Oreange testheader ps2

Update från lilla köksplanteringen

Skrivet av Eivor Bäck 27.04.2020 | 2 Kommentarer

Kategorier:
Taggar:

Sjunde april planterade jag och femåringen olika fröer. Och vet ni, nu tjugo dagar senare, har allt växt!

pyssel barn odla mjölkburkar krukor

Så här såg det ut då. 

pyssel barn odla tjugo dagar

Ser ni att det grönskar i mjölkburkarna?! Allt fick en ganska långsam start eftersom det var en hel del mulna dagar, men på senaste tid har det faktiskt hänt något på köksbänken (där alla burkar står det mesta av tiden). 

odla luktärter ärtskott tomater

Ärtskotten äter vi av dagligen som sallad och som extra färgklick på frukostsmörgåsen så de har strykande åtgång. Ärterna var också den mest tacksamma grejen att plantera med ett barn: jag la torkade ärter i kallt vatten i cirka en timme. Johannes fyllde en avklippt mjölkburk till hälften med jord och sedan öste han på ärter så att de täckte hela botten. Klart. 

Luktärterna har blivit långa de senaste dagarna så snart har de väl växt oss ur huset. Måste snart börja fundera på var jag kan plantera ut dem när det har blivit varmare nätter. Idag ska jag plantera resten av luktärtsfröna. Hoppas på åtminstone en jättestor luktärtsbukett i sommar. 

Tomaterna var ett test, men tydligen ett lyckat test! Ser ni hur många plantor och hur trångt det är?! Trodde verkligen att tomatskivorna skulle mögla och att hela köket skulle lukta äckligt. Istället blev det massa plantor av en och en halv körsbärstomat. Jag köpte körsbärstomater som var goda, ekologiska och inhemska och skivade dem. Jag la tomatskivorna på jorden och så strödde vi över lite jord samtidigt som femåringen fnissade över hur knasigt det var. Tomatkrukorna täckte jag med plastfolie för att få lite växthuseffekt. Nu har vi inget växthus eller ens något passande husvägg att lägga tomatplantorna vid så jag antar att ingen planta kommer att hinna ge oss någon skörd. Men det var ett roligt test, och så vet jag ju nu hur man ska göra sen när vi har ett gulligt växthus. 

Kommentarer

 • Fina Christina 27/04/2020 9:34pm (3 år sen)

  Så spännande! Jag ska nog pröva det där med tomatskivor i något skede också. Inte i år, men kanske ett annat år.

  • Eivor 28/04/2020 7:56am (3 år sen)

   Det tycker jag att du ska göra! Fungerade väldigt bra, eller ja, jag vet ju inte hur det blir sen när jag planterar tomatplantorna enskilt men dör de då så är det väl mina gröna fingrars fel 🙈

 • Camilla 28/04/2020 10:24am (3 år sen)

  Ååh så glad man var åiv lite grönt! I brist på trädgård å växthus odla ja körsbärstomater på fönsterbräde förr somarin, å he funka no bra tå e va bra me sol där! Band opp planton me ett snöre i gardinstången vartet e växt. Så he va no lyxigt ti få plock egna körsbärstomater :) Men om int anna så e ju tomatplantorna fina grönväxter, å dåftar ju jättegott.

  • Eivor 29/04/2020 8:54pm (3 år sen)

   Jamen såklart ska mina tomatplantor väx i köksfönstre! Vet int hur ja int ha tänkt på he, tack!! :)

Skriv en kommentar