Oreange testheader ps2

Snickersrutor

Skrivet av Eivor Bäck 29.06.2021

Kategorier:
Taggar:

Till Elviras tvåårskalas bakade jag en form med snickersrutor, eller om ordet snickers är copyright-skyddat (vilket det säkert är) så kan  vi väl kalla dem för jordnötsrutor. Oavsett namn så smakar de likt den där chokladen man ska äta när man är hungrig enligt reklamen. 

snickersrutor recept

Jag lägger cirka 340 gram jordnötssmör (sist använde jag Nuts about natures-jordnötssmör där en burk är just 340 gram), 2 dl ljus sirap, 1,5 dl strösocker och 2 tsk vaniljsocker i en kastrull och låter ingredienserna smälta samman. Jag blandar ihop 1,5 dl kokosflingor och 11 dl totalt av rice krispies och cornflakes (jag använder ofta 5,5 dl av varje sort) i en skål. Jag tar kastrullen av spisen och rör ner de torra ingredienserna. Smeten breder jag ut i en bakplåtspappersklädd form med höga kanter (min form är ca 20 x 30 cm). Jag brukar använda baksidan av en sked/slev för att platta ihop cornflakesröran.

Sedan smälter jag 200 gram choklad (fazers blå tycker jag blir bäst) och rör ner ca 0,5 msk solrosolja i den smälta chokladen. Sedan häller jag chokladen ovanpå cornflakesröran och breder ut chokladen med en slickepott för att få ett jämntjockt chokladlager. När chokladen stelnat brukar jag strö över en nypa flingsalt. Jordnötsrutorna skär jag i små kvadrater och jag brukar förvara dem i frysen. De är så pass små att de tinar snabbt. 

snickersrutor jordnötsrutor recept

Jordnötsrutorna är perfekta att ta med på picknicken eller den långa eftermiddagen på stranden. För några år sedan hade jag med en plåt till en kompis möhippa och de passade finfint som en extra energikick efter att vi dansat balett och åkt zipline i väntan på middagen. 

Receptet är inte mitt utan kommer från en flera år gammal Hemmets veckotidning. Jag har modifierat receptet litet. 

Du gillar kanske också…
Tvåårskalas i trädgården
Nutellafudge


Favorit i repris: Cheesecake med kallrökt lax

Skrivet av Eivor Bäck 24.06.2021

Kategorier:
Taggar:

Om ni inte ännu vet vad ni ska äta på midsommar så tycker jag att ni ska baka min cheesecake med kallrökt lax. Dessutom är det ett ingen-ugn-recept och vi vill väl alla undvika att ha på ugnen just nu när köket redan är alldeles för hett i sommarvärmen. 

kallröktlaxcheesecake recept

Du behöver: 

– 350 g malaxlimpa 
– 100 g smält smör
– 2 askar (tot 530 g) laktosfri philadelphiaost
– 1,5 burkar (tot 225 g) laktosfri crème fraiche
– 300 g kallrökt lax
– 2 små rödlökar
– 3 msk finhackad färsk dill
– salt och peppar

Smält smör och blanda ihop med mixad malaxlimpa (alltså typ kavring). Tryck fast brödet i en kakform som har löstagbara kanter (lägg bakplåtspapper i formens botten så är det lättare att få snygga tårtbitar). Jag har använt springformar med diametern 24 och 27 centimeter, ju mindre springform desto tjockare blir brödbottnen och desto enklare är det att lyfta över kakan till ett serveringsfat i en bit. Blanda samman philadelphiaosten och crème fraiche i en skål. Krydda med salt och peppar och blanda i väldigt finhackad rödlök. Skär laxen i mindre bitar och blanda ner i smeten. Vill man få en fastare fyllning kan man röra ner ett smält gelatinblad men jag tycker inte att det behövs. Lägg färskostblandningen ovanpå brödbottnen och låt kakan stå i kylskåpet tills det är dags att servera, helst över natten. 

