Tvåårskalas i trädgården
I lördags fyllde Elvira två år och vi gjorde en repris på fjolårets födelsedagsfirande genom att ha utekalas i trädgården. Precis som förra året hade vi strålande väder, men som tur var så var det inte lika tropiskt hett. Ifjol när jag stod i köket minns jag att väggtermometern i köket stod på stadiga trettio grader men i år var det bara tjugosex grader varmt under bakandet.
Vi hängde upp mina spetsvimplar som jag gjorde av en vaxduk i fjol. Här hittar ni blogginlägget om hur man gör. Tycker de är så somriga när de hänger mellan våra två ekar så jag tror att de får hänga där tills höststormarna kommer.
Födelsedagsbarnet öppnade långsamt och metodiskt alla sina presenter och i en av paketen låg en docka och i ett annat en dockvagn. Sen dess har hon knappt släppt dockan ur sikte.
Det var så pass varmt så att de flesta kaffekopparna lämnade orörda vid kaffebordet.
Inget tvåårskalas är väl komplett utan en skål med majsbågar på kalasbordet?! Jag hade bakat min rabarberpaj med knäcktäcke (här hittar ni receptet) och serverade det med hemgjord fusk-vaniljglass. Fusk-vaniljglass gör man så här: Vispa 5 dl vispgrädde, vänd ner en burk kondenserad mjölk i vispgrädden. Smaksätt med vad du vill, jag hade tänkt smaksätta med en vaniljstång men jag hade bara en i skafferiet och den hade tydligen torkat. Så istället la jag i 2-3 tsk vaniljsocker (vaniljsocker med äkta vanilj) och rörde om. Sedan hällde jag smeten i en brödform och la den i frysen över natten.
Jag försökte fråga sexåringen vad som var godast på kalasbordet efteråt (så jag vet vad som är värt att baka igen hehe) och han räknade upp vindruvorna, vattenmelonen, godisarna och chipsen. Allt som var fabriksgjort alltså. Och jordgubbstårtan förstås, men den var bageribakad och har väntat i frysen sedan hans fasters studentkalas tidigare i juni.
Jag testade att baka en vallmokaka med citronfrosting men jag är inte alls överens med vår sockerkaksform (eller om det är ugnen?) för alla sockerkakor jag bakar blir alltid både lite för välgräddade och lite för undergräddade på samma gång. Mitt recept på wilhelminakex hittar ni här. Och chokladrutorna som skymtar nere i högra hörnet kommer det ett blogginlägg om imorgon.
Och så gjorde jag iste! Jag brukar koka upp 1 liter vatten och sedan ha 3-4 tepåsar att dra i vattnet i strax under fem minuter. Min favoritsmaksättning är Liptons Peach Mango. Sedan tillsätter jag 1/2-3/4 dl rörsocker och rör om så att det smälter. Jag låter teet svalna och sedan rör jag ner saften av en halv citron. Jag förvarar isteet i kylskåpet (för iste ska ju drickas iskallt). Isbitar vill göra isteet lite blaskigt så jag brukar frysa in en del av saften så när jag häller upp isteet i en kanna lägger jag också i den frysta saften, då hålls det kallt längre och isteet blir inte vattnigt.
Du gillar kanske också…
♥ Ettårskalas och kalasborden
♥ DIY spetsvimplar
♥ Lego-tårtan är klar!
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar