Oreange testheader ps2

Tjocka frukostplättar

Skrivet av Eivor Bäck 09.09.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Jag är ingen plättstekare. Någon gång gör jag spenatplättar, enligt Hannas recept, men oftast blir det våfflor eller ugnspannkaka hemma hos oss. Allt för att jag ska slippa stå och steka plättar. Men nu har jag hittat ett recept som jag orkar stå och steka: tjocka frukostplättar. 

Så här gör jag:

Jag smälter ca 30 gram smör och låter det svalna. Jag blandar 2,5 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver, 0,5 krm salt, 2 msk strösocker och 1 tsk vaniljsocker i en skål. Jag rör ner 2,5 dl mjölk, smöret och 1 ägg. Viktigt att inte blanda för mycket. Sedan steker jag plättarna i smör. Och de blir helt okej. Inte så där jättefluffiga som man tänker amerikanska pannkakor är, men nog tjockare än vanliga plättar. Och femåringen äter tills vi säger stopp. En sats räcker perfekt åt tre personer om man har en mysig lördagsfrukost. 

tjocka frukostplättar recept

Jag hade inte tänkt blogga om det här så den enda bilden jag hade i telefonen såg ut såhär. Nåja, ni kan föreställa er en instagrammig plättbild istället. 


Rabarberpaj med knäcktäcke

Skrivet av Eivor Bäck 29.07.2020 | 4 kommentar(er)

Kategorier:

Jag har skördat mina sista rabarberblad för säsongen. Alla tidigare skördar har förvandlats till saft (recept på min rabarbersaft hittar du här), men den här gången blev det paj! En paj med salt knäcktäcke som fick godkänt av hela familjen. 

rabarberpaj med knäcktäcke recept

Årets sista rabarberskörd var ganska liten och klen så i äkta sann man tager vad man haver-anda så blev det inte en pajform utan pajen bakades i den minsta ugnsformen jag hade (kanske arton cm i diameter?). Det gick också bra! 

Du behöver:

- rabarber
- 150 gram smör
- 3/4 dl vispgrädde
- 3/4 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 2 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver

Skala och skär rabarbern i bitar och lägg i en smord pajform. Smält smöret i en kastrull, rör ner vispgrädde, sirap och strösocker. Låt koka upp under omrörning. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner mjölblandningen i kastrullen. Häll smeten över rabarberbitarna, grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25-30 minuter (tills knäcktäcket blir brunt). Gör man som jag och har en liten form så räcker smeten också till att ringla över några äppelskivor som man sedan gräddar i ugnen enligt samma princip som rabarberpajen. Det blir också gott!

Servera pajen varm med vaniljglass eller vaniljsås. 

rabarberpaj med salt knäcktäcke recept

Hemma hos oss serverades pajen med en stor kanna vaniljsås. Vaniljsås måste ju vara meningen med livet?!


Rabarberapelsinsaft

Skrivet av Eivor Bäck 13.07.2020

Kategorier:

Hemma hos oss regnade det hela söndagen, men när det var uppehåll smet jag ut i trädgården och plockade ett knippe rabarber. Jag tycker att vår rabarber har växt dåligt i år och att den fortfarande är så tunn. Men det är säkert jag som misslyckats i mina trädgårdsskötaruppgifter. Nåja, av rabararbern kokade jag två flaskor saft. Jag har experimenterat fram en egen rabarbersaft som innehåller apelsin och citron, och som jag tycker är mycket godare än den klassiska rabarbersaften.

rabarbarsaft apelsin citron citrusfrukter

Så nu får ni mitt egna recept på rabarberapelsinsaft: Skölj, ev skala och skär 1 kilo rabarber i bitar. Jag brukar klippa med sax eftersom det går hundra gånger snabbare och man slipper smutsa ner en skärbräda. Rabarberbitarna ska koka i en kastrull med 1 liter vatten tills rabarbern är helt mjuk. Häll upp i finmaskig sil och låt rinna av ordentligt. Rabarberröran som lämnar i silen brukar jag spara, mer om den senare. Häll saften i en ren kastrull. Tillsätt 5 dl strösocker och saften av en (ekologisk) apelsin och en (ekologisk) citron. Låt koka upp och skumma av. Häll upp saften på rengjorda flaskor eller burkar och förvara i kylskåp eller frys. Saften späds ut med vatten vid servering, förhållande typ 1:3-4. 

