Oreange testheader ps2

Pannacottapaj med vit choklad och röda vinbär

Skrivet av Eivor Bäck 22.11.2019

Kategorier:

Insåg att jag glömt att publicera ett inlägg om min vitchokladpannacottapaj (huh, vilket ord). Jag hade tänkt publicera receptet medan det fortfarande fanns röda vinbär på buskarna, men jag antar att ni - precis som jag - har frysen full med vinbär. Det blir ju snart dags för lite kryddigare, pepparkakssmakande bakverk men lite pannacottapaj hinner ni nog ännu baka. 

Pannacottapaj med vit choklad och röda vinbär

- 160 gram (glutenfria) digestivekex
- 80 gram smör
- 5 dl vispgrädde
- 3 gelatinblad
- ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 gram vit choklad
- 2 dl röda vinbär
- ½ dl syltsocker
- ev. 1 gelatinblad

Smält smöret. Mixa digestivekexen till ett fint pulver. Blanda smör och kexsmulor och tryck ut i en form (springform/pajform, diameter ca 20 cm). Ställ i frysen i 1 timme. 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten (ca 10 minuter). Sjud grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull, tillsätt hackad vit choklad. Låt koka upp, ror om ordentligt så allt blandar sig och chokladen smälter. Ta bort kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Låt svalna (rör om ibland). Häll pannacottafyllningen över kakbottnen. Ställ i kylen minst fem timmar (frys går också bra!). 
Koka vinbär och syltsocker några minuter. Mosa bären litet. Om man vill så kan man lägga till ett gelatinblad för att få tjockare bärröra (då ska gelatinbladet ligga i kallt vatten i ca 10 minuter, häll bort vattnet och häll på 1 msk kokande vatten på gelatinet så att det smälter). Häll gelatinet på bärröran. Låt bärröran svalna och häll sedan den över kakan. 

Är man trött på att baka en stor rund kaka, så fungerar det ju också bra att göra i portionsformar/glas. Då skulle jag skippa att blanda i smör i bottnen och bara ha digestivekexbitar som nedersta lager. 

pannacottapaj röda vinbär

(Jag har utgått från recept från Hannas bageri och Cindy Ekmans blogg. Tack för inspirationen!)


Marängglasstårta med Daim

Skrivet av Eivor Bäck 13.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Med risk för att upprepa mig själv (jag har redan skrivit om det här på Instagram) så tänkte jag blogga om årets fardagstårta. Precis som vanligt blev det sambons favorittårta sedan han var typ fem år gammal: marängglasstårta. Tårtan blir kanske inte supersnygg, åtminstone inte om man som jag varken dekorerar tårtan eller lägger upp den på ett finare fat än en vanlig pajform. Men god är den och dessutom världens enklaste att göra. Det fungerar jättebra att baka tårtan tillsammans med småbarn så länge de inte är rädda för elvispens surrande. 

marängglasstårta daim farsdag

Börja med att lägga ugnen på 125 grader. Dela 3 ägg så att du har tre äggvitor i en skål och tre ägggulor som du ska spara till senare.  Barn älskar förresten att knäcka och dela ägg, men ha några extra ägg i kylskåpet för säkerhets skull, det är ju inte alla gånger vitorna och gulorna lyckas hamna i olika skålar. Vispa äggvitorna hårt, vänd sedan ner 1,5 dl strösocker och 1,5 tsk bakpulver. Klicka ut marängsmeten på bakplåtspapper. Jag brukar göra två runda bottnar som är lite mindre än en pajform, vill man servera snyggt så kan man ta mått efter ett serveringsfat. Marängbottnarna ska vara i ugnen tills de blir ljusbruna, i vår ugn tar det kanske 70 minuter. Låt bottnarna svalna.

Nu är det dags för glassröran: Vispa 4 dl grädde i en skål. Vispa de 3 äggulorna du sparat med 1,5-2 dl strösocker och rör ner hackad choklad (t.ex en dubbeldaim). Vänd ner äggblandningen i grädden.

Lägg första marängbottnen på serveringsfat, lägg på hälften av glassen, ta nästa marängbotten och toppa med resten av glassen. Orkar man så kan man garnera med lite mer hackad choklad, hallon, eller något annat gott. Frys i flera timmar.

Eftersom tårtan förvaras i frysen så ska man ta fram den en kvart innan det är fikadags. 


Torsdagsplåtbröd

Skrivet av Eivor Bäck 08.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Igår åt jag torsdagspizzan på Niska i Vasa. Eller Niska kallar ju sina pizzor för plåtbröd och satsar på goda inhemska råvaror. Jag och resten av Sevendaysgänget var bjudna dit på en mysig kväll. Och trevligt var det!

vasa niska golv kompassros kakel

Niska finns i de lokaler där Kaffehuset August tidigare huserade. Lokalen är uppfräschad, men jag är så glad att de valde att behålla det här kakelgolvet som man möts av när man stiger in i restaurangen. Åh vad jag gillar snyggt gammalt kakelgolv. Och kompassrosor kan ju aldrig gå fel. Den här gula mobilbilden av golvet taget i farten när jag och barnvagnen och Elvira var på väg hem gör ju såklart inte golvet rättvisa. Men ni som har besökt stället ni vet, och ni andra får väl helt enkelt gå dit och titta. 

niska vasa menyniska vasa plåtbrödniska vasa inbakad plåtbröd

Jag åt ett inbakat plåtbröd som heter Smugglaren. Den var riktigt god. Konceptet Niska, utvecklat av Mikael Björklund på Åland, satsar på storytelling och berättar berättelser utgående från den åländska smugglarkunden Algoth Niska och det tycker jag de verkligen har lyckats med. Till efterrätt blev det mera plåtbröd; en pizza toppad av färska bär, honung och söt creme fraiche. Så gott. 

