Oreange testheader ps2

Favorit i repris: risgrynsgröt i ugn

Skrivet av Eivor Bäck 27.11.2020

Kategorier:
Taggar:

Imorgon är det lillajul så vad passar inte bättre än mitt bästa (och enklaste) recept på risgrynsgröt?! Jag bloggade om hur jag kokar tomtegröt också tidigare i år men det har blivit ett av bloggens mest lästa inlägg. Så när jag kokade risgrynsgröt senast tog jag nya bilder till Instagram och nu får ni en favorit i repris. 

risgrynsgröt i ugn recept jul

bogdanoffs risgrynsgröt ugn

Så här gör jag:

Jag kokar upp 4 dl grötris, 8 dl vatten, 1 msk strösocker, 2 tsk salt och 1 kanelstång (eller 2 tsk kanel) i en stor ugnsfast gryta på en spisplatta. Vi har en gjutjärnsgryta från Hackman som är 4,5 liter stor. När gröten har kokat upp sänker jag värmen och låter det sjuda under lock i cirka 10 minuter och rör om ibland. 
Sedan lägger jag på ugnen, 125 grader. Jag häller 14 dl mjölk i grytan (jag brukar köra på 1 liter fet mjölk (röd) och 4 dl blå mjölk), och sedan låter jag det koka upp medan jag rör om under tiden. När gröten kokat upp lägger jag på locket och lyfter in grytan i ugnen på nedersta falsen. Sen får gröten stå i ugnen i cirka en och en halv timme. Jag brukar lyfta ur grytan kanske två gånger under den här tiden, röra om och vid behov spilla i lite mera mjölk. 

risgrynsgröt i ugn recept jul 2

Nu senast åt vi risgrynsgröt med en rejäl klick äppelmos och socker och kanel. Men när det närmar sig jultider är det såklart plommonkräm som gäller som tillbehör. Vad brukar ni ha på risgrynsgröten?

 

Du gillar kanske också…
Julens efterrätter
Julböcker


Kinuskipaj

Skrivet av Eivor Bäck 09.11.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

För några veckor sedan bakade femåringen och hans pappa en kinuskipaj. Eftersom det är en no-bake-kaka så är det ett riktigt perfekt baka-med-barn-recept där barnet kan göra alla element (med hjälp av en vuxen).

För er sverigesvenska läsare så är kinuskisås egentligen det samma som kolasås. Kinuskisås säljs i 2 dl-förpackningar i Finland på desserthyllan i affären. Men det borde fungera lika bra med den klassiska O'Hoj-såsen som finns i Sverige, men det har jag aldrig testat. 

IMG 20201108 141312 079

Du behöver:

- Ett paket havrekex (ca 300 gram)
- 75 gram smör
- 2 dl vispgrädde
- 1 burk créme fraiche (200 gram)
- 1 burk kinuskisås (2 dl)
- 4 gelatinblad

Smält smöret och låt svalna. Krossa havrekexen till smulor och häll i smöret. Blanda. Tryck ut kexröran i en pajform.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa grädden. Vispa ner creme fraichen i grädden. Vispa ner kinuskisåsen. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg dem i en skål. Häll på lite kokande vatten och rör om. När gelatinet löst upp sig (kolla så det inte finns några klumpar kvar!) så häll gelatinet i en liten stråle i gräddblandningen under ständig vispning. Häll fyllningen på kexbotten och ställ i kylskåp i några timmar. 

kinuskipaj

Man kan dekorera med strössel om man vill, det blir inte godare men festligare. 

