Sommarens goda glassar (och några besvikelser)
I sommar har jag gått utanför min komfortzon och ätit glassnyheter. Jag brukar nästan alltid köpa gamla beprövade sorter eftersom man ju då vet vad man får (och SOM jag gillar att veta vad man får, då slipper man risken för att bli besviken). Men den här sommaren kommer gå till historien som sommaren när jag var alldeles wild n crazy när jag skulle köpa glass.
Häng med på en glassprovarrunda:
Magnum Double Gold Caramel Billionare 3 / 5
Med ett så långt namn så borde ju Magnums glassnyhet för i år vara god. Och den är helt okej, speciellt för de som gillar ett tjockt krokantchokladskal som ska efterlikna guld, kinuskisås och massa socker. För oj vad den här glassen är söt och sliskig. Glassen är 85 ml och den känns liten (som jämförelse är en klassisk Magnum 8 gram tyngre och 25 ml större) men den räcker bra till på grund av ovannämnda orsak. Väljer nog alltid en klassisk Magnum före den här varianten, och fortsätter att dagdrömma om min favorit-Magnum: double caramel som jag inte har sett i någon glassdisk i år.
Mintchoklad (Sia) 4+ / 5
Eftersom jag är uppvuxen med glasskiosker som sålde Ingman-glass så känns alltid Sia-glass lite extra lyxigt. Mintchoklad är en ny smak för Sia i år och den här glassen åt jag när Johannes fick sommarlov på torget i Nykarleby. Glassen smakar mint och har två sorters chokladbitar i sig (chokladbitar och chokladmintcrisp). Riktigt god och mintsmaken gör att den känns fräsch i sommarvärmen. Extra plus för att våffelstruten var god.
Pehmis (Ikea) 5 / 5
I Ikea i Raisio åt jag sommarens hittills enda mjukglass men den var också så god! Det kan ha att göra med att man fick göra glassen själv. Vi köpte varsin strut från kassan och sedan la man bara ner struten i glassmaskinens hållare och tryckte på en knapp. Ut kom exakt lika mycket glass i alla strutar men maskinen hade lyckats fylla struten med glass också så fast portionen såg liten ut var det massa glass. Och det var så bra glasskvalitet: bra densitet, bra mjukhet och bra vaniljsmak. Skulle vi bo lite närmare Ikea så skulle jag köra dit bara för glassens skull.
Marabou Apelsinkrokant (Ingman) 2+ / 5
En av Ingmans glassnyheter i år är Marabou apelsinkrokant. Glassen smakar vattnig apelsin och chokladbitarna smakar Marabou chokladkrokant om man biter i dem. Men jag hatar att tugga glass så då smakar de mest chokladbitar med en lite konstig hinna. Köper aldrig igen. Sexåringens Spice Ice-glass där i bakgrunden fick dock ungefär tusen poäng på en femgradig skala.
Ben & Jerry's Cookie Dough Peace Pop 2+ / 5
Det bästa med den här glassen var chokladöverdraget som smakade choklad (fast tyvärr inte så god choklad). Vaniljglassen har chokladbitar i sig som inte smakar så mycket och det går en fyllning kakdeg genom glassen format som ett fredstecken. Ingen höjdare och definitivt inte värt det dyra priset (2,55 € på Sale).
Jorgdubbssorbet (Pavis) 5 / 5
På dessertmenyn vid Pavis stod det "husets glass och sorbet" så man kan ju alltid hoppas att de gör egen glass och sorbet på plats. Men tyvärr är glassen säkert fabriksgjord och de med husets menar att de valt ut några specifika sorter. Oavsett så var jordgubbssorbeten så god! Jag har nästan aldrig ätit sorbet eftersom glass gjord på grädde ju alltid är hundra gånger godare så valet har varit enkelt. Men jag har blivit tvungen att omvärdera sorbet på gamla dagar och den här jordgubbssorbeten skulle jag kunna äta varje dag resten av sommaren (och kanske resten av mitt liv)!
Du gillar kanske också…
♥ Sommarlovsglassen
♥ Tvåårskalas i trädgården
Kommentarer
Madrona 16/07/2021 8:44pm (23 månader sen)
I minnet lever Sun Ice-bollaglassen på molpestranden kvar som den ultimata glassnjutningen, generösa som fan med storleken på skoporna var de oftast. Två bollar för tio mark eller vad det var.
Sorbet blir det ofta som vegan, men ibland vill man ju ha något riktigt krämigt, och lyckligtvis har Sia lanserat några smaker gjorda på kokosmjölk. De håller sig i konkurrensen rent objektivt och känns inte som substitut. Testa om du inte har gjort det redan, vetja.
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar