Oreange testheader ps2

Marängglasstårta med Daim

Skrivet av Eivor Bäck 13.11.2019 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Med risk för att upprepa mig själv (jag har redan skrivit om det här på Instagram) så tänkte jag blogga om årets fardagstårta. Precis som vanligt blev det sambons favorittårta sedan han var typ fem år gammal: marängglasstårta. Tårtan blir kanske inte supersnygg, åtminstone inte om man som jag varken dekorerar tårtan eller lägger upp den på ett finare fat än en vanlig pajform. Men god är den och dessutom världens enklaste att göra. Det fungerar jättebra att baka tårtan tillsammans med småbarn så länge de inte är rädda för elvispens surrande. 

marängglasstårta daim farsdag

Börja med att lägga ugnen på 125 grader. Dela 3 ägg så att du har tre äggvitor i en skål och tre ägggulor som du ska spara till senare.  Barn älskar förresten att knäcka och dela ägg, men ha några extra ägg i kylskåpet för säkerhets skull, det är ju inte alla gånger vitorna och gulorna lyckas hamna i olika skålar. Vispa äggvitorna hårt, vänd sedan ner 1,5 dl strösocker och 1,5 tsk bakpulver. Klicka ut marängsmeten på bakplåtspapper. Jag brukar göra två runda bottnar som är lite mindre än en pajform, vill man servera snyggt så kan man ta mått efter ett serveringsfat. Marängbottnarna ska vara i ugnen tills de blir ljusbruna, i vår ugn tar det kanske 70 minuter. Låt bottnarna svalna.

Nu är det dags för glassröran: Vispa 4 dl grädde i en skål. Vispa de 3 äggulorna du sparat med 1,5-2 dl strösocker och rör ner hackad choklad (t.ex en dubbeldaim). Vänd ner äggblandningen i grädden.

Lägg första marängbottnen på serveringsfat, lägg på hälften av glassen, ta nästa marängbotten och toppa med resten av glassen. Orkar man så kan man garnera med lite mer hackad choklad, hallon, eller något annat gott. Frys i flera timmar.

Eftersom tårtan förvaras i frysen så ska man ta fram den en kvart innan det är fikadags. 

Kommentarer

  • Madeleine 15/11/2019 9:34am (3 år sen)

    Åh vad gott!!

    • Eivor 15/11/2019 4:12pm (3 år sen)

      Riktigt barnsligt gott :) (och sockrigt haha)

Skriv en kommentar