Oreange testheader ps2

Risgrynsgröt i ugn

Skrivet av Eivor Bäck 15.04.2020 | 3 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Visst är det ok att äta risgrynsgröt fastän det inte är adventstider? I vårt hus är det i alla fall okej. Tidigare brukade det väldigt sällan stå tomtegröt på menyn eftersom jag hatar att stå framför spisen och röra i kastrullen en timme i streck. Och jag vägrar köpa en självrörande-slev-grej som bara fyller en funktion och mest skulle ta upp onödig plats i köksskåpen. Någon gång har jag testat att göra risgrynsgröt i en ugnsform, men jag blev aldrig helt nöjd med slutresultatet. Men nu har jag experimenterat mig fram till det ultimata risgrynsgröt-i-ugn-receptet som innebär minimalt med tid stå vid spisen-tid. 

Så här gör jag:

Jag kokar upp 4 dl grötris, 8 dl vatten, 1 msk strösocker, 2 tsk salt och 2 tsk kanel i en stor ugnsfast gryta på en spisplatta. Vi har en gjutjärnsgryta från Hackman som är 4,5 liter stor. När gröten har kokat upp sänker jag värmen och låter det sjuda under lock i cirka 10 minuter och rör om ibland. 
Sedan lägger jag på ugnen, 125 grader. Jag häller 14 dl mjölk i grytan (jag brukar köra på 1 liter fet mjölk (röd) och 4 dl blå mjölk), och sedan låter jag det koka upp medan jag rör om under tiden. När gröten kokat upp lägger jag på locket och lyfter in grytan i ugnen på nedersta falsen. Sen får gröten stå i ugnen i cirka en och en halv timme. Jag brukar lyfta ur kastrullen kanske två gånger under den här tiden, röra om och vid behov spilla i lite mera mjölk. 

På samma sätt brukar jag göra skolmatsklassikern korngrynsgröt, men där utgick jag från förpackningens recept, så jag troooor att jag hade mindre korngryn och skippade kanelen. 

risgrynsgröt i ugn recept

Sen toppar man med blåbär, jordgubbssylt eller annat gott som man hittar i frysens bärhylla. Eller klassikern stort smöröga och kanelochsocker! Plommonkräm som tillbehör blir det bara när det är jul, någon måtta får det vara. 

Läste någonstans att risgrynsgröten blir ännu krämigare om man vispar vispgrädde och vänder ner det när gröten kokat färdigt. Men så lyxigt brukar inte vi ha det. Men vispad grädde + kall risgrynsgröt blir säkert den ultimata hemgjorda risifruttin i picknick-korgen i sommar. 

Kommentarer

 • Johanna 17/04/2020 9:13am (3 år sen)

  Jag kokar nog risgrynsgröt året om, det är ju så gott! Ibland i kastrull och ibland i ugnen😊

  • Eivor 20/04/2020 9:45am (3 år sen)

   Ja, så gott!

 • Anna 18/04/2020 11:21am (3 år sen)

  Har kokat risgrynsgröt i 50 år, har ALDRIG rört i grytan!
  Koka upp, sänk värmen till ettan, låt stå 45 min. Klart.💛

  • Eivor 20/04/2020 9:45am (3 år sen)

   Kanske jag ska våga mig på att koka risgrynsgröt på spisplattan någon gång då :) Tack för tips!

 • Marie 19/04/2020 5:30pm (3 år sen)

  Ohh det lät inte så tokigt, smaskens

Skriv en kommentar