Oreange testheader ps2

Rödvinbärskaka med marängtäcke

Skrivet av Eivor Bäck 21.03.2020

Kategorier:
Taggar:

Idag bakade femåringen med hjälp av sin andra förälder en rödvinbärskaka med marängtäcke. Vi äter den säkert en gång i månaden, eftersom vi har massor med röda vinbär i frysen och för att kombinationen röda vinbär och maräng är jättegott. 
lördag fika röda vinbär paj rödvinbärspaj

Om din frys också, så här sju månader efter vinbärsskörden, fortfarande är fullproppad av vinbär så tycker jag att du också ska baka en kaka. Det här behöver du:

- 3 ägg
- 2 ½ dl strösocker
- 1 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 75 gram smör
- 3/4 dl mjölk
- ½ liter röda vinbär (går också fint med vita vinbär! fast kakbiten blir då ganska färglös med beige sockerkaksbotten, vita bär och vitt marängtäcke men det passar förstås perfekt om man har ett sepiatonat instagram-flöde och hem.)

Smörj och bröa en pajform (eftersom jag hade slängt skorpsmulorna bröade de idag med mannagryn, jag bröar nästan alltid med mandelmjöl eller kokosflingor oavsett vad jag bakar). Pajformen ska vara cirka 25 cm i diameter. 
Smält smöret och låt svalna. Blanda mjöl och bakpulver. Dela äggen och vispa de tre gulorna med 1 dl socker vitt och väldigt pösigt (kom ihåg att spara vitorna till senare!). Blanda mjölk och smör och häll ner mjölkblandningen i den pösiga smeten. Vänd till sist ner mjölblandningen.  Häll smeten i formen. 
Grädda kakan i mitten av ugnen, 175 grader, i cirka 20 minuter. 
Medan kakbotten gräddas ska du vispa marängen: Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en ren och torr bunke. Tillsätt resten av strösockret (1 ½ dl) lite i taget och fortsätt vispa. 
Ta kakan ur ugnen och sänk ugnsvärmen till 125 grader. Täck kakan med vinbären (färska eller frysta går bra, är de frysta så ska bären inte tinas innan). Täck bären med marängen. 
Grädda kakan i en timme (eller tills marängen blir spröd). 

Jag kan tyvärr inte credda någon för livets rödvinbärskaka eftersom jag inte vet varifrån receptet ursprungligen kommit. Känner du att du är upphovsman får du gärna hojta till. 
rödvinbärspaj rödvinbärskaka maräng

Bildbevis på att vi åt rödvinbärspaj också i sensomras. För hur mycket man (jag) än försöker stagea ihop en bild just nu lyckas jag inte frammana varken gröna löv eller färska bär.  


Purjolöksexperimentet

Skrivet av Eivor Bäck 23.01.2020

Kategorier:
Taggar:

Förra veckan gjorde vi potatis- och purjolökssoppa och jag passade på att testa en grej: att plantera purjolöksstumpen i vatten (heter det ens att plantera när man lägger något i vatten?! Nåja, ni fattar.). 

Det här är kanske inte något man blir jätterik på och sparar in massa pengar på, men det är ett häftigt experiment om man är fyra år gammal. 

odla purjolök vatten

Vanligtvis så skär jag bort purjolöksänden och slänger dem och använder resten av purjolöken (ni vet väl om att man också kan äta blasten?). Den här gången skar jag av en ganska lång purjolöksstump (fyra centimeter kanske) och placerade den med rötter och allt i ett dricksglas med lite vanligt kranvatten (så att vattnet täcker rötterna). Vattnet ska man komma ihåg att byta ut en gång om dagen. 

Den andra dagen hade mitten av purjolöken börjat växa sig uppåt. 

odla purjolök vatten glas

Sex dagar senare har purjolöken börjat se ut så här. Jag misstänker att lite solljus skulle snabba på processen men i alla fall märks det ju att något har hänt. Det blir en väldigt liten purjolökssoppa om vi ska använda den nu, men det viktiga är ju experimentet! 


