Oreange testheader ps2

Vår (fulsnygga) kakelugn

Skrivet av Eivor Bäck 19.09.2019 | 2 Kommentarer

Nu ska ni få se husets hjärta, vår kakelugn som jag tror härstammar från 1920-talet. 

brun kakelugn vardagsrum

När vi var på visning var jag inte så förtjust i färgen, och ärligt talat tycker jag inte den är supersnygg ännu. Den där glansiga bruna färgen gör det svårt att välja en snygg mönstrad tapet tycker jag. Helst skulle jag ha en vit (rund) kakelugn, och till den kan man ju välja vilken tapet som helst utan att det skär sig. Men har man en kakelugn som funnits i huset i generationer så kan man ju inte riva ner den bara för att den inte riktigt passar ens estetiska öga. Och jag börjar faktiskt vänja mig vid den. Jag hörde av husets tidigare ägare att det finns en till likadan kakelugn i Nykarleby, nedersta raden kakelplattor är högre på den, men det beror nog på att golvet i vårt hus har höjts någon gång så att inte hela kakelugnen syns.

brun kakelugn närbild

Om ni inte såg det på håll så ser ni här att dekorationerna  liknar förvånansvärt mycket på Edvard Munch tavla "Skriet". Får se om de kommer ge våra barn mardrömmar i framtiden. 

åbo kakelfabrik kakelugn broschyr screenshotEtt stort tips för nördiga byggsvårdare som är intresserade av kakelugnar är att gräva ner sig i det finländska Nationalbibliotekets samlingar. Via denna länk hittar man t.ex. inskannade broschyrer från Åbo Kakelfabrik (Turun kaakelitehdas) och tror ni inte att jag hittade en bild på en nästan exakt likadan kakelugn som den vi har? Själva luckan sitter lite annorlunda placerat och Skriet-figurerna ser lite annorlunda ut i skissen, men annars är de lika likadana som enäggstvillingar.  

 

åbo kakelfabrik kakelugn screenshot

Enligt de inskannade broschyrerna så kostade kakelugnen strax över 2000 fmk på 1920-talet. Tack Nationalbiblioteket att ni ger mig information om vår kakelugn (eller åtminstone en kakelugn som är väldigt lik).

Kommentarer

 • Nina 20/09/2019 5:55pm (4 år sen)

  Vilken fin kakelugn! Och jag tycker inte man skall vara rädd för att blanda mönster och färger. Det är en vanlig uppfattning att man måste matcha vitt med färg eftersom det annars "blir för mycket". Detta stämmer inte. :) Kolla t.ex. in Underbara Claras blogg och se hur hon har kombinerat färger och fått ihop en snygg stil med gamla möbler.

  • Eivor 23/09/2019 7:45am (4 år sen)

   Tack så mycket! Den växer sakta men säkert i mina ögon, så lite finare blir den varje gång jag tittar på den 🙂 jag tycker själv att jag inte är så vit-skadad men just kakelugnar tycker jag är så fina när de är vita 🙈

 • Sandra N 23/09/2019 12:35pm (4 år sen)

  Vi hade samma färg på kakelugnen i huset där jag växte upp (nära skolområdet) och gillade aldrig riktigt färgen på den. I vårt hus där vi bor nu har det funnits en kakelugn eller spis av något slag, men den blev borttagen då på den tiden när det inte var trendigt med kakelugnar i hus. Jag är lite arg på att det ens funnits en sån tid.

  • Eivor 25/09/2019 6:31am (4 år sen)

   Det är nog en ganska svår färg för en kakelugn, men till slut vänjer man sig. Och jag räknar med att när vi bott här i tio år så kommer jag att älska färgen 🙂 Så tråkigt med rivningsivern av eldstäder som pågick där ett tag! Vi har två skorstenar men inga eldstäder runt den ena, så här har det också rivits...

Skriv en kommentar