Runebergscheesecake
Igår bakade jag en Runebergscheesecake till dagens eftermiddagskaffe.
Sen la jag kakan i frysen och glömde den där över natten så den var stelfrusen när jag plockade fram den... Men det behöver vi inte prata så mycket om tycker jag.
Så här gjorde jag:
Mixa 300 gram havrekex till fina smulor. Rör ner 100 gram mandelmjöl med kexsmulet. Smält 180 gram smör. Lägg bakplåtspapper i botten på en springform (min kakform är ca 22 cm i diameter) och smöra kantens botten och sidor med lite smält smör. Rör ner resten av det smälta smöret i kexsmulorna. Tryck ut kexsmeten i botten och på sidorna av formen. Lägg formen i frys/kyl. Vispa 2 dl vispgrädde. Rör ihop 400 gram vaniljkvarg (jag använde Valios maustettu rahka vanilja) i en skål. Smält 250 gram vitchoklad och vispa ner chokladen i kvargen. Häll chokladblandningen i grädden och rör om tills allt blandat sig. Häll gräddröran i kakformen. Låt stelna några timmar i kyl/frys. Och har du den i frysen så ta fram den i rumstemperatur några timmar innan servering, Servera med en stor klick hallonsylt.
Receptinspiration från finska Arla.
Kommentarer
Julia 05/02/2021 4:37pm (3 år sen)
Men Wow så otroligt gott det ser ut! Det där skulle jag vilja baka också :)
Sara Storbäck 05/02/2021 10:48pm (3 år sen)
Wow! Ser såå gott ut
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar