Uppdatering från trädgården
Senast ni såg vår trädgård hade gräsfröna inte börjat gro. Så idag blir det en riktig genomgång på vad som har hänt den senaste månaden i trädgården. Inget är färdigt men vi är närmare klart än vad vi varit tidigare.
I början av juni tog jag den här kvällsbilden. Gräsmattan hade precis fått några gröna fläckar och körsbärsträdet lutade mer en vanligt. Vi hade gått över uteplatsen med en markvibrator så nu väntade den på ett lager finare grus och sedan uteplattor.
I början av månaden kom en lastbil och kippade av stenen från flaket. Det gick bra och stenen landade nästan där vi hade tänkt. Den är passligt platt på ovansidan så den är en perfekt klättersten till barnen och jag har redan planerat minst en sommarlovsfika på den. Vi planterade två björnbärsbuskar framför den och hoppas att stenen ska fungera lite som ett värmebatteri i sensommar så att vi också får en björnbärsskörd fastän vi bor här uppe i norr.
Minikiwibuskarna har fått ett armeringsjärn som klätterstöd och jag ska snart rota fram en målpensel och måla träklossorna bakom växtstödet faluröda.
Det rostiga armeringsjärnet matchar med plåtkanten vi lagt mellan grusgången och gräsmattan. Just nu är plåtkanten silverfärgad men på sikt ska den rosta.
Förra helgen la min man och hans pappa plattorna på uteplatsen. Jag stod mest på franska balkongen och kikade på arbetet och mådde dåligt av min medicin.
På söndagskvällen sopade jag över alla plattorna med fint grus så att gruset skulle landa i springorna mellan plattorna. När de är grusdammiga ser plattorna ut så här. Men när det regnat på dem sköljdes grusdammet bort och massa vita avlagringar (kalk?) syns på plattorna. Inte så konstigt kanske när plattorna förvarats utomhus i ur och skur på lastpallar de senaste sex åren innan vi fick dem. Jag gissar att det kommer att försvinna successivt de närmaste åren men jag vill ju att de ska vara fina nu genast. Har googlat mig fram till att citronsyra eller saltsyra i kombination med en högtryckstvätt kanske skulle hjälpa. Men är noll procent inspirerad att spruta runt massa saltsyra (speciellt när jag har tänkt plantera smultron nära uteplatsen). Ska försöka testa ättika på en platta men det känns ju inte heller riktigt hejsan att sedan skölja ut i gräsmattan.
Vi har ännu inga rabatter (snyft!) men vi har börjat skruva ihop lite olika inredningsgrejer till trädgården. I veckan skruvade jag tillsammans med barnen ihop två växtstöd från Lidl. Och vid lilla ingången har vi nu en rosenbåge som vi köpte från Rusta. Det tog kanske tre veckor att få ihop rosenbågen för när vi var nästan färdiga så visade det sig att en pinne saknade skruvhål. Och alla som bor på landet vet ju att det inte är bara att genast hoppa på spårvagnen och åka för att reklamera.
Nu är det slutspurten kvar. Snygg-grus på grusgångarna och på parkeringen, bygga ett matbord, handla en grill och gräva rabatter som ska fyllas med pioner. Sen är vi klara för i år!
Du gillar kanske också…
♥ Godlunch och stora förändringar i trädgården
♥ Tegelstensrabatt och minikiwi
Syrenerna
Vi har syrenbuskar längs med tomtgränsen (tack tidigare ägare för detta genidrag!) och i år är utan tvivel den syrenblomsterrikaste sommaren sedan vi flyttade in. För bara två veckor sedan kollade jag på knopparna och tänkte att det skulle ta flera veckor innan de skulle börja blomma. Men värmen gjorde att syrenerna började blomma snabbare än jag trott och nu är de snart överblommade för i år.