Vill man vara konstnärlig kan man snurra rosor av laxskivor, klicka ut bollar med fiskrom, placera ut skivor med körsbärstomater, använda sig av färskt grönt (dill, ärtskott, rucola osv). The sky is the limit. Jag brukar oftast bara ösa på citronskivor och dill. Jag har serverat den som buffé så att alla har fått ta så mycket de vill (eller vågar), men den här tårtan passar också fint att servera som förrätt där man serverar en färdigt uppskuren bit tillsammans med grönsallad till varje gäst. 

studentkalas laxcheesecake

Till min mans systers studentfest i början av juni bakade jag några laxtårtor. Då dekorerade jag med citrusfrukter, physalis, tomat, klickar med citronmajonnäs, dill och gräslök. 


Pastagratäng

Skrivet av Eivor Bäck 01.06.2021

Kategorier:
Taggar:

 Idag tänkte jag bjuda er på en till vardagsklassiker hemma hos oss. Om ni inte har insett det ännu så lagar vi mycket mat i vår stora vita ugnsform från Arabia. Älskar att göra ett storkok och sedan ha mat för flera dagar i kylskåpet. 

pastagratäng älg maletkött recept

Koka 500 gram tagliatelle enligt förpackningens anvisningar. Medan pastan kokar gör man en tomatig kottfärssås. Bryn 600 gram färs på älg (eller t.ex. nötfärs) i en stekpanna med lite smör. Blanda i två små hackade gula lökar. När köttet är brynt brukar jag flytta över till en kastrull eftersom jag hatar såsklott på spisen, men om man har en stor stekpanna eller tycker om att städa spisen så kan man fortsätta med resten av sås-stegen i stekpannan. Tillsätt 2 dl vatten, 2 grönsaksbuljonger, 2 burkar tomatkross (jag använder ofta tomtatkrosstetrorna med örtkryddning, de är 375 gram stora) och kryddor (svartpeppar, salt och oregano) efter eget tycke och smak. Låt såsen koka ihop sig några minuter. Häll av vattnen från tagliatellen när pastan är al dente och häll pastan i en smörad ugnsform. Häll såsen ovanpå pastan. Häll 4 dl matlagningsgrädde över köttfärssåsen och strö över några nävar riven ost. Grädda pastagratängen i ugnen på 225 grader i cirka 15-20 minuter. Låt den vila några minuter efter att du tagit den ur ugnen.

enkel pastagratäng recept

Du gillar kanske också…
Pestokyckling i ugn
Vegetarisk lasagne med röda linser


Pestokyckling i ugn

Skrivet av Eivor Bäck 26.04.2021 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

En riktig vardagsmatsklassiker hemma hos oss är pestokyckling i ugn. Det ser inte ut så mycket för världen men det är gott (i fredags åt ettåringen fyra portioner till lunch!) och väldigt lättlagat. 

kycklinggratäng pesto recept vardagsmat

Jag rör ihop 1 burk (200 gram) creme fraiche, 2 dl matlagningsgrädde och 1 burk (190 gram) grön pesto i en skål. Vill man så kan man salta och peppra, men peston smakar i sig själv ganska mycket så man behöver inte så mycket extra kryddning. Jag smörjer en ugnsform och häller sedan på lite av pestoröran så att bottnen på formen täcks. Sedan lägger jag i kycklingfileer (vi lagar ofta på 8 stycken filéer / ca 800 gram så att det räcker till flera middagar) och häller på resten av pestoröran. Pestoröran ska täcka filéerna. Därefter delar jag några nävar körsbärstomater och trycker ner i formen. Som avslutning strör jag på riven ost (parmesanost om man vill lyxa till det, men vi brukar ta vad vi har i kylskåpet så oftast blir det vanlig hushållsost). Grädda kycklingen i mitten av ugnen på 225 grader i cirka 35 minuter (tills kycklingen är helt genomstekt). Servera t.ex. med ris och morotsstavar. 

Du gillar kanske också…
Halloumicarbonara
Cheesecake med kallrökt lax


Key lime paj

Skrivet av Eivor Bäck 10.04.2021

Kategorier:

Som påskfika i år bakade jag en key lime-paj. Jag har faktiskt aldrig varken bakat eller smakat en limepaj tidigare men i lördags var det dags. Och så enkelt det var?! 

key lime paj enkelt recept

Så här gjorde jag:

Jag krossade 200 g digestivekex och blandade kexsmulet med 75 gram smält margarin. Sedan tryckte jag ut kexröran i en pajform (min pajform hade diameter på cirka 26 cm). Kakbottnen gräddades i mitten av ugnen, 175 grader i 8 minuter. 

