Vegetarisk lasagne med röda linser
Förra fredagens middag blev lasagne på röda linser. Jag gör några vegetariska storkok i månaden och försöker hela tiden hitta nya go to-rätter. Den här lasagnen kommer nog dyka upp fler gånger på vårt middagsbord!
Så här gjorde jag:
Jag la ugnen på 225 grader.
Jag hackade 2 små gula lökar. Lökhacket stekte jag mjukt i olja i en kastrull. Jag sköljde 2,5 dl röda torkade linser i kallt vatten (använde en finmaskig sil) och la linserna i kastrullen tillsammans med 2 förpackningar krossade tomater (jag använde krossade tomater med örtkryddning, 370 gram per tetraförpackning) och 3 dl vatten. Jag skalade 2 stora morötter och rev dem på rivjärn. Morotsrivet, 1 grönsaksbuljong och lite tomatpure (2 msk kanske?) rörde jag ner i kastrullen. Såsen fick sedan puttra i cirka 10 minuter och jag rörde om då och då. När såsen hade kokat färdigt kryddade jag den med svartpeppar och oregano. Eftersom min ettåring också åt av maten kryddade jag inte med salt.
Ursprungsreceptet gjorde en snabb ostsås genom att blanda 2,5 dl creme fraiche med 1 dl riven ost i en kastrull och värma tills osten smält (såsen ska inte koka) och sedan krydda med salt och peppar. Jag hittade en halv burk matlagningsgrädde i kylskåpet så jag minskade på creme fraiche-mängden och rörde ner matlagningsgrädde. Det gick också bra!
Sedan byggde jag ihop lasagnen på klassiskt vis: längst ner i smord ugnsform kommer ett lager sås, sedan lasagneplattor, sås och ostsås i några varv och sista varvet avslutas med ett lager ostsås och lite riven ost överst.
Lasagnen gräddas i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
Ursprungsreceptet kommer från Portionen under tian, men jag ändrade receptet litet som jag tydligen alltid gör när jag lagar mat. Portionen under tian är en receptsajt med billig vegetariska recept där tanken är att portionspriset ska ligga under tio kronor. Jag har faktiskt aldrig lagat ett enda recept från sidan tidigare, men i fredags var det tydligen dags.
Kommentarer
Ingen har kommenterat ännu
Skriv en kommentar