Jag plockade in ett stort fång nästan överblommade syrener imorse, men de luktade så sockersött att de förvisades ner till köket efter en stund. Vasen är Marimekkos urna (reklamlänk). Spegeln har jag köpt på Lundagård i Jakobstad och verktygsbacken köpte jag för typ en femma på Juthbacka marknaden för några år sedan.
Och vasen, jag förstår att ni har undrat. Lägligt nog så gick det inte att byta ut den i webbutiken jag handlat från eftersom den tog slut i deras lager så enda alternativet var att få pengarna tillbaka. Så jag lämnade med den (efter att jag fått ett prisavdrag från kundservice).
Om vi återgår till syrenerna så filmade vi en snutt på fredagsmorgonen. Är själv så dålig på rörligt material (jag vet vad jag vill ha, men har ingen aning om hur man ska gå till väga), men min man har både teknisk utrustning och kan använda videoredigeringsprogram så tillsammans fick vi ihopknåpat en film med mig och snart tvååringen.
View this post on Instagram
Du gillar kanske också…
♥ Snygga pioner och en Marimekko-besvikelse
Tegelstensrabatt och minikiwi
Tidigare i veckan gjorde jag en tegelstensrabatt. Jag vet att UnderbaraClara har haft tegelstensrabatter i flera år och hon har bara staplat tegelstenar på varandra i en fyrkant. Så då måste det ju gå att göra så i Finland också.
Jag var lagom glad när jag hade provlagt rabatten, gjort ett jämnt underlag av fint grus och sedan börjat stapla tegelstenar för att sedan inse att jag tydligen hade några för få tegelstenar av samma sort. Resten var lite mindre och lite mer porösa. Hoppas att de överlever vintrarna i alla fall.
På tisdagen planterade vi tre buskar med minikiwi i rabatten. Tidigare har en vildvuxen rosbuske stått på samma plats men vi hade grävmaskinen att gräva bort den. Det lämnade några få kvistarna bredvid dörren till vedlidret och jag hade tänkt gräva bort dem också, men jag gillar hur den blommar vita rosor varje midsommar så de fick lämna kvar. Får se om den trivs och överlever fastän stora delar av den är bortgrävd. Resten av rosbusken står just nu med rötter och allt ovanpå gräsmattan men ska försöka hitta en plats åt den (bakom uthuset kanske?!). För den är ju hemskt fin när den blommar, men annars är den stickig, vildvuxen och spretig.
Minikiwi är en klätterväxt som kan bli flera meter hög. Vi ska lägga en spaljé mot stockväggen så att de har något att klättra på. Egentligen ska minikiwibuskarna planteras med drygt en meters mellanrum, men eftersom min man är bärbusk- och fruktträdsansvarig och sa att jag ska göra så här så då gjorde jag det. Vi köpte våra minikiwis från Blomqvist plantskola i Lepplax och vi har sorterna Vitakola (honplanta), Adam (hanplanta) och Anna (honplanta). Bären är ungefär lika stora som krusbär och jag har läst att de ska vara goda. Hoppas vi på sikt får några bär så att jag får veta om det stämmer.
Du gillar kanske också…
♥ Senaste shoppingen till trädgården
♥ Nya buskstöd till vinbärsbuskarna
Senaste shoppingen till trädgården
Nu när trädgårdsfixandet har startat så känns det som att vi shoppar som galningar. Matjord, rabattkanter, grus, gräsfrön, rosenbåge och trädgårdsmöbler... Skönt att det mesta är engångsinvesteringar som vi förhoppningsvis ska ha ett bra tag (resten av livet?)
Här kommer ett axplock av vad vi shoppat den senaste tiden:
De flesta brukar väl gräva bort stenar från gräsmattan men vi shoppade en! Vi har inte en enda sten på tomten så nu var det dags. Vi ska testa plantera några björnbärsbuskar och tänkte ha stenen bakom buskarna så att stenen fungera lite som ett värmebatteri. Dessutom blir den här stenen en bra klättersten åt barnen så det är ju ett ordentligt plus. Någon gång den här vecka ska stenen anlända med lastbil men förhoppningsvis inte riktigt ännu eftersom vi har femton ton grus som "någon" måste ta hand om först.