rabarberapelsinsaft

Mitt bästa lifehack på sommaren är att fylla en fjärdedels plastflaska med rabarbersaft och lägga i frysen. Diskussionen om att frysa plastflaskor kan vi ta en annan gång... Precis innan man åker till stranden tar man upp den frusna flaskan, fyller resten av flaskan med kallt vatten och drar till stranden. Den frusna saftbiten gör att innehållet hålls svalt längre, och ungefär när det är picknickdags på stranden har saften smält och blandat sig med vattnet. 

Och så var det rabarbern som lämnar i silen. Jag brukar alltid ta till vara den. Oftast brukar jag röra ner några matskedar strösocker och lite vaniljsocker, ibland mixar jag den slät, och sedan fryser jag in röran i små glasburkar och använda som topping till yoghurt och pannkaka, fyllning i marängtårta osv. Idag använde jag den som rabarberbotten i en smulpaj. Ni fattar, fantasin är det enda som sätter gränser.

rabarber rabarberröra rabarbersaftrabarbersaft rabarberpaj vaniljglass

Rabarbersmulpaj och vaniljglass. Kan det bli somrigare än så? 


Cheesecake med kallrökt lax

Skrivet av Eivor Bäck 28.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

I sommar har jag återupptäckt ett recept på cheesecake med kallrökt lax som jag senast bakade för fem år sen. Nu har jag gjort den två gånger inom loppet av åtta dagar och som tur var är den både god och enkel, och som grädden på moset en hit på kalasbordet!kallröktlaxcheesecake recept

Du behöver: 

– 350 g malaxlimpa (eller en halv limpa av mitt "hemliga" recept på skärgårdsbröd)
– 100 g smält smör
– 2 askar (tot 530 g) laktosfri philadelphiaost
– 1,5 burkar (tot 225 g) laktosfri crème fraiche
– 300 g kallrökt lax
– 2 små rödlökar
– 3 msk finhackad färsk dill
– salt och peppar

Smält smör och blanda ihop med mixad malaxlimpa (alltså typ kavring). Tryck fast brödet i en kakform som har löstagbara kanter (lägg bakplåtspapper i formens botten så är det lättare att få snygga tårtbitar). Jag har använt springformar med diametern 24 och 27 centimeter, ju mindre springform desto tjockare blir brödbottnen och desto enklare är det att lyfta över kakan till ett serveringsfat i en bit. Blanda samman philadelphiaosten och crème fraiche i en skål. Krydda med salt och peppar och blanda i väldigt finhackad rödlök. Skär laxen i mindre bitar och blanda ner i smeten. Vill man få en fastare fyllning kan man röra ner ett smält gelatinblad men jag tycker inte att det behövs. Lägg färskostblandningen ovanpå brödbottnen och låt kakan stå i kylskåpet tills det är dags att servera, helst över natten. 

Jag har de senaste gångerna bara dekorerat tårtan genom att ösa på citronskivor. För färsk citron är ett måste att ha som tillbehör. Men vill man vara konstnärlig kan man snurra rosor av laxskivor, klicka ut bollar med fiskrom, placera ut skivor med körsbärstomater, använda sig av färskt grönt (dill, ärtskott, rucola osv). The sky is the limit. Jag har serverat den som buffé så att alla har fått ta så mycket de vill (eller vågar), men den här tårtan passar också fint att servera som förrätt där man serverar en färdigt uppskuren bit tillsammans med grönsallad till varje gäst. 

Annat serveringsförslag är att bara göra röran och klicka den på limpskivor (och med limpskivor menar jag såklart kavringskivor så alla sverigesvenskaläsare inte råkar ta vanlig limpa).  

cheesecake kallrökt lax malaxlimpa recept

Det finns tusentals olika recept på kallröktlaxcheesecake, min har ursprunget i ett recept jag läste i Kuriren men jag tror att jag har modifierat receptet till oigenkänlighet. 


