Oreange testheader ps2

För mycket Lego

Skrivet av Eivor Bäck 15.12.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Vi håller på med ett evighetsprojekt här hemma som jag snart får krupp på. Runt lillajul hällde vi ut all Johannes Lego och jag färgsorterade dem i olika lådor. Sedan dess har vi försökt bygga genom alla ritningarna men det är ett projekt som aldrig verkar ta slut?  Alla hyllor är numera fyllda med färdigbyggda Cars-bilar, brandbilar, flygplan och polisfordon, och golvet är fortfarande fullt med Legobitar. Och snart är det jul igen och det lät som om tomten kommer med ännu fler Legoförpackningar. Fattar att tomten gärna har med sig Lego, hela årets önskelista bestod typ bara av bilder på häftiga Legogrejer och Brudermaskiner. Johannes  tycker givetvis såklart jättemycket om allt sitt Lego och vill gärna bygga dels enligt ritningarnas instruktioner och dels fantasigrejer. Men det har varit typ omöjligt att hitta en specifik Legobit när han har velat följa en ritning eftersom det finns så otroligt många bitar. 

Har kommit fram till typ tre alternativ när det gäller Legots framtid: 
1. Slänga hälften. Okej, kanske inte slänga men låta dem resa vidare. Men de flesta Lego-förpackningarna är  presenter, och man ger ju inte bort presenter. Speciellt inte presenter som mottagaren fortfarande älskar.
2. Plocka undan hälften av ritningarna + bitarna som hör till dem. Då blir det enklare att gå genom bitarna som är kvar om man vill bygga en specifik ritning. Efter ett tag kan man plocka fram det undanstoppade Legot, men bara man plockar undan annat. (Mitt favoritalternativ.) 
3. Låta alla bitarna vara kvar men vägra hjälpa till varje gång Johannes vill att man ska leta efter en viss ljusbrun bit som har tre pluppar. (Misstänker att det här är fyraåringens favoritalternativ, åtminstone tills han ångrar sig och vill ha lite hjälp att leta i alla fall.)
Bubblare: starta ett företag som hyr ut Lego. Vem vill låna delarna till en brandbil? 5 euro i månaden. Pengarna går direkt till fyraåringens mammans godiskassa. 

IMG 20191214 180434

Sambon tycker att det är jätteonödigt att spara gamla glasslådor osv. Men ha! Nu kom exakt alla smör-, glass- och kexlådor vi hade i skåpet till användning. 

Vad gör ni när era (bortskämda) barn har alldeles för mycket Lego?


Julkort och prestationskrav

Skrivet av Eivor Bäck 11.12.2019 | 2 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Så här såg det ut hos oss klockan halv elva igår kväll: 

IMG 20191210 230318

Jag satt vid köksbordet och gjorde årets julkort och när jag nästan skrivit på alla fick jag ett psykbryt över mina non existing-pysselskills. Jag skulle vilja vara så mycket pyssligare än vad jag är, och jag skulle vilja ha så mycket snyggare handstil än vad jag har. Så varje år inbillar jag mig att jag är pysslig och gör julkorten och varje år blir jag sur på mig själv för att jag är så värdelös. Så då lämnade jag köksbordet i all sin pysselkaos och idag blir det nya tag. 

För vad gör det egentligen att julkorten är lite fula? De flesta kollar ju på dem en halv sekund och slänger dem i roskis tjugofemte december. Det är bara jag som bryr mig om att kartongbiten är sned och min handstil ful. (Och kanske alla som läst det här blogginlägget och sedan får ett julkort...) Jag tror ärligt talat att det inte skulle vara någon skillnad hur objektivt snygg handstil jag skulle ha eller om jag skulle vinna världsmästerskapen i pysselskap. Jag skulle alltid hitta någon detalj att störa mig på, och alltid ha en gnagande känsla av att jag borde kunna prestera mer och bättre. ( <-- gäller allt i mitt liv. Tio euro till den första som kan gissa rätt på om jag varit utbränd någon gång.)

Nu ska jag klistra snöflingor på julkorten och sedan snabbt lägga dem i kuvert innan jag kommer fram till att de är så fula att jag måste börja om från början. 


Stassdag

Skrivet av Eivor Bäck 05.12.2019 | 5 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Nu äntligen har jag ätit upp jullimpan så jag har börjat röra mig utanför husets väggar igen och idag blev det dags för den där handla-julklappar-i-stan-dagen som jag redan skjutit upp två gånger den här veckan. Och stan, det kommer alltid vara Vasa för mig. Blir knäpp när han jag bor med pratar om stan och syftar på Jakobstad. 

lidl träleksaker

Började dagen med att svänga via Lidl och kolla på deras träleksakssortiment. Jag har väntat på att Lidl ska börja sälja sina träleksaker (de säljs alltid i december varje år), och igår var det dags. Idag var sortimentet redan lite urplockat, men jag kom ut med några träpussel som passar nyblivna ettåringar och en doktorväska till femåringen. 

