Oreange testheader ps2

Rabarberpaj med knäcktäcke

Skrivet av Eivor Bäck 29.07.2020 | 4 Kommentarer

Kategorier:

Jag har skördat mina sista rabarberblad för säsongen. Alla tidigare skördar har förvandlats till saft (recept på min rabarbersaft hittar du här), men den här gången blev det paj! En paj med salt knäcktäcke som fick godkänt av hela familjen. 

rabarberpaj med knäcktäcke recept

Årets sista rabarberskörd var ganska liten och klen så i äkta sann man tager vad man haver-anda så blev det inte en pajform utan pajen bakades i den minsta ugnsformen jag hade (kanske arton cm i diameter?). Det gick också bra! 

Du behöver:

- rabarber
- 150 gram smör
- 3/4 dl vispgrädde
- 3/4 dl ljus sirap
- 2 dl strösocker
- 2 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bakpulver

Skala och skär rabarbern i bitar och lägg i en smord pajform. Smält smöret i en kastrull, rör ner vispgrädde, sirap och strösocker. Låt koka upp under omrörning. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner mjölblandningen i kastrullen. Häll smeten över rabarberbitarna, grädda pajen i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 25-30 minuter (tills knäcktäcket blir brunt). Gör man som jag och har en liten form så räcker smeten också till att ringla över några äppelskivor som man sedan gräddar i ugnen enligt samma princip som rabarberpajen. Det blir också gott!

Servera pajen varm med vaniljglass eller vaniljsås. 

rabarberpaj med salt knäcktäcke recept

Hemma hos oss serverades pajen med en stor kanna vaniljsås. Vaniljsås måste ju vara meningen med livet?!

Kommentarer

  • Madeleine Granberg 29/07/2020 3:58pm (14 dagar sen)

    Oj vad gott!!

    • Eivor 01/08/2020 5:38pm (11 dagar sen)

      Det var faktiskt supergott! Ska försöka komma ihåg det här receptet nästa sommar också :)

  • Eva-Lena 29/07/2020 6:49pm (14 dagar sen)

    Den ska jag testa, såg himskans god ut! 😄

    • Eivor 01/08/2020 5:38pm (11 dagar sen)

      Hoppas du gillar den!

  • Rebecca 31/07/2020 12:47pm (12 dagar sen)

    Så fin kaffeservis!

    • Eivor 01/08/2020 5:39pm (11 dagar sen)

      Tack Rebecca!

  • Eva-Lena 04/08/2020 9:37am (8 dagar sen)

    Lagade den igårkväll och den var supergod, tack för receptet! 😃👍

Skriv en kommentar