Här ser ni gruset som bara väntar på den där någon som ska lägga det över parkeringen och grusgången. Vi lägger 0-32 grus nu först ovanpå markduken och sedan ska vi ha ett finare lager på parkeringen och grusgången.
På Instagram har jag fått så mycket frågor om hurudan markduk vi använder. Markduken är en enorm rulle (4 x 100 meter) som lämnade kvar efter att byggfirman byggde utbyggnaden. Skönt att få använda upp den nu efter att den har legat och tagit massor plats i garaget i flera år.
När grävmaskingen skalade bort grusblandad jord framför uthuset så fanns det en hel del tegelstensrester framför de ockragula dörrarna. Jag ser det som ett tecken och är lite sugen på att plocka ut tegelstenar i en halvcirkel framför båda dörrarna i nivå med gruset. Så i lördags shoppade vi gamla tegelstenar i Jeppo. Jag vet att de antagligen blir frostsprängda inom några år och kommer vittra sönder men jag vet inte om det är värt att lägga massa pengar på riktiga markstenar. Mellan dörrarna ska jag åtminstone plocka upp en liten tegelstensrabatt.
Igår var vi till Blomqvist plantskola och handlade de första trädgårdsväxterna. Jag är ju mer en rabarber, pioner och löjtnanshjärta-människa så min man är ansvarig över att välja fruktträd och bärbuskar. Den första buskshoppingen blev minikiwi, björnbär och en åkerbärsampel.
Sen åkte vi till Sunds trädgård och köpte kantstenar och några skifferplattor.
Så den här veckan vet vi verkligen vad vi ska göra. Vi ska skotta grus, vänta på sten, plantera några buskar och lägga ut kantstenar runt bilparkeringen. Och jag ska kanske plocka ut mina tegelstenshalvcirklar framför uthusdörrarna.
Godlunch och stora förändringar i trädgården
Igår var en så härlig dag! Den första riktigt varma vårdagen och dessutom fick jag och Elvira åka på yoga. Yogan har ju varit pausad i några månader på grund av covid-restriktionerna, men nu när restriktionerna lättats lite så har vi yoga en gång i veckan i maj. Så skönt att ha lite rutiner och någonstans man ska vara på torsdagar! Eller ja, den här veckan blev det yoga på onsdag på grund av Kristi himmelsfärdsdag på torsdag men i alla fall.
Efter yogan gick vi in till centrum och lunchade på Niska med min svägerska. Räkrisotto och en stor bit lax var dagens lunch. Och mums så gott det var!
Sedan körde jag och Elvira till loppis och packade upp ett loppisbord. Jag vill bara ha dyra saker till min trädgård (dyrt grus, dyra rabattkanter osv) så jag tänkte ha loppisbord några veckor så får vi förhoppningsvis in några extra slantar till trädgården.
Medan jag var i Vasa och levde lyxliv med yoga och lunch på stan (vilken hemmafru jag är!!!) var min man tjänsteledig från sitt vanliga jobb och fick leka spadakarl för en dag. Min pappa jobbar ju bland annat med sånt här men han bor långt bort och att hyra en grävmaskin kändes lite väl krångligt. Så istället hade vi en firma från Nykarleby (NY-tjänst) som kom och hjälpte oss med trädgården. Väl värt pengarna! För det hände sååå mycket på en dag!
I tisdagskväll såg det ut så här. När vi flyttade in gick en stengång (stora stenplattor) upp till farstukvisten (placerad på samma ställe som farstun vi har nu) och det fanns gräsmatta och buskar på båda sidorna. Men efter att vi byggde farstun och dränerade runt huset så har ju vi knappt haft en gräsmatta framför huset utan det har bara känts som en gropig mark med några gräsplättar här och där.