Lidls träleksaker är annars något jag starkt rekommenderar. Johannes har massa tågbanebitar i trä (samma modell om Brio-tågbanan). En stor förpackning som innehåller allt man behöver för att bygga en slingrig väg och också brukar ha några fordon, gubbar och annan rekvisita brukar kosta runt tjugolappen och så finns det mindre förpackningar med t.ex. extra bilar och vanliga tågbanebitar man kan komplettera med. Sen har vi också köksredskap och mat gjorda i trä och filttyg. 

bistro vasa saluhall lunch

Jag och Elvira (som satt i bilstolen) lunchade på ett för mig nytt lunchställe: Bistro i Vasa Saluhall. Gott! 

julshopping tvål pipmugg citymarket

Jag har haft jättesvårt att komma på vad vi ska ge Elvira i julklapp i år. Hon har ju massa kläder och leksaker som hon får ärva av sin storebror, så egentligen finns det inget hon behöver. Det är väl egentligen bara en babypulka, och tomten har viskat i mitt öra att det redan finns i julklappssäcken. Det enda jag kommit på är typ blöjor, och man kan ju inte ge sitt barn ett inpaketerat blöjpaket på julafton. Till slut kom jag på att en pipmugg kan vara bra att ha. Så mitt stackars barn ska få en pipmugg till julklapp. Sen köpte jag röd handtvål också, det känns ju juligt.

blossom pop up vasa ljusstakar

Strosade i massa affärer i Rewell Center (typ alla affärer) och fotade sånt som potentiellt kan hamna i julklappssäcken. De beiga ljusstakarna i keramik hittade jag på Blossoms pop up-affär. Tyckte de var fina, men i år hamnade de inte i någon julklappssäck. 

espresso house vasa tomtelatte barn

Avslutade stassdagen med tomtelatte på Espresso House med min lillasyster. Jag hade precis varit och hämtat ut fotografier till årets julkort och Elviras tack-kort så jag var tvungen att visa dem för min syster för att skryta om hur söta och fotogeniska barn jag har. Har ni förresten tänkt på hur fantastisk fotokvalitet man får när man har en lokal fotofirma att  framkalla ens bilder? Tycker de blir bättre än när man beställer via nätet. Och så tar det bara en timme från att beställningen är lagd tills att de är rykande varma i kuvertet. 


Lillajulshelgen

Skrivet av Eivor Bäck 01.12.2019 | 1 kommentar(er)

Vilken fin adventshelg vi har haft! Hoppas er varit lika mysig!

lillajul vinter snö ute

Inledde helgen med att hämta hem fyraåringen från dagis. Han var som vanligt lite ledsen över att han måste hem (skulle han få bestämma skulle han alltid vara på dagis), speciellt eftersom han inte hade hunnit vara ute och leka i snön på eftermiddagen. Så jag gav honom en snöskyffel och gick in. Han roade sig själv med att skotta gårdsplan med hjälp av skyffeln och en borste i en timme. Jag övervakade från fönstret. 

lillajul vinter snö kyrkobron nykarleby

På lördagen var det strålande väder och vi gick på julmarknad till Stjärnhallen. Barnens farmor kom med så Johannes gick med henne (och knuffade bort mig och ropade "tyst" om jag råkade säga något till farmor). Så jag fick tumistid med Elvira och han jag bor med. 

julmarknad stjärnhallen stickade sockor

Som vanligt på julmarknader fanns det massa stickade sockor. Jag köpte inga sockor, men kom hem med en bok, vykort och en jullimpa. När vi kom hem igen kokade jag mannagrynsgröt och så åt vi gröt och jullimpa. lillajul present lego fyra år

På kvällen lekte jag elektriker och bytte stickkontakt på sladdarna till adventsstjärnorna och hängde upp dem. Lillajultomten kom givetvis på besök och lämnade några hårda paket. I det stora paketet fanns den här tröskan och lavetten. Så halva söndagen ägnade fyraåringen sig åt att bygga. Enda problemet är nu att han skrev upp lego-setet på önskelistan på lördagseftermiddagen och tomten tog med sig listan samtidigt som han lämnade paketen. Så vi hoppas att tomten kommer ihåg att Johannes redan har fått just det här lego-paketet. 

lillajul pepparkakskladdkaka valio

Fick Instagram-reklam från Valio för några dagar sedan om en pepparkakskladdkaka så jag kände mig tvungen att testa när svärföräldrarna var in på kaffe i eftermiddags. Vi åt kakan idag med lättvispad grädde, men den var ärligt talat inte supergod. Kommer inte baka igen. 

