Oreange testheader ps2

Mat och pengar

Skrivet av Eivor Bäck 20.01.2020 | 5 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Varje januari tänker jag väldigt mycket på våra matkostnader. Jag upplever inte att januari är en särskilt ansträngd månad ur en ekonomisk synvinkel (även om det kanske inte är så fiffigt att årets största försäkringsräkning alltid kommer i december), men jag tror att det är julen och julmaten som gör det. För i december handlar vi massa saker som vi vanligtvis inte handlar: vispgrädde, julmust, specialingredienser till julgodis och sånt som gör att månadens matkonto är högre än vanligt. Dessutom slänger vi alltid mer mat kring jul jämfört med vanliga dagar. Så varje januari säger jag att vi ska försöka skärpa till oss med mathandlandet, äta rester och överlag vara mer ekonomiska kring maten. 

Så precis som vanligt tänker jag lite extra kring mat nu i början av det nya året och håller lite hårdare i plånboken. Hittills har vi shoppat för cirka 150 euro och två tredjedelar av månaden har gått. Då har jag handlat både tvättmedel och olika hygienprodukter för över femtio euro och varit till McDonalds med fyraåringen. Och alla har ätit sig mätta varje dag, jag har (smyg)köpt kex och kylskåpet är fullt av mat. Men så har vi också haft en hel del mat i skafferiet, varit bortbjudna och fyraåringen har ätit frukost-lunch-mellis på dagis några dagar i veckan osv.

Det bästa man kan göra för sin matbudget är att börja hålla koll på hur mycket pengar man lägger på mat varje månad. Då märker man plötsligt att man kanske lägger stora summor på småköp varje månad (fredagens vinflaska! chokladstången när man tankar!). Jag summerar alla utgifter varje månad och tycker att vi har överlag en ganska okej matbudget. Jag har försökt googla men hittar ingen information om hur mycket en genomsnittlig finländsk familj lägger på mat varje månad, men jag inbillar mig i alla fall att vi lägger mindre pengar än genomsnittet. Ifjol la vi 420 euro per månad på mat och hygienartiklar (hit räknas allt vi handlar i mataffären: mat, diskmedel, schampoo och blöjor, men också bl.a. blommor, barnkläder, presenter och köksredskap) och 60 euro per månad på utemat. 2018 var summan 480 euro respektive 70 euro. Just nu har vi en fyraåring som äter tre mål mat per dag, tre dagar i veckan på dagis och den arbetande vuxna äter inte lunch hemma på dagarna. Men istället har jag ammat i över ett halvt år och innan dess varit gravid (och vi vet väl alla att man ska äta för två då... eller åtminstone äta lite extra). 

Så här brukar jag tänka kring mat (vilket ofta leder till att maten både är relativt billig och miljövänlig): 
- Storhandla
- Skriv handelslista. Som bonus kan du skriva handelslistan utgående från hur varorna är placerade i affären. 
Handla inte hungrig. Eller törstig (minns en gång när jag var supertörstig och kom ut ur affären med kassarna fullproppade med massa spännande juicer, saftkoncentrat och annat drickbart).
- Ta alltid med egna påsar att packa i. Tygpåsar är toppen, och affärernas stora kesto-kassar är kanske livets uppfinning. 
- Jämföra priser. Jag orkar inte leta efter erbjudanden i reklamblad eller köra till olika affärer för att få den billigaste mjölklitern, men jag jämför alltid t.ex. kg-pris när jag handlar. Ett billigt pris på en vara betyder ju inte alltid att kilopriset är lägst, det kan vara förpackningens storlek som är mycket mindre jämfört med andra varor. 
- Storkok. Det finns ingen chans att jag skulle göra en maträtt som bara skulle räcka till middag åt tre personer. Vad vi än gör för mat så räcker det alltid till åtminstone några luncher till. Soppor, grytor, pastagratänger osv är ju lika enkelt att göra stora mängder av som små. 
- Gröt, ägg, pannkaka osv är billig middag som går fort att laga när inspirationen tryter. 
- Baka och fixa eget. Egengjort bröd, granola, tacokrydda osv är oftast billigare och framför allt vet man vad maten innehåller.
- Med det sagt så är det dyrt att köpa massa fina frön, torkade superbär och nötter till t.ex. granolan. Egengjort är inte alltid billigare.
- Jag handlar alltid finländsk kött (undantag är en del halvfabrikat där köttets ursprungsland varierar). Men jag köper framförallt kött från billigare sidan av matbutiken: malet kött, kycklingstrimlor, korv osv. Antalet gånger vi köper pepparbiff är alltså inte så många. Vi har tur och får älgmaletkött, det använder jag till babymat. 
- Och på tal om babymat, jag gör det mesta av maten som Elvira äter själv. 
- Handla varor med röda lappar. När vi är två heltidsarbetande vuxna finns det ingen chans att vi lägger tid och energi på att handla nedsatt mat som snart ska ätas. Nu försöker jag timea in någon handelsrunda då och då till S-butikerna timmen före stängning (då -30%-rabattlapparna förvandlas till -60%). 
- Äta enligt säsong. Det blir ju fler tomater på sommaren än på vintern om vi säger så. 
- Plocka extra frukt och bär på sommaren och frys ner. Hittade t.ex. jordgubbar, rabarbersaft, hallon och äppelmos i frysen sist jag tittade i den. Guld!
- Frosta ur frysen och gå genom skafferiet. Ät upp rester, baka med olika mjölslattar och med lite tur hittar man en undangömd chokladbit i något hörn. 
- Gå genom kylskåpets innehåll nu som då och placera sånt som bör ätas snart på en egen hylla. 
- Bäst före-datum är en rekommendation, jag försöker att inte slänga mat fastän bäst före-datumet var igår utan jag luktar och smakar och använder maten i alla fall. 

