söndag 29 oktober 2017 - 20:13

Oktober filmfest 2017

Igår var jag på October filmfest på Ritz i Vasa. Föreningen som ordnar festivalen (film i österbotten) hade inte någon "årets film i år". Därför var besökarantalet något lägre än tidigare år när filmer som Kaistinen och Ivankallan visats. Hur som helst var det en rolig kväll med många överraskningar.

Det fanns ingen konferencier på festivalen så mellan olika filmblock visades det korta introduktionsfilmer. I år hade Siri Fagerudd fått äran att göra dom. Hur roliga som helst, allt borde släppas fritt ;)
Här finns åtminstone en av Siris filmer att se: LÄNK

 

En sekvens i festivalen var "60 SEC­ONDS OF WHAT­EVER". Alltså en film som är max 60 sekunder. Där fanns allt mellan himmel och jord. En sak som stack ut extra mycket var "Mail delivery" av Otto Nyholm (eller Råkeltapp Films?). Välgjord, fånig och framförallt så hysteriskt rolig att jag höll på att storkna. Så mitt i prick!

 

Kvällens bästa överrasknin för mig var att fick jag veta att en film som jag varit med i 2015 skulle premiärvisas på festivalen! Så det blev hur spännande som helst. Utan att avslöja allt för mycket om handlingen så utspelas allt på en strand, vi hade inga repliker och alla var "businessklädda". Allt börjar med ett litet sandslott men ganska snart spårar det ur.

Här är lite bilder från inspelningen

2015.06.09 Jonas Bergqvist DSCF1795Regissören Andreas och jag.

2015.06.09 Jonas Bergqvist DSCF1798Någon måste vakta utrustningen när det är matpaus.

2015.06.09 Jonas Bergqvist DSCF1819Varmt var det inte, tjocka kläder och filtar utanpå i pauserna. Det blåste på rejält hela dagen. 2015.06.09 Jonas Bergqvist DSCF1808Susanne Marins som spelade min motståndare och maskören Anna Vesterback

 

JBQ 2Johan Aspelin medverkade i filmen "Låtsas K" och jag i "Sandslott".

lördag 28 oktober 2017 - 12:29

Poddvågen

webb 1024x2

Det verkar gå en våg med nya podcasts genom svenskfinland just nu. Eller är det bara för att jag själv medverkar i en som jag fått upp ögonen? Hur som helst så är det kul att så många tar steget och startar en podd. HEJA SVENSKFINLAND!

 

Vår podd heter I Herrlogen och handlar om Wasa Teater och människorna som arbetar där. Vi bjuder in en ny gäst varje avsnitt och pratar om t.ex. hur de började jobba på teatern och vad de gör. Det som är intressant är att fastän vi i många fall arbetat tillsammans i över 10 år så får vi veta nya saker om varandra och huset vi är i. Men alla spökhistorier om teatern som bubblar fram är inte så kul att lyssna på. Liite vidskeplig får man väl vara? :)

 

Hittills har våra gäster varit Nina Dahl-Tallgren, Thomas Lundin och Carola Sarén. Ny gäst och nytt avsnitt varje tisdag.

artworks 000246212841 6x7btn t500x2
https://soundcloud.com/herrlogen/avsnitt-1-nina-dahl-tallgren-pilot

THOMAS PODD 1x1https://soundcloud.com/herrlogen/avsnitt-2-skadespelare-thomas-lundin

   
CAROLA 1 1https://soundcloud.com/herrlogen/avsnitt-skadespelerska-carola-saren  

torsdag 17 augusti 2017 - 00:06

Första arbetsveckan

2017.06.08 Jonas Bergqvist DSCF3159Trött skådespelare på välförtjänt hermoloma

Semestern är slut och arbetet är igång på teatern. Just nu repeterar vi Svälta räv som ska spela på studion i höst. En speciall sak med den är att den inte är gjord på samma sätt som en "vanlig pjäs". Under tre veckor i våras skapade vi våra karaktärer och improviserade olika scener. Repetitionerna bandades in och under sommaren har Joakim Groth och Anna Simberg skrivit ner de bästa bitarna till ett manus. All text är alltså skapad av oss, orden "passar bra i mun" om man säger så.

 

Även om jag sagt alla mina repliker tidigare och det är lätt att säga så är det fruktansvärt svårt att memorera. Normalt lär jag mig text snabbt men det här vill inte fastna. Allt är nerskrivet exakt hur jag sa det då i maj. Där finns alla små manér och ovanor som jag själv inte hör. Och nu ska ju allt förstås vara med när vi repeterar in texten. Det är allt från avhuggna meningar till långa tankepauser mitt i meningen till ett onödigt "så" i slutet på nästan varenda replik. Men trots alla små "fel" så tycker jag att det har en fin puls och en genuin äkthet. För vi pratar väldigt märkligt sådär på riktigt. Vi tänker medan vi pratar och ibland försöker vi hinna ikapp med tanken vad munnen säger och ibland så är det tvärtom. Lyssna t.ex. på kaffepausen på jobbet hur diskussionerna far hit och dit.

