Rityta 82x

Bloggjulsfest vid Cirkas

Skrivet av Erika och Dominique 16.12.2018

Lördagen den 15 december fick vi delta i en bloggjulsfest tillsammans med ett gäng andra finlandssvenska bloggare. Julfestens värdinnor var Maria som bloggar här och Janina som bloggar här

Det var en otrolig mysig lördagseftermiddag vid Cirkas, Stundars i Solf.

bloggjulsfest

Vi fick avnjuta en brunch som bestod av ett och annat gott. Otroligt fint och inbjudande var det vid Cirkas också!

Deras växtbaserade utbud skulle gärna ha fått vara större, men då dem vid Cirkas veta att en av oss var vegan fick Erika supersnabbt ett fat med lite veganska påhitt. Härlig service på detta ställe alltså (plus poäng!).

bloggjulsfest 1bloggjulsfest 2bloggjulsfest 6

Till vänster har du eftermiddagens värdinnor och som föreläsare var bland annat Sari Somppi, regionchef för Brottsofferjouren (bilden till höger). Så härligt med ett gäng grymma kvinnor som lyfter varandra!bloggjulsfest 3


Ugnsbakad blomkål i guld

Skrivet av Dominique 11.12.2018

blomk2blomk3

2 medelstora blomkålshuvuden:

2 msk olivolja/ghee/2 äggulor

2 msk (blandning) tamari 

1 medelstor pressad vitlöksklyfta

1 tsk rökt paprikapulver

1/2 tsk  gurkmeja

Extra flingsalt

 

Gör såhär:

1. Lägg ugnen på 200 grader. 

2. Tvätta blomkålen och massera/pensla in marinaden noggrant + strössla över extra flingsalt

3. Ugnsbaka på plåt  i 10 minuter på 200 grader.

4. Sänk värmen till 150 grader och ugnsbaka i 30-40 minuter beroende på storlek på blomkålen. 


Morotskex med kryddsmak

Skrivet av Dominique 09.12.2018

Har du överblivna morötter i kylskåpet som snart blir dåliga? Varför inte göra några mellanmålskex till kaffet? Garanterat omtyckta av både stora som små. Gillar du söta smakerna av kardemumma, kanel och nejlika så är detta recept verkligen värt att testa! Dessutom veganska och utan raffinerat socker. 

 

morotskex 1morotskex3

 

4 stycken morotskex:

1 dl havregryn + 0,75dl vatten

3 msk  kokosmjöl eller 0,5dl proteinpulver vaniljsmak

1/2 riven morot

1 tsk pepparkakskrydda

1 krm kardemumma

Några finhackade mandlar / kakaosnibs

Flingsalt

1/2 msk stevia(valbart)

 

Gör såhär: 

1.Lägg ugnen på 200 grader. 

2. Lägg in en bakplåt att värmas.

3. Tillsätt pepparkakskryddan med havregrynen och vatten.

4. Micra gröten 1 minut så den blir tjock och blanda sedan i de övrig ingredienserna.

5. Strö på hackade mandlar eller kakosnibs samt extra kanel och flingsalt.

6. Grädda i ugnen i 35-40 minuter. Låt svalna på galler. 


Juligt "torparbröd"

Skrivet av Erika 06.12.2018

Pepparkakstiden är här! Men som Leivon beskriver en variant "För dem som vill ha något mer… En stor och mjuk pepparkaka" så påminner torparbröd mycket om de underbara pepparkakorna.