Nästa steg i den här spara på matpengar-ivern är väl att börja fiska, skaffa tygblöjor och typ dumpstra. Men tror det tar ett bra tag innan jag är där. mvh är värdelös på att filea fisk, för lat för att tvätta blöjor hela tiden och för feg för att klättra i affärers soptunnor.

havregrynsgröt blåbär

Havregrynsgröt och frysta blåbär man plockat själv - gott (och billigt och bra för miljön). 

Kommentarer

 • Bella 20/01/2020 4:40pm (3 år sen)

  Intressant inlägg! Gillar så att läsa den här typen av inlägg! Kan du inte blogga typ veckomenyer nångång? :D

  • Eivor 21/01/2020 9:51am (3 år sen)

   Kul att du gillar! Tack för idén, ska lägga det bakom örat :)

 • J 20/01/2020 6:13pm (3 år sen)

  Riktigt bra inlägg! Skulle vara kul om du skrev ner vad du gör för mat till Elvira. Har själv en halvåring som jag gärna skulle laga egen mat till, men har så dålig inspiration, särskilt när det gäller kryddor.

  • Eivor 21/01/2020 10:00am (3 år sen)

   Tack! Vi är ännu i stadiet där vi äter okryddade kokta grönsaker (batat, morot, potatis, kålrot osv) och mixat kött och ägg. Så det är inte så spännande babymat ännu. Eftersom Elvira äter glatt okryddad mat så har jag inte börjat introducera kryddor ännu, men minns från förra barnet att jag nog brukade använda alla vanliga kryddor (förutom salt, socker och honung). Ska se om jag får ihop något barnmatsblogginlägg, men isåfall blir det nog ganska basic och okryddat ;)

 • Emma Geisor 20/01/2020 6:30pm (3 år sen)

  Superbra inlägg! Fick många tips. Känner mig också riktigt inspirerad att börja se över mathandlandet och planera mer. Både bra för plånboken men också för miljön! Win, win!

  • Eivor 21/01/2020 10:08am (3 år sen)

   Exakt! Ibland känns det töntigt och ovärt att äta rester, och jag skulle hellre lägga en tiolapp på en nylagad rätt än en svettig makaronilådebit. Och vi har ju råd att slänga mat och köpa nytt istället. Men då brukar jag tänka på miljön och så går det bättre att äta resterna :D

 • Fina Christina 20/01/2020 8:06pm (3 år sen)

  I både k-ruoka appen och i s-mobil appen kan man ju spåra sina inköp och se hur mycket pengar som går åt till olika kategorier inom livsmedel och daglig varor. Där syns också andelen finländska produkter samt ens koldioxidutsläpp. Himla intressant tycker jag! :) När vi bara var två en gång i tiden så försökte jag hålla matbudget på 200 € i månaden, och det funkade ganska bra när sambon jobbar borta. Nu stiger ju matkostnaderna förstås när vi är fler i familjen,men försöker ändå tänka efter. För det mesta handlar vi mat och förnödenheter för mellan 80 och 100 euro i veckan, lite beroende på vad som står på listan.

  • Eivor 21/01/2020 10:11am (3 år sen)

   Jag har sett funktionen men inte testat den själv. Tycker du att den fungerar bra? Har du börjat handla annorlunda sen du börjat se uppgifterna? Vi ligger vanligen vid samma veckoutgifter som er, förutom nån gång när det blir en riktig storhandling vid Prisma och vi handlar mycket blöjor osv och då blir det förstås snabbt en hög(re) summa :)

 • Sandra Neuman 21/01/2020 12:32pm (3 år sen)

  Matkonsumtion är alltid ett intressant ämne! Vi som vanligtvis alltid handlar sent på kvällen köper i princip bara de där köttförpackningarna på -60%. Vi köper när det finns något som intresserar oss och lägger det i frysen. Nu i år när jag har börjat göra matlistor för veckorna tar jag alltid först en titt i frysen och utgår från det. Sedan har vi så kinkiga barn att jag får komplettera med något de tycker om också.
  Men som exempel, ikväll ska vi äta knackkorvssoppa. Korven är köpt på -60%, soppbasen hittade jag längst ner i frysboxen och härstammar antagligen från 2018 (men vad gör det) och så kompletterar jag med säsongsgrönsaker -rotfrukter! Man kan göra så mycket gott med de olika rotfrukterna! :D

  • Eivor 21/01/2020 2:05pm (3 år sen)

   Hos oss blir det också allt mer -60%-kött i frysen. Så skönt att få "handla" hemma (läs: öppna frysdörren) och alltid hitta något ätbart, som dessutom inte kostade mycket från första början.

   Här blir det rotsaker och -60%-lax ikväll :D

Skriv en kommentar