Rityta 82x

Girls weekend in Riga!

Skrivet av Erika och Dominique 22.11.2019

Girls weekend i Riga!

För några helger sedan var vi till Riga tillsammans med våra barndomsvänner sedan 20 år tillbaka. En resa vi har försökt få ihop länge och äntligen fick vi det att gå ihop. Planerna var att umgås, äta och bara vara eftersom vi annars inte hinner ses över så långa tider.


Girls weekend in Riga!

Some weeks ago we were on a weekend trip to Riga with our childhood friends that we have known for 20 years. The plan was to just be together, eat and have fun!

20191027 140009 01

Vårt första intryck av Riga var mysmånga härliga restauranger och en lugn stad. Riga är även en otroligt vacker stad fylld med jugendarkitektur


Our first impression of Riga was cozy, lot of lovely restaurants and a calm city. Riga is very beautiful city and has a lot of jugendarchitecture.
20191027 150855 01

Restauranger finns det mycket av och det var svårt att välja bland alla utbud. Vi brunchade både lördagen och söndagen på två olika ställen vi tycker är värda att tipsa om. Det första stället heter La Kanna. Deras brunch var prisvärd och det bjöds på ett brett utbud av hemlagade rätter. Personalen var trevlig och utrymmet mysigt, så stället fick tummen upp av oss alla!


There is a lot of restaurants in Riga and it can be hard to choose were to go. We had brunch both on saturday and sunday and we have two places that we want to chare with you. The first place is called La Kanna. The brunch was affordable and they served fresh home made dishes. 
rigala kanna

Den sista dagen åt vi brunch på MiitDetta ställe hade en helt gudomligt god brunch och mycket veganska alternativ. Detta rekommenderar vi varmt ifall ni besöker Riga!


The last day we ate brunch at Miit. A place with a delicious brunch and a lot of vegan options. We really recommend it if you are going to Riga!

brunch riga

 

Då man är ett gäng på semester så är det bästa att bo tillsammans! Vi hyrde en etagelägenhet som låg mitt i gamla stan vilken hade en galen sista trappa och en härlig utsikt från fönstret. 


We lived together in a appartement in the old town wich had a crazy stairwell but a beautiful view!
riga 1

På lördag kväll åt vi en trerätters middag på restaurang Neiburgs. De hade en bred meny med bland annat kött, fisk och en raw vegan meny, så vi alla hittade något som passade oss. Alla var super nöjda med maten och på bilden nedan ser ni Erikas val, den veganska raw menyn!


In the restaurant Neigburgs we ate a three course meny and they had a good meny with many things to choose from. 
neiburgs riganeiburgs

Två dygn tillsammans gick alltför snabbt och på söndagskväll var det dags för oss att åka hem. Fastän vårt flyg hem var försenat så var vi fyllda med kärlek efter denna underbara helg tillsammans!


A weekend together went to fast and on sunday it was time to go home. Despite a delayed flight home we were filled with love after this weekend together!
riga20191027 231119 01


Ugnspaprika

Skrivet av Dominique 17.11.2019

 

IMG 0741

Kopia av DOMINIQUE RECEPT2


Örtfalafel

Skrivet av Dominique 13.11.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

ortfalafel

Kopia av DOMINIQUE RECEPT 1


Krämig Palsternackssoppa

Skrivet av Erika 10.11.2019

Kategorier:

Soppväder, det är vad det börjar vara där ute just nu! Kvällarna börjar vara mörka och temperaturen sjunker, då är denna palsternackssoppa värmande god! Ett extra plus är att den är enkel och snabb att göra!


Now it's soup weather, the evenings are getting darker and the temperature is getting colder. This parsnip soup is the perfect soup for this kind of weather, it's warm and super easy to do! 

parsnipsoupPalsternackssoppa2parsnipsoup1


Välkommen till bords!

Skrivet av Erika 06.11.2019

De sista minutrarna innan gästerna kommer, då är det dags att duka fram middagsbordet. Vill man ha det mer ledigt kan man plocka fram kärlen och rada upp det på köksbänken. Jag tycker det är ljuvligt att duka och hoppas att det ger en känsla av välkomnade hos gästerna.


The last minutes before the guest arrives, then it's time for setting the table. Do you want it more casual you just leave the dinnerware on the kitchen bench. I think it's so lovely to sett the table and I hope it gives a feeling for my guests that they are welcome and appreciated.

frukostdukning

frukostdukning 1

Jag har tagit bild på en frukost- och middagsdukning där jag har använt mina serviser. Inkivääri serien från Pentik började jag samla på för 10 år sedan, och den finns tyvärr inte att köpa mera idag (förutom second hand). Därför är jag extra varsam över den. Arabia esteri är en frukostfavorit som ger en bra start på dagen. 

Dukar, övriga skålar etc. köper jag gärna på loppis. Tror dessa två dukar i 100 % bomull och linne har kostat mig 3 euro. Lövfatet med flingsalt kostade mig 70 cent. 


I photgraped a breakfast and dinner table setting, where I have used my own dinnerware. I started to collect dinnerware namned Inkivääri from Pentik 10 years ago, which they don't produce any more. Therefore I am really carefull with theese. Arabia esteri series is a breakfast favorite and gives me a good start on the day!

Tablecloths and bowls etc. I often buy from the fleamarket. I think these two tablecloths on the pictures I bought for 3 euro!

middagsdukning

middagsdukning 1

Har du någon favorit servis? Och hur känner du inför att duka?


Do you have any favorite dinnerware? And how do you feel about setting a table?


Potatisrösti

Skrivet av Dominique 03.11.2019

IMG 0608 1Kopia av Dominique


Inlagd gurka

Skrivet av Erika 29.10.2019

Kategorier:

Nu är tiden för inhemska grönsaker och att göra inläggningar är ett perfekt sätt att ta vara på höstens skörd! Här är ett recept på inlagd gurka med smak av lök och svarta senapsfrön.


Now it's season for local vegetables and to pickle vegetables is a good way to preserve your autumn harvest! Below you find a recipe on pickled cucumber with onion and black mustards seeds.

inlagdgurka1inlagd gurkainlagdgurka


Maxa din matekonomi!

Skrivet av Erika och Dominique 25.10.2019 | 1 kommentar(er)

Kategorier:

Förra veckan var vi båda på ett event med temat- maxa din privatekonomi. Frukostflickorna stod som värd för detta event, därpå Mimmit Sijoittaa föreläste om sparande och placeringar på ett lättförstått sätt. Eventet riktade sig till kvinnor och fasiken vilken pepp man fick! Vi kvinnor ska spara och placera pengar utifrån våra möjligheter, vare sig det handlar om en tiolapp eller hundralapp!

Så för att du ska kunna spara en tia i månaden som du kan investera för framtiden. 

Här kommer våra bästa spartips gällande mat: 

maxa din ekonomi

1. Skriv inköpslista och veckohandla (och se till att du inte är vrålhungrig i butiken!) 

På detta sätt undviker du onödiga inköp och att din kyl är full av dubbletter och mat som är påväg att bli gammalt! 

2. Släng inte halvledsen mat

Börjar bananerna bli lite bruna eller blir spenaten om en dag sliskig? FRYS IN, oavsett om det är frukt, grönsaker eller andra råvaror. Då kan du i ett senare skede göra en smoothie, lägga till grönsaker i en pastasås eller koka en soppa på det hela! 

3. Gör mat från grunden (om livet tillåter)

Försök undvik halv- och helfabrikat. Dessa produkter är oftast mycket dyrare än om du skulle göra det själv. 

4. Tillsätt mer växtbaserat till din kost

Byt ibland ut kött mot billigare alterinativ, till exempel istället för maletkött så ha i bönor, linser eller riven morot i bolognesen. 

5. Ät enligt säsong

Råvaror i säsong är mycket billigare än resten av tiden på året. På detta sätt kan du även äta mer inhemskt för mindre pengar plus det är godare smak på råvaran! Vill du ha inspiration till att äta mer inhemskt? Kolla då in Satokausi, finns lite här och där på sociala medier.

6. Skapa en matbudget

Börja med att hålla koll på matkostnaderna under en vecka eller månad. Då ser du ungefär hur mycket pengar det går åt under en viss period. Skapa utifrån detta en budget: Du kan utmana dig själv genom att leta efter saker du spara in på eller så gör du en budget som är baserat på din undersökningsperiod. 

Erika och hennes sambo har "matkuvert" för varje månad. I detta kuvert lägger de en summa pengar som ska räcka för hela månaden. Lämnar det över efter månadens slut går det till sparkuveret som kan användas till dyrare månader, till exempel december.

7. Lita inte på att det dyrare märket automatiskt är bättre

Den billigare varianten kan vara minst lika bra innehållsmässigt och dessutom mycket billigare.

8. Undvik att äta ute allt för ofta

Gör egna lunchlådor för alla veckans vardagar. 

 

Har du något spartips eller tips för att maxa matekonomin? Dela det gärna med oss genom att kommentera detta inlägg! 

maxa din ekonomi 1


 

Last week we both went on an event about "how to take your private economy to the next level". Frukostflickorna hosted this event and Mimmit Sijoittaa were there and spoke about savings and investments in a very basic way. The event was aimed for woman and oh my, it was a good event. We women should save money every month even if it's just 10€. It can pay off later in the future. 

Here comes our best saving tips (food related), so you can put the money on saving and investing :

 

1. Make a shopping list for the week and try to not be hungry when you go to the grocery store 

You avoid buying some unnecessary food and don't come home with something you already have. 

2. Don't throw away some half-bad food

You can easy freeze vegetables and fruit that are "half-bad" like brown bananas, moist spinach. Then make soups or smoothies with these ingridients. 

3. Make the food from scratch (if you have the time)

Try not to buy processed foods from the store. If you have the time, make your own food and save some money at the same.

4. Eat more plant based foods like legumes and beans 

Switch the meat to legumes or beans when you make your bolognese or make plant-based patties instead of meat balls. 

5. Buy produce in season

Usually a lot more cheaper when you buy vegetables and fruits that are in season. 

6. Make a food budget for the month 

Try to check for one month how much money you put on food and try to look were you can save some money. 

If you have money over from some month you can save them for example december when you usually spend a little bit more money on the food. 

7. More expensive brands are not always the best 

Be careful with the more expensive brands. Just because they are more expensive it doesn't mean they are a better alternative. 

8. Try not to eat out so often

Make your own lunch for the week. 

 Do you have any own tips related to this topic? Please, let us know! 


Panerad fisk

Skrivet av Dominique 22.10.2019

Kategorier:

IMG 0519 1Kopia av Dominique2


Aroniasmoothie

Skrivet av Erika 17.10.2019 | 1 kommentar(er)

Är du sugen på en smoothie full av antioxidanter, vitamin B och C? Då är detta smoothie recept för dig! 


Are you craving a smoothie full of antioxidants, vitamin B and C? Then this smoothie recipe are for you!

aroniasmoothie 1aroniabar