Oreange testheader ps2

Mamma-son-helg i Helsingfors

Skrivet av Eivor Bäck 21.09.2023 | 0 Kommentarer

Kategorier:

Förra helgen var det ingen vanlig helg, utan det var helgen som jag planerat i en evighet: jag och Johannes skulle resa till Helsingfors. Helt själva! Ingen pappa eller fyraårig lillasyster fick komma med. 

IMG20230914185931

Jag lyckades hålla tyst om resplanerna fram till en vecka innan avfärd. Sen kunde jag inte hålla mig längre. Och tur var väl det, för då hann Johannes skriva ner de här raderna i sitt häfte som annars mest är fyllt med namn på olika fotbollsspelare och fotbollslag. 

P9154574

Fredag morgon åkte vi till Bennäs tågstation. Varsin rullväska i handen och varsin Kånken-väska på ryggen. Det enda som saknades i matchningen var att jag också skulle ha haft Converse på fötterna. Det får bli nästa gång!

IMG20230915112941

Vi bodde ju i Åbo när Johannes föddes så han har som nyfödd åkt tåg några gånger men det minns han ju inget av. Så det här blev det första ordentliga tågåket. Och godkänt fick det. Vi hann både se Kovjoki station och en älg i skogen utanför Jeppo, och när vi närmade oss Helsingfors flög ett flygplan jämsides med tåget, på väg mot flygplatsen. 

Tågläsningen var förutom två fotbollsböcker givetvis Ronja rövardotter för vi skulle gå på teater på kvällen och se just den pjäsen på Svenska teatern. Så jag tänkte att det var lika bra att vi läste lite om vildvittror och Helvetesgapet för att friska upp minnet om vad som faktiskt kommer att hända på teaterscenen. 

Men innan teatern steg vi av vid centralstationen, åt hamburgare på McDonalds, åkte buss ut till Johannes fasters studielägenhet som vi fick låna och letade oss sedan tillbaka in till centrum igen. 

Svenska teatern ronja rövardotter helsingforssvenska teatern helsingfors

Medan jag studerade litteraturvetenskap var vi och såg Körsbärsträdgården på Svenska teatern men jag hade nog helt glömt bort hur pampigt och fint det är. Johannes kanske inte förstod när jag stod och oooh:ade mig över taket  och balkongerna men nog höll han med om att det var ett häftigt hus. 

ronja rövardotter teater svenska teatern

Pjäsen då: det var en av de bästa teaterföreställningarna jag sett på länge (kanske någonsin?!). Otroligt skickliga skådespelare och fantastiskt snygg scenografi. I föreställningen vävdes det också in några element som skulle ha kunnat bli pajiga eller för barnsliga (för den vuxna publiken), till exempel är rumpnissarna dockor, men det fungerade väldigt bra. 

Nu när jag som vuxen har läst om Ronja rövardotter har jag insett hur mycket av berättelsen som inte handlar om farliga figurer i skogen och föräldra-barn-relationen när ett barn växer upp utan om ambivalenta känslor. Om hur Ronja om och om igen känner sig både lycklig och ledsen på samma gång. Det här skrivs ut i boken men att få det att synas på en scen är ju inte lika lätt, men att förmedla Ronjas känslor tyckte jag Antonia Atarah gjorde väldigt skickligt. 

ronja rövardotter svenska teatern mattisborgen

Det har ju varit diskussioner kring att Ronja har en åldersrekommendationen på tio år (här på Svenska Yle finns det en artikel om ämnet). Vi har både läst boken och sett filmen tidigare och diskuterade innan en hel del om teater men ändå var det tyvärr inte en lika fin upplevelse för mitt barn som det var för mig. Det märktes att han inte trivdes med den mörka scenografin och att vildvittrorna var otäcka, inte minst när en stod på balkongen och bredde ut sina vingar. Åldersrekommendationen är som sagt från tio år men i publiken fanns det nog barn som var flera år yngre än Johannes också, men hur de upplevde föreställningen vet jag ju inte. Men jag skulle nog själv rekommendera pjäsen för tonåringar och vuxna, och de kanske har vett att uppskatta det fina taket också. 

