Rityta 82x

Lär känna mig-lista / Dominique

Skrivet av Dominique 12.10.2019

 

Bild4

 

Har du fått ditt namn från någon?

Jo, min pappa hörde namnet via en tv-show och tyckte det var fint. 

Are you named after anyone?

My dad saw it on tv and thought it was a beautiful name. 

 

Hur gammal är du?

24

How old are you?

24

 

Hur gammal känner du dig?

Ganska samma som min ålder.. just nu. 

How old do you feel?

Quite the same as my age.. right now. 

 

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?

Morgonmänniska.. alltid varit! Sitter exempelvis 7 på morgonen på en lördag och fyller i detta.. så på den nivån liksom..

Are you a morning or night person?

Morning person.. always been! I write this 7 o clock on a saturday morning.. so at that level..

 

Kaffe eller te?

Kaffe(dagens bästa!)

Coffee or tea?

Coffee(best of the day)

 

Vad jobbar du med?

Familjearbetare på socialen.

What do you do for a living?

Family worker at the social office 

 

Vad gör du på din fritid?

Står i köket, tränar, umgås med vänner och läser böcker.

What do you do on your free time? 

Cooking, training, hanging out with friends and read books. 

 

Hur ser din typiska fredag kväll ut?

Oftast vill jag bara sitta hemma i min pyjamas och dricka en kopp chili-choko te.

What do you do on a typical Friday night?

Usually I just want to be at home in my pyjamas and drink a cup chili- choko tea. 

 

Berätta en sak som du har på din bucket list:

Just nu är det att gå färdigt min utbildning. 

What is one item on your bucket list?

Right now it is to finish my education. 

 

Vad ska du göra efter att ha svarat på dessa frågor? 

Baka protein -, äppelmuffins. 

What are you gonna do after answering this list?

Bake some protein-, apple muffin. 

 


Shakshuka, ägg i panna

Skrivet av Dominique 08.10.2019

IMG 05721DOMINIQUE RECEPT


Kanelbollar

Skrivet av Erika 04.10.2019

Kategorier:
Taggar:

Mmmhmm, undrar om jag kan äta två på en gång? Ah nej just de, jag ska ju skriva ett blogginlägg nu! Äh jag äter en till medan jag skriver.

Idag är det kanelbullens dag! Kanske du redan har varit ett sväng via ett konditori efter en bulle? Eller hunnit baka ett antal? Oavsett vad så kommer här ett recept på kanelbollar som är enkla att göra och farligt goda!

Psst. Här hittar du ett av våra gamla recept på kanelsnurror 


Mmmhm, wonder if I can eat two right away? Ah, I was about to write a blog post.. Well maybe I can eat one while I'm writing.

Today it is cinnamon bun day! Maybe you already been to a bakery? Or baked one your self? Well here you have a recipe on cinnamon balls that are easy to make and extremely tasty!

cinnamon balls 2kanelbollarcinnamon balls 1


We are back!

Skrivet av Erika och Dominique 01.10.2019 | 1 kommentar(er)

And we are back! 

Senaste inlägget är skrivet i januari och det är nästan så att vi själva funderar över vad vi har hållit på med. Kort och gått så har Erika gått och blivit magister och med lägenhet medan Dominique har blivit med karl(haha), jobbat och påbörjat en utbildning till mental tränare . Men mera om vårt liv kommer sen, nu kommer vår plan.

Vi lagar ännu mat och har saknat att ha någon att dela med oss till, så recept kommer det som vanligt dyka upp här på bloggen. De små ändringar som kommer ske är att recepten ändra layout och kommer även vara på engelska för att nå ut till fler. Med det sagt vill vi varna på förväg för felstavning och konstiga ordval gällande det engelska språket. 

En annan sak är att vi kommer skriva lite mer personliga inlägg då vi känner för det, kommer du redan på något du vill höra om? Kommentera gärna! 

PS. Vi har även en ny grym header som förstås är gjord av vår talangfulla vän Tintin Rosvik. Vill ni kolla in hennes arbeten kika in på hennes instagram profil @tintin.rosvik

 


 

And we are back! 

The last post was published in January.. so what have been doing during that time? Well, Erika finished university and got her master's degree. She also bought an apartment that took a lot of her free time. Dominique is not single anymore, still work full time and started studying to become a mental coach. But more about this later, now let's get to our plan!

We still cook and miss to share it with someone, so we will be posting recipes like always. The small changes will be in the recipes layout and that we will write them in bouth swedish and english. So excuse us for possible incorrect english, we are working on it! 

Another thing is that we are going to write about more personal stuff, so if you are intrested of reading about something special, comment below! 


PS. We also have a new header and that is desinged by our talanted friend Tintin Rosvik. Check her out on instagram at @tintin.rosvik

 

erikadominique1


Falafel med kyckling och örter

Skrivet av Dominique 27.01.2019

kycklingfalafel

kycklingfalafel2

Till 16 falafelbullar: 

230 gram kikärter

6 msk kikärtsmjöl

200g kycklingfärs

2 medelstora champinjoner

6 bitar soltorkad tomat

6 msk citronsaft

1 kruka färsk basilika/6 msk fryst

1 tsk spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 stor vitlöksklyfta

2 tsk curry

2 tsk gurkmeja

Svartpeppar och salt 

 

Gör såhär:

1. Lägg ugnen på 180 grader

2. Mixa alla ingredienser i en matberedare och låt vila i kylen 15 minuter

3.  Forma till lika stora bullar och lägg på en ugnsplåt och salta och peppra lite extra

4. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter

 

 

 


Rödkålsrisotto med rostade ärter

Skrivet av Erika 22.01.2019

Kategorier:

Inhemsk rödkål hittar du just nu i de allra flesta mataffärer. Därför är detta en bra råvara att använda just nu. Har inspirationen gällande rödkålen börjat avta? Testa då att göra denna rödkålsrisotto!

rodkalsrisotto 1

Rödkålsrisotto

6 portioner

 

600 gram rödkål

1 lök

2 vitlöksklyftor

1 äppel

2 msk äppelcidervinäger

olivolja

salt

vitpeppar

svartpeppar

ingefära

3 dl risottoris

1 L vatten

2 tärningar grönsaksbuljong

200 gram frysta ärter

1 vitlöksklyfta

 

 

Gör såhär:

1. Riv fint rödkål, äppel, vitlök och lök i en matberedare.

2. Fräs i stekpanna med olivolja och krydda med äppelcidervinäger, salt, svartpeppar. Tillsätt en skvätt vatten och koka bort vätskan. Sätt av värmen och låt stå.

3. Bred ut ärterna i en ugnsform. Hacka vitlök och blanda tillsammans med olivolja, salt och vitpeppar ner med ärterna. Rosta i ugn 200 grader i ca 20 minuter (medan du kokar risotton).

4. Koka upp 1 liter vatten och lös upp grönsaksbuljong.

5. Koka upp riset med lite vatten i en kastrull med tjock botten. Då vätskan har kokat bort, tillsätt buljong lite i taget vartefter vätskan kokar bort. Detta tar ungefär 20 minuter.

6. Då riset är al dente, krydda med salt, vitpeppar och ingefära efter tycke. Tillsätt rödkålsblandningen och värm upp.

7. Servera med de rostade ärterna och näringsjäst.

rodkalsrisottorodkalsrisotto 2


Vegansk ostsås på vita bönor

Skrivet av Dominique 20.01.2019

ostsas

4 portioner ostsås:

400 gram vita bönor

2 dl sojagurt

2 msk citronsaft

4 msk näringsjäst

0,5 tsk vitlökspulver

1 krm spiskummin 

0, 5 tsk salt 

Eventuellt någon matsked vätska ifall du vill ha den lösare. Den stelnar lite i kylskåpet om du lagar den någon dag innan. 

 

Gör såhär:

1. Skölj vita bönirnanoggrannt. 

2. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer. 

3. Tillsätt eventuellt någon matsked vätska för önskad konsistens

 


Jordnöts- och bananbollar

Skrivet av Erika 18.01.2019

Jordnöts- och bananbollar med havregryn och choklad, ett mellanmålsrecept vilka inte alls så söta men ändå otroligt goda! Perfekta att bjuda på som mellanmålskaffetilltugg och varför inte servera med färsk frukt eller en god glass till vid sidan om? 

Jordnotsbananbollar2

Jordnöts- och bananbollar

9 stycken


2 dl jordnötter

2 bananer

3 dl havregryn

1 tsk bakpulver

½ tsk flingssalt

Mörk choklad (minst 70%)

Gör såhär:
1. Rosta jordnötter i ugnen på 150 grader i 20 minuter.

2. Mixa nötterna i en matberedare tills du får ett jordnötssmör, detta tar flera minuter så ha tålamod! Tillsätt banan och mixa fint.

3. Blanda de torra ingredienserna som du sedan blandar med jordnöts- och banansmeten.

4. Rulla till 9 stycken bollar som du trycker ut en aning på en ugnsplåt. Hacka choklad som du försiktigt trycker på bollarna. Grädda i ugn på 150 grader i 15 minuter.

JordnotsbananbollarJordnotsbananbollar1

 


Kronärtskockssoppa med chili och vitlök

Skrivet av Dominique 13.01.2019

potatissoppa

Till två portioner soppa: 

300 gram blomkål

200 gram potatis

6 kronärtskockshjärtan

1 liten lök

1 vitlöksklyfta

1 msk ghee/smör/kokosolja

2 msk fryst/2nävar färsk basilika

1,5 dl kikärter

2 msk pumpafrön

1 tsk spiskummin, chili-flakes och örtsalt, gurkmeja och curry.

0,5 liter vatten

 

Gör såhär: 

1. Koka blomkålen och potatisen mjuk.

2. Mixa blomkålen, potatisen och kronärtskockan till en jämn massa.

3. Stek löken, vitlöken och kryddorna i valfri olja. 

4. Häll över smeten i kastrullen och tillsätt vätskan.

5. Smaka av med mera kryddor.

6. Woka kikärtor i valfri krydda och toppa soppan med.

7. Strössla på pumpakärnor, tinad grönkål och peppar. 

 


Värmande zucchini och potatissoppa

Skrivet av Erika 08.01.2019

Soppa som är en räddare i nöden då tiden är minimal, plånboken ekar eller då du fryser konstant? Zucchini och potatis blir tillsammans en len och härlig soppa som passar perfekt till januarimånad!

Ett tips är att koka en stor sats så har du mat ett tag framåt! 

zucchinipotatissoppa 2

Zucchini och potatissoppa

1 stor sats

 

500 gram potatis

1 kg zucchini

2 vitlöksklyftor

1 chili

1 lök

1 liter vatten

2 buljongtärning

2 dl växtbaserad matlagningsgrädde

Salt

Svart- och vitpeppar

Gurkmeja

Ingefära

Färsk timjan

 

 Gör såhär:

1. Stek hackad lök, vitlök och chili tillsammans med olja i en kastrull.

2. Tillsätt hackad zucchini, potatis, vatten och buljongtärning till kastrullen. Koka tills grönsakerna är mjuka, ca 20-30 minuter.

3. Häll i grädden, krydda och koka upp. Krossa slarvigt med en potatisstöt.

zucchinipotatissoppa 4

Servera med en klick växtbaserad fraiche och en bit gott bröd!zucchinipotatissoppa 3