Det var den helgen! Imorgon borde jag åka till Vasa och handla julklappar men jag orkar inte. Jag vill bara vara hemma och ha på mig mjukisbyxor och äta tjocka skivor jullimpa med massa smör och ost (tur att jag bara köpte en limpa, annars skulle jag väl aldrig lämna vårt hem). 


Amningshalsband

Skrivet av Eivor Bäck 28.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

På tal om amning: har någon tips på var man kan köpa ett bra amningshalsband? Elvira rycker mig i håret hela tiden så tänker att det skulle vara praktiskt med ett halsband hon får hålla i istället. Har kikat på Etsy men köper gärna något närproducerat.

Screenshot 20191128 070949 01Antar att jag också kan köpa träkulor och försöka virka bollar. Men känner mig väldigt lat. 


Mörk tisdagsmorgon

Skrivet av Eivor Bäck 26.11.2019

Kategorier:
Taggar:

Sista tisdagen i november och det kan ju inte bli mörkare och gråare än vad det är just nu? Jag var precis ner till köket och gjorde iordning frukost till fyraåringen och det finns ingen chans i världen att jag skulle ha trott på att klockan var halv nio om jag inte kollat klockan på väggen som jag nyss bytt batterier i. Det är så mööhöörkt.  Idag tror jag blir dagen jag börjar hänga upp adventsstjärnor i fönstren så att det blir åtminstone lite ljusare. 

Fyraåringen har för ovanlighetens skull en ledig tisdag (han är typ alltid på dagis måndagar och tisdagar) så får se om han vill hjälpa till med stjärnorna i fönstret. Han är ganska noggrann av sig så jag tror att han skulle sköta rollen som den som står på avstånd och säger "häng stjärnan lite högre upp, lite högre, nej nu blev det för högt, lite längre ner" med bravur. 

frukost fyraåring barn november

Mörkret halv nio på morgonen. Alltså kom igen. Fyraåringen har helt slutat med morgongröt förutom på dagis. Istället försöker jag spicea till frukosten med att hälla yoghurt-toppings i små glas. Idag hade vi inga färska bär i kylen så det blev både müsli och cornflakes. Det enda jag och sambon hade likadant när vi flyttade ihop (förutom MAOLs tabeller) var IKEAs snapsglas. Han hade väl sex och jag som alltid ska vara värst hade ett dussin, så nu har vi arton snapsglas som vi aldrig använder. Så jag har börjat använda dem till fyraåringen haha. Lite ketchup i botten när vi äter pommes frites och fyraåringen är överlycklig (det blir ju nästan som på McDonalds).  

Älskar förresten den här bordslampan jag fick av min mamma. Den ser ju ut som en fotogenlampa, men har en glödlampa innanför glaskupan. Perfekt för någon som aldrig i livet skulle klara av att tända en fotogenlampa. Jag vet att mamma köpte sin på Blom- och presentboden på Bergö så vill ni ha en likadan får ni ta en tur ut till Bergö. 


Pepparkaksbak

Skrivet av Eivor Bäck 22.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Berätta inte åt nån men igår inledde vi pepparkaksbakningssäsongen (ja, jag vet att det är alldeles för tidigt). Ifjol bakade jag inte en enda pepparkaka eftersom jag mest var sjukskriven och/eller låg och graviditetsspydde. Nu blev pepparkaksbakningsabstinensen för stark och jag och fyraåringen passade på att baka medan Elvira sov sin eftermiddagssömn. Jag tog första bästa recept jag hittade på internet så de började inte smaka som mammas pepparkakor, men de duger. 

IMG 20191121 150600Nu har vi tydligen nått det skedet som jag minns från min barndom: att mamman är den som kavlar ut de kylskåpskalla degklumparna och sköter gräddningen. Fyraåringen kavlade, stansade ut figurer och drog loss pepparkaksdegen mellan de utstansade figurerna. Mest använde vi traktorformen.

IMG 20191122 134448 01

Men vi kan ju inte ha hur många pepparkakor som helst hemma så idag gjorde jag fyra påsar av cellofan och så valde fyraåringen vem som ska få vilka figurer. Mest traktorer fick moffin. 


No more reuma

Skrivet av Eivor Bäck 21.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:
Taggar:

Igår var jag till min reumaläkare i Jakobstad och fick livets bästa besked: jag behöver aldrig mer komma dit igen. Jag har haft ont i lederna i halva mitt liv och fick som tonåring dåligt bemötande av sjukvården i Vasa. Läkaren gav mig recept på värkmedicin som skulle räcka i ett år, ignorerade min konstanta stegring med motiveringen att man kan få feber före mensen och menade att jag antagligen hade salmonella (utan att ta ett enda prov och utan att jag hade ett enda salmonella-symptom). När vi påpekade att jag var vegetarian menade han att jag antagligen ätit en jordig morot eftersom det finns salmonella i jorden. Jag sköljer alltså numera alla morötter extremt noga, men ju mer jag tänker på det desto mer skeptiskt blir jag. Det måste ju vara en myt? Hur kan man annars låta småbarn leka i sandlådor och med jord?