Du gillar kanske också…
Marängglasstårta med Daim
Äppelpaj med knäcktäcke

 


Äppelpaj med knäcktäcke

Skrivet av Eivor Bäck 06.10.2020

Kategorier:

Nu är verkligen äppelpajerna i säsong och min favorit är en äppelpaj som har ett saltigt knäcktäcke. Jag bakade den i fjol när Elvira döptes och då hade jag bakat den en vecka på förhand, fryst ner och sedan värmde jag den i ugnen precis innan dopkaffet. För något av det viktigaste med en äppelpaj är ju att den är serveras varm (och med vaniljsås såklart). 

knäckig äppelpaj

Du behöver:
- 5 äpplen
- kanel
- kardemumma
- 150 gram smör
- 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 3 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- flingsalt (typ en ordentlig nypa)

Skiva äpplena. Rör ihop kanel och kardemumma (mer kanel än kardemumma) och blanda det med äppelskivorna. Lägg äppelskivorna i en smord pajform. Smält smöret i en kastrull, rör ner vispgrädde, sirap och strösocker. Låt koka upp under omrörning. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner mjölblandningen i kastrullen. Rör om ordentligt. Häll smeten över äppelbitarna, grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25-30 minuter (tills knäcktäcket blir brunt).

Servera pajen varm med vaniljglass, vaniljsås eller lättvispad grädde.

äppelpaj med salt knäcktäcke äpplen

Receptet kommer från Yayanaomi (länk). Fina Christina tipsade mig om att pajen är enkel att förvandla till en glutenfri variant: byt ut havregrynen till glutenfria havregryn och vetemjölet mot sempers finmix. Älskar när "vanliga" recept smidigt kan göras glutenfria!


Vegetarisk lasagne med röda linser

Skrivet av Eivor Bäck 30.09.2020

Kategorier:

Förra fredagens middag blev lasagne på röda linser. Jag gör några vegetariska storkok i månaden och försöker hela tiden hitta nya go to-rätter. Den här lasagnen kommer nog dyka upp fler gånger på vårt middagsbord!

lasagne röda linser

Så här gjorde jag:

Jag la ugnen på 225 grader. 

Jag hackade 2 små gula lökar. Lökhacket stekte jag mjukt i olja i en kastrull. Jag sköljde 2,5 dl röda torkade linser i kallt vatten (använde en finmaskig sil) och la linserna i kastrullen tillsammans med 2 förpackningar krossade tomater (jag använde krossade tomater med örtkryddning, 370 gram per tetraförpackning) och 3 dl vatten. Jag skalade 2 stora morötter och rev dem på rivjärn. Morotsrivet, 1 grönsaksbuljong och lite tomatpure (2 msk kanske?) rörde jag ner i kastrullen. Såsen fick sedan puttra i cirka 10 minuter och jag rörde om då och då. När såsen hade kokat färdigt kryddade jag den med svartpeppar och oregano. Eftersom min ettåring också åt av maten kryddade jag inte med salt. 

Ursprungsreceptet gjorde en snabb ostsås genom att blanda 2,5 dl creme fraiche med 1 dl riven ost i en kastrull och värma tills osten smält (såsen ska inte koka) och sedan krydda med salt och peppar. Jag hittade en halv burk matlagningsgrädde i kylskåpet så jag minskade på creme fraiche-mängden och rörde ner matlagningsgrädde. Det gick också bra! 

Sedan byggde jag ihop lasagnen på klassiskt vis: längst ner i smord ugnsform kommer ett lager sås, sedan lasagneplattor, sås och ostsås i några varv och sista varvet avslutas med ett lager ostsås och lite riven ost överst. 

Lasagnen gräddas i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. 

lasagne röda linser recept

Ursprungsreceptet kommer från Portionen under tian, men jag ändrade receptet litet som jag tydligen alltid gör när jag lagar mat. Portionen under tian är en receptsajt med billig vegetariska recept där tanken är att portionspriset ska ligga under tio kronor. Jag har faktiskt aldrig lagat ett enda recept från sidan tidigare, men i fredags var det tydligen dags. 


Tjocka frukostplättar

Skrivet av Eivor Bäck 09.09.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Jag är ingen plättstekare. Någon gång gör jag spenatplättar, enligt Hannas recept, men oftast blir det våfflor eller ugnspannkaka hemma hos oss. Allt för att jag ska slippa stå och steka plättar. Men nu har jag hittat ett recept som jag orkar stå och steka: tjocka frukostplättar. 

