_och_boktokig_90.
På kvällarna just nu läser jag och sexåringen Madicken och Junibackens Pims. Men jag måste erkänna att jag faktiskt censurerar den lite och igår hoppade jag över styckena som handlar om när tant Nilsson säljer sin kropp till doktor Berglund och underdrev farbror Nilssons alkoholism. Jag är stark förespråkare för att också barnlitteratur kan handla om "svåra" och "mörka" ämnen men min sexåring är så otroligt frågvis. Vi skulle aldrig komma framåt i berättelsen om vi skulle ge oss in i diskussioner kring obduktion och varför vissa använder alla sina pengar på att dricka öl på Trill-In. Det räcker att vi redan hunnit prata om kannibaler, fattigdom och varför de eldar majbrasa istället för påskbrasa.
Du gillar kanske också…
♥ Julböcker
♥ Bästa böckerna 2020
Dagen för läsro
Idag är det Dagen för läsro. En dag instiftad av Finlands bokstiftelse.
Tur för mig så är femåringen hos sina farföräldrar så jag fick fira dagen genom att läsa en stund i lugn och ro på förmiddagen. Just nu läser jag Eva Frantz deckare För han var redan dö.
Bridgerton på tv och i bokform
På juldagen släppte Netflix en ny serie, Bridgerton. Bridgerton är ett kostymdrama som utspelar sig under 1800-talet och som baseras på Julia Quinns romaner. Och det känns som att hela min bekantskapskrets har sett (och älskat) serien.
Jag tvingade min man att titta med mig. Han var måttligt road så jag mutade honom med olika chipspåsar och charkbrickor. Vi håller egentligen på att titta genom hela Vikings-serien, så Bridgerton var ett trevligt avbrott. För nog är det ju roligare att se 1800-talsklänningar och ursnygga engelska adelshus jämfört med skäggiga vikingar som halshugger folk.
Den första säsongen av Bridgerton baserar sig på Julia Quinns första Bridgerton-bok En annorlunda allians. Bokförlaget Forum har gett ut alla åtta böckerna översatta till svenska de senaste åren. Jag tycker själv att historisk romance nästan alltid är bättre än contemporary romance och har för flera år sedan läst några av Bridgerton-böckerna på originalspråk. Men nu är de mycket lättare att få tag på.
Jag lyckades norpa de tre första böckerna i serien rakt från bibliotekets hylla men nu verkar det vara många som fått upp ögonen för Quinns serie och köerna till bibliotekens exemplar är ganska långa. Så nu är det bara att vänta. Jag får väl titta på några till Vikings-avsnitt under tiden.
Du gillar kanske också…
♥ Serietips (och lite norsk inredningsinspo!)
Bästa böckerna 2020
Året börjar snart vara slut och precis som förra året tänkte jag göra en sammanställning över de bästa böckerna jag har läst under året. Jag har läst så många nyutgivna böcker. Jag har flitigt besökt bibliotekets nyhetshyllor och i bokcirkeln jag går via Arbis läser vi i princip bara nyutkommen litteratur. Och oj så mycket nyutgiven finlandssvenskt jag har läst i år! Allt från Edith Hammars seriealbum Homo Line, till Siv Storås biografi över Märta Tikkanen De oerhöra orden, från Rosanna Fellmans diktsamling Strömsöborna, till Michaela von Kügelgens roman Nationen. Jag har däremot läst väldigt lite på engelska och få ya-böcker. Det är väl bara Suzanne Collins Balladen om sångfåglar och ormar (prequel till Hungergames-trilogin) som hör till kategorin young adult i år. Min boklista lämnar i år på drygt 70 lästa böcker. Och utöver det förstås tonvis av barnböcker. Vi har läst kapitelböcker om både Mumin och Nalle Puh, men mest har vi läst Super-Charlie, Babblarna, Ivar och olika dinosaurier, Gittan och älgbrorsorna (älskar den!) och en massa traktortidningar.
De här böckerna tyckte jag mest om (utan inbördes ordning):
- Marit Kapla: Osebol
- Ann-Luise Bertell: Heiman
- Emma Cline: Flickorna
- Casey McQuiston: Rött, vitt och kungligt blått
- Andrew Carey: Petite
- Peter Sandström: Kärleken är ett tamdjur
Du gillar kanske också…
♥ Bästa böckerna 2019
♥ Mellandagsläsning
Tre finlandssvenska böcker
Blogginlägget innehåller reklamlänkar.
Senaste dagarna har jag läst tre finlandssvenska böcker som getts ut i år. Jag har haft sådan tur att alltid när jag stiger in i biblioteket den senaste tiden så har minst en nyutgiven finlandssvensk bok väntat på mig i nyheter-hyllan.
Hanna Ylöstalos Silver är en roman som handlar om att växa upp. Läsaren får följa med huvudpersonen Silver när hon lämnar sin barndomsby och flyttar till en storstad för att inleda studier vid universitetet. Boken handlar om flickgemenskap, vänskap och klass.
Karin Collins Under isen är författarens andra deckare som precis som den första utspelar sig i Hangö. Boken utspelar sig i ett vintrigt Hangö och även om jag kanske inte riktigt är redo för varken snöknarr eller minustemperaturer så är den riktigt bra. Deckaren har ett fint flyt och är en sån där bok som man kan börja läsa en kväll och så tänker man "bara ett kapitel till" och så är plötsligt klockan halv ett och hela boken är utläst.
Siv Storås De oerhörda orden. En bok om Märta Tikkanens författarskap är som namnet antyder en biografi över Tikkanens författarskap. Jag har inte hunnit så långt ännu men den verkar vara riktigt bra och ha ett fint flyt i texten och sympatisk ton.
Efter Storås biografi så ska jag väl kanske ta en paus från finlandssvenska författare. Men inte alltför lång, jag beställde precis hem Peter Sandströms senaste roman Kärleken är ett tamdjur (reklamlänk) från Adlibris. Om du också är sugen på några nya böcker så såg jag att Adlibris (reklamlänk) just nu har en rabattkod på 10 % fram till 13 september med den väldigt finska koden SUPERKYMPPI.
Heiman
Till senaste bokcirkel-träffen läste vi Heiman av Ann-Luise Bertell. Jag gillade den mycket och jag kan tänka mig att boken går hem hos ungefär alla finlandssvenskar (åtminstone de bosatta i Österbotten)! Boken utspelar sig hos en släkt under nästan hela 1900-talet, och som läsare får man följa med från lugnsotens kladdiga hostningar, via skyttegravarna i fortsättningskriget, via släktens första student, till en bäddavdelning.
Nu när jag har läst ut boken, packar jag ner den och tar med den till min mamma. Det här är en såndär bok som man läser och ger vidare, det finns nog alltid minst en bekant som skulle tycka om den.