I onsdagskväll såg det ut så här. Nu ska vi alltså bli med en grusgång fram till huset och gräsmattor!
Grävmaskinen fyllde en hel del jord på tomten som har varit rätt låg. Lokalpatriotiska som vi är så köpte vi matjorden från Nymans gräv i Kantlax. Vi la jord mellan ekarna också men såg till att jordnivån inte steg vid stammarna (är livrädd för att jag ska ha ihjäl våra gamla ekar). Sedan grävdes det en uteplats och Johannes älskade grushög försvann och lades i uteplats-gropen.
Bakom mig på bilden finns vårt uthus och grävmaskinen skalade av några centimeter jordblandat grus framför uthuset och tog bort en rektangel gräsmatta bredvid uthuset. Tanken är att det ska bli en bilparkering. Min man och sexåringen hann så gräs redan igår och imorse var jag ute med barnen och försökte göra lite finlir (med två barn gick det sådär) och vattnade. Det var kanske inte ultimat att vattna klockan 10 på förmiddagen men barnen älskade det. De sprang runt med små vattenkannor och speciellt ettåringen vattnade mest sina fötter och grävde gropar överallt på gräsmattan. Sen fick båda saft och Mariekex på trappan som tack för stjälpen.
Du gillar kanske också…
♥ Jag har fixat vår stenfot!
♥ Det stora blogginlägget om vår fasadfärg
Fixa trädgården (och huset!) med hjälp av Bjud.fi
Inlägget är ett kommersiellt samarbete med Bjud.fi
Även om vädret de senaste veckorna har bjudit på några riktiga snö-överraskningar så är det ju tänkt att det ska bli vår så småningom, och efter det kommer sommaren! Vårt stora sommarprojekt i år är vår trädgård. Redan i maj är planen att en grävmaskin ska rulla in på tomten och sedan blir det dags för gräsmatta, rabatter och grusgångar. Som jag längtar efter att ha en fin trädgård!
Så här såg vår trädgård ut för några veckor sedan när solen sken och inte ett enda moln fanns på himmeln. Och allt i trädgården var så brunt och fult. Men tanken är att jag ska svinga ett magiskt trollspö över trädgården i sommar och den ska bli riktigt mysig. Ser ni framför er grusgången som ska gå upp till trappan? Och den lummiga blomrabatten under köksfönstret?
Jag vet att ni är många som har bygg- och trädgårdsplaner så idag vill jag tipsa er om Bjud.fi, en auktionssajt som HSS Media driver. 4 maj startar en ny auktion som pågår fram till den 11 maj. Bland auktionerna finns bland annat många fynd inom området bygg och trädgård. Förutom Bygg & Trädgård-kategorin hittar du också auktionsobjekt inom många andra kategorier, för på Bjud.fi finns allt från bildäck till aromamassage, från kameror till prenumerationer på HSS Medias dagstidningar. Auktionen fungerar som så att man genom att registrera sig på Bjud.fi kan bjuda på sina favoritobjekt. Varje objekt har ett reservationspris, ofta är det halva butikspriset, och när auktionen avslutas är det den med det vinnande budet som köper varan. Alla objekt som auktioneras ut är dessutom av österbottniska företag, så bra!
Idag tänkte jag dela med mig av några av mina favoriter från kategorin Bygg & Trädgård hos Bjud.fi:
K-Rauta Vörå / Cello Colorado matbord och 4 stolar
K-Rauta Vörå har flera olika trädgårdsmöbler med i auktionen hos Bjud.fi. En storfavorit hos mig är matbordet och de fyra stolar från Cello i modellen Colorado. Tänk att sitta vid det här matbordet en varm sensommarkväll och äta småplock medan barnen leker i sandlådan.
Granlunds / Ett presentkort a 500 € på stenkorgar och stenfyrar
Granlunds finns ett (långt) stenkast från oss i grannbyn Munsala, mer lokalt än så kan det ju nästan inte bli! Att använda sig av stenkorgar som staket eller som avdelare i trädgården är så populärt just nu. På Bjud.fi kan man buda på ett presentkort till Granlunds värt 500 €. Och har ni sett stenfyren?!