Så här gör jag:

Jag smälter ca 30 gram smör och låter det svalna. Jag blandar 2,5 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver, 0,5 krm salt, 2 msk strösocker och 1 tsk vaniljsocker i en skål. Jag rör ner 2,5 dl mjölk, smöret och 1 ägg. Viktigt att inte blanda för mycket. Sedan steker jag plättarna i smör. Och de blir helt okej. Inte så där jättefluffiga som man tänker amerikanska pannkakor är, men nog tjockare än vanliga plättar. Och femåringen äter tills vi säger stopp. En sats räcker perfekt åt tre personer om man har en mysig lördagsfrukost. 

tjocka frukostplättar recept

Jag hade inte tänkt blogga om det här så den enda bilden jag hade i telefonen såg ut såhär. Nåja, ni kan föreställa er en instagrammig plättbild istället. 


Rabarberpaj med knäcktäcke

Skrivet av Eivor Bäck 29.07.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Jag har skördat mina sista rabarberblad för säsongen. Alla tidigare skördar har förvandlats till saft (recept på min rabarbersaft hittar du här), men den här gången blev det paj! En paj med salt knäcktäcke som fick godkänt av hela familjen. 

rabarberpaj med knäcktäcke recept

Årets sista rabarberskörd var ganska liten och klen så i äkta sann man tager vad man haver-anda så blev det inte en pajform utan pajen bakades i den minsta ugnsformen jag hade (kanske arton cm i diameter?). Det gick också bra! 

Du behöver:

- rabarber
- 150 gram smör
- 3/4 dl vispgrädde
- 3/4 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 2 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver

Skala och skär rabarbern i bitar och lägg i en smord pajform. Smält smöret i en kastrull, rör ner vispgrädde, sirap och strösocker. Låt koka upp under omrörning. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner mjölblandningen i kastrullen. Häll smeten över rabarberbitarna, grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25-30 minuter (tills knäcktäcket blir brunt). Gör man som jag och har en liten form så räcker smeten också till att ringla över några äppelskivor som man sedan gräddar i ugnen enligt samma princip som rabarberpajen. Det blir också gott!

Servera pajen varm med vaniljglass eller vaniljsås. 

rabarberpaj med salt knäcktäcke recept

Hemma hos oss serverades pajen med en stor kanna vaniljsås. Vaniljsås måste ju vara meningen med livet?!


Rabarberapelsinsaft

Skrivet av Eivor Bäck 13.07.2020

Kategorier:

Hemma hos oss regnade det hela söndagen, men när det var uppehåll smet jag ut i trädgården och plockade ett knippe rabarber. Jag tycker att vår rabarber har växt dåligt i år och att den fortfarande är så tunn. Men det är säkert jag som misslyckats i mina trädgårdsskötaruppgifter. Nåja, av rabararbern kokade jag två flaskor saft. Jag har experimenterat fram en egen rabarbersaft som innehåller apelsin och citron, och som jag tycker är mycket godare än den klassiska rabarbersaften.

rabarbarsaft apelsin citron citrusfrukter

Så nu får ni mitt egna recept på rabarberapelsinsaft: Skölj, ev skala och skär 1 kilo rabarber i bitar. Jag brukar klippa med sax eftersom det går hundra gånger snabbare och man slipper smutsa ner en skärbräda. Rabarberbitarna ska koka i en kastrull med 1 liter vatten tills rabarbern är helt mjuk. Häll upp i finmaskig sil och låt rinna av ordentligt. Rabarberröran som lämnar i silen brukar jag spara, mer om den senare. Häll saften i en ren kastrull. Tillsätt 5 dl strösocker och saften av en (ekologisk) apelsin och en (ekologisk) citron. Låt koka upp och skumma av. Häll upp saften på rengjorda flaskor eller burkar och förvara i kylskåp eller frys. Saften späds ut med vatten vid servering, förhållande typ 1:3-4. 

rabarberapelsinsaft

Mitt bästa lifehack på sommaren är att fylla en fjärdedels plastflaska med rabarbersaft och lägga i frysen. Diskussionen om att frysa plastflaskor kan vi ta en annan gång... Precis innan man åker till stranden tar man upp den frusna flaskan, fyller resten av flaskan med kallt vatten och drar till stranden. Den frusna saftbiten gör att innehållet hålls svalt längre, och ungefär när det är picknickdags på stranden har saften smält och blandat sig med vattnet. 