Sedan tvättade jag 3 limefrukter och rev skalet fint tills jag hade 1 msk limeskal och sedan pressade jag limerna på saft tills jag hade 1 dl limesaft. Jag vispade ihop 5 äggulor med en burk kondenserad mjölk (ca 400 gram) i några minuter med elvisp så att smeten kändes fluffig. Sedan vispade jag ner skal och saften från limefrukterna. Jag bredde ut fyllningen över kexbottnen och gräddade kakan i ugnen i 13 minuter (fortfarande mitt i ugnen och på 175 grader). Sedan fick pajen svalna några timmar i kylskåp.

Jag serverade pajen med vispad grädde och några limeskivor.  Ni hör ju: hur enkelt som helst. 

Du gillar kanske också…
Runebergscheesecake
Äppelpaj med knäcktäcke


Lego-tårtan är klar!

Skrivet av Eivor Bäck 06.03.2021

Ni minns väl att jag redan i början av veckan flaggade för att Johannes vill ha en Lego-tårta till sitt sexårskalas. Jag har ju gruvat mig för det i flera veckor. Och både torsdagen och fredagen ägnade jag mig åt att baka tårtbottnar, fixa olika sorters mousse att ha som tårtfyllning, googla hur man spacklar smörkräm och sen klockan två inatt så kavlade jag ut sockermassa och försökte vecka den någorlunda fint på kakan. 

legotårta ninjagotårta

Tårtan blev klar! Den som har koll på dagens Lego-sorter ser förhoppningsvis att det är en Ninjago-figur. Tårtan fick godkänt av den blivande sexåringen. Och godkänt av mig själv som aldrig någonsin rört sockermassa tidigare. Nu ska jag bara komma ihåg att skriva ner alla olika tårtrecept jag använt så jag inte måste börja om från scratch ifall jag får för mig att baka något liknande till Elviras födelsedag. 


Halloumicarbonara

Skrivet av Eivor Bäck 27.02.2021

Kategorier:

Dagens lunch hemma hos oss blev en av mina favoriträtter: halloumicarbonara. 

halloumicarbonara recept

Koka några portioner pasta. Vi lyxade till det med tagliatelle idag. Men det går såklart lika bra med t.ex. spagetti eller någon annan bandpasta. 

Skär 2 förpackningar halloumiost (vi använder alltid grillost p.g.a lite godare och inhemskt) i små tärningar. Stek osttärningarna i smör. Vill man ha i bacon kan man skära en halv-en förpackning bacon i bitar och steka i en separat stekpanna, jag tycker personligen att det blir minst lika gott utan bacon. När osten fått färg så tillsätt baconet och två klyftor pressad vitlök. Stek ytterligare en minut eller två. Under tiden vispar man ihop 2 dl vatten (helst kokvattnet från pastan om den redan är färdigkokt, annars funkar såklart också vanligt vatten), 4 dl grädde, 4 äggulor och salt och svartpeppar. Häll gräddblandningen i stekpannan och värm några minuter på svag värme under omrörning. Strax innan såsen är klar kan du röra ner en halv dl riven parmesanost

Du gillar kanske också…
Vegetarisk lasagne med röda linser
Enkel vardagsmat


Runebergscheesecake

Skrivet av Eivor Bäck 05.02.2021 | 2 kommentar(er)

Kategorier:

Igår bakade jag en Runebergscheesecake till dagens eftermiddagskaffe.

IMG 20210204 131327 01IMG 20210204 142242 01

Sen la jag kakan i frysen och glömde den där över natten så den var stelfrusen när jag plockade fram den... Men det behöver vi inte prata så mycket om tycker jag. 