Syd-Österbottens plantskola / Fruktträd och bärbuskar
Syd-Österbottens Plantskola har flera objekt hos Bjud.fi, bland annat ett objekt där man själv fritt får välja fruktträd och bärbuskar till ett värde av 100 €. Vi har några körsbärsträd och vinbärsbuskar i vår trädgård men i sommar ska vi plantera fler fruktträd, tror det blir åtminstone ett päronträd!
Oravais Turf / 200 m² gräsmatta, värde 700 € | Oravais Turf / 300 m² gräsmatta, värde 1050 €
Vi ska så en ny gräsmatta på stora delar av vår gård i år. Men jag är så sugen på att köpa färdiga rullar med gräsmatta som man bara ska rulla ut på gården. Så snabbt och smidigt, och så kul att genast ha en grön gräsmatta istället för att vänta på att gräsfröna ska slå rot! Oravais Turf har flera auktioner med gräsmattor hos Bjud.fi, gräsmattornas storlek är 200 m² och 300 m². Och jag har sett på Instagram att Kaisa Mäkärinen har gräsmattor från just Oravais Turf, det om något är väl ett bra betyg?!
Blomberg rent / Hyr en 14 m Dexter 15 skylift, veckoslut | Blomberg rent / hyr en 10 m DINO skylift, veckoslut
Förra sommaren när vi målade huset hyrde vi en skylift några dagar och det var verkligen välinvesterade pengar! Det var så skönt att inte behöva stå på en ranglig stege och hela tiden bli tvungen att klättra ner för att flytta på stegen. Blomberg rent i Vasa har två skylift-auktioner där man får hyra en skylift under ett veckoslut.
KS-Geoenergi / Energiborrhål inklusive borrning 200 m
Det finns väl ingen som inte vill ha bergsvärme? KS-Geoenergi som finns i Kronoby har ett objekt med i Bjud.fi där man kan köpa ett energiborrhål inklusive borrning (200 meter), värdet på objektet är 5800 € och reservationspriset ligger på 2900 €. En riktigt bra deal alltså!
Möbeltapetserare Alexandra / presentkort på omklädsel av möbel, värde 300 € | Möbeltapetserare Alexandra / presentkort på omklädsel av möbel, värde 400 €
Det här objektet finns inte i Bygg & Trädgård-kategorin, men jag vill ändå passa på att tipsa om att det finns flera presentkort på omklädsel av möbel (värde 300 och 400 €) till Möbeltapetserare Alexandra i Vasa. Perfekt om man har en möbel hemma som skulle må bra av nytt tyg, eller om man som jag handlar snygga möbler på loppis och först efteråt börjar fundera på hur man egentligen ska klä om dem.
God maskrossaft
Igår testade jag att göra saft på maskrosor. Jag har tänkt på det i flera veckor men det har inte blivit av så jag var ganska skeptisk innan om det skulle bli till något alls. För jag har levt i tron att man ska plocka säsongens första maskrosor för annars blir saften besk. Ungefär som att man ska plocka de första brännässlorna om man vill koka soppa. Men det fungerade hur bra som helst med maskrosor plockade i mitten av juni (vi hade i och för sig en kall vår och de första maskrosorna dök upp i slutet av maj).
Jag plockade så många maskrosblommor som jag orkade och sedan drog jag loss kronbladen (allt det gula, inget grönt) och sköljde dem under kallt vatten. Jag kokade upp 1 liter vatten med 5,5 dl strösocker och rörde sedan ner kronbladen (ungefär 6 dl blad). Det fick småkoka under lock i en timme och sedan rörde jag ner saften från 1 och en halv citron. Den färdiga saften silas så man slipper dricka blad och citronkärnor. Saften förvaras cirka en vecka i kyl, eller kan frysas ner i rena glaskärl. Späds ut med vatten (kanske 1:5 ratio?) Färdigt!