 

Tjingtjing!

tisdag 4 april 2017 - 08:00

Making of: Anden i Aladdin och den magiska lampan

SPOILERVARNING!!

 

I Aladdin och den magiska lampan spelar jag lampans ande men denna gång är det lite speciellt eftersom allt är filmat på förhand. Så här gjorde vi andens sminkning. Eller vi och vi, jag satt och åt salta nötter, drack kaffe och pratade öronen av teaterns maskör Fia Derghokasian medan hon sminkade mig.

IMG 20170221 132108En vecka före själva filmandet gjorde vi en testsminkning och testfilmning. På den filmen kunde Fia se vad som syns och vad som inte syns och anpassade slutgiltiga sminkningen efter det. Testsminkningen tog ca två timmar, sen filmade vi, sminkade på mer, filmade igen. Så höll vi på tills jag var helt svartmålad från axlar och uppåt.

 

IMG 20170221 132042Alla mönster / tatueringar ritades på med en penselpenna. Stadig på hand!

IMG 20170208 2Här har Fia kommit en bit på vägen. Lite olika saker här och där för att testa vad som syns på filmen.

DSC 0009

Här har stora penseln varit framme. Rejält med färg på bara.

 

DSC 0012Ännu mera när vi nu ändå är på gång.

Efter provfilmingen var det bara att tvätta bort allt smink. Fia gav mig ett ämbar med sminkborttagningsmedel i duschen åt mig och sa lycka till. ETT ÄMBAR MED SMINKBORTTAGNINGSMEDEL! Då vet man att det kommer att ta tid att få bort allt. Det tog mig 45 minuter att gnida bort det mesta av sminket. Armarna och fingrarna hade fortfarande svaga men fullt synliga svarta linjer ett par dagar efteråt. 

En senare hade alla inblandade kollat hur filmen såg ut och gjort justeringar. En dag reserverades åt filmandet själva sminkningen tog lite över fyra timmar att göra. Tröttast var väl Fias öron när vi var redo för att filma :)

1487689457801

Färdigt sminkad för filmning.

IMG 20170221 171011Något suddigare linjer efter filmingen. 

 

Och här är slutresultatet:

IMG 1432Foto: Frank A Unger / Wasa Teater

söndag 2 april 2017 - 00:00

I mars för x år sen..

THROWBACK TIME!

I mars för fem år sen spelade vi Hundarnas Kalevala. Eld på scenen och mystiska danser. Grunddräkterna vi hade var supersköna, ända tills man blev svettig. Då kändes de som ett duschdraperi. (Jag börjar svettas ~30 min före föreställning). I den föreställningen hade jag ganska många olika roller, bland andra Ahti och biet som väcker Lemminkäinen till liv.

2012.03.12 Hundarnas Kalevala 2012 Wasa teater

2012.03.12 IMG 1231

2012.03.10 JONAS.BERGQVISTGMAIL.COM JBQ2917

 

I mars för tio år sen satt jag ofta i teaterns rökrum och häckade. Såhär snygga väggdekorationen fanns det där. Numera är jag och teatern rökfria. SKÖNT! Tyvärr har jag inte fler bilder från den tiden :/

 

2006.11.07 DSCF0928

 

lördag 1 april 2017 - 08:00

Ny musikalturné!

Vi har hållit det här hemligt länge nog men nu kan vi äntligen börja sprida nyheten. Det är så att jag och Markus Lytts sökt bidrag från Kulturfonden för att göra en ny musikal. Och jag tror faktist att vi är först i världen med en humormusikal i temat. Den handlar nämligen om påven! Och tydligen gillade fonden vår ide för vi fick 60.000 € för att göra showen!

paven

Paven2

 

I all enkelhet är det bara jag och Markus på scenen. Eftersom det var min idé så spelar jag såklart påven medan Markus spelar Kardinal Skiskalowski. Han har en mer tillbakadragen roll för han är samtidigt en berättare som har direktkontakt med publiken. Vi behandlar ingen specifik påve utan vi har gjort en lite "best of" påve om man säger så. Vi har fått koreografihjälp från en av norges mest anlitade koreografer: Torfinn Lien-Bakke! Musiken är autentisk från Vatikanen och är komponerad och arrangerad för altflöjt av Guilermo Pandorimu (Markus spelar).

Repetitionerna går igång nu i påsk och premiär är 4:e juni i Åminne folkpark. KUL!

 

 

 

 

 

Och den observante noterar att idag är det första april ;) 

 

 

onsdag 29 mars 2017 - 22:32

Dramatik i kulisserna

 

Vi har just avverkat veckans fjärde föreställning av Aladdin och den magiska lampan. Och idag spelade vi två föreställningar, eller "dubbla" som vi också kallar det. När man är i början av en spelperiod och speciellt de första gångerna man drar dubbla föreställningar så kan det hända ett och annat andra föreställningen. Man kan missa att förbereda nåt eller så är det bara 2 timmar deja vu.