Riktigt goda wilhelminakex

Skrivet av Eivor Bäck 01.06.2020 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Vi hade svärfar på besök igår eftersom vi rev ribbor på husets ena kortsida för att ta reda på hur stockarna mådde (de mådde bra, tackar som frågar). Och har man byggbesök måste man ju bjuda på något sött till förmiddagskaffet. Igår blev det Wilhelminakex och jag tror att jag har hittat det ultimata receptet! Wilhelminakex är väl annars min hemsnickrade översättning av finskans Wilhelmiinat, i Sverige pratar man oftare om kolasnittar och sirapskakor. 

kolasnittar wilhelminakex sirapskakor porslin

Gott! Ni som följer mig på Instagram får en receptupprepning nu. Men de är så goda att receptet tål att upprepas. 

Så här gör jag:

Jag vispar 200 gram rumsvarmt smör med 2 dl strösocker och 2 msk mörk sirap. Sedan vispar jag ner 1 äggula. Jag blandar 5 dl vetemjöl, 1 msk vaniljsocker och 2 tsk matsoda i en skilld bunke och vispar sedan ner mjölblandningen i smörblandningen. Degen blir väldigt smulig och känns den alldeles för torr så kan man röra ner några droppar olja. Använder man en stor äggula så behövs nog ingen olja så här måste man köra lite på känsla. Sen formar man degen till avlånga smala längder på en bakplåtsklädd ugnsplåt. Degen kommer att flyta ut lite så jag brukar alltid ha två längder per plåt och det här receptet räcker till två plåtar (fyra längder). Kexen ska gräddas mitt i ugnen på 175 grader i ca 14 minuter. När plåten kommer ur ugnen skär man genast upp kexen. Klart! Förvaras gärna i plåtburk med smörpapper på grund av mysig känsla. 
kolasnittar wilhelminakex sirapskakor plåtburk

Sa ju att de passar bra i plåtburk! 

kolasnittar wilhelminakex sirapskakor

Dagens förmiddagsfika. Två till mig, två till femåringen. Kexen ska serveras med kaffe i gamla spröda koppar och femåringens saft ska förstås också serveras i kopp. Saftglas är för barnsligt nu för tiden.  


Enkel vardagsmat

Skrivet av Eivor Bäck 08.05.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Det känns som om hela mitt liv handlar om mat just nu. Eftersom vi är hemma hela tiden så är det dubbelt så många måltider än vanligt som ska planeras och handlas och jag har noll inspiration. Jag antar att jag inte är den enda? Det här är sånt vi ätit senaste tid som alla kräver väldigt lite tankekraft (hurra!) och minimalt med tid framför spisen (hurra!). 

vardagsmat ris pestokyckling

Jasminris och pestokyckling. Man rör ihop matlagningsgrädde, creme fraiche och nästan en burk pesto och så lägger man naturella kycklingfiléer i en smord form och häller på pestoröran. Man kan lyxa till det med parmesanost och körsbärstomater i ugnsformen om man har råd. Och sen skjuts in i ugnen ett tag. 

vardagsmat bakad potatis kall tonfiskröra

Bakad potatis och kall tonfiskröra. Det blir aldrig snyggt på bild, men det är gott. 

vardagsmat ugnspannkaka jordgubbar

Ugnspannkaka och svärmors jordgubbar. Gott. 

vardagsmat köttbullar spagetti

Spagetti och köttbullar på älgmaletkött. Jag brukar aldrig orka stå och steka köttbullar (hatar stekos), men en dag hände det. Tror jag använde nästan ett kilo köttfärs = mat i många dagar. Eftersom spagetti blir lite torrt när man mikrar det så får man hälla på stora mängder ketchup och senap utan att skämmas. 

angelicas drive in hamburgare

Man kan ju inte vara hemma och slava framför spisen hela tiden heller. Och man ska ju faktiskt support your local så en kväll körde vi till Jakobstad och åt hamburgare från Angelica's drive in. Sweet devil valde vi båda och det var den godaste hamburgaren vi ätit på lång tid. Rekommenderas! 

Annat som vi ätit som inte fastnat på bild: tacopaj, makaronilåda på sojafärs, chili con carne och ris, korvsås och potatismos, skink- och broccolipaj, fish n chips, mannagrynsgröt, lasagne...

nutellacheesecake

Bonusbild på en nutellacheesecake som sambon och femåringen bakade i helgen. Det smakade ungefär som att äta Nutella rakt ur burk. Det var gott. 