Men efter att vi flyttade till Nykarleby har jag fått så bra vård. Jag blev remitterad till en kunnig läkare. De undersökte mig, följde upp, tog prover, punkterade knäleder och la kortisonsprutor och gav mig medicin. Jag har inte haft några problem i över tre år och varit medicinfri i två och ett halvt år. Och nu behöver jag aldrig mer åka dit, men jag vet vart jag ska ringa om jag får besvär. Det är ju något av det viktigaste med vården: att man känner sig hörd och sedd och vet vart man ska vända sig.

 fyra månader

Kan nu för tiden sträcka ut armar och ben och bära mina barn utan att det tar ont (och hoppas att jag kan göra det resten av livet). 

Förresten vad är det med läkare och att de säger saker som man inte riktigt vet om det är en förolämpning eller en bra sak? Igår sa läkaren att hon hoppades att hon aldrig mer skulle se mig (jag höll med haha). Samma sak när jag väntade Elvira och ultraljudsläkaren sa för varje kroppsdel han gick igenom vid strukturultraljudet "inget speciellt". Kände mig liksom både glad och förolämpad på samma gång? 


En riktigt vanlig tisdag

Skrivet av Eivor Bäck 19.11.2019

Kategorier:
Taggar:

Idag har det varit en riktigt vanlig dag. Fyraåringen har varit på dagis som han är varje tisdag och jag har dammsugit, ätit uppvärmd halloumistroganoff till lunch och eldat i spisen. Sen försökte jag ta ett foto när fyramånadersbebisen har på sig sin björndräkt, för snart är den för liten. Det gick sådär. 

creative photo gosedjur nalle

Okej, jag lyckades också ta någon bild där hon ligger stilla. Men jag känner på mig att jag borde fota julfotot typ nu, innan det blir ännu mer liv och rörelse. 


Julstämning i Vasa Saluhall

Skrivet av Eivor Bäck 18.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Efter den här helgen känns det som om jag inlett julfirandet för i år! På lördagsmorgonen var jag bjuden på ett litet och mysigt event till Vasa Saluhall. Så det var tidig väckning i Nykarleby som gällde, men mitt sällskap (fyramånadersbebisen) var som vanligt bara glad fastän hon väcktes tidigare än vanligt. 

Som den lantis jag är så har jag givetvis koll på Vasas parkeringssituation, det finns ju ingen chans att jag skulle börja köra ner i parkeringsgrottan liksom (är rädd för bommen haha). Mitt nya favoritparkeringsställe i centrum är bakom Saluhallen där det fram till årsskiftet är två timmars gratis parkering med parkeringsbricka. Perfekt gångavstånd om man ska gå en runda i Saluhallen alltså! 

vasa saluhall jul

vasa saluhall julbord

Inne hos Pentik var ett julbord uppdukat med massa delikatesser från de olika affärerna inne i Saluhallen. Så gott! Eftersom jag är mammaledig så blir det ju inget jullunch på jobbet för mig i år, så det var tur att jag blev bjuden på julmat här istället. 

vasa saluhall lilla entren

Efter att ha ätit av juldelikatesserna och druckit svartvinbärsglögg så gick vi en runda bland affärerna i Saluhallen. Hos Lilla Entrén blev vi bjudna på en riktigt god havtornsglögg från Molpe. 

vasa saluhall pentik juldukning

Pentik hade inlett julmyset och hade dukat upp flera juldukningar i affären. Jag gillade givetvis dukningen som innehöll grönt och kvistar bäst, men jag dukade själv med grankvistar ifjol, så jag vet inte ännu hur årets juldukning här hemma blir. 

vasa saluhall julstjärnor julstämning

Så mysigt inne i Saluhallen! Jag tycker så mycket om tanken att gå runt i en Saluhall och köpa en ingrediens till middagen från varje butik, men jag vet ju själv hur lätt det är att fastna i samma hjulspår och alltid åka till en stor market. 

vasa saluhall event goodiebag delikatesser

Efter eventet blev det givetvis amningspaus i bilen på parkeringen, en kort runda i stan och sedan hälsade jag och Elvira på min syster där vi fortsatte julfirandet med risgrynsgröt och bullar med pepparkakskryddning. I söndags när jag vaknade föll det stora snöflingor så nu känner jag mig officiellt i julstämning. Nästa helg blir det dessutom dags för årets första julmarknad så nu tror jag att det snart börjar bli okej att spela julmusik på hög volym här hemma.