Och så var det rabarbern som lämnar i silen. Jag brukar alltid ta till vara den. Oftast brukar jag röra ner några matskedar strösocker och lite vaniljsocker, ibland mixar jag den slät, och sedan fryser jag in röran i små glasburkar och använda som topping till yoghurt och pannkaka, fyllning i marängtårta osv. Idag använde jag den som rabarberbotten i en smulpaj. Ni fattar, fantasin är det enda som sätter gränser.

rabarber rabarberröra rabarbersaftrabarbersaft rabarberpaj vaniljglass

Rabarbersmulpaj och vaniljglass. Kan det bli somrigare än så? 


Cheesecake med kallrökt lax

Skrivet av Eivor Bäck 28.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

I sommar har jag återupptäckt ett recept på cheesecake med kallrökt lax som jag senast bakade för fem år sen. Nu har jag gjort den två gånger inom loppet av åtta dagar och som tur var är den både god och enkel, och som grädden på moset en hit på kalasbordet!kallröktlaxcheesecake recept

Du behöver: 

– 350 g malaxlimpa (eller en halv limpa av mitt "hemliga" recept på skärgårdsbröd)
– 100 g smält smör
– 2 askar (tot 530 g) laktosfri philadelphiaost
– 1,5 burkar (tot 225 g) laktosfri crème fraiche
– 300 g kallrökt lax
– 2 små rödlökar
– 3 msk finhackad färsk dill
– salt och peppar

Smält smör och blanda ihop med mixad malaxlimpa (alltså typ kavring). Tryck fast brödet i en kakform som har löstagbara kanter (lägg bakplåtspapper i formens botten så är det lättare att få snygga tårtbitar). Jag har använt springformar med diametern 24 och 27 centimeter, ju mindre springform desto tjockare blir brödbottnen och desto enklare är det att lyfta över kakan till ett serveringsfat i en bit. Blanda samman philadelphiaosten och crème fraiche i en skål. Krydda med salt och peppar och blanda i väldigt finhackad rödlök. Skär laxen i mindre bitar och blanda ner i smeten. Vill man få en fastare fyllning kan man röra ner ett smält gelatinblad men jag tycker inte att det behövs. Lägg färskostblandningen ovanpå brödbottnen och låt kakan stå i kylskåpet tills det är dags att servera, helst över natten. 

Jag har de senaste gångerna bara dekorerat tårtan genom att ösa på citronskivor. För färsk citron är ett måste att ha som tillbehör. Men vill man vara konstnärlig kan man snurra rosor av laxskivor, klicka ut bollar med fiskrom, placera ut skivor med körsbärstomater, använda sig av färskt grönt (dill, ärtskott, rucola osv). The sky is the limit. Jag har serverat den som buffé så att alla har fått ta så mycket de vill (eller vågar), men den här tårtan passar också fint att servera som förrätt där man serverar en färdigt uppskuren bit tillsammans med grönsallad till varje gäst. 

Annat serveringsförslag är att bara göra röran och klicka den på limpskivor (och med limpskivor menar jag såklart kavringskivor så alla sverigesvenskaläsare inte råkar ta vanlig limpa).  

cheesecake kallrökt lax malaxlimpa recept

Det finns tusentals olika recept på kallröktlaxcheesecake, min har ursprunget i ett recept jag läste i Kuriren men jag tror att jag har modifierat receptet till oigenkänlighet. 