Risgrynsgröt i ugn

Skrivet av Eivor Bäck 15.04.2020 | 3 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Visst är det ok att äta risgrynsgröt fastän det inte är adventstider? I vårt hus är det i alla fall okej. Tidigare brukade det väldigt sällan stå tomtegröt på menyn eftersom jag hatar att stå framför spisen och röra i kastrullen en timme i streck. Och jag vägrar köpa en självrörande-slev-grej som bara fyller en funktion och mest skulle ta upp onödig plats i köksskåpen. Någon gång har jag testat att göra risgrynsgröt i en ugnsform, men jag blev aldrig helt nöjd med slutresultatet. Men nu har jag experimenterat mig fram till det ultimata risgrynsgröt-i-ugn-receptet som innebär minimalt med tid stå vid spisen-tid. 

Så här gör jag:

Jag kokar upp 4 dl grötris, 8 dl vatten, 1 msk strösocker, 2 tsk salt och 2 tsk kanel i en stor ugnsfast gryta på en spisplatta. Vi har en gjutjärnsgryta från Hackman som är 4,5 liter stor. När gröten har kokat upp sänker jag värmen och låter det sjuda under lock i cirka 10 minuter och rör om ibland. 
Sedan lägger jag på ugnen, 125 grader. Jag häller 14 dl mjölk i grytan (jag brukar köra på 1 liter fet mjölk (röd) och 4 dl blå mjölk), och sedan låter jag det koka upp medan jag rör om under tiden. När gröten kokat upp lägger jag på locket och lyfter in grytan i ugnen på nedersta falsen. Sen får gröten stå i ugnen i cirka en och en halv timme. Jag brukar lyfta ur kastrullen kanske två gånger under den här tiden, röra om och vid behov spilla i lite mera mjölk. 

På samma sätt brukar jag göra skolmatsklassikern korngrynsgröt, men där utgick jag från förpackningens recept, så jag troooor att jag hade mindre korngryn och skippade kanelen. 

risgrynsgröt i ugn recept

Sen toppar man med blåbär, jordgubbssylt eller annat gott som man hittar i frysens bärhylla. Eller klassikern stort smöröga och kanelochsocker! Plommonkräm som tillbehör blir det bara när det är jul, någon måtta får det vara. 

Läste någonstans att risgrynsgröten blir ännu krämigare om man vispar vispgrädde och vänder ner det när gröten kokat färdigt. Men så lyxigt brukar inte vi ha det. Men vispad grädde + kall risgrynsgröt blir säkert den ultimata hemgjorda risifruttin i picknick-korgen i sommar. 


Rödvinbärskaka med marängtäcke

Skrivet av Eivor Bäck 21.03.2020

Kategorier:
Taggar:

Idag bakade femåringen med hjälp av sin andra förälder en rödvinbärskaka med marängtäcke. Vi äter den säkert en gång i månaden, eftersom vi har massor med röda vinbär i frysen och för att kombinationen röda vinbär och maräng är jättegott. 
lördag fika röda vinbär paj rödvinbärspaj

Om din frys också, så här sju månader efter vinbärsskörden, fortfarande är fullproppad av vinbär så tycker jag att du också ska baka en kaka. Det här behöver du:

- 3 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 75 gram smör
- 3/4 dl mjölk
- ½ liter röda vinbär (går också fint med vita vinbär! fast kakbiten blir då ganska färglös med beige sockerkaksbotten, vita bär och vitt marängtäcke men det passar förstås perfekt om man har ett sepiatonat instagram-flöde och hem.)

Smörj och bröa en pajform (eftersom jag hade slängt skorpsmulorna bröade de idag med mannagryn, jag bröar nästan alltid med mandelmjöl eller kokosflingor oavsett vad jag bakar). Pajformen ska vara cirka 25 cm i diameter. 
Smält smöret och låt svalna. Blanda mjöl och bakpulver. Dela äggen och vispa de tre gulorna med 1 dl socker vitt och väldigt pösigt (kom ihåg att spara vitorna till senare!). Blanda mjölk och smör och häll ner mjölkblandningen i den pösiga smeten. Vänd till sist ner mjölblandningen.  Häll smeten i formen. 
Grädda kakan i mitten av ugnen, 175 grader, i cirka 20 minuter. 
Medan kakbotten gräddas ska du vispa marängen: Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren och torr bunke. Tillsätt resten av strösockret (1 ½ dl) lite i taget och fortsätt vispa. 
Ta kakan ur ugnen och sänk ugnsvärmen till 125 grader. Täck kakan med vinbären (färska eller frysta går bra, är de frysta så ska bären inte tinas innan). Täck bären med marängen. 
Grädda kakan i en timme (eller tills marängen blir spröd). 