Idén om att göra egna veganska, glutenfria och mer näringsrika torparbröd väcktes då min mamma delade med sig av ett recept. Hon gjorde enkla mellanmålsbitar med tre ingredienser. Detta ville jag utveckla och resultatet blev lite mer ingredienser men lite mer lik pepparkakan/torparbröd.

torparbrod 4

Juligt torparbröd 

6 stycken

 

1 dl GF havregryn

1 msk chiafrö

1/2 tsk bakpulver

1 tsk kanel

1 nypa kardemumma, nejlika, muskotnöt och salt

1 mogen ekologisk banan

 

Gör såhär:

1. Blanda alla torra ingredienser.

2. Mosa och blanda ner bananen med de torra ingredienserna. 

3. Forma till kakor eller pepparkakor (genom att fylla pepparkaksformar) på en ugnsplåt klädd i baklåtspapper.

4. Grädda i ugn på 150 grader i 10 minuter. Låt svalna.

torparbrodtorparbrod 1torparbrod 2torparbrod 4


Julkryddor och deras goda egenskaper

Skrivet av Erika och Dominique 04.12.2018

Julen börjar närma sig med stormsteg. Doften av julbak har börjat sprida sig i människors hem och kök. Är du osäker på varifrån den ljuva doften kommer ifrån? Då är detta inlägg för dig. 

Nu ska vi lista våra favoritkryddor vid julbaket samt vilka hälsofördelar de för med sig. 

 julkryddor

Bådas favoritkrydda ,kanelen, har vi tidigare skrivit om. Det inlägget hittar du här!

Kryddnejlikan är något man ofta förknippar som dekoration på apelsinerna vid julen. Visste du att nejlikan består av en eteriska olja eugenol som har bland annat antiseptiska egenskaper som kan lindra magont och illamående. Kryddnejlikan är även bra mot infektioner i luftvägarna och kan fungera som slemlösande vid hosta.

Kardemumma kopplar man ofta ihop med bullabak och pepparkakor och annat julgodis. Denna krydda främjar din matsmältning och innehåller också antioxidanter som boostar ditt immunförsvar. 

Ingefära har på sistone blivit hjälpare i nöden vid sjukdom till exempel vid förkylningstider. En viss sanning ligger bakom detta. Ingefära har visat på bra effekt vid illamående och åksjuka och innehåller även ämnen som hämmar inflammationer och värk. Vi får dessutom inte glömma bort att ingefäran är bra för din matsmältning. 

 

Saffran är världens dyraste krydda men även så mycket mer. Saffran handplockas och är märkesflikarna på saffranskrokusens pistiller, därav priset på kryddan. Saffran sägs öka mängden av lyckohormonet serotinin och vara bra mot kramper vid mens. 

Smaken av muskotnöten beskriver Dominique som en blandning mellan kanel och kardemumma med ett extra sting. Denna krydda ska du använda i små mängder på grund av den starka smaken och för hög dos kan vara giftig. Men i rimliga mängder kan den underlätta vid sömnproblem.

 

PS. Experimentera med dessa kryddor även utanför julbaket. Ge till exempel grytan en extra sting av muskotnöt eller för guds skull glöm inte att krydda din gröt! 

julkryddor 1

 


Ärtbiffar panerade i pumpafrökross

Skrivet av Dominique 02.12.2018

 

korianderartbiffar

10 mindre ärtbiffar:

200g sockerärter

1 medelstor bit zucchini

1 ägg

2 msk bjäst eller riven ost

1 msk pofiber

1 dl kikärtsmjöl

1 stor vitlöksklyfta

Salt, citroneppar, spiskummin, chili-flakes

1 stor näve färska koriander/1 msk torkad koriander

Topping/Panering: 

Krossade pumpafrön/solrosfrön eller sesamfrön(använde pumpafrön)

Gör såhär:

1. Lägg ugnen på 200 grader,

2. Riv zucchinin fint och pressa ut vätska med hushållspapper.

3. Tina ärterna om de redan inte är det. 

4. Mixa alla ingredienser i en matberedare  

5. Forma 10 små biffar och strössla över frön. 

6. Grädda i ugnen i 20-25 min beroende på ugn. 

 

 


Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor

Skrivet av Erika 01.12.2018

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor, vad passar inte bättre till lilla juls firande än dessa? 

Idag är det första december och lilla jul. Hos mig är det en mörk och grå decembermorgon och saknaden av solsken+snö är stor. Till kvällen ska jag och min sambo åka till mina föräldrar och fira lilla jul samt min mammas födelsedag.

Det som absolut ska få åka med ikväll är mini raw kakorna med smak av saffran och en glimt av julkryddor. Med sin underbara gula färg lyser de upp och smaken är helt gudomlig av saffran, apelsin och alla juliga kryddor som finns i botten.

Känner du dig sugen på att baka dessa men tycker ingredienslistan är för lång? Då ska jag ge dig ett alternativ (som jag endast har tänkt ut i huvudet, obs det är inte testat!): Istället för denna botten använd pepparkakor som du krossar och blandar med lite olja. Då blir det en lussebulls-pepparminikaka. Om du testar detta, snälla dela med dig av resultatet till oss! 

Ha en underbar lilla jul och första advent på dig ♥

 saffranrawcake 3

Saffran raw mini kakor med en glimt av julkryddor

18 stycken

 

Botten

2 dl solrosfrön

1/4 dl chiafrön

2 1/2 dl russin (tillsätt en 1/2 dl vatten ifall det är torra russin, typ förra årets)

1 tsk malen kardemumma

1 tsk kanel

1/2 tsk torkad malen ingefära 

1/4 tsk malen nejlika

1/4 tsk muskötnöt

1 msk kokosolja 

 

Fyllning

4 dl (i torr form) cashewnötter som blötläggs och då sväller något

1 dl kokosolja

1/4 dl agavesirap

1/2 saft och fruktkött från en apelsin

Rivet skal från 1 apelsin

0,5 gram saffran

Några droppar vaniljarom

1 nypa salt

 

Gör såhär:

1. Blötlägg cashewnötterna gärna över natten men helst i sex timmar

2.  Gör botten: Mixa alla ingredienser i en matberedare tills du har en blandning som  håller ihop då du trycker ihop den i handen

3. Tryck ut botten i små aluminiumformar. Fyll så botten av formen blir täckt.

4. Ställ in i frysen medan du gör fyllningen.

5. Gör fyllning: Häll av de blötlagda cashewnötterna.

6. Kör alla ingredienser till fyllningen i en matberedare/mixer. Smeten ska bli len vilket tar en stund. Jag körde först ingredienserna till en smet i min matberedare och sedan i min Bosh Vitaboost blender för att få den helt len. Det viktigaste här är tid och att din maskin får vila emellanåt!

7. Fyll en plastpåse/spritspåse med fyllningen och ställ i frysen cirka 1 timme.

8. Spritsa ut fyllningen i formarna i valfritt mönster. Ställ i frysen och ta fram en liten stund innan bjudning!

 

Tips! Innan servering kan du toppa med lite krydda för ett snyggare utseende

saffranrawcakesaffranrawcake 1saffranrawcake 2

saffranrawcake 4


Lista om lilla jul

Skrivet av Erika och Dominique 27.11.2018

Kategorier:

Detta veckoslut är det den gamla finlandssvenska traditionen Lilla jul. Lilla jul firas varje år lördagen före den första advent, detta år den 1 december. Denna tradition ser olik ut för de allra flesta därför vill vi dela med oss av en lilla jullista som beskriver våra egna lilla juls traditioner!

Erikas Lilla jul

Så här firar jag lilla jul:

Lilla jul firar jag tillsammans med min släkt hemma hos mina föräldrar. Min mamma fyller år runt lilla julen så det firas två flugor i en smäll. Förut delade vi ut lilla juls gåvor men på senare år är det maten och umgänget som är i fokus

Bästa tilltugget på lilla jul:

Pepparkakor. Jag håller mig alltid så länge jag kan med att smaka årets första pepparkaka och det brukar faktiskt vara på lilla julen. 

Bästa drycken på lilla jul:

Glögg är den bästa drycken på lilla jul tillsammans med en pepparkaka. Under vårt lilla juls firande kan detta jämföras med en fördrink innan själva festen.

jullista 1

Min middag på lilla jul består av:

Plockmat. Eftersom jag är den enda veganen i min släkt så brukar jag ha en egen avdelning med godsaker.

En julig smakupplevelse:

På de resor jag har besökt julmarknad och värmt mig med en kopp Glühwein. Då är både stämningen och julkänslan på topp.

Den perfekta frukosten på lilla jul består av:

Risgrynsgröt gjort i ugnen på havredryck med några kanelstänger. Denna toppas med ett kanelstekt päron eller persimon!

jullista

En matnyhet/trend som jag vill testa denna jul:

Seitan. Denna rätt är ingen trend eller nyhet, men det är en rätt som är ny för mig och som jag inte själv ännu lagat.

Pepparkakor eller lussebullar:

Om jag måste välja så blir det pepparkakor, men lussebullar med en tydlig smak av saffran är ju även såå gudomligt gott!

På första advent brukar jag:

Tända ljusstaken med fyra ljus och ha en lugn kväll hemma med min sambo.

julbord2

Dominiques lilla jul 

Så här firar jag lilla jul:

Lilla jul kommer jag antagligen fira hemma i min lägenhet. Eventuellt dricka en kopp glöggte och bara ta det lugnt. 

Bästa tilltugget på lilla jul:

Måste svara samma som Erika och säga att pepparkakor nog får stå för bästa tilltugget. 

Bästa drycken på lilla jul:

Glöggen får även vara mitt svar denna gång. Denna lillajul kommer jag högst antagligen koka glöggte på glöggkrydda, citronsaft och eventuellt sockerfri svartvinbärssaft. Bra så. 

Min middag på lilla jul består av:

Förmodligen min vanliga mat som jag annars äter. 

En julig smakupplevelse:

Usch nu känner jag mig supertråkig men jag har ingen jättespeciell smakupplevelse att nämna. Kanske det kommer någon detta år. 

Den perfekta frukosten på lilla jul består av:

Gröt kryddad med nejlika, kardemumma och kanel. Toppat med kanelstekt äppel och vanilj. Äter lite liknande varje morgon annars och tror jag även skulle vilja ha det på lilla jul. 

En matnyhet/trend som jag vill testa denna jul:

Jag har sneglat på ett recept som är en kryddig rödbetssallad. Den ska jag försöka laga till julen detta år. 

Pepparkakor eller lussebullar:

Pepparkakor. 

På första advent brukar jag:

Har ingen ljusstake men några ljus ska jag nog försöka få tänt. 

tallin8

 


Rödbetshummus

Skrivet av Dominique 21.11.2018

hummus 1

Rödbetshummus för 4-5 portioner:

1/2 kokt skivad rödbeta/4 tinade rödbetsklyftor

230 gram kikärter(färdigt blötlagda)

1 msk tahini

1 vitlöksklyfta

Spiskummin

Salt

Vatten

Gör såhär:

1. Skölj kikärterna noga.

2. Mixa rödbetshalvorna och kikärterna till en grynig massa.

3. Tillsätt tahinin, kryddorna och vatten efter hur tjock du vill ha hummusen.

4. Mixa hummusen slät. 

 


Ajvar relish ala breakfast to dinner

Skrivet av Dominique 19.11.2018

Det är säkert flera än jag som älskar tomatsås. Speciellt med en smak av vitlök och basilika. Den här gången blev jag inspirerad av såsen ajvar relish. Den innehåller egentligen aubergine och paprika men jag gjorde min på tomatsås och paprika istället. Den fick en godare och mera speciell smak än vanlig tomatsås tack vare att paprikan rostats i ugnen. Verkligen värd att testa! Receptet kommer nedan.

ajvarre

4 portioner sås: 

500 gram krossade tomater

2 medelstora paprikor

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja/pesto(valbart)

2 nävar färsk basilika / 2 msk fryst

4 msk näringsjäst

Paprikakrydda

Örtsalt

Peppar

Gör såhär: 

1. Lägg ugnen på 220 grader. 

2. Hacka paprikorna i medelstora bitar och lägg på en ugnsplåt. Rosta i ugnen i 15 -20 minuter.

3. Mixa samman tomatsåsen, paprikan, pressade vitlöken och de övriga ingredienserna till en röra. 

falafeltallrik

Jag serverade min sås med falafel, överbliven vegansk ostsås(recept kommer senare) och sallad. Supergott om du frågar mig!