Mat och pengar

Skrivet av Eivor Bäck 20.01.2020 | 5 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Varje januari tänker jag väldigt mycket på våra matkostnader. Jag upplever inte att januari är en särskilt ansträngd månad ur en ekonomisk synvinkel (även om det kanske inte är så fiffigt att årets största försäkringsräkning alltid kommer i december), men jag tror att det är julen och julmaten som gör det. För i december handlar vi massa saker som vi vanligtvis inte handlar: vispgrädde, julmust, specialingredienser till julgodis och sånt som gör att månadens matkonto är högre än vanligt. Dessutom slänger vi alltid mer mat kring jul jämfört med vanliga dagar. Så varje januari säger jag att vi ska försöka skärpa till oss med mathandlandet, äta rester och överlag vara mer ekonomiska kring maten. 

Så precis som vanligt tänker jag lite extra kring mat nu i början av det nya året och håller lite hårdare i plånboken. Hittills har vi shoppat för cirka 150 euro och två tredjedelar av månaden har gått. Då har jag handlat både tvättmedel och olika hygienprodukter för över femtio euro och varit till McDonalds med fyraåringen. Och alla har ätit sig mätta varje dag, jag har (smyg)köpt kex och kylskåpet är fullt av mat. Men så har vi också haft en hel del mat i skafferiet, varit bortbjudna och fyraåringen har ätit frukost-lunch-mellis på dagis några dagar i veckan osv.

Det bästa man kan göra för sin matbudget är att börja hålla koll på hur mycket pengar man lägger på mat varje månad. Då märker man plötsligt att man kanske lägger stora summor på småköp varje månad (fredagens vinflaska! chokladstången när man tankar!). Jag summerar alla utgifter varje månad och tycker att vi har överlag en ganska okej matbudget. Jag har försökt googla men hittar ingen information om hur mycket en genomsnittlig finländsk familj lägger på mat varje månad, men jag inbillar mig i alla fall att vi lägger mindre pengar än genomsnittet. Ifjol la vi 420 euro per månad på mat och hygienartiklar (hit räknas allt vi handlar i mataffären: mat, diskmedel, schampoo och blöjor, men också bl.a. blommor, barnkläder, presenter och köksredskap) och 60 euro per månad på utemat. 2018 var summan 480 euro respektive 70 euro. Just nu har vi en fyraåring som äter tre mål mat per dag, tre dagar i veckan på dagis och den arbetande vuxna äter inte lunch hemma på dagarna. Men istället har jag ammat i över ett halvt år och innan dess varit gravid (och vi vet väl alla att man ska äta för två då... eller åtminstone äta lite extra). 

Så här brukar jag tänka kring mat (vilket ofta leder till att maten både är relativt billig och miljövänlig): 
- Storhandla
- Skriv handelslista. Som bonus kan du skriva handelslistan utgående från hur varorna är placerade i affären. 
Handla inte hungrig. Eller törstig (minns en gång när jag var supertörstig och kom ut ur affären med kassarna fullproppade med massa spännande juicer, saftkoncentrat och annat drickbart).
- Ta alltid med egna påsar att packa i. Tygpåsar är toppen, och affärernas stora kesto-kassar är kanske livets uppfinning. 
- Jämföra priser. Jag orkar inte leta efter erbjudanden i reklamblad eller köra till olika affärer för att få den billigaste mjölklitern, men jag jämför alltid t.ex. kg-pris när jag handlar. Ett billigt pris på en vara betyder ju inte alltid att kilopriset är lägst, det kan vara förpackningens storlek som är mycket mindre jämfört med andra varor. 
- Storkok. Det finns ingen chans att jag skulle göra en maträtt som bara skulle räcka till middag åt tre personer. Vad vi än gör för mat så räcker det alltid till åtminstone några luncher till. Soppor, grytor, pastagratänger osv är ju lika enkelt att göra stora mängder av som små. 
- Gröt, ägg, pannkaka osv är billig middag som går fort att laga när inspirationen tryter. 
- Baka och fixa eget. Egengjort bröd, granola, tacokrydda osv är oftast billigare och framför allt vet man vad maten innehåller.
- Med det sagt så är det dyrt att köpa massa fina frön, torkade superbär och nötter till t.ex. granolan. Egengjort är inte alltid billigare.
- Jag handlar alltid finländsk kött (undantag är en del halvfabrikat där köttets ursprungsland varierar). Men jag köper framförallt kött från billigare sidan av matbutiken: malet kött, kycklingstrimlor, korv osv. Antalet gånger vi köper pepparbiff är alltså inte så många. Vi har tur och får älgmaletkött, det använder jag till babymat. 
- Och på tal om babymat, jag gör det mesta av maten som Elvira äter själv. 
- Handla varor med röda lappar. När vi är två heltidsarbetande vuxna finns det ingen chans att vi lägger tid och energi på att handla nedsatt mat som snart ska ätas. Nu försöker jag timea in någon handelsrunda då och då till S-butikerna timmen före stängning (då -30%-rabattlapparna förvandlas till -60%). 
- Äta enligt säsong. Det blir ju fler tomater på sommaren än på vintern om vi säger så. 
- Plocka extra frukt och bär på sommaren och frys ner. Hittade t.ex. jordgubbar, rabarbersaft, hallon och äppelmos i frysen sist jag tittade i den. Guld!
- Frosta ur frysen och gå genom skafferiet. Ät upp rester, baka med olika mjölslattar och med lite tur hittar man en undangömd chokladbit i något hörn. 
- Gå genom kylskåpets innehåll nu som då och placera sånt som bör ätas snart på en egen hylla. 
- Bäst före-datum är en rekommendation, jag försöker att inte slänga mat fastän bäst före-datumet var igår utan jag luktar och smakar och använder maten i alla fall. 