Jag kan tyvärr inte credda någon för livets rödvinbärskaka eftersom jag inte vet varifrån receptet ursprungligen kommit. Känner du att du är upphovsman får du gärna hojta till. 
rödvinbärspaj rödvinbärskaka maräng

Bildbevis på att vi åt rödvinbärspaj också i sensomras. För hur mycket man (jag) än försöker stagea ihop en bild just nu lyckas jag inte frammana varken gröna löv eller färska bär.  


Purjolöksexperimentet

Skrivet av Eivor Bäck 23.01.2020

Kategorier:
Taggar:

Förra veckan gjorde vi potatis- och purjolökssoppa och jag passade på att testa en grej: att plantera purjolöksstumpen i vatten (heter det ens att plantera när man lägger något i vatten?! Nåja, ni fattar.). 

Det här är kanske inte något man blir jätterik på och sparar in massa pengar på, men det är ett häftigt experiment om man är fyra år gammal. 

odla purjolök vatten

Vanligtvis så skär jag bort purjolöksänden och slänger dem och använder resten av purjolöken (ni vet väl om att man också kan äta blasten?). Den här gången skar jag av en ganska lång purjolöksstump (fyra centimeter kanske) och placerade den med rötter och allt i ett dricksglas med lite vanligt kranvatten (så att vattnet täcker rötterna). Vattnet ska man komma ihåg att byta ut en gång om dagen. 

Den andra dagen hade mitten av purjolöken börjat växa sig uppåt. 

odla purjolök vatten glas

Sex dagar senare har purjolöken börjat se ut så här. Jag misstänker att lite solljus skulle snabba på processen men i alla fall märks det ju att något har hänt. Det blir en väldigt liten purjolökssoppa om vi ska använda den nu, men det viktiga är ju experimentet! 


Mat och pengar

Skrivet av Eivor Bäck 20.01.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Varje januari tänker jag väldigt mycket på våra matkostnader. Jag upplever inte att januari är en särskilt ansträngd månad ur en ekonomisk synvinkel (även om det kanske inte är så fiffigt att årets största försäkringsräkning alltid kommer i december), men jag tror att det är julen och julmaten som gör det. För i december handlar vi massa saker som vi vanligtvis inte handlar: vispgrädde, julmust, specialingredienser till julgodis och sånt som gör att månadens matkonto är högre än vanligt. Dessutom slänger vi alltid mer mat kring jul jämfört med vanliga dagar. Så varje januari säger jag att vi ska försöka skärpa till oss med mathandlandet, äta rester och överlag vara mer ekonomiska kring maten. 

Så precis som vanligt tänker jag lite extra kring mat nu i början av det nya året och håller lite hårdare i plånboken. Hittills har vi shoppat för cirka 150 euro och två tredjedelar av månaden har gått. Då har jag handlat både tvättmedel och olika hygienprodukter för över femtio euro och varit till McDonalds med fyraåringen. Och alla har ätit sig mätta varje dag, jag har (smyg)köpt kex och kylskåpet är fullt av mat. Men så har vi också haft en hel del mat i skafferiet, varit bortbjudna och fyraåringen har ätit frukost-lunch-mellis på dagis några dagar i veckan osv.

