Oreange testheader ps2

Vad vi PYSSLAT med på senaste tid

Skrivet av Eivor Bäck 07.04.2020 | 3 Kommentarer

Kategorier:

Eftersom femåringen inte har varit på dagis på snart en månad och det verkar bli många månader innan han återvänder så gör jag mitt bästa för att vara en pedagogisk pysslig dagistant. Det går så där. Men jag tänkte visa upp några av de senaste veckornas pyssel så får ni också lite inspiration kring vad man kan göra när man försöker vara pysslig och pedagogisk samtidigt. 

pyssel barn pappersrester

@Olyatikh har lagt upp flera fina konstverk där hon gjort fiskar, fåglar och hus av pappersrester. Vi ville inte vara sämre, men attans vad svårt det är att göra fina (och anatomiskt korrekta) djur när en femåring vill 1) klippa ut pappersbitarna, 2) placera ut pappersbitarna som han vill på pappret och 3) rita spännande detaljer med tusch (det gula området under "fågeln" är tydligen massa kiss (....)).

papperspyssel

Jag har faktiskt gått en lettering-kurs men det kunde man nog inte tro när jag ritade mall-bokstäver på rutigt papper. Mall-bokstäverna använde jag för att göra en grön bokstavsgirlang till Johannes dörr. Han tyckte min var ful så han gjorde en egen med guldpapper senare. Min girlang får på nåder hänga på hans dörr, men den guldiga ska få en finare placering inne i hans rum. 

pyssel barn bokmärken

En dag gjorde vi bokmärken till mommo och moffin. Några dagar senare hade vi ett helt kuvert fullt med olika små lappar, urklippta Lego-bilder och förstås bokmärkena som vi postade. Jag gjorde också ett bokmärke till mig själv, men tydligen var det "tråkigt" så femåringen pimpade det med en Lego-bil. 

pyssel barn odla mjölkburkar krukor

Och idag har vi gjort blomkrukor av mjölkburkar. Vi hade ingen bra färg, så jag klädde burkarna med vanligt vitt kopieringspapper. Femåringen valde att måla sina burkar med bläckpenna och limma på fina bilder. Jag limmade urrivna textsidor ur Ykköset på mina och knöt lite jutesnöre runt. Sen planterade vi ärter, luktärter och körsbärstomatskivor.

pyssel barn odla

Och så övade vi på att skriva. "Kom ihåg att vattna" plitade Johannes ner hur lätt som helst när jag bokstaverade. Tydligen har jag fått ett barn som redan nu förstår sig på bokstäver?! mvh skrev bokstaven v upp och ner i en evighet och lärde mig att läsa sist av alla i ettan. 

Men ärligt nu, visst tycker ni också att det är liiiite jobbigt att pyssla med ett barn? Det blir ju liksom aldrig exakt som man tänkt sig och som det ser ut på insta, eftersom barnet ju gärna vill vara med och är lite oberäkneligt (typ limmar tröskor på ens blomkruka, ritar kiss-strålar överallt osv). Vet inte om jag borde provpyssla allt åtminstone en gång själv innan vi testar så att jag får göra precis som jag vill. Han jag bor med tycker att jag ger med mig för lätt när jag pysslar med femåringen, men om ni skulle ha sett hur glad han blev när han fick limma fast Lego-bilen på mitt bokmärke så skulle ni också ge med er. 

Kommentarer

 • Sophie 07/04/2020 11:01pm (3 år sen)

  Du skriver så roligt! Alltså alla föräldrar känner väl igen sej i exakt det där! Tricket är att göra sånt som inte kan bli fult. T ex att barnet ska rita höstlöv med tops på ett stiliserat träd. Då tar man bara fram gul, röd, grön färg och säger att det är FÖRBJUDET ATT
  BLANDA! Annars har man en brun teckning att hänga upp och löven har blåst iväg för det kom en dinosaurie och åt upp dom (och kissade). Förslag på nästa blogginlägg: baka med barn.

 • Hanna 08/04/2020 8:01am (3 år sen)

  Det är ju absolut det svåraste med barnpyssel, att inte ha för mycket förväntningar och inte styra för mycket. Det, och allt klått också. Men annars är det ju ljuvligt. Att få se och väcka deras kreativitet, och sen se stoltheten över vad de fått till. Tack för fina idéer!

 • Fina Christina 08/04/2020 2:44pm (3 år sen)

  Grejen med att pyssla med barn är att vissa gånger ha "fritt" pyssel när de får skapa precis vad de vill och vissa gånger ha mera styrt pyssel, där man utgående från en mall sen gör något. Men det där massproducerade pysslet där alla ser precis likadana ut har jag svårt för. Så när jag pysslar med mina förskolebarn brukar jag alltid plocka fram oändligt mycket mera material och färgval än vad som kanske behövs, just för att var och en ska få göra precis sin variant. :) Det gäller att släppa kraven på sig själv och vill man då sen pyssla sånt som är fint så gör man det när barnet inte är med. ;)

Skriv en kommentar