Tack Niska för en trevlig kväll!


Vegetarisk bolognese på svarta linser

Skrivet av Eivor Bäck 06.11.2019

Kategorier:
Taggar:

När kylskåpet börjar vara tömt efter senaste storhandlingen brukar det här vara min go to-maträtt: bolognesesås på svarta linser (belugalinser). Den stora fördelen med vegetarisk mat är ju att den ofta innehåller sådana ingredienser som står sig länge i skafferiet istället för kött och fisk som antingen har ett kort bäst före-datum eller ska tas fram ur frysen och tina i flera timmar innan.

vegetarisk bolognese spagetti

När man rör ihop alla ingredienser ser såsen otroligt äcklig ut, men efter att ha puttrat i kastrullen en halvtimme så ser såsen ut som vilken bolognese som helst. Konsistensmässigt påminner den väldigt mycket om en bolognese gjord på malet kött och det viktigaste av allt: fyraåringen äter den här maträtten med god aptit. 

mera vego ännu mera vego kokbok recept bjärbo ask

Receptet kommer från mina absoluta favoritkokböcker (och nästan de enda kokböckerna vi har framme): Mera Vego och Ännu mera vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo. Och nej, jag har inte jeansshorts i november, bilden är tagen förra sommaren.  


Fredagsgodiset

Skrivet av Eivor Bäck 25.10.2019

Kategorier:
Taggar:

Om ni gör som jag och brukar plocka lösgodis i Prisma glöm inte den här nya godingen. Perfekt fudgekonsistens! Och salmiak är ju alltid gott. (Och som bonus är den förpackad i papper så det finns ingen risk att något klåfingrigt barn har provsmakat.)

Fredagsgodis salmiakfudge


Hallonpaj till svärmor

Skrivet av Eivor Bäck 20.10.2019

Kategorier:
Taggar:

När jag var vaken inatt och inte kunde somna om så fick jag ett stort baksug. Jag försökte minnas vad vi har för ingredienser i skafferiet och googlade efter recept. 

IMG 20191020 122031 Bokeh 01

Senare, när jag sovit några timmar till och hunnit med alla små saker som ska göras på förmiddagen, bakade jag en hallonpaj med smultäcke och kokos (recept i länken). Himla bra mindfulness att rada hallon i cirklar i en pajform.

IMG 20191020 134643

Nu sitter jag I bilen med en varm paj i knäet. Vi är påväg till svärmor och ska byta till vinterdäck och äta paj. Hoppas pajen smakar lika gott som den doftar.


Klappagröjtin på röda vinbär

Skrivet av Eivor Bäck 10.10.2019

Kategorier:

Ni har väl inte missat att det idag är internationella grötdagen? Dagen till ära tänkte jag presentera min favoritmellanmålsgröt: klappagröt (vispad bärgröt) på röda vinbär. Så mycket godare än barndomens beska lingongröt! Nu är frysen fylld med literspåsar med röda vinbär så att jag när som helst kan koka en portion eller två. Så här brukar jag göra: 

Jag kokar 5 dl röda vinbär med 1 liter vatten i cirka 5 minuter (så att bären blir mosiga). Sila saften. Koka upp saften igen och vispa ned 1 ½ dl mannagryn. Låt gröten koka på svag värme i ca 10 minuter. Rör ner ½-1 dl socker och lite salt. När gröten svalnat vispa med elvisp så att den blir fluffig. Servera med kall mjölk och (mycket) strösocker. 

vispgröt röda vinbär mellanmål

Jag tänker att det här är perfekt mellanmål till en fyraåring, men han är fortfarande skeptisk efter några smakportioner, så jag hoppas att hans smaklökar snart är redo. Men för en ammande snart trettioåring är detta mellanmål perfekt. 

Jag har utgått från S-gruppens recept som finns på mannagrynspaketet, men modifierat en del.


Världens godaste äppelpaj

Skrivet av Eivor Bäck 17.09.2019

Kategorier:

I den här bloggen kommer ni snart lära er att eftermiddagsfikat är obligatoriskt. Ni vet känslan, klockan närmar sig tre och man känner ett starkt behov av en muminmugg fylld med kaffe och något gott till. Eller nu ljuger jag lite, jag dricker sällan kaffe, men något sött som tilltugg till en stor mugg te har jag typ aldrig tackat nej till.  

I söndags bakade fyraåringen med assistans av sin pappa en ruskigt god äppelpaj. Receptet hittade jag på Yayanaomis blogg och jag kan verkligen rekommendera det. Äppelpaj är ju det perfekta höstfikat!

äppelpaj med salt knäcktäcke

Vi åt äppelpajen med vaniljsås (för att vaniljsås är den godaste såsen), men jag tror att det skulle ha varit snäppet ännu godare om man bytt ut vaniljsåsen till lättvispad grädde. Ni kan ju testa båda och höra av er om vilket tillbehör som passar bäst.