Riktigt goda wilhelminakex

Skrivet av Eivor Bäck 01.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Vi hade svärfar på besök igår eftersom vi rev ribbor på husets ena kortsida för att ta reda på hur stockarna mådde (de mådde bra, tackar som frågar). Och har man byggbesök måste man ju bjuda på något sött till förmiddagskaffet. Igår blev det Wilhelminakex och jag tror att jag har hittat det ultimata receptet! Wilhelminakex är väl annars min hemsnickrade översättning av finskans Wilhelmiinat, i Sverige pratar man oftare om kolasnittar och sirapskakor. 

kolasnittar wilhelminakex sirapskakor porslin

Gott! Ni som följer mig på Instagram får en receptupprepning nu. Men de är så goda att receptet tål att upprepas. 

Så här gör jag:

Jag vispar 200 gram rumsvarmt smör med 2 dl strösocker och 2 msk mörk sirap. Sedan vispar jag ner 1 äggula. Jag blandar 5 dl vetemjöl, 1 msk vaniljsocker och 2 tsk matsoda i en skilld bunke och vispar sedan ner mjölblandningen i smörblandningen. Degen blir väldigt smulig och känns den alldeles för torr så kan man röra ner några droppar olja. Använder man en stor äggula så behövs nog ingen olja så här måste man köra lite på känsla. Sen formar man degen till avlånga smala längder på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Degen kommer att flyta ut lite så jag brukar alltid ha två längder per plåt och det här receptet räcker till två plåtar (fyra längder). Kexen ska gräddas mitt i ugnen på 175 grader i ca 14 minuter. När plåten kommer ur ugnen skär man genast upp kexen. Klart! Förvaras gärna i plåtburk med smörpapper på grund av mysig känsla. 
kolasnittar wilhelminakex sirapskakor plåtburk

Sa ju att de passar bra i plåtburk! 

kolasnittar wilhelminakex sirapskakor

Dagens förmiddagsfika. Två till mig, två till femåringen. Kexen ska serveras med kaffe i gamla spröda koppar och femåringens saft ska förstås också serveras i kopp. Saftglas är för barnsligt nu för tiden.  


Enkel vardagsmat

Skrivet av Eivor Bäck 08.05.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Det känns som om hela mitt liv handlar om mat just nu. Eftersom vi är hemma hela tiden så är det dubbelt så många måltider än vanligt som ska planeras och handlas och jag har noll inspiration. Jag antar att jag inte är den enda? Det här är sånt vi ätit senaste tid som alla kräver väldigt lite tankekraft (hurra!) och minimalt med tid framför spisen (hurra!). 

vardagsmat ris pestokyckling

Jasminris och pestokyckling. Man rör ihop matlagningsgrädde, creme fraiche och nästan en burk pesto och så lägger man naturella kycklingfiléer i en smord form och häller på pestoröran. Man kan lyxa till det med parmesanost och körsbärstomater i ugnsformen om man har råd. Och sen skjuts in i ugnen ett tag. 

vardagsmat bakad potatis kall tonfiskröra

Bakad potatis och kall tonfiskröra. Det blir aldrig snyggt på bild, men det är gott. 

vardagsmat ugnspannkaka jordgubbar

Ugnspannkaka och svärmors jordgubbar. Gott. 

vardagsmat köttbullar spagetti

Spagetti och köttbullar på älgmaletkött. Jag brukar aldrig orka stå och steka köttbullar (hatar stekos), men en dag hände det. Tror jag använde nästan ett kilo köttfärs = mat i många dagar. Eftersom spagetti blir lite torrt när man mikrar det så får man hälla på stora mängder ketchup och senap utan att skämmas. 

angelicas drive in hamburgare

Man kan ju inte vara hemma och slava framför spisen hela tiden heller. Och man ska ju faktiskt support your local så en kväll körde vi till Jakobstad och åt hamburgare från Angelica's drive in. Sweet devil valde vi båda och det var den godaste hamburgaren vi ätit på lång tid. Rekommenderas! 

Annat som vi ätit som inte fastnat på bild: tacopaj, makaronilåda på sojafärs, chili con carne och ris, korvsås och potatismos, skink- och broccolipaj, fish n chips, mannagrynsgröt, lasagne...

nutellacheesecake

Bonusbild på en nutellacheesecake som sambon och femåringen bakade i helgen. Det smakade ungefär som att äta Nutella rakt ur burk. Det var gott.