Så här gjorde jag:

Mixa 300 gram havrekex till fina smulor. Rör ner 100 gram mandelmjöl med kexsmulet. Smält 180 gram smör. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (min kakform är ca 22 cm i diameter) och smöra kantens botten och sidor med lite smält smör. Rör ner resten av det smälta smöret i kexsmulorna. Tryck ut kexsmeten i botten och på sidorna av formen. Lägg formen i frys/kyl. Vispa 2 dl vispgrädde. Rör ihop 400 gram vaniljkvarg (jag använde Valios maustettu rahka vanilja) i en skål. Smält 250 gram vitchoklad och vispa ner chokladen i kvargen. Häll chokladblandningen i grädden och rör om tills allt blandat sig. Häll gräddröran i kakformen. Låt stelna några timmar i kyl/frys. Och har du den i frysen så ta fram den i rumstemperatur några timmar innan servering,  Servera med en stor klick hallonsylt.

runebergscheesecake recept

Receptinspiration från finska Arla.


Kladdkakemuffins

Skrivet av Eivor Bäck 27.01.2021

Kategorier:

De här muffinsen har jag bakat ända sedan jag gick i lågstadiet. Det är väl egentligen vanliga chokladmuffins, men har man dem liiite kortare i ugnen så är de kladdiga i mitten, och då heter det ju såklart kladdkakemuffins. Receptet består bara av enkla steg så det går bra att ha en liten hjälpreda med sig i köket! kladdkakemuffins recept

Du behöver: 
- 200 g smör (eller mjölkfritt margarin om du vill baka mjölkfritt)
- 4 ägg
- 4 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl kakao

Smält smöret och låt svalna. Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, vaniljsocker, salt, bakpulver och kakao i en skål. Rör ner mjölblandningen i äggvispet. Vänd till sist ner det smälta smöret. 

Fyll muffinsformarna till tre fjärdedelar med smet. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter, lite mindre om man vill ha riktigt kladdiga kladdkakemuffins. Men det beror förstås på ugnen, muffinsformarnas storlek och eget tycke och smak hur länge muffinsen ska vara i ugnen. Jag brukar ha dem inne 9-10 minuter. 

Sen när muffinsen svalnat kan man pudra över florsocker. Eller varför inte servera dem lite varma med en klick vaniljglass? 


baka muffins hack

Muffinshack! När jag praoade på Arnolds i åttan lärde jag mig att man kan klicka ut muffinssmet med en sån här köttbulle-makapär. Fungerar mycket bättre än att klicka ut smet med sked. 

Du gillar kanske också…
Kinuskipaj
Marängglasstårta med Dajm


Favorit i repris: risgrynsgröt i ugn

Skrivet av Eivor Bäck 27.11.2020 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Imorgon är det lillajul så vad passar inte bättre än mitt bästa (och enklaste) recept på risgrynsgröt?! Jag bloggade om hur jag kokar tomtegröt också tidigare i år men det har blivit ett av bloggens mest lästa inlägg. Så när jag kokade risgrynsgröt senast tog jag nya bilder till Instagram och nu får ni en favorit i repris. 

risgrynsgröt i ugn recept jul

bogdanoffs risgrynsgröt ugn

Så här gör jag:

Jag kokar upp 4 dl grötris, 8 dl vatten, 1 msk strösocker, 2 tsk salt och 1 kanelstång (eller 2 tsk kanel) i en stor ugnsfast gryta på en spisplatta. Vi har en gjutjärnsgryta från Hackman som är 4,5 liter stor. När gröten har kokat upp sänker jag värmen och låter det sjuda under lock i cirka 10 minuter och rör om ibland. 
Sedan lägger jag på ugnen, 125 grader. Jag häller 14 dl mjölk i grytan (jag brukar köra på 1 liter fet mjölk (röd) och 4 dl blå mjölk), och sedan låter jag det koka upp medan jag rör om under tiden. När gröten kokat upp lägger jag på locket och lyfter in grytan i ugnen på nedersta falsen. Sen får gröten stå i ugnen i cirka en och en halv timme. Jag brukar lyfta ur grytan kanske två gånger under den här tiden, röra om och vid behov spilla i lite mera mjölk. 

risgrynsgröt i ugn recept jul 2

Nu senast åt vi risgrynsgröt med en rejäl klick äppelmos och socker och kanel. Men när det närmar sig jultider är det såklart plommonkräm som gäller som tillbehör. Vad brukar ni ha på risgrynsgröten?

 

Du gillar kanske också…
Julens efterrätter
Julböcker