Det bästa man kan göra för sin matbudget är att börja hålla koll på hur mycket pengar man lägger på mat varje månad. Då märker man plötsligt att man kanske lägger stora summor på småköp varje månad (fredagens vinflaska! chokladstången när man tankar!). Jag summerar alla utgifter varje månad och tycker att vi har överlag en ganska okej matbudget. Jag har försökt googla men hittar ingen information om hur mycket en genomsnittlig finländsk familj lägger på mat varje månad, men jag inbillar mig i alla fall att vi lägger mindre pengar än genomsnittet. Ifjol la vi 420 euro per månad på mat och hygienartiklar (hit räknas allt vi handlar i mataffären: mat, diskmedel, schampoo och blöjor, men också bl.a. blommor, barnkläder, presenter och köksredskap) och 60 euro per månad på utemat. 2018 var summan 480 euro respektive 70 euro. Just nu har vi en fyraåring som äter tre mål mat per dag, tre dagar i veckan på dagis och den arbetande vuxna äter inte lunch hemma på dagarna. Men istället har jag ammat i över ett halvt år och innan dess varit gravid (och vi vet väl alla att man ska äta för två då... eller åtminstone äta lite extra). 

Så här brukar jag tänka kring mat (vilket ofta leder till att maten både är relativt billig och miljövänlig): 
- Storhandla
- Skriv handelslista. Som bonus kan du skriva handelslistan utgående från hur varorna är placerade i affären. 
Handla inte hungrig. Eller törstig (minns en gång när jag var supertörstig och kom ut ur affären med kassarna fullproppade med massa spännande juicer, saftkoncentrat och annat drickbart).
- Ta alltid med egna påsar att packa i. Tygpåsar är toppen, och affärernas stora kesto-kassar är kanske livets uppfinning. 
- Jämföra priser. Jag orkar inte leta efter erbjudanden i reklamblad eller köra till olika affärer för att få den billigaste mjölklitern, men jag jämför alltid t.ex. kg-pris när jag handlar. Ett billigt pris på en vara betyder ju inte alltid att kilopriset är lägst, det kan vara förpackningens storlek som är mycket mindre jämfört med andra varor. 
- Storkok. Det finns ingen chans att jag skulle göra en maträtt som bara skulle räcka till middag åt tre personer. Vad vi än gör för mat så räcker det alltid till åtminstone några luncher till. Soppor, grytor, pastagratänger osv är ju lika enkelt att göra stora mängder av som små. 
- Gröt, ägg, pannkaka osv är billig middag som går fort att laga när inspirationen tryter. 
- Baka och fixa eget. Egengjort bröd, granola, tacokrydda osv är oftast billigare och framför allt vet man vad maten innehåller.
- Med det sagt så är det dyrt att köpa massa fina frön, torkade superbär och nötter till t.ex. granolan. Egengjort är inte alltid billigare.
- Jag handlar alltid finländsk kött (undantag är en del halvfabrikat där köttets ursprungsland varierar). Men jag köper framförallt kött från billigare sidan av matbutiken: malet kött, kycklingstrimlor, korv osv. Antalet gånger vi köper pepparbiff är alltså inte så många. Vi har tur och får älgmaletkött, det använder jag till babymat. 
- Och på tal om babymat, jag gör det mesta av maten som Elvira äter själv. 
- Handla varor med röda lappar. När vi är två heltidsarbetande vuxna finns det ingen chans att vi lägger tid och energi på att handla nedsatt mat som snart ska ätas. Nu försöker jag timea in någon handelsrunda då och då till S-butikerna timmen före stängning (då -30%-rabattlapparna förvandlas till -60%). 
- Äta enligt säsong. Det blir ju fler tomater på sommaren än på vintern om vi säger så. 
- Plocka extra frukt och bär på sommaren och frys ner. Hittade t.ex. jordgubbar, rabarbersaft, hallon och äppelmos i frysen sist jag tittade i den. Guld!
- Frosta ur frysen och gå genom skafferiet. Ät upp rester, baka med olika mjölslattar och med lite tur hittar man en undangömd chokladbit i något hörn. 
- Gå genom kylskåpets innehåll nu som då och placera sånt som bör ätas snart på en egen hylla. 
- Bäst före-datum är en rekommendation, jag försöker att inte slänga mat fastän bäst före-datumet var igår utan jag luktar och smakar och använder maten i alla fall. 

Nästa steg i den här spara på matpengar-ivern är väl att börja fiska, skaffa tygblöjor och typ dumpstra. Men tror det tar ett bra tag innan jag är där. mvh är värdelös på att filea fisk, för lat för att tvätta blöjor hela tiden och för feg för att klättra i affärers soptunnor.

havregrynsgröt blåbär

Havregrynsgröt och frysta blåbär man plockat själv - gott (och billigt och bra för miljön).