Ikväll när jag hade ett snabbt byte från guldsmed till sultanens livvakt så var inte min lösmustasch på rätt sida av scenen. (Vi gör alltså riktigt snabba byten i kulisserna precis intill scenen.) Bytet är så snabbt så det fanns inte tid stå och funderara på lösning. Det är att lita på magkänslan, ta ett beslut i stunden och gör det. Det var för kort tid att hämta mustaschen och komma tillbaka så jag och sminkösen Anna sprang iväg tillsammans till andra sidan. Men jag hann bara ta ett par steg innan jag kom på att jag bär in ett bord på scen i bytet där jag går in som livvakt, och bordet stod på sidan där jag befann mig. Bästa lösningen just då va att ta bordet i famnen när jag sprang till andra sidan där Anna väntade med min mustasch. Konstigt nog hann jag in på scenen i tid och bordet var på plats när ljuset gick upp.

Dramatik i kulisserna och jag gissar att publiken inte märkte någonting.

 

DSC 01172Ny snygg frisyr och allt

lördag 31 december 2016 - 11:30

2016 i bilder

En tillbakablick på året som gått. För mig har det varit väldigt händelserikt, på teatern blev det fast anställning och  lite över 90 föreställningar för mig. Hemma hände det väldigt stora saker, vår son föddes och vi köpte hus. Allt på en gång liksom. Här summerar jag året i bilder. Varsågod!

 

Januari

2016.01.30 Jonas Bergqvist JBQ 1105Vi började repetera Pippi Långstrump

 

Februari

2016.02.13 Jonas Bergqvist JBQ 1217Vi gjorde en Ernst Underbar, helt improviserad!

 

Mars

2016.03.07 Jonas Bergqvist JBQ 1888Premiär på Pippi Långstrump

 

April

2016.04.17 Jonas Bergqvist JBQ 2757

2016.04.17 Jonas Bergqvist JBQ 2863

2016.04.17 Jonas Bergqvist JBQ 2845

Treårsporträtt med denna cooling

 

Maj

2016.05.21 Jonas Bergqvist JBQ 3518Pippi Långstrump spelar för fulla hus och slår nya rekord på teatern.

 

Juni

2016.06.05 Jonas Bergqvist JBQ 3947

2016.06.04 Jonas Bergqvist JBQ 3893

På semesterns första dag kom lillebror med full fart.

 

Juli

2016.07.25 Jonas Bergqvist JBQ 6185Såhär levde vi största delen av Juli. Mitt i bebisyran köpte vi hus.

 

Augusti

2016.09.13 Jonas Bergqvist JBQ 7836Spelåret inleddes på teatern och vi började repetera Mor Kurage.

 

September

K3 3970Vi plaskade runt i flera tusen liter vatten under hela spelperioden.

 

Oktober

IMG 4074Jag och Josip gjorde mellansnacksfilmer till Oktober Filmfest. Helknäppt och galet.

 

November

K3 7814Premiär för en av de knäppaste föreställningarna jag gjort, Maskeradmordet.

 

December

2016.12.13 Jonas Bergqvist JBQ 8591

Julkonsert med Elvisnummer2016.12.05 Jonas Bergqvist JBQ 8520

Traditionellt ryggdunkarpjaseri som program på teaterns Julfest: Herrlogens årsfest :)

 

God jul och gott nytt år! 

tisdag 29 november 2016 - 17:03

Fjärde premiären

Ikväll sparkar vi igång höstens fjärde och sista premiär: Julkonsert med Lytts och vänner Det har varit en intensiv höst på teatern. Direkt efter maskeradmordets premiär satte vi igång med julkonsertsrepetitioner. Jag har ju nog själv övat in min låt här hemma, Men det ska övas in stämmor åt andras sånger och lösa olika praktiska saker också. Och så blir det helt annorlunda att stå där på scenen med full orkester bakom sig och bra ljudåtergivning jömfört med att stå i vardagsrummet och skråla med en hårborste i handen. IMG 4365IMG 4368IMG 4370IMG 2

fredag 18 november 2016 - 15:29

Premiär!

15039693 1136657766390227 7228788555833819263 o

Ikväll har vi premiär med Maskeradmordet. Förutom att det är premiär så är den här föreställningen speciell på två andra sätt. Det ena är att vi har gjort den själva, det är inget köpt manus utan allt är gjort av arbetsgruppen. Och det andra är att det är min TUSENDE föreställning på Wasa teater. Tänk att det råkar bli så att det dessutom är en premiär.
Vi kanske ses senare ikväll?

15110967 1136658403056830 5924782094944006436 o

15129665 1136657876390216 7035292968180961914 o

15138533 1136657679723569 2338340086129244514 o

Alla bilder tagna av Frank A Unger/Wasa Teater