Oreange testheader ps2

Rabarberapelsinsaft

Skrivet av Eivor Bäck 13.07.2020 | 1 Kommentarer

Kategorier:

Hemma hos oss regnade det hela söndagen, men när det var uppehåll smet jag ut i trädgården och plockade ett knippe rabarber. Jag tycker att vår rabarber har växt dåligt i år och att den fortfarande är så tunn. Men det är säkert jag som misslyckats i mina trädgårdsskötaruppgifter. Nåja, av rabararbern kokade jag två flaskor saft. Jag har experimenterat fram en egen rabarbersaft som innehåller apelsin och citron, och som jag tycker är mycket godare än den klassiska rabarbersaften.

rabarbarsaft apelsin citron citrusfrukter

Så nu får ni mitt egna recept på rabarberapelsinsaft: Skölj, ev skala och skär 1 kilo rabarber i bitar. Jag brukar klippa med sax eftersom det går hundra gånger snabbare och man slipper smutsa ner en skärbräda. Rabarberbitarna ska koka i en kastrull med 1 liter vatten tills rabarbern är helt mjuk. Häll upp i finmaskig sil och låt rinna av ordentligt. Rabarberröran som lämnar i silen brukar jag spara, mer om den senare. Häll saften i en ren kastrull. Tillsätt 5 dl strösocker och saften av en (ekologisk) apelsin och en (ekologisk) citron. Låt koka upp och skumma av. Häll upp saften på rengjorda flaskor eller burkar och förvara i kylskåp eller frys. Saften späds ut med vatten vid servering, förhållande typ 1:3-4. 

rabarberapelsinsaft

Mitt bästa lifehack på sommaren är att fylla en fjärdedels plastflaska med rabarbersaft och lägga i frysen. Diskussionen om att frysa plastflaskor kan vi ta en annan gång... Precis innan man åker till stranden tar man upp den frusna flaskan, fyller resten av flaskan med kallt vatten och drar till stranden. Den frusna saftbiten gör att innehållet hålls svalt längre, och ungefär när det är picknickdags på stranden har saften smält och blandat sig med vattnet. 

Och så var det rabarbern som lämnar i silen. Jag brukar alltid ta till vara den. Oftast brukar jag röra ner några matskedar strösocker och lite vaniljsocker, ibland mixar jag den slät, och sedan fryser jag in röran i små glasburkar och använda som topping till yoghurt och pannkaka, fyllning i marängtårta osv. Idag använde jag den som rabarberbotten i en smulpaj. Ni fattar, fantasin är det enda som sätter gränser.

rabarber rabarberröra rabarbersaftrabarbersaft rabarberpaj vaniljglass

Rabarbersmulpaj och vaniljglass. Kan det bli somrigare än så? 

Kommentarer

  • Hanna 13/06/2022 10:35am (16 månader sen)

    Tack för tipset! Satt just å googlade rabarbersaft och så ser jag dehär receptet. De ska jag prova idag!

Skriv en kommentar