Nästa steg i den här spara på matpengar-ivern är väl att börja fiska, skaffa tygblöjor och typ dumpstra. Men tror det tar ett bra tag innan jag är där. mvh är värdelös på att filea fisk, för lat för att tvätta blöjor hela tiden och för feg för att klättra i affärers soptunnor.

havregrynsgröt blåbär

Havregrynsgröt och frysta blåbär man plockat själv - gott (och billigt och bra för miljön). 


Dagens lunch

Skrivet av Eivor Bäck 15.01.2020

Kategorier:
Taggar:

Dagens lunch hos oss blev potatispurjolökssoppa och nybakta morotssemlor. 

Fyra och ett halvt-åringar är en perfekt ålder för att lära sig använda rivjärn och riva morötter. Och ni vet väl om att när barn hjälper till med matlagningen äter de dessutom bättre och vågar provsmaka nya saker? Det känns lite som att se på när målfärg torkar när man tittar på en fyraåring som försiktigt river tre tjocka morötter, men efteråt åts det upp en stor portion soppa och två smörgåsar (=värt det). 

purjolökssoppa färska semlor


Nutellafudge

Skrivet av Eivor Bäck 30.12.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Ni vet väl om att julen varar ända in till påska (eller åtminstone till tjugondag Knut)? Här kommer årets sista julrelaterade recept: Nutellafudge.

nutellafudge

Koka 3 dl vispgrädde, 1,5 dl ljus sirap och 1,5 dl strösocker i en tjockbottnad kastrull, rör om ibland. Låt koka tills smeten klarar kulprovet (ca 125 grader). Rör ner 50 g smör och låt det koka i ytterligare 2 minuter.
Lyft bort kastrullen från spisplattan och rör ner 160 gram Nutella och 1 krm ättiksprit (jag använde10 procentig spritättika (väkiviinaetikka)). Bred ut fudgen på en bakplåtsklädd plåt (Jag använde en form som var ca 20 x 30 cm så fudgen blev typ 2 cm hög) och ställ i kylen. Skär fudgen i bitar med en vass kniv efter att den stått kallt i minst några timmar.

Tyvärr smakar fudgen inte apelsin, men har man torkat apelsinskivor så fungerar de som fotorekvisita på alla bilder under jul. Såklart. 


Julens efterrätter

Skrivet av Eivor Bäck 25.12.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Det bästa av julmaten finns ju såklart på efterrättssidan. I år gjorde jag saffranspannacotta med hyvlad vit choklad, rocky road, knäck, nutellafudge, pepparmintskyssar, browniebitar smaksatta med kardemumma och apelsin och julstjärnor. Fyraåringen hade bakat pepparkakor. Och så kompletterade jag med lite färdigköpta saker: gröna kulor, muminkex, choklad osv. 

jul efterrättsbord

Godast var saffranspannacottorna som jag serverade i snapsglas (tack Strampens julbord för snapsglasidén!). Jag la två gelatinblad i en skål med kallt vatten (de ska ligga minst fem minuter). I en kastrull hällde jag 5 dl grädde, 0,5 dl strösocker och 1 påse saffran (0,5 gram) och rörde om. Gräddsockerblandningen fick koka upp och jag tog bort kastrullen från plattan. Sedan kramade jag ur gelatinbladen och rörde ner dem. Jag lät smeten svalna något, rörde ner lite vaniljsocker (kanske 1 tesked?) och hällde över pannacottanröran i snapsglas. Pannacottorna fick stelna i kyl i några timmar och så hyvlade jag över lite vit choklad strax före servering. Räcker till typ sexton Ikea-snapsglas om man inte häller alltför mycket i varje glas. 

jul plommonkräm

Och kall plommonkräm med vispad grädde severades såklart direkt efter julmaten. Någon annan som äter plommonkräm varje jul? I år hann jag inte äta plommonkräm eftersom jag fick gå och amma då. Så jag passade på att äta en portion idag. Plommonkräm är förövrigt den del av julbordet som sambon varje år röstar för att vi ska skippa. Det har inte hänt än. 

Så här gör ni en riktigt klassisk plommonkräm: Jag kokade ca 400 gram kärnfria plommon i 2 liter vatten med 1 dl strösocker. Hur länge man kokar är en smaksak, jag brukar koka plommonen i kanske tio minuter så att de går sönder. Sen häller jag i 1 dl mörk sirap och rör om. I en kopp rör jag ihop redningen (ca 6 msk potatismjöl och lite vatten). Jag drar kastrullen av plattan, rör ner redningen och låter sedan krämen koka upp igen. Efter första kokbubblan är krämen klar. Jag serverar den alltid kall med vispad grädde. Kom ihåg att bjuda hem människor som är över femtio på julmat eftersom det är typ bara de som äter plommonkräm. 


Granola med smak av kardemumma och kanel

Skrivet av Eivor Bäck 14.12.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Tidigare i veckan rörde jag ihop granola. Tänker att det är något som bara hemmaföräldrar gör? Finns det någon med heltidsarbete som lägger tid på att hacka nötter när man kan köpa (billigare) müsli på S-market en kilometer bort? Hur som helst, jag utgick från Underbara Claras recept på granola, men gjorde som jag numera alltid gör när jag bakar (freestylar alltid lite, hehe). 

underbara clara hemgjord granola

Jag grovhackade 2 dl oskalade mandlar och 1,5 dl pumpafrön. Rörde ihop mandelbitarna och pumpafrön med 1,5 dl kokosflingor, 8 dl havregryn, 1 msk kardemumma, 1 msk kanel och 0,5 msk mald ingefära. Sen hällde jag över 1 dl äppeljuice, 0,5 dl solrosolja och nästan 1 dl ljus sirap (sen tog sirapen slut), ju mer sirap desto godare och sötare blir granolan antar jag. Jag rostade granolan i ugnen på 175 grader. Eftersom jag inte har varmluftsugn delade jag upp granolarröran på två bakplåtsklädda ugnsplåtar och hade en plåt i taget i ugnen. Rörde om då och då och tog ut granolan när den blivit mörkbrun. Jag blandade i några nävar russin, lite chiafrön och några matskedar linfrön. Och sen hällde jag över granolan i en brun glasburk från Riihimäki. Köpte burken (denna större modell) och en mindre från Juthbackamarknaden för några år sedan och de har bara stått i vitrinskåpet. Men nu äntligen fick jag användning för dem! Den som sparar på glasburkar hittar till slut ett användningsområde. 


Provbakning av skärgårdslimpa

Skrivet av Eivor Bäck 09.12.2019

Kategorier:
Taggar:

Jag har haft en så mysig dag idag! Johannes på dagis, Jimmy i jobb, Elvira har som vanligt varit på strålande humör  och det hade fallit massa snö under natten! Perfekta omständigheter för att parkera sig i köket och provbaka årets jullimpa. Ifjol innan jul bakade jag ingen eftersom jag var upptagen med att må som ett as, men oftast brukar jag baka några innan jul. Än så länge har jag dock inte hittat det ultimata limpreceptet så jag brukar alltid testa ett nytt varje år. I år provade jag ett recept på skärgårdslimpa som jag googlade fram. Jag jobbade en sommar på en restaurang i Åbolands skärgård och där minns jag att kökspersonalen varje morgon bakade en riktigt god skärgårdslimpa. Tyvärr frågade jag aldrig om receptet så nu fick Google vara min vän.

All limpa är ju god när den är rykande varm och man breder på en stor klick smör, så det stora testet blir väl först imorgon när den får fungera som frukostsmörgås. 

Skärgårdslimpa jäsning

Det här var tydligen den enda bilden jag tog av limpbaket. Såklart tog jag en bild och skickade till han jag bor med så att han skulle få bildbevis på att jag inte bara ammar och spelar Candy Crush om dagarna. 


