Oreange testheader ps2

Tegelstensrabatt och minikiwi

Skrivet av Eivor Bäck 29.05.2021 | 0 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Tidigare i veckan gjorde jag en tegelstensrabatt. Jag vet att UnderbaraClara har haft tegelstensrabatter i flera år och hon har bara staplat tegelstenar på varandra i en fyrkant. Så då måste det ju gå att göra så i Finland också. IMG 20210524 155306

Jag var lagom glad när jag hade provlagt rabatten, gjort ett jämnt underlag av fint grus och sedan börjat stapla tegelstenar för att sedan inse att jag tydligen hade några för få tegelstenar av samma sort. Resten var lite mindre och lite mer porösa. Hoppas att de överlever vintrarna i alla fall. 

trädgård minikiwi finland

På tisdagen planterade vi tre buskar med minikiwi i rabatten. Tidigare har en vildvuxen rosbuske stått på samma plats men vi hade grävmaskinen att gräva bort den. Det lämnade några få kvistarna bredvid dörren till vedlidret och jag hade tänkt gräva bort dem också, men jag gillar hur den blommar vita rosor varje midsommar så de fick lämna kvar. Får se om den trivs och överlever fastän stora delar av den är bortgrävd. Resten av rosbusken står just nu med rötter och allt ovanpå gräsmattan men ska försöka hitta en plats åt den (bakom uthuset kanske?!). För den är ju hemskt fin när den blommar, men annars är den stickig, vildvuxen och spretig. 

tegelstensrabatt plantera

Minikiwi är en klätterväxt som kan bli flera meter hög. Vi ska lägga en spaljé mot stockväggen så att de har något att klättra på. Egentligen ska minikiwibuskarna planteras med drygt en meters mellanrum, men eftersom min man är bärbusk- och fruktträdsansvarig och sa att jag ska göra så här så då gjorde jag det. Vi köpte våra minikiwis från Blomqvist plantskola i Lepplax och vi har sorterna Vitakola (honplanta), Adam (hanplanta) och Anna (honplanta). Bären är ungefär lika stora som krusbär och jag har läst att de ska vara goda. Hoppas vi på sikt får några bär så att jag får veta om det stämmer. 

Du gillar kanske också…
Senaste shoppingen till trädgården
Nya buskstöd till vinbärsbuskarna

Kommentarer

Ingen har kommenterat ännu

Skriv en kommentar