Jag tyckte maskrossaften smakade ungefär som honung med en hint av citron. Femåringen drack upp ett stort saftglas på förmiddagen så saften fick godkänt av både stora och små.
Maskroskransar
Om det finns en blomma som växer i vår trädgård så är det maskrosor. Idag plockade jag en stor bukett och satte mig på trappan och knöt två kransar.
Jag la kanske inte så mycket energi och kärlek ner i kransarna men det blev tillräckligt bra. Jag har aldrig knutit en maskroskrans i mitt liv så jag använde en guide av Helena Lyth.
Och sen fick mina barn sätta sig i gräset (barfota!) och så tog jag några somriga bilder. Vissa bilder blev mer lyckade än andra. Sen klippte jag gräset och nu har vi inte längre en enda maskros på gården (men det hinner säkert dyka upp några imorgon igen).
Senaste tidens utomhussysslor
Vad vi gjort på senaste tiden utomhus:
Hoppat i lövhögar. Eller ja, en av oss hoppade. Den andra av oss räfsade femhundramiljoner kubik löv.
Skrapat färg av kommoden. Eftersom jag tänker måla den så är det kanske inte är hela världen att jag inte skrapade den trären. Lite sandpapper på för att rugga upp ytan och sen några varv färg. Jag frågade på Insta efter färgförslag och fick massa fina. Många föreslog olika nyanser grönt (min bästa färg!) men tror ärligt talat att den kommer att få den mycket tråkiga kombinationen brunt och vitt. Den ska stå i gästtoaletten som är helkaklad i grått så tänker att det passar bra att fortsätta med tråkiga färgval.
Introducerat bebisen till gräsmatta och gula blommor (ogräs?). Hon älskade det.
Också: Gått runt i trädgården med måttband och många idéer. Sedan gick jag in, googlade vad murstenar kostar och sedan skrotade jag hälften av visionerna.
Update från lilla köksplanteringen
Sjunde april planterade jag och femåringen olika fröer. Och vet ni, nu tjugo dagar senare, har allt växt!
Så här såg det ut då.
Ser ni att det grönskar i mjölkburkarna?! Allt fick en ganska långsam start eftersom det var en hel del mulna dagar, men på senaste tid har det faktiskt hänt något på köksbänken (där alla burkar står det mesta av tiden).
Ärtskotten äter vi av dagligen som sallad och som extra färgklick på frukostsmörgåsen så de har strykande åtgång. Ärterna var också den mest tacksamma grejen att plantera med ett barn: jag la torkade ärter i kallt vatten i cirka en timme. Johannes fyllde en avklippt mjölkburk till hälften med jord och sedan öste han på ärter så att de täckte hela botten. Klart.
Luktärterna har blivit långa de senaste dagarna så snart har de väl växt oss ur huset. Måste snart börja fundera på var jag kan plantera ut dem när det har blivit varmare nätter. Idag ska jag plantera resten av luktärtsfröna. Hoppas på åtminstone en jättestor luktärtsbukett i sommar.
Tomaterna var ett test, men tydligen ett lyckat test! Ser ni hur många plantor och hur trångt det är?! Trodde verkligen att tomatskivorna skulle mögla och att hela köket skulle lukta äckligt. Istället blev det massa plantor av en och en halv körsbärstomat. Jag köpte körsbärstomater som var goda, ekologiska och inhemska och skivade dem. Jag la tomatskivorna på jorden och så strödde vi över lite jord samtidigt som femåringen fnissade över hur knasigt det var. Tomatkrukorna täckte jag med plastfolie för att få lite växthuseffekt. Nu har vi inget växthus eller ens något passande husvägg att lägga tomatplantorna vid så jag antar att ingen planta kommer att hinna ge oss någon skörd. Men det var ett roligt test, och så vet jag ju nu hur man ska göra sen när vi har ett gulligt växthus.