Pannacottapaj med vit choklad och röda vinbär

Skrivet av Eivor Bäck 22.11.2019

Kategorier:

Insåg att jag glömt att publicera ett inlägg om min vitchokladpannacottapaj (huh, vilket ord). Jag hade tänkt publicera receptet medan det fortfarande fanns röda vinbär på buskarna, men jag antar att ni - precis som jag - har frysen full med vinbär. Det blir ju snart dags för lite kryddigare, pepparkakssmakande bakverk men lite pannacottapaj hinner ni nog ännu baka. 

Pannacottapaj med vit choklad och röda vinbär

- 160 gram (glutenfria) digestivekex
- 80 gram smör
- 5 dl vispgrädde
- 3 gelatinblad
- ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 gram vit choklad
- 2 dl röda vinbär
- ½ dl syltsocker
- ev. 1 gelatinblad

Smält smöret. Mixa digestivekexen till ett fint pulver. Blanda smör och kexsmulor och tryck ut i en form (springform/pajform, diameter ca 20 cm). Ställ i frysen i 1 timme. 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten (ca 10 minuter). Sjud grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull, tillsätt hackad vit choklad. Låt koka upp, ror om ordentligt så allt blandar sig och chokladen smälter. Ta bort kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Låt svalna (rör om ibland). Häll pannacottafyllningen över kakbottnen. Ställ i kylen minst fem timmar (frys går också bra!). 
Koka vinbär och syltsocker några minuter. Mosa bären litet. Om man vill så kan man lägga till ett gelatinblad för att få tjockare bärröra (då ska gelatinbladet ligga i kallt vatten i ca 10 minuter, häll bort vattnet och häll på 1 msk kokande vatten på gelatinet så att det smälter). Häll gelatinet på bärröran. Låt bärröran svalna och häll sedan den över kakan. 

Är man trött på att baka en stor rund kaka, så fungerar det ju också bra att göra i portionsformar/glas. Då skulle jag skippa att blanda i smör i bottnen och bara ha digestivekexbitar som nedersta lager. 

pannacottapaj röda vinbär

(Jag har utgått från recept från Hannas bageri och Cindy Ekmans blogg. Tack för inspirationen!)


Marängglasstårta med Daim

Skrivet av Eivor Bäck 13.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Med risk för att upprepa mig själv (jag har redan skrivit om det här på Instagram) så tänkte jag blogga om årets fardagstårta. Precis som vanligt blev det sambons favorittårta sedan han var typ fem år gammal: marängglasstårta. Tårtan blir kanske inte supersnygg, åtminstone inte om man som jag varken dekorerar tårtan eller lägger upp den på ett finare fat än en vanlig pajform. Men god är den och dessutom världens enklaste att göra. Det fungerar jättebra att baka tårtan tillsammans med småbarn så länge de inte är rädda för elvispens surrande. 

marängglasstårta daim farsdag

Börja med att lägga ugnen på 125 grader. Dela 3 ägg så att du har tre äggvitor i en skål och tre ägggulor som du ska spara till senare.  Barn älskar förresten att knäcka och dela ägg, men ha några extra ägg i kylskåpet för säkerhets skull, det är ju inte alla gånger vitorna och gulorna lyckas hamna i olika skålar. Vispa äggvitorna hårt, vänd sedan ner 1,5 dl strösocker och 1,5 tsk bakpulver. Klicka ut marängsmeten på bakplåtspapper. Jag brukar göra två runda bottnar som är lite mindre än en pajform, vill man servera snyggt så kan man ta mått efter ett serveringsfat. Marängbottnarna ska vara i ugnen tills de blir ljusbruna, i vår ugn tar det kanske 70 minuter. Låt bottnarna svalna.

Nu är det dags för glassröran: Vispa 4 dl grädde i en skål. Vispa de 3 äggulorna du sparat med 1,5-2 dl strösocker och rör ner hackad choklad (t.ex en dubbeldaim). Vänd ner äggblandningen i grädden.

Lägg första marängbottnen på serveringsfat, lägg på hälften av glassen, ta nästa marängbotten och toppa med resten av glassen. Orkar man så kan man garnera med lite mer hackad choklad, hallon, eller något annat gott. Frys i flera timmar.

Eftersom tårtan förvaras i frysen så ska man ta fram den en kvart innan det är fikadags.