När jag var liten så var jag och såg Ronja rövardotter på Vridin i Närpes och enligt mina föräldrar blev jag livrädd för vildvittrorna som sprang upp på läktaren (jag har själva förträngt hela händelsen). Nu har jag tydligen gett vidare det här vildvitter-traumat till mitt eget barn. Men efter teatern köpte vi godis, åkte metro och sedan när vi kom tillbaka till studielägenheten bad Johannes att jag skulle läsa ett kapitel ur Ronja så åtminstone blev det inget Ronja-trauma. 

IMG20230916164945

Lördagen blev den stora shoppingdagen. Vi åkte ut till Mall of Tripla i Böle och jag lät Johannes bestämma vilka butiker vi skulle gå in i. Det var en succe. Och efter åt vi hamburgare på Hesburger innan vi gick till leksaksbutiken på Stockmanns sjätte våning och gick genom alla legförpackningar som Johannes ville ha (läs: nästan alla). 

Elvira hade önskat sig ett unicorn-gosedjur som present så det lyckades vi hitta i leksaksaffären. Japp, det heter numera inte enhörning, den korrekta termen är tydligen unicorn också på svenska. 

P9164621

Men lite fick jag också se på saker som intresserade mig. På Mall of Tripla fick jag gå ett varv på Söstrene Grene och titta på alla blommiga förvaringslådor (tyvärr var det ingen som fick komma hem med oss). Och så gick vi genom Stockmanns damkläder-våning eftersom jag var på jakt efter en klänning. 

relove helsingfors stockmann

Och titta vad de hade på samma våning som damkläderna: relove! relove säljer begagnade märkeskläder och är på samma gång ett café. Vi hade bestämt att vi inte skulle gå på loppis, men Johannes var helt nöjd med att sätta sig ner en stund i en mjuk fåtölj och vila benen efter all shopping och jag bläddrade snabbt genom klädstängerna. 

relove helsingfors kläder

Tyvärr var det en väldigt ledsam färgskala eftersom jag skulle ha en klänning för en sorglig grej. Jag köpte en svart klänning och den där blå Tiger of Sweden-klänningen vars axel kikar fram. 

P9164637

Efteråt gick vi till det nya biblioteket Oodi (som heter Ode på svenska). Och vilken upplevelse det var! Är ni påväg till Helsingfors med barn (eller utan barn) rekommenderar jag starkt ett besök dit. Egentligen finns det inte så mycket böcker där, utan det känns mer som en plats som är gjord för att vistas i, och inte för att låna hem en bok eller sju. Första våningen har lunchrestaurang och utrymme för olika evenemang, andra våningen är gjord för att arbeta och ha mindre möten i och tredje våningen är våningen med böcker, ett café och flera utrymmen för barn. Det är fönster längs med hela byggnaden så utsikten från tredje våningen är riktigt fin. Jag och Johannes vistades länge på lekparks-området och satt i en soffa och läste några böcker. 

P.s. Ja, jag tvingade mitt barn att ta den här bilden av mig. 

oodi ode helsingfors robot

På biblioteket fick vi också spana in roboten Veera när hon transporterade en plastback med böcker genom biblioteket. Det var häftigt! På första våningen där man lämnar in böcker så är själva inlämningsområdet inglasat så lyckas man gå förbi när någon returnerar sina böcker får man se hur böckerna transporteras vidare på ett rullande band. 

oodi ode helsingfors helsinki lekpark

Bredvid biblioteket finns en lekpark med en stor och rejäl klätterställning. Så där passade vi på att leka av oss en stund. Eller ja, en av oss lekte, den andra tog bilder på biblioteket. 

P9154615

Det blev inte så mycket sightseing i Helsingfors. Jag skulle gärna ha åkt ut till Högholmen och kanske gått på något museum eller Heureka men tiden räcker ju som vanligt inte till för allt vad man vill göra. Vi hann ju åtminstone se de tre smederna och på lördag kväll åkte vi spårvagn och det är väl de två turistigaste sakerna man kan göra i Helsingfors. 

P9164682

Vi avslutade resan med glass på Hesburger. Ni kanske kan gissa er till vem som fått välja restauranger? Muttrade till Jimmy på skoj när vi kom hem att vi lika bra skulle ha kunnat åka till Jakobstad över helgen, där har de ju också McDonalds och Hesburger.  

Är så glad att vi gjorde den här resan tillsammans och fick hänga med bara varandra i två dygn. Och till Helsingfors vill jag återvända snart igen, men då kanske helst med någon som kan tänka sig att gå på en riktig restaurang (t.ex. Yes yes yes som jag hört så mycket gott om från flera håll). 

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar