Pannacottapaj med vit choklad och röda vinbär
Insåg att jag glömt att publicera ett inlägg om min vitchokladpannacottapaj (huh, vilket ord). Jag hade tänkt publicera receptet medan det fortfarande fanns röda vinbär på buskarna, men jag antar att ni - precis som jag - har frysen full med vinbär. Det blir ju snart dags för lite kryddigare, pepparkakssmakande bakverk men lite pannacottapaj hinner ni nog ännu baka.
Pannacottapaj med vit choklad och röda vinbär
- 160 gram (glutenfria) digestivekex
- 80 gram smör
- 5 dl vispgrädde
- 3 gelatinblad
- ½ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 gram vit choklad
- 2 dl röda vinbär
- ½ dl syltsocker
- ev. 1 gelatinblad
Smält smöret. Mixa digestivekexen till ett fint pulver. Blanda smör och kexsmulor och tryck ut i en form (springform/pajform, diameter ca 20 cm). Ställ i frysen i 1 timme.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten (ca 10 minuter). Sjud grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull, tillsätt hackad vit choklad. Låt koka upp, ror om ordentligt så allt blandar sig och chokladen smälter. Ta bort kastrullen från plattan, krama ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Låt svalna (rör om ibland). Häll pannacottafyllningen över kakbottnen. Ställ i kylen minst fem timmar (frys går också bra!).
Koka vinbär och syltsocker några minuter. Mosa bären litet. Om man vill så kan man lägga till ett gelatinblad för att få tjockare bärröra (då ska gelatinbladet ligga i kallt vatten i ca 10 minuter, häll bort vattnet och häll på 1 msk kokande vatten på gelatinet så att det smälter). Häll gelatinet på bärröran. Låt bärröran svalna och häll sedan den över kakan.
Är man trött på att baka en stor rund kaka, så fungerar det ju också bra att göra i portionsformar/glas. Då skulle jag skippa att blanda i smör i bottnen och bara ha digestivekexbitar som nedersta lager.
(Jag har utgått från recept från Hannas bageri och Cindy Ekmans blogg. Tack för inspirationen!)
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar